Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 01.12.2014.

18:00

Kalinić: Reprezentacija mnogo znači

Krilni košarkaš Crvene zvezde Nikola Kalinić kaže da mu iskustvo iz reprezentacije mnogo pomaže da se izbori sa izazovima velikih mečeva.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

“Vrhunac košarkaške karijere jeste nastup za nacionalni tim, barem ja to tako gledam. Mnogo mi znači to iskustvo, pogotovo u pogledu pritiska – ne osećaš se da ti je prvi put da se suočavaš sa tako nečim, već si igrao velike utakmice i velika takmičenja“, rekao je Kalinić posle pobede nad Partizanom.

Crveno-beli sada u ABA ligi imaju besprekornih 10-0, sustigli su Makabi, a najbolji start u istoriji ima Olimpija (12-0).

“Fenomenalno otvaranje sezone za nas, samo da nam i kraj sezone bude takav kao što je bio Makabiju i Olimpiji tih sezona. To nam je najvažnije. Znam da zvuči kao kliše, ali stvarno razmišljamo samo o sledećoj utakmici i ne smemo da se obaziremo na to da li je preko puta Partizan, Valensija, Neptunas... Cilj na svakoj utakmici jeste da odradimo stvari koje radimo svaki dan i o kojima pričamo svaki dan – odbrana, zatvaranje koša, što više lakih poena“, objašnjava Kalinić.

Zvezda je i u meču sa Partizanom imala veliki pad u igri u poslednjih sedam minuta, a nije prvi put da se nešto slično događa ove sezone.

“Ne mogu da kažem da nam je to osobina, ali dešava nam se već nekoliko puta i više ne sme da se ponovi. Sada Partizan nije to iskoristio, pre svega zato što je bilo ogromno vođstvo, ali ne smemo da dozvoljavamo protivnicima da se tako vraćaju – i zbog psihološke strane, a i zato što svaki meč želimo da pobedimo što je ubedljivije moguće. Desilo se, ali pokazali smo karakter u tim trenucima i na kraju pobedili“.

Na pitanje da locira uzrok tih padova, Kalinić je odgovorio:

“Kao i kod svake mlađe ekipe, postoje oscilacije. Možda jeste uzrok opuštanje, ništa drastično doduše. Ne znam ni ja, neka bude opuštanje“.

"Kada nekome ne ide, ceo tim se mobiliše"

Zaštitni znak Zvezde ove sezone jeste agresivna igra u odbrani, a upravo taj segment igre doneo je i trijumf nad crno-belima.

“Odigrali smo fenomenalno u odbrani – kada odigraš jaku odbranu, onda je i u napadu lakše odraditi posao kako treba. Mi košarkaški živimo na odbrani, na njoj gradimo igru – uostalom, moderna košarka i zasniva se na defanzivi“.

Iako je Zvezda izvanredno počela sezonu, krilni košarkaš crveno-belih uveren je da tim još nije dostigao maksimum.

“Nije bilo loše, ali mogu bolje i ja, kao i cela ekipa. Npr, imamo problema sa defanzivnim zagrađivanjem koša, ne znam iz kog razloga dozvoljavamo protivnicima skokove u napadu u poslednje vreme – na svakoj poziciji smo fizički i atletski dominantni. Mlada smo ekipa, zajedno smo dva-tri meseca, ne mogu baš da kažem da se tek upoznajemo, ali bićemo još bolji kada se potpuno uigramo. Imamo prostora i defanzivno da napredujemo, a napadački i da ne pričam. Čarls je odigrao sjajno, zamenio je Markusa koji je imao loš dan. U tome i jeste poenta – da kada nekome ne ide, da se ceo tim mobiliše i da uspe da ga zameni“.

Sledeći izazov za Zvezdu jeste okršaj sa Valensijom u Evroligi.

“Imamo pet dana da se spremimo, očekujem dobru utakmicu – imamo priliku da obezbedimo plasman u Top 16, što duže vreme iščekujemo. Oni su se pojačali našim Nedovićem i stvarno su ekipa za respekt. U Areni smo ih možda dobili i neočekivano lako, ali sada će biti mnogo drugačija utakmica“, zaključio je 23-godišnji Kalinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu