Nova vest
Košarka

Petak, 28.09.2012.

19:57

ABA: Pobeda nervoznog Partizana

Košarkaši Partizana mt:s namučili su se na otvaranju sezone u ABA ligi, ali su savladali Zadar 81:74 pred 6.000 navijača u "Pioniru".

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Oslabljeni Zadar je vodio 37 minuta u "Pioniru", nervoza u igri "crno-belih" dostigla je vrhunac krajem treće četvrtine kada je isključen Vujošević, a gosti stigli do +10 (53:43).

Ipak, agresivni igrači Partizana su u finišu konačno počeli da pogađaju trojke i stigli do preokreta i pobede. Junak je bio Branislav Đekić sa sjajnom obranom i ubačenom trojkom kada se lomio rezultat.

Partizan su sa po 12 poena predvodili Dejan Musli, Danilo Anđušić i Tori Tomas (6 asistencija). Odličan je bio i Đorđe Gagić sa 10, pomenuti Đekić je ubacio samo 3, dok je očajno odigrao Dru Gordon sa 6 poena, uz šut za dva 2/13. "Crno-beli" nisu imali rešenje za igru Romea Travisa koji je postigao 18 poena uz osam skokova, dok je devet dodao Ramljak.



Partizan je imao solidnih 22/43 za dva poena, ali je bio očajan za tri (4/20), ubacivši tri trojke tek u poslednja četiri minuta. Sa druge strane, i Zadar je bio očajan za tri (1/9), ali je ubacio 26 od 41 za dva.

U sledećem kolu Partizan mt:s je ponovo odmaćin, a u sredu dočekuje Krku Novo Mesto. Zadar će na svom parketu igrati protiv Crvene zvezde Diva u utorak.

Pred oko 6.000 ljudi u "Pioniru" Duško Vujošević je počeo sa petorkom: Vesterman, Milosavljević, Bertans, Gordon, Milutinov, koja je krenula nervozno pogodivši tek jedan od četiri pokušaja iz igre, pa su gosti poveli 6:2. U prva tri i po minuta oba tima su napravila ukupno pet faulova, a Zadrani su perfektnim šutom (7/7 za dva) povećali prednost na 16:7 polovinom perioda, pa je Vujošević morao da zatraži tajm-aut.

Saveti na pauzi su očigledno urodili plodom jer Partizan konačno veže nekoliko napada i smanjuje na 13:16. Usledila je serija penala koja je Zadru omogućila da zadrži prednost, da bi Tori Tomas prvom trojkom za Partizan smanjuje na 21:20. Međutim, novim poenima sa penala gosti dobijaju prvi period 24:21.

Druga četvrtina počela je serijom koševa na obe strane, Gordon i Čakarević pogađaju za Partizan, ali Zadar stiže od 30:25, nakon što je Gordon u jednom napadu tri puta promašio posle ofanzivnog skoka. "Crno-beli" su ušli u seriju promašaja, što je dodatno iznerviralo već nervoznog Vujoševića koji dobija tehničku grešku, pa Zadar održava prednost do 34:29.

Međutim, Bertans i Musli sa penala vraćaju Partizan u igru, a posle penala Muslija i dve sjajne odbrane Bogdanovića, "crno-beli" propuštaju dva napada za prvo vođstvo, ali Tomas pogađa jedan penal za prvo izjednačenje - 34:34. Do kraja poluvremena Partizan bez šuta za tri (1/10) ipak nije uspeo da povede, Vujošević je rotirao sve raspoložive igrače (nema Lučića zbogpovrede), a Zadar je na veliki odmor otišao sa košem prednosti - 38:36.

"Crno-beli" su drugo poluvreme otvorili borbenom, agresivnom igrom, dominirali su u odbrani, očajan šut ispravljali sjajnim ofanzivnim skokom, ali sa previše grešaka u napadu nisu uspevali da preokrenu situaciju u svoju korist. Gosti su bili u podređenom položaju, ali su iskoristili greške rivala i održavali prednost.

Partizan je u prvih pet minuta treće četvrtine postigao samo pet poena, ali Zadrani nisu uspeli da se odlepe (45:40). Gagić i Bogdanović su posle tajm-auta najavili bolju igru u napadu Partizana, ali je sjajni Romeo Trevis kontrolisao vođstvo Zadra i serijom šuteva sa poludistance odveo ga na 49:42. Zonska odbrana je i dalje predstavljala problem za "crno-bele" koji su očajno šutirali za tri, a onda je u finišu perioda nervozni Vujošević dobio novu tehničku zbog čega je isključen.

Zadrani su iskoristili penale da povećaju prednost na 52:43, a posle toga je usledila kanonada predmeta besnih navijača Partizana sa tribina na parket "Pionira", zbog čega je trener gostiju povukao igrače Zadra u svlačionicu, pa je meč prekinut. Ispod tribina se okupila Žandarmerija, a pošto se navijačima obratio i isključeni Vujošević, situacija se smirila i meč je nastavljen.Bogdanović i Vesterman (prvi poeni) sa penala smanjuju prednost Dalmatinaca na 53:47, uoči poslednjih deset minuta.

Agresivno je Partizan zaigrao u na startu poslednje četvrtine, a ovaj put je odlična odbrana omogućila Milosavljeviću polaganje za +4, pa je trener Zadra Nazor tražio tajm-aut. Ova pauza nije umirila borbene "crno-bele" koji koriste novu grešku gostiju i preko Muslija smanjuju na samo koš zaostatka, da bi potom Bogdanović promašio napad za izjednačenje.

Seriju Partizana od 10:0 okončava Kaštropil, a potom zona Zadru ponovo donosi napad i penale za 57:51. Šut i dalje nije služio Partizan (1/17 za tri), pa su Dalmatinci čuvali vođstvo.

Međutim, "crno-beli" nastavljaju sa agresivnom igrom, a onda Milosavljević konačno donosi trojku Partizanu koji 3 minute i 44 sekunde pre kraja prvi put stiže do vođstva (60:59). Gosti sa penala izjednačuju, ali prednost je rasterala nervozu iz redova srpskog šampiona koji ulazi u seriju te novom trojkom Anđušića "beži" na 67:62. Zona više nije pomalaga Zadru, Đekić postiže treću trojku za najveću prednost "crno-belih" (70:63).

Romeo i Krasić održavaju goste u igri, ali Tomas serijom od četiri poena kontroliše igru u korsit Partizana. Pola minuta pre kraja sjajni Trevis prvom trojkom za goste vraća neizvesnost (74:70), ali jedno slobodno Anđušića i odlična odbrana donose Partizanu teško izvojevano pobedu na otvaranju sezone sa 81:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu