Nova vest
Košarka

Subota, 21.10.2017.

20:50

221 poen – Partizanovi Amerikanci srušili Igokeu!

Košarkaši Partizana savladali su Igokeu u neverovatno efikasnoj utakmici petog kola ABA lige – 117:104.

Izvor: B92

Autor:B92

221 poen – Partizanovi Amerikanci srušili Igokeu!
Starsportphoto

Dve ekipe su odigrale još jedan efikasan meč, drugi put uzastopno primili više od 100 poena, a u takvom odnosu bolje se snašao domaćin, nošen sjajnom igrom američkih igrača.

Najdžel Vilijams-Gos je odigrao fantastično i na kraju se zaustavio na 30 poena (10-13 za dva, 2-2 za tri), uz 4 skoka i 8 asistencija, dok je Patrik Miler dodao 23 poena (7-8 za dva, 9-10 penali) i imao 11 asistencija i 5 uhvaćenih lopti. Njima dvojici pomagali su Đoko Šalić sa 16 poena, jedan manje imao je Andrić, dok je Marinković postigao 13.

Njih dvojica su uspeli da nadoknade učinak nestvarnog Dorela Rajta na drugoj strani – NBA pojačanje gostiju postiglo je 34 poena (8-12 za dva, 4-7 za tri, 6-11 penali), uz 7 skokova i dva uspešna dodavanja.

Takođe, Vilijams-Gos i Miles su bili inicijatori serije od 17:0 u toku treće četvrtine, kojom su definitivno prelomili ovaj nesvakidašnji duel u hali Aleksandar Nikolić, za treći trijumf u ABA ligi, uz dva poraza.

’Crno-beli’ su bolje otvorili utakmicu i došli do ranog vođstva, ali su se našli u problemu, pošto je startni centar Đoko Šalić za manje od pet minuta napravio tri faula. U tim trenucima gosti su počeli da preuzimaju kontrolu, a onda je na scenu stupio Dorel Rajt – vezao je 12 poena i Igokea je preokrenula.

Imala je ekipa iz BiH i devet poena viška tokom druge deonice, ali su se igrači Mute Nikolića trgli i polako topili zaostatak. U finišu je zablistao Vanja Marinković – prvo je monstruozno blokirao Gajića, a onda i sa dve trojke doneo egal na poluvremenu – 50:50.

Drugi deo igre bio je jednako efikasan, ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi onda spomenuti Vilijams-Gos i Miler uzeli stvari u svoje ruke. Pokrenuli su neverovatnu seriju od 17:0 sredinom treće deonice, nastavio je Mihajlo Andrić trojkama, pa je domaći tim u poslednjih 10 minuta ušao sa dvocifrenom razlikom.

U nekoliko navrata protivnik je pokušavao da se vrati, Partizan je imao odgovor i na kraju zasluženo slavio u ovoj utakmici koja će verovatno oboriti rekorde.

Kakav meč je videlo oko 4.000 gledalaca u hali “Aleksandar Nikolić“ svedoče i statistički podaci – ukupan indeks korisnosti košarkaša Partizana je bio 146, dok su gosti “zabeležili“ 103 poena.

Miler je zabeležio 40 indeksnih poena, Vilijams-Gos 38, a Šalić 23 za nešto manje od 20 minuta.

Na drugoj strani, u tom parametru, najbolji je bio Rajt (32), a Milošević, Radivojević i Ljubičić su meč završili sa indeksom korisnosti od 12. Za svega 16 minuta Ponjavić je upisao 13 poena – toliki mu je bio i indeks.

Partizan sada ima tri pobede i dva poraza, a Igokea dve pobede i tri poraza.

U šestom kolu Partizan će u petak igrati u Zagrebu protiv Cibone, dok će Igokea dočekati FMP u nedelju.

I četvrtina:

1’ U hali ‘Aleksandar Nikolić’ prvi napad imala je Igokea i viđeno je veliko guranje pod košem, da bi u sledećem napadu Vilijam-Gos pogodio trojku za Partizan.

3’ Gostujući sastav prve poene postigao je preko Radivojevića sa slobodnih bacanja, a Đoko Šalić je sa zvukom sirene preokrenuo na 5:4.

5’ Andrić je bio precizan iz drugog pokušaja van linije 6,75, ali se Partizan našao u velikom problemu jer je Šalić zaradio tri lične greške za manje od pet minuta. Ipak, u sledećem napadu Čakarević krade loptu i polaže u kontri za 10:6.

7’ Rikić je smanjio na drugoj strani, da bi lepim ulazima Vilijam-Gos održavao +4.

8’ Strahinja Gavrilović je lepim naskokom upisao prve poene, ali je Dorel Rajt vezao pet brzih poena i snažnim zakucavanjem doneo preokret.

10’ Amerikanac u redovima Igokee ušao je u veliki niz, pogodio još jednu trojku i već ima 12 poena. Srećom, Andrić je uzvratio istom merom na drugoj strani za 19:20. Milošević je pogodio jedno bacanje, Tomić promašio zicer, a Radivojević položio za 19:23 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

1’ Gde je stao u prvoj, Rajt je nastavio u drugoj četvrtini – snažan ulaz i faul, ali je dodatno slobodno bacanje ipak promašio. Vilijams-Gos je jedini uspeo da parira u redovima Partizana, pa je sa pet poena smanjio na 24:25.

3’ Ipak, gosti su bili mnogo bolji u napadu – ponovo Rajt, kojem se pridružio Milošević i prednost Igokee je počela da raste – 24:30.

4’ Konačno je Amerikanac otišao na klupu, ali to nije smetalo ekipi iz BiH da nastave da pogađaju. Stevanović nije mogao da čuva protivničke igrače, Čakarević je promašio zicer, pa je posle brzih poena Ponjavića sa jedne, a onda i Aranitovića i Milera sa druge strane, na semaforu pisalo 31:34.

5’ Nismo došli ni do polovine druge četvrtine, a nakon trojke Vašingtona Igokea je ubacila 40 poena.

7’ Nalet rivala trojkom je odbio Marinković, da bi Ponjavić napravio nesportski faul na Čakareviću. Posle slobodnih bacanja i napada Milera, ’crno-beli’ su prišli na 37:40.

8’ U strelce se upisao i Novica Veličković, ali su igrači Mute Nikolića užasno branili reket. Ipak, imali su sreće da uhvate nekoliko ofanzifnih skokova i ne dozvole Igokei da se odlepi. Novica pogađa dva bacanja i domaćin je na 43:44.

10’ Sam finiš druge deonice obeležila je maestralna rampa Vanje Marinkovića nad Gajićem, koji je trčao kontru posle ukradene lopte. Mladi bek Partizana zalepio je rivala za tablu i omogućio Mileru da izjednači na drugoj strani. Vuk Radivojević je rešio dva napada, Rajt povisio, a Marinković trojkom doneo 50:50 na kraju prvog poluvremena.

III četvrtina:

1’ Partizan je preko Gavrilovića vratio vođstvo na startu nastavka, da bi Rajt ponovo iskoristio lošu odbranu rivala. Vilijams-Gos i Radivojević su razmenili po trojku za 54:56.

3’ Šalić se vratio na parket i njegovo prisustvo u reketu se odmah osetilo, ali nije uspeo da pogodi i dodatno slobodno bacanje.

5’ Vilijams-Gos je nastavio sa sjajnom partijom i polaganjem na drugi obruč postigao svoj 18. poen. Međutim, Partizan nije mogao ništa da odbrani, pa je posle početničke greške Andrića, Radivojević imao lagani zicer za 58:64.

6’ Domaći tim nije mogao da nađe rešenje za nestvarnog Rajta, koji je za dve i po četvrtine postigao 27 poena, uz samo tri promašaja iz igre. Ipak, njemu su parirali Partizanovi Amerikanci – Miler i Vilijams-Gos su preuzeli odgovornost, pa je Šalić sa linije za slobodna bacanja izjednačio na 68:68.

8’ Na jednoj strani Rajt, a na drugoj Vilijams-Gos – tako je izgledala treća četvrtina. Igokea nije mogla da zaustavi plejmejkera domaćih, koji trči kontru i polaže 70:68. Ispratio ga je Miler u dva napada i Partizan je vratio ’momentum’ na svoju stranu

10’ Nikolićevi igrači napravili su seriju 13:0 koju je nastavio Gavrilović na dodavanje Milera, da bi posle toga Rajt nesportski zaustavio Gavrilovića. On je realizovao oba slobodna bacanja, baš kao i Vilijams-Gos. Tek posle 17 vezanih poena Partizana, Rajt je pogodio trojku i postavio 80:71 pred odlučujućih 10 minuta.

IV četvrtina:

1’ Vilijams-Gos je nastavio da puni mrežicu Igokee, pa se opasno približio Rajtu po košgeterskom učinku. Ponjavić je iz ćoška pogodio trojku, ali je Andrić uzvratio istom merom, da bi novom trojkom povisio na 88:74.

2’ Andrić jeste napravio faul nad Vašingtonom, koji je vezao četiri poena, ali je Miler lako položio na drugoj strani. Igralo se koš za koš – Jevtović, pa Šalić i već je 92:80.

3’ Normalno, lopta je morala lopta u ruke Rajtu – fintira Milera i iznuđuje tri slobodna bacanja, ali pogađa dva, da bi Jevtović novim zakucavanjem spustio na dvocifreni minus. Srećom, Šalić je uhvatio ofanzivni skok, iznudio petu ličnu centra Igokee i pogodio za 94:84.

5’ U sledećim minutima igra je bila ispresecana faulovima, a iako obe ekipe nisu izašle iz bonusa, poeni su se ređali kao na traci. Vilijams-Gos je došao do 30 poena, Ljubičić je postigao trojku, a Partizan stigao na korak do ’stotke’ – 99:89.

7’ Ulogu poentera u tim trenucima preuzeo je Šalić, kojeg su saigrači upošljavali baš kada je bilo potrebno. Svaki napad završavan je poenima, pa je posle trojke Marinkovića bilo 108:93.

9’ Igokea se polako primicala, koristiviši nešto slabije napade protivnika, a Ljubičić je sa dva lagana poena vratio dramu, jer je gostujući sastav prišao na -6. To je osetio Nikolić koji je zatražio tajm aut, da bi Patrik Miler iznudio i realizovao slobodna bacanja.

10’ U poslednji minut Partizan je ušao sa šest poena viška, ali je uhvatio nekoliko ofanzivnih skokova i sačuvao pobedu. ’Crno-beli’ su malobrojne navijače obradovali i igrali do kraja, za neverovatan konačni rezultat od 117:104.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

284 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d