Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 31.05.2009.

17:25

Pobeda Menjšova na 92. „Điru“

Biciklista Rabobanka Denis Menjšov pobednik je 92. izdanja trke „Điro D'Italija“ koje je u nedelju završeno u Rimu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Menjšov je do trijumfa na „Điru“, trci koja je ove godine slavila 100. godišnjicu, došao ispred italijanskog bicikliste Danila Di Luke, uprkos padu tokom poslednjeg kilometra završne etape, individualnog hronometra dugog 14,4 kilometra, koja je vožena ulicama Rima, po kiši.

Ruski biciklista je pred poslednju etapu imao 20 sekundi prednosti u odnosu na Di Luku i pošto su hronometri njegova specijalnost izgledalo je da je pobeda na „Điru“ već u njegovim rukama. Ipak, domači navijači su dobili malu nadu pošto je kiša počela da pada kada su obojica vozača bila na stazi, a potom je Menjšov u poslednjem kilometru etape pao, ali je ostao miran, prešao na drugi bicikl i čak povećao prednost u odnosu na Italijana kada je prešao kroz cilj.

U konačnom generalnom plasmanu za Menjšov je došao do trijumfa sa 41 sekundom prednosti u odnosu na Di Luki i tako je dvema pobedama na „Vuelti“ pridodao trofej najboljeg bicikliste na još jednoj trci iz „veličanstvene trojke“, i fali mu samo pobeda na najprestižnijoj trci na svetu „Tur D’Fransu“. Roze majica se nazila u posedu Menjšova od 12. etape, dok ga je u stopu pratio Di Luka, a treće mesto na trci pripalo je još jednom Italijanu Franku Pelicotiju, dok je četvrti bio prošlogodišnji pobednik „Tura" Karlos Sastre.

Pobeda na poslednjoj etapi ovogodišnjeg „Đira“ pripala je odličnom Litvancu Ignatasu Konovalovasu u vremenu od 18.42 minuta, koji je ostvario za sekundu bolje vreme od Bredlija Viginsa, dok je treće mesto zauzeo Edvald Buason Hagen iz Norveške, sa zaostatkom od sedam sekundi. Menjšov je bio deseti, a Di Luka 16.

Zelenu majicu, za najboljeg brdskog vozača, osvojio je Stefano Garceli, dok ej ciklama majica za vozača sa najviše osvojenih bodova pripala vicešampionu „Đira“ Danilu Di Luki. Belu majicu, koja se dodeljuje najboljem mladom vozaču, dobio je Kevin Seldrejersu iz Kvik Stepa, dok je titulu najbržeg tima dobila Astana, za koju je vozio i Lens Armstrong, sedmostruki pobednik “Tur D’Fransa”, koji je prvu veliku trku posle više od tri godine pauze završio na odličnom, 12. mestu.

21. etapa (Rim – individualni hronometar):
1. Ignatis Konovalovas (Litvanija) 18.42
2. Bredli Vigins (Velika Britanija) + 0.01
3. Edvald Buason Hagen (Norveška) + 0.07
4. Jaroslav Popovič (Ukrajina) + 0.11
5. Marcio Brusenjin (Italija) + 0.16
6. Đovani Viskonti (Italija) + 0.18
7. Dris Devenins (Belgija) + 0.20
8. Marten Tjalingi (Holandija) + 0.21
9. Stefano Garceli (Italija) + 0.23
10. Denis Menjšov (Rusija) + 0.24

Konačan plasman 92. „Đira“:
1. Denis Menjšov (Rusija) 86:03.11
2. Danilo Di Luka (Italija) + 0.41
3. Franko Pelicoti (Italija) + 1.59
4. Karlos Sastre (Španija) + 3.46
5. Ivan Baso (Italija) + 3.59
6. Livaj Liphajmer (SAD) + 5.28

Organizatori „Đira“ su pre starta poslednje etape objavili da će sledeće izdanje trke, 2010. godine, startovati u Asterdamu, kao i da će se vozači u Holandiji zadržati od 6. do 10. maja. Biće do deveti put da će „Điro“ početi izvan Italije.

Najbolje bicikliste današnice već za nešto više od mesec dana očekuje najvažnija trka sezone „Tur D’Frans“, koja startuje 4. jula u Monte Karlu, a završava se 26. jula u centru Pariza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve