Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 02.08.2009.

18:32

Balkanijada: Dve medalje za Srbiju

Srpski biciklista Nikola Kozomara osvojio je srebrnu, a Jovan Zekavica bronzanu medalju u drumskoj vožnji na juniorskoj Balkanijadi u Turskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Zlatnu medalju u Tekirdagu osvojio je Jovčo Jovčev iz Bugarske, koji je šampion Balkana u juniorskoj konkurenciji bio i prošle godine u Bitolju. Jovčev je stazu dugu 109 kilometara prevezao za 2:53,02 sata, Kozomara je zaostao 2,44, a Zekvica 3,22 minuta.

Dejan Marić je zauzeo 12. mesto, Stefan Ivković 25, Miroslav Stojanović 28, a Svetislav Blagojević 29. mesto. Nikola Stefanović, koji je u vožnji na hronometar osvojio bronzanu medalju, nije zvršio trku zbog defekta.

Osvojili smo dve medalje, a ipak nisam zadovoljan“, prokomentarisao je trku selektor juniora Saša Gajičić. “Planirao sam, doduše, dve medalje, ali obavezno zlatnu, ali ono što smo se dogovorili nismo uspeli do kraja da realizujemo, jer nam je plan pokvario Bugarin Jovčev. Izuzetno je jak i već ga je kaparisao jedan italijanski tim. Mislim da je toliko ubedljiv da bi, i da je došla grupa na sprint, ishod bio isti. Čestitam celoj reprezentaciji, sjajno su sproveli taktiku i svi vozači zalužuju po jednu medalju. Zekavičin beg u završnici je uslovljen razvojem situacije. On je kapiten, dao sam mu odrešene ruke i da je video da ga stižu, stao bi da ne ugrozi Kozomaru. Stefanović je u najtežem delu staze imao defekt i nije uspeo da ulovi grupu“.

Trka je vožena po izuzetnoj vrućini i jakom vetru u grudi (to pokazuje i niska prosečna brzina) i nekoliko begova bilo je neuspešno jer je begunce bukvalno „rasturio“ vetar.

Na oko 20 kilometra od cilja jedan beg je bio uspešan i u toj grupi od pet vozača našao sam se i ja“, rekao je vicešampion Balkana Nikola Kozomara, koji je ove godine državni prvak na drumu i vicešampion na hronometar i završio je juniorski Pariz – Rube na 40. mestu. „Na 15 km do cilja priključio nam se i Zekavica i grupa je napravila dosta veliku razliku. Kada je Bugarin Jovčev pobegao, skočio sam i ja iz grupe“.

Jovan Zekavica, koji je ove sezone na trci „Trofej sajamskih gradova“ u Srbiji osvojio drugo i treće mesto u etapi, bio drugi u drugoj trci „Beograd – Banjaluka“, 11. na „Oko Toskane“ i ima bronzu sa državnog šampionata na hronometar, objasnio je kako se odvijao ključni deo trke:

Sa drugim bugarskim vozačem u grupi Ivanovim, ’prodali su nam štos’. Prvo je Ivanov povukao, Jovčev mu je bio uz zadnji točak, i dok smo se snašli, Jovčev je skočio i napravio prednost. Tada se izdvojio i Kozomara iz grupe u kojoj su do tada bila dva Bugarina, nas dvojica, Rumun i Turčin koji jedini nije vukao, čuvao se za sprint. Iskoristio sam trenutak, dok su se merkali Ivanov i Turčin Kurkut, otresao sam ih i nisu mogli da me prate i ubrzo sam napravio prednost od više od minuta. Sve ostalo do cilja, koji je bio na oko pet kilometara, bila je rutina. Hvala drugovima iz reprezentacije na pomoći. Zajedno smo odlično sproveli taktiku selektora Gajičića, naš uspeh je plod timskog rada“.

Intersantno da je Bugarin Ivanov, koji je pomogao Jovčevu, kasnije imao defekt i nije uspeo da parira beg Zekavice, završio je na šestom mestu, Turčin Kurkut je stigao četvrti sa skoro minut slabijim vremenom od Zekavice, dok je šesti vozač iz bega Rumun Vojnea završio na petom mestu:

Zekavica je sjajno povukao na pet kilometra do cilja. Majstorski je iskočio sa desne strane i Turčin i Bugarin su ostali zabezeknuti“, izjavio je vođa srpske delegacije na Balkanijadi Miroljub Krst. „Jeste taj beg bio mač sa dve oštrice, mogao je da dovuče do Kozomare grupu, ali se na kraju rizik isplatio. Momci su bili sjajni, zaslužili su ove trofeje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve