Nova vest
Pojedinačni sportovi

Subota, 30.10.2010.

17:34

SP: Zavarku dva zlata i srebro

Srpski kuglaš Vilmoš Zavarko osvojio je dve zlatne i jednu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu koje je održano u austrijskom Ricingu.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Nauspešniji takmičar prvenstva okitio se zlatnim medaljama u disciplini pojedanačno-klasik, kao i u kombinaciji, dok je srebro osvojio u disciplini pojedinačno–sprint.

U finalu pojednačno–klasik, Zavarko je sjajnom igrom savladao Jana Kotizu iz Češke sa 3:1 u setovima (181:161, 150:151, 158:150 i 162:156) i 651:618 u čunjevima. Zavarku je to najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu.

Bronzane medalje pripale su Mađaru Atili Nemešu koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Slovaku Ivanu Čehu.

U kombinaciji, gde se sabiraju najbolji rezultati klasika i sprinta, Zavarko je sa 887 čunjeva (651 u klasiku i 236 u sprintu) bio bolji od Mađara Atile Nemeša koji je imao 869 čunjeva i Makedonca Branka Maneva sa 862 čunja.

"Presrećan sam, ostvario sam cilj zbog koga sam se pripremao skoro pola godine. Bojao sam se, iskreno, kako ću naterati sebe da pružim maksimum, jer smo pre dve nedelje sa klubom za koji igram Sport iz Podbrezove u Slovačkoj, osvojili ekipni Svetski kup u Skoplju. Teško je za tako kratko vreme tempirati ponovo formu za ovako težak turnir, jer se igralo svaki dan", rekao je Vilmoš Zavarko.

Zavarko je igrao dva veoma teška meča za jedno pre podne. Prvo je u polufinalu pobedio Šandora Farkaša (Mađarska) sa 4:0 u setovima (147:139, 154:153, 172:137 i 149:137). U čunjevima bilo je 622:566 za srpskog reprezentativca. U drugom polufinalu, Čeh Jan Kotiza savladao je Slovaka Ivana Čeha na više oborneih čunjeva 606:581, jer je u setovima bilo 2:2.

"Osećao sam umor, ali sam krajnje ozbiljno ušao u meč, što pokazuje i rezultat. Nisam se štedeo, iako sma počeo da osećam bol u levoj nozi i jedino me je to brinulo pred finale. Znao sam, međutim, da je i rival umoran, i on je prošao kroz pakao da dođe do prilike da se bori za titulu", objasnio je Zavarko.

Finale je Zavarko počeo fantastično, 181 u prvom setu. Prvih hicem u pune oborio je devetku, poslednjim, 15. hicem u pune ponovo je srpušio devet čunjeva. Čišćenje (16. hitac) je takođe poče devetkom, a imao je još dve u 23. i 28. hicu i odmah je stekao 20 čunjeva prednosti.

"Jedina greška koju sam napravio u ovom delu bila je u drugom setu. Nije me Kotiza pobedio, poklonio sam mu pobedu", bio je iskren Zavarko, kome je za pobedu bilo potrebno da u 28. hicu sruši tri vezana desna čunja i uđe u pune.

Čistio ih je, međutim, jedan po jedan i Kotiza je pobedio u tom setu za jedno „drvo“.

U preostala dva seta, Zavarko je pokazao koliko je psihološki jak. U taktički mudroj igri, držao je protivnika na distanci, čuvajući prednost koju je stekao u pune (105:88 u trećem i 102:96 četvrtom setu) i sa po jednom devetkom u čišćenju u ta dva seta priveo meč kraju bez problema.

"Vili je veliki igrač. Ja sam se borio, ali počele su da me izdaju noge. Čestitam mu na svemu što je pokazao, on je najveće blago svetskog kuglanja", rekao je Jan Kotiza, a to je potvrdila i publika, koja je pet minuta posle finala stojeći aplaudirala novom šampionu sveta.

Srebrnu medalju Zavarko je osvojio u sprintu. U finalu je poražen od Atile Nemeša (Mađarska). U setovima je vilo 1:1 (105:103 i 96:109) i odlučivale su tri dodatne „zlatne kugle“. Zavarko je srušio pet, tri i sedam čunjeva, ukupno 15, protivnik šest, osam i osam ukupno 22 i osvojio titulu. Dve bronze su pripale Mađaru Klaudiu Boanti koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Mekedoncu Branku Manevu.

Među zvaničnicima koji su uručivali zlatne medalje Zavarku bio je i Uroš Dragojlović predsednik KSS i potpredsednik Međunarodne kuglšake federacije FIK NBC.

U ženskoj konkurenciji, u veoma uzbudljivom finalu, slavila je Slovenka Barbara Fidel. Pobedila je Čehinju Luciju Vaverkovu sa boljim rezultatom u čunjevima 592:590, jer je u setovima bilo 2:2. Dve bronze osvojile su hrvatske kuglašice Zdenka Orehovec i Ines Maričić. Fidelova je u polufinalu savladala Hrvaticu Maričić sa 3:1 (598:560), dok je Vaverkova bila bolja od Hrvatice Orehovec 2:2 (555:521).

U kombinaciji slavila je Ursula Cimerman iz Nemačke, ispred Ines Maričić (Hrvatska) i Gabrijele Drajko (Mađarska). U bodovanju nacija Srbija je treća sa 154 boda. Najbolja je Hrvatska sa 161 poenom ispred Mađarske sa 159.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve