Štern: "Artest završio sezonu!"

Izvor: B92, AP

Ponedeljak, 22.11.2004.

09:52

Default images

Komesar NBA lige Dejvid Štern izrekao je izuzetno oštre kazne učesnicima opšte tuče na utakmici Detroit – Indijana koja se ne pamti u ligi u poslednjih 10 godina.

Ron Artest je suspendovan do kraja sezone, dok će njegovi saigrači koji su takodje učestvovali u tuči sa navijačima na tribinama Stiven Džekson i Džermejn O Nil pauzirati 30, odnosno 25 mečeva.

Ben Valas je kažnjen sa 6 utakmica, a još jedan igrač Pejsersa Entoni Džonson sa 5 mečeva.

Ostali igrači, njih četvorica, pauziraće po jedan meč zbog standardnog prekršaja, napuštanja klupe u toku utakmice.

Ovom kaznom koja će izazvati dosta polemike u SAD, najverovatnije oko dužine kazni Artestu (velika)  i Valasu (mala) liga je pokušala da pošalje snažnu poruku da neće tolerisati ovakvo ponašanje.

Štern je najavio da će liga izmeniti nekoliko pravila u dvoranama , prvenstveno oko obezbedjenja i prodaje alkoholnih pića.

Posle svega, Ron Artest će ipak imati prilike da se odmori od košarke i promoviše svoj rep album, a čak ni neka duga turneja nije nemoguća. S obzirom da će Artest propustiti 71 utakmicu ove sezone, što je rekord kada je reč o kaznama za igrače, samo ovom reakcijom NBA je izrekla ukupno 141 meč suspenzije - takođe rekord.

"Poruka koju je liga poslala igračima ovom odlukom toliko je snažna da oni nikada to neće ponoviti", rekao je predsednik Pistonsa Tom Vilson u prvoj reakciji na saopštenje NBA lige, dok je trener Detroita Leri Braun, pred početak utakmice sa Šarlotom novinarima rekao da mu je veoma teško zbog Indijane: "Zaista sam očajan zbog njih, a i mi smo izgubili svoje srce i dušu", rekao je Braun.

Naravno, svi suspendovani igrači neće dobiti platu za utakmice koje će propustiti, što znači da će Artest ostati bez skoro čitave godišnje zarade, koja iznosi nešto više od 6 miliona dolara za ovu sezonu. Indijana će dobiti priliku da sve kažnjene stavi na listu suspendovanih i angažuje nove igrače, verovatno iz nižih američkih liga.
AP
Komesar NBA lige, Dejvid Štern, u saopštenju u kome su objavljene kazne naglasio je da se one odnose samo na jedan aspekt incidenta – prekršaj igrača.

"Ono što su igrači umešani u incident učili daleko prevazilazi profesionalizam i samokontrolu koji bi u najmanju ruku trebalo da se podrazumeva kod NBA košarkaša", stoji u pisanoj izjavi Dejvida Šterna.

"NBA liga se međutim mora hitno fokusirati i na neka druga pitanja, a to su redefinisanje granica prihvatljivog ponašanja navijača na našim utakmicama i rešenost da zauvek odstranimo one koji ih prekorače. Učesnici na i oko terena moraju biti potpuno zaštićeni od nedopustivog ponašanja navijača. Pored toga, mi moramo da preispitamo adekvatnost naših bezbednosnih procedura u Detroitu i ostalih 28 dvorana. ž

Ono što se dogodilo u petak uveče, iako je bez presedana, treba da bude iskorišćeno u pozitivne svrhe u našim naporima da garantujemo sigrnost našim navijačima. Na kraju, moramo da razvijemo i usvojimo nova pravila NBA lige, kako bi osigurali da sukobi do kojih će verovatno doći u žaru borbe ne eskaliraju do nivoa, koji smo imali prilike da vidimo u petak, čak i pre skandaloznog ponašanja pojedinaca na tribinama
", zaključio je Štern.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: