Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 12.07.2009.

20:18

Fedrigou etapa, vrh bez promena

Francuz Pjerik Fedrigo pobednik je devete etape ovogodišnjeg Tur d’Fransa, vožene kroz Pirineje od Sent Godena do Tarba.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fedrigo je u samom finišu 160 i po kilometara duge etape uspeo da nadmaši Italijana Franka Pelicotija, sa kojim je bio u begu još od dvanaestog kilometra etape. Vodeći takmičari stigli su na cilj u okviru pelotona, pa će Rinaldo Nočentini provesti i slobodni dan na prvom mestu, sa šest sekundi prednosti u odnosu na Alberta Kontadora i osam u odnosu na Lensa Armstronga.

U devetoj etapi veoma brzo uspešan beg napravila je četvorka u kojoj su uz dva najbolja na kraju dana bili Nemac Jens Foigt i Kolumbijac Leonardo Duke. Malo zatim Armstrong je pokušao da uhvati begunce, ali su ga najveći rivali dostigli.

Već pri usponu na Kol d’Aspen, prvi cilj prve kategorije u nedeljnoj etapi, od vodeće grupe otpao je Duke, a tokom uspona na Kol Turmale, ritam nije mogao da prati ni Foigt, pa su na opasnu nizbrdicu Fedrigo i Pelicoti krenuli sa velikom prednošću od čak 5 minuta u odnosu na glavnu grupu.

Do kraja etape ostalo je punih 70 kilometara, uz spuštanje od čak 1800 metara, a peloton nije uspeo da uhvati begunce, koji su pred ulazak u sâm Tarb bili gotovo dostignuti, ali su sačuvali pola minuta prednosti. U finišu učesnika pelotona najbolji je bio Oskar Freire,koji je tako osvojio treće mesto u etapi.

Egoi Martines je preuzeo naslov najboljeg brdskog vozača i potisnuo Kristofa Kerna na drugo mesto. Pelicoti je dobrim nastupima na brdskim ciljevima stigao do trećeg mesta u konkurenciji za tačkastu majicu. Promena nije bilo u konkurenciji najboljih sprintera, jer su Tur Hushovd i Mark Kavendiš u cilj ušli zajedno, 20-ak minuta iza pobednika etape.

U ponedeljak se najbolji svetski biciklisti odmaraju, a karavan se u međuvremenu seli u centar Francuske, gde će se u utorak voziti 194 i po kilometra duga etapa od Limoža do Isudina, lagana u odnosu na prethodne tri, sa samo tri cilja četvrte kategorije.

Deveta etapa: Sen Goden – Tarb (160,5km)
1. Pjerik Fedrigo (Francuska) 4h5’31“
2. Franko Pelicoti (Italija) “
3. Oskar Freire (Španija) +34“
4. Sergej Ivanov (Rusija) +34“
5. Peter Velic (Slovačka) +34“
6. Hose Hoakin Rohas (Španija) +34“
7. Greg Van Avermat (Belgija) +34“
8. Žofri Lekvatr (Francuska) +34“
9. Alesandro Balan (Italija) +34“
10. Nikolas Rouč (Irska) +34“

Generalni plasman
1. Rinaldo Nočentini (Italija) 34h24’21“
2. Alberto Kontador (Španija) +6“
3. Lens Armstrong (SAD) +8“
4. Livaj Liphajmer (SAD) +39“
5. Bredli Vigins (V. Britanija) +46“
6. Andreas Kleden (Nemačka) +54“
7. Toni Martin (Nemacka) +1’00“
8. Kristijan Vandevelde (SAD) +1’24“
9. Endi Šlek (Luksemburg) +1’49“
10. Vincenco Nibali (Italija) +1’54“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve