Vokri: "Želimo u kvalifikacije za EP i SP"

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri u ekskluzivnom intervjuu za B92 govorio je o fudbalu na Kosovu, o tome kako bi pozvao srpske reprezentativce Miloša Krasića i Milana Biševca u reprezentaciju Kosova, šta su naredni koraci FS Kosova na putu ka učlanjenju u UEFA i FIFA... Vokri je pozvao da se uspostave odnosi između fudbalskih saveza na Balkanu, prisetio se svojih nastupa za Partizana i istakao da je na Kosovu dve trećine Albanaca navijalo za Partizan...

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

22:37

Default images

FIFA je pre nekoliko dana dozvolila Kosovu da igra prijateljske utakmice.

„Mislim da je to dugo bilo očekivano sa naše strane, jer vi znate da su nam posle proglašenja nezavisnosti Kosova prvo dozvolili transfere igrača, a ova odluka je bila dugo očekivana jer transferi ne znače ništa ako igrači nemaju gde da se dokažu. Mislim da je to prava stvar za Fudbaski savez Kosova i za fudbal na Kosovu, jer već 20 godina fudbaleri sa Kosava imaju poteškoća jer nisu nastupali u međunarodnim takmičenjima, pa čak ni u prijateljksim utakmicama.“

Vokri očekuje da će Kosovo uskoro igrati i zvanične utakmice.

„Ovo je pretposlednji korak pre učlanjenja Kosova u UEFA i FIFA i učešća u kvalifikacijama za Evropska i Svetska prvenstva. To je cilj svake zemlje, pa i naš cilj.“

Žerom Valke je rekao da je put ka poptuno priznanju Fudbalskog saveza Kosova daleko komplikovaniji. Da biste postali član FIFA morate dve godine biti članovi UEFA, a da pi postali članovi UEFA morate imati stolicu u Ujedinjenim nacijama.

„Na ovom kongresu je to ukinuto. Statut FIFA kaže da trebamo biti međunarodno priznati, a Kosovo su priznale 92 zemlje članice UN i 22 članice Evropske unije, od 27. Problem je u Statutu UEFA jer se traži članstvo u UN.“

Vokri smatra da je neophodno uspostaviti dobre odnose u regionu, prvenstveno sa zemljama bivše Jugoslavije, sve u interesu napretka fudbala.

"Ne treba da podsećam da je za moj bivši klub Partizan navijalo više od polovine žitelja Kosova. Taj klub je uvek bio otvoren, možda najotvoreniji u bivšoj Jugoslaviji. I sada sam u dobrim odnosima sa crno-belima, imam kontakte".

Da li ste pokušali da pregovarate sa Fudbalskim savezom Srbije? Da od FSS-a dobijete dozvolu i tako postanete članica UEFA.

„Kosovo i Srbija su već četiri godine dve susedne države i mi treba da gajimo dobre odnose i vidimo šta je u interesu fudbala za sve ekipe i zemlje koje su nastale posle Jugoslavije“.

Šta se događalo sa fudbalom na Kosovu 90-ih godina?

„Paralelni život je tekao na Kosovu. Na zvaničnim utakmicama Prištine je bilo po 200 ljudi, a na našim improvizovanim terenima, po livadama je bilo po pet, šest hilajda ljudi u publici. Mi ne okrivljujemo narod Srbije već režim. Uvek je postojao strah da li će doći policija i prekinuti meč. To nije bilo dobro za fudbal i za ljude na Kosovu“.

Vokri je istakao da veliki broj fudbalera sa Kosova igraju za reprezentacije Švajcarske, Albanije, Švedske, Norveške...

"Mi smo igrali prijateljske utakmice sa Monakom, sa Saudijskom Arabijom, sa švajcarskim Ksamakom... Ali tada smo igrali sa igračima iz domaćeg prvenstva, a na predsednika Ksamksa su vršeni pritisci da se meč poništi. Nama veliki broj fudbalera igra za druge reprezentacije. U Švajcarskoj i Albaniji ima po pet, šest igrača sa Kosova, imamo igrače i u Švedskoj, Norveškoj, a o mlađim selekcijama da i ne govorim".

Vokri je rekao da bi rado pozvao Miloša Krasića i Milana Biševca koji su rođeni na Kosovu da igraju za reprezentaciju Kosova i istakao da oni ne bi imali problema sa navijačima.

"Naravno da bi pozvali Krasića i Biševca da igraju za Kosovo. Srbija je jaka reprezentacija i ako neko ne može da pronađe svoje mesto u timu Srbije sa sportskog aspekta bi za njega bilo možda bolje da igra ovde. Sa navijačima ne bi bilo problema. Mi imamo dva srpska kluba koja igraju ligu Kosova, Kamenica i Štrpce. Sa ekipom iz Štrpca je bilo problema, ali sa Kamenicom nema nikakvih problema i oni su dobro primljeni na svim gostujućim terenima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: