Nova vest
Košarka

Utorak, 16.06.2015.

19:11

ABA liga 100% u vlasništvu klubova

Regionalna košarkaška liga od sledeće sezone biće sto posto u vlasništvu klubova.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Usvojen je Statut nove ABA lige kojem ta odluka stupa na snagu, pa će 12 klubova biti vlasnici, dok će Sidro d.o.o. ostaće u službi nove ABA lige.

To je u skladu sa zahtevima FIBA Evrope, pa je utisak da više nema prepreka i da bi FIBA trebalo da prizna novo regionalno takmičenje.

Klubovi učesnici Jadranske lige, šest košarkaških saveza i rukovodstvo ABA lige su na današnjem sastanku u Zagrebu razgovarali o formatu regionalnog takmičenja.

U novoj regionalnoj ligi takmičiće se 12 klubova, koji će biti stopostotni vlasnici lige, a posle sastanka poslato je pismo u FIBA o postignutom dogovoru.

"Na sastanku je postignut dogovor o registraciji i formiranju nove regionalne ABA lige u stopostotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige", navodi se u pismu.

Kako se navodi, uz pismo je poslat i ugovor o osnivanju Jadranske lige.

Na sastanku je poručeno da je liga neophodna za razvoj košarke u regionu i da ispunjava sve uslove da je prizna Fiba.

Jadranska liga je, odlukom FIBA Evropa od 7. marta, izgubila priznanje Fibe, jer je jedina liga u Evropi koja je odbila da dostavi statusnu dokumentaciju.

FIBA Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Fiba je zemljama učesnicama ABA lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve