Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 07.05.2010.

22:09

Startuje 93. trka „Điro d’Italija“

Individualnim hronometrom u centru Amsterdama u subotu startuje 93. izdanje trke „Điro d’Italija“.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

U odsustvu branioca titule Denisa Menjšova i najboljeg bicikliste današnjice Alberta Kontadora, kao i Lensa Armstronga i Marka Kavendiša, i pre početka prve trke iz „veličanstvene trojke“ je gotovo izvesno ko će se boriti za trijumf, a to su Aleksander Vinokurov iz Astane, miljenik italijanske publike Ivan Baso i svetski šampion Kadel Evans.

Menjšov odustao od „Đira“ da bi se koncentrisao na „Tur d’Frans“, kao i Kontador, dok je prošlogodišnji vicešampion Danilo di Luka suspendovan zbog dopinga, kao i trećeplasirani Franko Pelicoti. Armstrong i Kavendiš su se odlučili da se umesto u Italiji takmiče u Kaliforniji pa je zbog epitet favorita pripao Vinokurovu, Basu i Evansu.

Vinokurovu će upravo „Điro“ biti prva velika trka posle dvogodišnje suspenzije zbog dopinga, ali će ruta sigurno više odgovarati Basu, koji je, takođe, doduše ranije, morao da odsluži kaznu zbog povezanosti sa doping skandalom u čijem središtu je bio doktor Eufemijano Fuentes.

Baso je trijumfovao na „Điru“ 2006. godine, dok je prošle bio peti, a sada mu je cilj da titulu vrati u Italiju, čiji su biciklisti ostvarili 11 uzastopnih pobeda pre nego što je Kontador 2008. godine prekinio taj niz.

Iz borbe za trofej ne bi trebalo isključiti Evansa koji želi da postane prvi Australijanac koji je osvojio ne samo „Điro“ već bilo koju trku iz „veličanstvene trojke“, koju čine još i „Tur“ i „Vuelta“. Pored njih trojice postoji još nekoliko vozača koji bi mogli da priprete, ali se od svih njih ističe pobednik „Tura“ od pre dve godine Karlos Sastre.

Biciklisti će tokom 93. „Đira“ od 8. do 30. maja preći ukupno 3.469,3 kilometra kroz Holandiju i Italiju. Posle premijerne etape ovogodišnjeg izdanja trke biciklisti će se u zemlji lala zadržati još dva dana, a potom im sledi selidba u Italiju.

Od 21 etape, za nešto više od tri nedelje, pet će biti brdskih, a četiri hronometarske, tri individualne i jedna timska. 93. izdanje „Đira“ će se tako završiti istim tipom etape pošto će 30. maja u Veroni biti vožen individualni hronometar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve