Nova vest
Fudbal

Subota, 21.04.2018.

09:00

Prvo Svetsko prvenstvo sa bitkoinima

Čelnici Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, jednog od najvećih sportskih događaja na planeti, pokušaće da posetiocima dodatno približe bitkoin i kriptovalute.

Izvor: B92

Autor:B92

Prvo Svetsko prvenstvo sa bitkoinima
Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Zbog diplomatskih problema sa kojima se Rusija susreće u poslednjih nekoliko nedelja i izuzetno napetih odnosa sa Zapadom, vlada ove zemlje pokušava da na svaki mogući način privuče turiste. Iz tog razloga je Kaljiningrad, jedan od 11 gradova domaćina, omogućio je navijačima korišćenje bitkoina prilikom rezervacija hotela.

Mundijal privlači veliko interesovanje medija i ljudi iz svih krajeva sveta i, prema najavama gradskih čelnika, korišćenje kriptovaluta za redovna plaćanja trebalo bi da bude jedna od glavnih tema tokom dve nedelje takmičenja u tom gradu.

U Kaljiningradu će nastupati reprezentacije poput Belgije, Hrvatske, Maroka, Nigerije, Švajcarske, Španije, Engleske i Srbije, pa će i naši navijači imati priliku da transakcije vrše "virtuelnim novcem", ukoliko su se odlučili na ovu vrstu investicije.

Najbolji hoteli u gradu, ali i oni manje popularni i poznati, sklopili su ugovore sa kompanijama koje omoćuvaju plaćanje kriptovalutama. Cilj je, kako kažu, da se mušterijama koje ne žele da koriste papirni novac ili kartice, pruži "dobro iskustvo plaćanja".

"Kriptovalute doživljavaju procvat i mnogima su interesantne. Postepeno, postaće sredstvo regularnog plaćanja i mi smo odlučili da to omogućimo našim posetiocima. Oni sada mogu da plaćaju sve što žele ovom inovativnom tehnologijom. Vrlo je moguće da i drugi hoteli krenu našim primerom za predstojeći praznik fudbala", istakla je Ana Subotina, menadžerka "Malina apartmana" koji su među prvima uveli ovakvu opciju.

Tokom turnira biće aktivne četiri najpoznatije kriptovalute – bitkoin (BTC), eterijum (ETH), lajtkoin (LTC) i ripl (XRP), ali i ostale koje podržava "Free Kassas Wallet".

Ovaj ruski provajder elektronskog plaćanja jedan je od partnera Svetskog prvenstva i hotela, u kojima je već sada, dva meseca pre početka, teško pronaći slobodna mesta.

"Ovo je interesantno iskustvo za nas. Nismo do sada sarađivali sa hotelima. Ugostiteljstvo je poprilično osetljivo kada su u pitanju novi trendovi", kazao je Vitalij Lavrov, razvojni menadžer "Free Kassas Wallet-a".

Bez obzira na činjenicu da su cene smeštaja drastično skočile od trenutka kada su ulaznice puštene u prodaju, u periodu kada je objavljena vest o "dolasku" bitkoina na Svetsko prvenstvo, iznos koji je morao da se izdvoji na sobe bio je veći 18.000 rubalja, odnosno između 200 i 300 evra.

Međutim, nije to sve što možete obezbediti kriptovalutama – jedna od mogućnosti jeste rezervisanje avio karata jer je nekoliko kompanija prihvatilo ovaj način plaćanja. Na primer, turistička agencija "CheapAir" dozvoljava mušterijama da traže jeftine letove i plaćaju ih kriptovalutama, a isto važi i za međunarodnu agenciju "Destinia".

Uprkos čestim negativnim iskustvima sa ovom agencijom, vlasnici bitkoina sve češće se odlučuju baš za platformu "Destinia" jer ima mogućnost plaćanja virtuelnim novcem.

Radovaće se i oni koji svetsku smotru fudbala čekaju kako nešto zaradili – brojne onlajn kladionice sada direktno mogu da skidaju novac iz novčanika sa bitkoinima, ali će u ovim situacijama biti potrebna dodatna doza opreza.

Kako to obično biva "na mreži", podložnost malverzacijama je velika i rizik od prevara postoji, zato se treba brinuti o još nečemu osim o padanju tiketa.

U ruskom baru "Kilfiš" biće moguće naručivati pivo kriptovalutama, a u Rusiji se nadaju da će ovaj trend iz Kaljiningrada preći u Moskvu i Sankt Peterburg, dva najveća tamošnja grada. To bi, osim raznovrsnije turističke ponude, tabliralo bitkoin kao normalan i uobičajen način plaćanja u Ruskoj federaciji.

U vezi s tim, ruski parlament je do sada predložio dva zakona o kriptovalutama i njihovom korišćenju. Prvi je zakon o digitalnoj finansijskoj imovini koji se fokusira na omogućavanju transakcija sa više računara bez blokada i zastoja, kao i na digitalne valute. Drugi zakon je predložen pre nekoliko nedelja i nastoji da zameni ili dopuni civilni zakon Rusije o regulaciji kriptovaluta, kao i da zaštiti investitore.

Očekuje se da oba predloga budu prihvaćena pre početka Svetskog prvenstva, koje će 14. juna zvanično biti otvoreno utakmicom Rusija – Saudijska Arabija u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu