Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 30.10.2009.

21:13

Debakl šahistkinja, šahisti deseti

U poslednjem kolu ekipnog prvenstva Evrope u šahu u Novom Sadu muška reprezentacija Srbije pobedila je Francusku sa 2,5:1,5 i tako zauzela deseto mesto.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Sa druge strane najbolje šahistkinje Srbije ponovo su poražene, ovog puta od selekcije Izraela, rezultatom 3:1, pa su u generalnom plasmanu doživele pravi debakl zauzevši tek 23. poziciju. Druga muška ekipa Srbije, koja je igrala van konkurencije, u poslednjem kolu pobedila je reprezentaciju Škotske sa 4:0 i zauzela 25. mesto.

U konkurenciji šahista titulu prvaka Evrope osvojila je reprezentacija Azerbejdžana, koji je u petak savladao Holandiju sa 2,5:1,5 i tako uspeo da pretekne prvog favorita turnira, selekciju Rusije. Rusima je za osvajanje zlatne medalje u poslednjem kolu bila dovoljna minimalna pobeda protiv Španije, ali je taj meč završen remijem. Tako je reprezentacija Rusije morala da se zadovolji drugim mesto, iako su jedina neporažena selekcija na šampionatu.

Bronzana medalja pripala je Ukrajini, koja ima isti broj bodova kao četvrtopasirana Jermenija, ali je do odličja stigla zahvaljujući većem broju osvojenih poena.

U konkurenciji šahistkinja rasplet je bio veoma dramatičan, a na kraju su slavile Ruskinje, koje su imali 16 bodova, koliko i Gruzija, ali i dva osvojena poena više. Rusija je u poslednjem kolu pobedila Jermeniju 2,5:1,5, a istim rezultatom je i Gruzija slavila protiv Rumunije.

Borba za bronzanu medalju bila je još dramatičnija, jer su, kada se sve sabralo, Ukrajina i Azerbejdžan imali isti broj bodova i poena. Odlučio je treći kriterijum, poeni po Buholcu, odnosno zbir poena koje je osvojilo svih devet protivnika jednog tima. Ukrajinke su tu bile uspešnije, pa im je na kraju pripalo bronzano odličje.

U meču protiv Francuske srpski šahisti su potvrdili da su na ovom prvenstvu, uz malo sreće, mogli da postignu i više. Treba, međutim, istaći da je deseto mesto lep uspeh, jer je naša selekcija po prosečnom rejtingu bila 17. i deset mesta bolji plasman od očekivanog najbolji je rezultat koji je jedan tim ostvario u Novom Sadu.

Pokazalo se da je selektor Branko Damljanović bio u pravu kada je uoči šampionata rekao da ekipa koju vodi vredi mnogo više nego što pokazuje rejting. Šansu da naprave još veći prodor ka svetskom vrhu, srpski šahisti imaće naredne godine na Olimpijadi.

U duelu sa Francuskom, bodove Srbiji doneli su Robert Markuš i Bojan Vučković . Markuš je na trećioj tabli kao beli igrao protiv Matijea Kornea, dok je Vučković na četvrtoj tabli crnim figurama igrao sa Sebastijanom Felarom. Ivan Ivanišević je na prvoj tabli podelio poen sa Etijenom Bakroom, dok je Dragan Šolak izgubio od Lorana Frezinea.

Ženska reprezentacija Srbije šampionat je počela kao deveta ekipa po prosečnom rejtingu, ali je u Nivom Sadu ostvarila najlošiji rezultat u svojoj istoriji. Ostaje pitanje zbog čega je selekcija, koja se godinama unazad borila za medalje na savim velikim takmičenjima, doživela čak pet poraza i šampionat završila u društvu amaterskih ekipa.

Poraze u meču protiv Izraela doživele su Nataša Bojković protiv Bele Igle i Irina Čeljuškina protiv Olge Vasilijev. Partije Alisa Marić - Angela Borsuk i Maja Porat - Marija Rakić završene su podelom poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve