Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 17.07.2008.

14:49

Tur: I Riko dopingovan

Italijan Rikardo Riko treći je biciklista koji je bio pozitivan na doping kontroli na ovogodišnjem Tur de Fransu.

Izvor: Aleksandar Kovačević

Autor:Aleksandar Kovačević

Default images

Biciklista tima Sonije Dival bio je pozitivan na EPO (eritroproetin) na koji su bili pozitivni i Španci Manuel Beltran i Mojses Duenjas Nevado. Riko je na ovogodišnjem Turu pobedio na dve brdske etape i bio je deveti u ukupnom poretku 2 minute i 29 sekundi iza vodećeg Kadela Evansa. Italijan je bio testiran posle četvrte etape na kojoj je i Duenjas Nevado bio pozitivan.

„Ako je to tačno, to je onda užasna vest za tim“, izjavio je vidno zabrinut Huan Hose Kobo, Rikov klupski kolega.

Nakon objavljivanja rezultata njegov tim je odlučio da se povuče sa Tura što će najviše uticati na veterana Leonarda Piepolia koji je trijumfovao na desetoj etapi.

"Ovo je odluka tima, a ne naredba organizatora Tura. Otkazujemo sve aktivnosti tima dok ne shvatimo šta se dogodilo", rekao je sportski direktor Sunije Divala Maćin Fernandez.

Novi doping skandal još jedna je mrlja na najveću biciklističku trku na svetu koja se nadala da će se oporaviti od sličnih događaja iz prošlosti. 2006. Flojdu Lendisu je oduzeta žuta majica nakon što je utvrđeno da je koristio veliku količinu adrenalina, a prošle godine sa trke su izbačeni Mihael Rasmusen koji nije izašao na doping kontrolu i Aleksandar Vinokurov koji je bio pozitivan na zabranjeni doping krvlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve