Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 19.10.2010.

19:52

Prezentovana ruta “Tura” za 2011.

Ruta trke “Tur d’Frans” za narednu godinu najviše će odgovarati brdskim vozačima, kao što je Alberto Kontador.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ipak, još uvek nije jasno da li će trostruki pobednik najprestižnije biciklističke trke moći da učestvuje na 98. izdanju “Tura” jer je privremeno suspendovan zbog pozitivnog testa na klenbuterol.

Naredni “Tur” će imati četiri finiša na veoma velikoj visini, po dva u Alpima i Pirinejima, dok će finale biti na legendarnom Alp d’Uezu, dva dana pre parade na Jelisejskim poljima u Parizu.

Želeli smo balansiranu rutu. Pokušali smo da neizvesnost ostavimo za Alpe, al ii da imamo veliku borbu već u Pirinejima”, rekao je direktor “Tura” Kristijan Prudom.

98. izdanje najprestižnije trke na svetu startovaće 2. jula u Bretanji, srcu francuskog biciklizma, a tradicionalno će se završiti u Parizu 24. jula.

Uveren sam da ću imati snažan tim koji će mi pomoći da pobedim an “Turu””, rekao je ovogodišnji vicešampion Endi Šlek, koji je napustio Sakso Bank i naredne godine će voziti za svoj tim.

Šlek, ipak, nije pomenuo Kontadora među vozačima za koje smatra da će mu biti rivali u julu sledeće godine.

Mnogo vozači žele pobedu na ovom “Turu”. Sigurno je da će Vinćenco Nibali, Ivan Baso i Kadel Evans biti među favoritima”, istakao je Šlek.

Ukoliko Kontador ne bude mogao da učestvuje na “Turu” to neće mnogo naškoditi trci, reči su Prudoma.

Imamo 250 gradova koji žele da organizuju etape, a od toga je 50 iz različitih zemalja širom Evrope i sveta. Tu su Barselona, Salcburg, Krakov… Prošle nedelje sam bio u Šangaju i iznenadio sam se koliko su Kinezi zainteresovani za “Tur”. “Tur” je neverovatno velika trka koju gledaju ljudi iz 137 zemalja širom sveta, a u Francuskoj je gledaniji i od Rolan Garosa”, naglasio je Prudom.

Naredni “Tur” doneće i novine u bodovanju za zelenu majicu, za najboljeg sprintera, a to će posebno odgovarati Britancu Marku Kavendišu, koji je u poslednje dve godine ostajao bez nje.
Prošle godine zelenu majicu je osvojio Norvežanin Tor Hushovd, a ove je ona otišla u ruke Alesandra Petakija, a obojica su do te titule došli zahvaljujući bodovima na prolaznim ciljevima, dok se Kavendiš fokurisao samo na finalne sprintove. Od sledeće godine na svakoj etapi će se bodovati samo jedan prolazni cilj, dok će bodove osvajati 15 vozača, umesto samo trojica.

Uopšte nije logično da Kavendiš ima 15 etapnih pobeda, ali nije osvojio nijednu zelenu majicu. Ali, ipak, do nje ne može da se dođe bez bodova na prolaznim ciljevima”, rekao je Prudom.

Kavendiš, koji je prisustvovao prezentaciji “Tura” za 2011. godinu, rekao je da još uvek ne zna kako će promene uticati na trku.

Još uvek ne znam kakva će biti strategija jer sam tek čuo za promene, ali videćemo kako možemo to da iskoristimo u našu korist”, naglasio je Kavendiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve