Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 07.08.2016.

11:00

"Preporuka Vlade – Ne na postolje sa sportistima Kosova"

Vanja Udovičić izjavio je da je preporuka vlade i svih saveza da srpski sportisti napuste pobedničko postolje ako se na njemu nađu sa nekim učesnikom sa Kosova.

Izvor: B92

Autor:B92

Starsport

Ministar omladine sporta u tehničkoj vladi je, međutim, istakao da je odluka na samim takmičarima.

On je rekao da kao ministar i sportista, ne podržava odluku kojom je Kosovu omogućeno učešće na OI u Riju, navodeći da ni sam ne zna kako bi postupio u toj situaciji.

"Šta ako se naš sportista nađe na postolju, ako napusti postolje, biće zašto je napustio postolje, što je vlada svim sportiskim organizacijama i savezima dala kao preporuku i to je jedinstven stav. Ako ostane da li to znači da on priznaje nezavisnost takozvane države Kosovo. Toliko je kompleksno pitanje. To je samo preporuka, ostavljamo sportisti da odluči. Iskreno ja ne znam", rekao je Udovičić na TV Pink.

On kaže da kao sportista, ni sam ne zna da li bi ugrozio nešto što je radio četiri godine, ali i da ne možemo da priznamo Kosovo kroz sportske rezulatate.

"Ne možemo da slušamo himnu i gledamo zastavu. Mi smo kao odgovorna vlada dali preporuku kako naš sportista treba da se ponaša u toj situaciji, ali smo rekli - ajmo prvo da se sportista takmiči, jer ne želimo da ugrozimo našeg sportistu na putu ka medalji", rekao je Udovičić.

On je dodao da je Kosovo realnost na OI, od čega ne možemo da pobegnemo, ali da je takvom odlukom razočaran, jer ona pokazuje da politika ipak postoji u sportu.

Komentarišući rezultate naših sportista prvog dana OI, ministar je rekao da oni i ohrabruju, pogotovo što su kolektivni sportovi ušlu dobro, bez obzira na remi vatrepolo reprezentacija, koja je sa Madjarskom odigrala 13:13.

"Mislim da ne treba da gledamo situaciju kao da naši sportisti neće napraviti rezultat. Tek je prvi dan i ne možemo od prvog dana govoriti da li je nešto dobro ili loše, uvek neko podbaci, ali neko i iznenadi. Stvara se atmosfera koja opterećuje sportiste, hajde da budemo jedinstveni u želji da napravimo odlučan rezulatat koji svi želimo", rekao je Udovičić i ukazuje da je prvi dan uvek najteži, jer nosi najveći pritisak.

Udovičić smatra i da je pošteno što je našim veslačima, kojima se tokom kvalifikacione trke prevrnuo čamac, dozvoljeno da uđu u repasaž.

Kada je reč o nagradama, ministar sporta je podsetio da je odlučeno da se promeni novčani fond i povećaju nagrade za 10.000 evra, pa će za osvojeno zlato u pojedinačnim sportovima sportista dobiti 45.000 evra, dok je nagrada za zlatnu medalju u kolektivnim sportovima 40.000 evra po sportisti.

"Time šaljemo snažnu poruku da smo tu, uz njih, kroz ceo trenažni proces, da ih ne pratimo samo poslednjih 15 dana", rekao je Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve