Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 02.12.2008.

23:04

Skandal na šahovskoj Olimpijadi?

Izvor: Miloš Pavlović

Autor:Miloš Pavlović

Default images

Po pisanju „Frankfurter Algemaine Zajtunga“ i novinara Stefana Loflera koji je inače i međunarodni majstor po tituli, treći igrač sveta i ukrajinska tabla broj jedan Vasili Ivančuk je nakon poslednje partije meca sa SAD koji je odlučivao o medalji odbio da se podvrgne anti doping testu.

Inače anti doping je odavno uveden kao pravilo u šahu ali se se sprovodi samo na šahovskoj Olimpijadi. Svi drugi turniri nemaju takve kontrole. Za sada jos nema zvaničnih reakcija Fide ili drugih oficijelnih šahovskih institucija povodom ovog slučaja.

Ukoliko bi se ovo pokazalo tačnim Ivančuku bi sledila kazna od najmanje dve godine zabrane igranja a rezultati Ukrajine bi verovatno bili izbrisani. U tom slučaju naša reprezentacija bi još bolje prošla s obzirom da smo izgubili meč od njih.

Španski velemajstor Sirov se već oglasio u otvorenom pismu smatrajući skandaloznim da predesednik Fide Kirsan Iljumžinov razmatra sankcije protiv Ivančuka i dodaje da se bivsi prvak sveta Boris Spaski izjasnio po ovom pitanju ali taj intervju jos nije objavljen. Sirov pravda Ivančuka time sto je on (Ivančuk) posle izgubljenog meča hteo da se odmori to jest smiri i relaksira. U svakom slučaju ovaj događaj moze imati velike konsekvence na buduće odnose u šahu u smislu anti doping kontrola.

Opširniji intervju sa Milošem Pavlovićem o nedavno završenoj Olimpijadi u Drezdenu pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu