Nova vest
Košarka

Četvrtak, 02.05.2013.

19:48

Turska: Ivković kod srpskih igrača

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković sastao su se u Istanbulu sa reprezentativcima koji nastupaju za turske klubove.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Ivković i generalni sekretar Saveza Andrija Kleut su najpre prisustvovali derbi utakmici turskog šampionata između Fenerbahčea i Anadolu Efesa, a zatim razgovarali sa Duškom Savanovićem, Milanom Mačvanom, Vladimirom Štimcem i Urošem Tripkovićem.

Njima je predočen plan i program priprema za Eurobasket 2013 koji se od 4. do 22. septembra održava u Sloveniji.

Sredinom aprila Dušan Ivković i Andrija Kleut boravili su u Moskvi, gde su takođe održali sastanak i obavili razgovore sa četvoricom reprezentativaca: kapitenom Nenadom Krstićem, Milošem Teodosićem, Zoranom Ercegom, Vladimirom Micovim i Nemanjom Bjelicom.

FIBA predstavila novi kalendar i sistem takmičenja

Čelnici FIBA, predsednik Ivan Manini i generalni sekretar Patrik Bauman, održali su u Istanbulu sastanak sa predstavnicima nacionalnih federacija Turske, Ukrajine, Poljske, Belorusije, Azerbejdžana, Gruzije i Srbije na kome je najviše bilo reči o novom sistemu i kalendaru takmičenja (od 2017. do 2030. godine) koji je usvojen na sastanku Centralnog borda FIBA u Kuala Lumpuru novembra prošle godine.

Kontinentalni šampionati od 2017. održavaće se svake četiri godine. Posle Svetskog prvenstva u Španiji 2014. godine, sledeći Mundijal neće se igrati 2018. nego 2019. i biće igrani kao i šampionati Evrope u razmaku od takođe četiri godine.

Takođe, za plasman na naredne svetske šampionate nacionalne selekcije će morati da igraju kvalifikacije koje će biti održane u šest termina: novembar (2017), februar, jun, septembar, novembar (2018) i februar (2019). Umesto dosadašnje 24 selekcije, na budućim planetarnim prvenstvima učestvovače 32 reprezentacije.

U FIBA smatraju da će modifikovani sistem takmičenja doprineti daljem razvoju i globalizaciji, kao i još većoj popularnosti košarke širom sveta. Što se tiče učešća na Olimpijskim igrama 2020, po novom formatu FIBA, direktan plasman se može obezbediti na Svetskom prvenstvu 2019. godine kao i na četiri kvalifikaciona turnira koji će naknadno biti održani u četiri zone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu