Nova vest
Košarka

Petak, 15.12.2017.

20:30

EL: Zvezda serijom 27:10 do het-trika u Valensiji!

Crvena zvezda savladala je Valensiju u gostima u dramatičnom, poslednjem meču 12. kola Evrolige 86:82 – (26:22, 14:16, 16:25, 30:19).

Izvor:

Autor:

EL: Zvezda serijom 27:10 do het-trika u Valensiji!
StarSport

Srpski i regionalni šampion sjajno je otvorio duel, ali je u finušu prvog poluvremena usledio veliki pad u igri, što je domaćin iskoristio da značajno smanji dvocifreni zaostatak (40:38).

Igralo se u istom ritmu i na startu drugog dela, crveno-beli nisu mogli ništa da pogode za tri, ali ni da pronađu jednostavno rešenje u napadu, a Valensija je nastavila to da kažnjava i da period od šest minuta u kojima nije primila koš pretvori u totalni preokret i svoje dvocifreno vođstvo.

Međutim, onda je došlo i do očekivanog pada u redovima prvaka Španije, a ovoga puta Crvena zvezda predvođenja Perom Antićem, Džejmsom Feldinom i Dejanom Davidovcem pravi nemilosrdnu seriju od 17:0, odnosno ukupnih 27:10 za veliku pobedu, treću u nizu u elitnom takmičenju.

Davidovac je pogodio veoma važnu trojku, Antić ukrao nekoliko lopti i bio sjajan u dafanzivi, dok je američki bek preuzeo odgovornost u napadu i pogocima sa linije bacanja stavio tačku na meč.

Ekipa Dušana Alimpijevića zabeležila je petu pobedu u sezoni čime se u potpunosti vratila u borbu za mesto među osam najboljih timova Evrope, dok je španski predstavnik doživeo deveti neuspeh.

Ponovo je fenomenalnu partiju pružio Feldin sa 26 poena (8/10 za dva, 0/4 za tri), pet asistencija i tri skoka, a posebno se istakao smirenošću sa linije za slobodna bacanja u dramatičnoj završnici (10/10).

Važnu rolu imao je i Tejlor Ročesti sa 13 poena (3/6 za dva, 1/3 za tri), uz pogodak za vođstvo u poslednjem minutu, ali svakako treba istaći partiju neverovatnog veterana Antića koji je praktično prelomio susret trojkom, ukradenim loptama i iznudjenom nesportskom ličnom greškom.

Za 26 minuta u igri imao je 10 poena (1/2 za dva, 2/4 za tri) i četiri uhvaćene lopte, a istakao se još i Nemanja Dangubić sa poenom manje.

U domaćem sastavu najbolji je bio Fernando San Emeterio sa 17 poena, Tibor Plais imao je 13 i sedam skokova, dok je Alberto Abalde ubacio 12.

Zvezda u utorak gostuje šampionu Evrope Fenerbahčeu u Istanbulu, dok samo dva dana kasnije dočekuje Panatinaikos.

Kraj – Nastavio je Antić da 'školuje' rivale defanzivom, ali su onda na naverovatan način dozvolili domaćinu da se vrati u život. Dva loša napada, pogodak iz kontre i trojka San Emeterija za novi preokret, u situaciji kada su mogli da naprave još dva faula pre bonusa. Ipak, posle minuta odmora, iako je Dangubić promašio trojku, Bjelica se izborio za novi napad, a Ročesti pogodio sa jedne noge, jednom rukom (77:78).

Lazić koristi prvi 'mali' faul, a San Emeterio 'baca' loptu u ruke Feldinu, koji biva fauliran i potom pogađa dva nova bacanja, da bi Van Rosom onda bacio novu čistu loptu u aut, na 17 sekundi do kraja, posle čega hladnokrvni Feldin sapenala stavlja tačku na veliku pobedu svog tima – 82:86!

8' – Pogodio je Pero samo jedno bacanje, ali se onda 'iskupio' pogodivši trojku iz ćoška za izjednačenje. Usledila su dva brza faula Antića i Bjelice, njegov četvrti, ali i novi promašaj Valensije, odnosno dva faul za slobodna bacanja Džejmsa Feldina za povratak Zvezde u vođstvo i neverovatnu seriju od 17:0 – 72:76.

6' – Na nešto više od pet minuta do kraja Davidovac novom trojkom kažnjava ispucanje Dorekampa, da bi Feldin lepim ulazom vratio nadu svom timu da ipak može do trijumfa. Isti igrač pogađa na isti način posle dobre odbrane, za produženje serije na 9:0, a fenomenalni Antić sjajnom defanzivom krade loptu i iznuđuje nesportsku ličnu grešku – 72:68.

4' – Posle promašaja Davidovca, Dubljević pogađa iz reketa, a Antić onda lagano pogađa iz kontre, u novom periodu koji su obeležili promašaji i neiznuđene greške na obe strane – 72:61.

2' – Milko Bjelica je tek na startu poslednje četvrtine upisao prve poene iz igre, i to 2+1, ali ni to nije pokrenulo njegovu ekipu, štaviše i dalje je birala loša rešenja u napadu i previše grešila, pa je prednost Valensije nastavila da raste – 70:59.

10' – San Emeterio donosi Valensiji najveću prednost na meču (+5), Antić dobija rampu, a Tomas poenima iz kontre dodatno uvećava vođstvo. Raspoloženi Feldin još jednom poentira posle prodora oko bloka, ali San Emeterio odgovara iz još teže situacije za lepu prednost domaćina pred poslednju deonicu – 63:56.

8' – Imao je tim s Malog Kalemegdana priliku da ponovo preuzme kontrolu, ali je nekoliko loših i ishitrenih rešenja poništilo takvu mogućnost. Na ulasku u poslednja dva minuta, Feldin pogađa iz teške pozicije posle prodora, a Abalde pogađa za tri – 57:54.

6' – U novoj seriji grešaka ponovo je naš tim bio taj koji je sebi pravio više problema, da bi Alimpijević morao da reaguje posle loše odbrane svog tima i da zatraži tajm-aut. Bio je to pravi trenutak jer Davidovac iz prvog šuta pogađa prvu trojku, a Lesor snažnim zakucavanjem donosi novo izjednačenje – 52:52.

4' – Mučenje svog tima i period od pet mintua bez koša prekida Bjelica divnom asistencijom za Lesora, koji pogađa uz faul, a zatim i dodatno slobodno bacanje. Dorenkamp pogađa na drugoj strani za dva, ali isto čini iz Feldin i crveno-beli uspevaju da povrate ravnotežu – 47:47.

2' – Nastavila je Zvezda da promašuje i na startu drugog dela igre, pa je serija domaćina uskoro porasla na čak 16:2, za prvo vođstvo još od uvodnih minuta meča – 43:40.

Poluvreme – Ulaza u poslednjih 120 sekundi košarke u prvom poluvremenu obeležio je neverovatni Branko Lazić. Najpre je, uz pomoć Bjelice, 'izmislio' novi napad za Zvezdu, da bi potom iznudio i faul u napadu, Nažalost, crveno-beli nisu uspeli to da materijalizuju, pa je domaćin trojkom Giljema Vivesa i dvojkom Erika Grina uspela u potpunosti da se vrati u meč – 38:40.

8' – Plais upisuje nove poene posle dosta muke, ali ovoga puta Ročesti odgovara preko slobodnih bacanja. Antić i Feldin nisu uspeli da pogode za tri, dok su istovremeno gosti napravili dva naivna faula i dozvolili Valansiji da se malo vrati bez konkretne igre – 33:40.

6' – Kako je to bio jedini poen njegove ekiep za nešto manje od četiri minuta igre, Hesus Vidoreta reagovao je novim minutom odmora. Ipak, osim pogotka Plaisa i auto-koša Antića, ništa se nije promenilo. Štaviše, Dangubić beleži prvu trojku i vraća svom timu dvocifrenu prednost – 27:38.

4' – Alimpijević je bio zadovoljan jer je njegova ekipa brzo naterala rivala da uđe u bonus, ali je Lesor uspeo ponovo da ga iznervira novim bespotrebnim faulom, pa je i Zvezda nedugo zatim takođe ušla u problem s faulovima. U međuvremenu obe ekipe nisu mogle do poena, što San Emeterio prekida polovičnim učinkom sa penala – 23:33.

2' – Beograđani su nastavili u istom ritmu, Dejan Davidovac ukrao je loptu, da bi potom Ognjen Dobrić iznudio faul, pogodio jedno bacanje, ali i uhvatio svoj promašaj za nove lake poene. Usledila je nesportska lična greška Alberta Abaldea, pa Zvezda penalima Lazića i ponovo Dobrića dolazi do dvocifrene prednosti – 22:33.

10' – I Stefan Janković ušao je u problem sa faulovima, dobivši treći u finišu prve deonice, ali su zato Pero Antić trojkom sa osam metara, odnosno Džejms Feldin sa dve dvojke u nizu krunisali veoma dobru uvodnu četvrtinu za Zvezdu – 22:26.

8' – Dobar ritam crveno-belih, posle dva pogođena penala Dangubića, prekida Sem van Rosom trojkom i ukradenom loptom, pa Valensija uspeva da održi priključak preko Fernanda San Emeterija. Dangubić odmah odgovara, ali onda i pravi grešku za tri slobodna bacanja za Arona Dornekampa, koji promašuje jedno – 16:17.

6' – Tejlor Ročesti probudio se u petom minutu, vezavši dvojku, trojku i dvojku, da bi borbeni Janković novim poenima iz reketa naterao trenera Valensije da zatraži prvi tajm-aut – 9:13.

4' – Posle trojke Vila Tomasa, Matijas Lesor propušta mogućnost da sebe nagradi lakim poenima posle ofanzivnog skoka, zbog čega ga Dušan Alimpijević izvodi iz igre – 7:4.

2' – Već posle dva minuta igre javio se prvi problem za goste, pošto je Milko Bjelica ekspresno napravio dve lične greške. Tibor Plais i Erik Grin poentirali su za domaće, a Nemanja Dangubić i Stefan Janković za Zvezdu – 4:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

464 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d