Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 01.08.2008.

23:26

Tragična smrt srpskog alpiniste

Srpski alpinista Dren Mandić tragično je izgubio život pri usponu na vrh K2.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tragedija se dogodila na završnom usponu ka vrhu, na visini od oko 8200 m, na detalju zvanom Bottleneck. Zbog te tragedije prekida se ekspedicija Srbija – K2 2008. Ostali članovi penjačkog tima Predrag Zagorac i Iso Planić se nalaze u kampu C4 i krenuli su prema kampu C3. U subotu se spuštaju u bazni kamp.

Na uspon ka vrhu K2 članovi našeg tima krenuli su u nedelju, kada i svi penjači iz baznog kampa u podnožju K2. Napredovanje do vrha nakratko je prekinuo jak vetar i penjači su u C2, drugom visinskom kampu na 6700 metara, sačekali da se nevreme umiri. U toku noći oboleo je visinski nosač našeg tima I narednog jutra, u sredu, Iso, Dren i Predrag su prvo organizovali evakuaciju bolesnika do baznog kampa i tek posle toga produžili u treći visinski logor.

Posle noći prespavane u C3 na 7400 metara ekipa je krenula do poslednjeg visinskog logora postavljenog na visini od 8000 metara. Odmor, pa priprema za pokret u 2 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, da bi se na vrh stiglo dovoljno rano i imalo vremena za bezbedno spuštanje. I dok su međunarodne ekspedicije putem interneta obaveštavale o napredovanju penjača ka vrhu, na eminentnim sajtovima iz sveta alpinizma provukla se vest o nesreći u redovima penjača iz Srbije. U prepodnevnim satima stiglo je i zvanično obaveštenje od vođe ekspedicije Milovoja Erdeljana da je Dren Mandić skliznuo niz liticu i da ostala dvojica penjača pokušavaju da dopru do njega ne bi li ga izvukli.

Na žalost, Drenu nije bilo pomoći. Odlučeno je da Iso i Predrag prekinu put ka vrhu i vrate se u bazni kamp.

Dren Mandić (13.12.1976. – 1.8.2008.) bio je član subotičkog Železničkog planinarskog kluba “Spartak” od 2003. godine. Ostvario je uspone na vrhove u ekspedicijama na Ararat – Turska (5137 m), Elbrus Kavkaz – Rusija (5642 m) i na Brod Pik – Pakistan (8047 m), za šta su mu Sportski savez Subotice, Subotičke novine i Opština Subotica dodelili specijalno priznanje “Sportista godine 2007”. Bio je najbolje rangirani alpinista za 2007. godinu i jedan od najzaslužnijih za izradu veštačih stena u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve