Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

05:15

Simon Kjer, želja evropskih velikana

Dominantan u skoku i gotovo neprelazan, Simon Kjer je tipičan predstavnik skandinavske škole fudbala. Rođen je 26. marta 1989. godine u Horsensu. Profesionalnu karijeru počeo je u Midtjulandu, gde je veoma brzo skrenuo pažnju na sebe. Izabran je za danskog talenta 2007. godine u kategoriji igrača mlađih od 19 godina, što je privuklo pažnju velikih evropskih klubova poput engleskog Čelsija i španskog Real Madrida.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Međutim, Kjer, u februaru 2008. godine, potpisuje ugovor sa italijanskim Palermom, u koji prelazi tek u narednom prelaznom roku. Danac je debitovao u Seriji A 26. oktobra iste godine u duelu sa Fjorentinom. Uprkos porazu u tom meču Kjer je dobio pozitivne kritike za svoj premijerni nastup. Već u svom trećem nastupu, u meču protiv Kjeva, Kjer postiže svoj debitantski gol za klub sa Sicilije. Do kraja sezone, svojim odličnim igrama, učvrstio se u postavi Palerma, a Danac je u istom ritmu nastavio i naredne godine.

Odlični rezultati Palerma u ovoj sezoni i borba za mesto koje vodi u Ligu šampiona izbacili su mladog Danca u prvi plan, čemu je pomogla i sjajna saradnja u odbrani sa saigračem Ćezare Bovom.

Njegove igre nisu promakle ni selektoru Danske Martinu Olsenu, koji ga je prvi put pozvao u nacionalni tim u februaru 2009. godine, za prijateljski meč sa Grčkom. Iste godine fudbaler Palerma dobija još jedno priznanje za svoje izvanredne igre. Ovoga puta Kjer je u svojoj domovini proglašen za fudbalera godine.

Vrtoglavi uspon u karijeri ovog mladog igrača, učinio je da on vrlo brzo prođe kroz sve selekcije Danske i da se ustali u ’A’ timu. U kvalifikacijama za Mundijal 2010. debitovao je u veoma važnoj pobedi protiv Švedske i to samo zbog povreda do tada standardnih reprezentativaca. Međutim, Kjer je na tom meču imao debi iz snova, pošto je bez problema zaustavio Zlatana Ibrahimovića, posle čega se ustalio u prvih 11.

Stameni štoper je, zahvaljujući svojim dobrim igrama i postignutim golovima u italijanskoj Seriji A, postao želja većine velikih evropskih klubova poput Milana, Liverpula, Juventusa, Mančester sitija i madridskog Reala. Mediji su čak najavljivali i da je mladi Danac glavni kandidat da u timu Mančester junajteda zameni srpskog reprezentativca Nemanju Vidića, ukoliko on odluči da napusti ’Old Traford’.

Realno, samo je pitanje vremena kada će 21-godišnji defanzivac promeniti sredinu i preći u neki od najvećih evropskih klubova, tako da ostaje samo da se vidi da li će do tog transfera doći pre početka Mundijala u Južnoj Africi, gde će Kjer sigurno biti jedan od stubova odbrane danske reprezentacije u duelima sa Holandijom, Kamerunom i Japanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu