Bekam za B92: "Jedna titula osvojena, druga na putu"

Nedelja, 6. jun. Divan dan za Dejvida Bekama. Njegov Real Madrid pobedio je Sevilju, direktnog konkurenta u borbi za titulu šampiona Španije. Mančester Junajted, klub za koji navija od detinjstva i čiji dres je nosio više od deset godina, osvojio je titulu šampiona Engleske. Bekam je na kraju tog dana dao intervju za B92.

Izvor: Ana Krzavac

Utorak, 08.05.2007.

14:22

Default images

Kako se osećate posle ovako velike i uzbudljive utakmice?

Veoma sam iscrpljen, mogu vam reći. Ovo je za nas bila jedna od najbitnijih utakmica ove sezone, i veoma je važno što smo pobedili. Sada smo ozbiljni kandidati za titulu, i ne nameravamo da stanemo. Puno smo trenirali, jako smo se trudili, i nadam se da smo konačno uspeli da dokažemo svima da smo ozbiljan i kvalitetan tim koji zna šta želi. Nema nikakve sumnje da ćemo punom snagom jurišati napred do cilja.

Komentari na račun nove titule Mančester Junajteda?

Presrećan sam. Apsolutno sam presrećan. Ovo je predivan dan za mene. Moj novi klub ide ka tituli, a moj stari klub ju je upravo osvojio. Junajted je institucija fudbala, i iskreno se divim igri koju su izgradili uz pomoć mladih igrača u protekle 3 godine. Naravno, tu je i neizostavni Ser Aleks Ferguson. On je jednostavno neverovatan trener, nikada vam neće dopustiti da stagnirate. To je jedan od njegovih najjačih kvaliteta, uvek vas tera da želite još. Ta ambicija, taj način fudbalskog vaspitanja on odmah ugrađuje u sve nove igrače Junajteda. To je ugradio i u mene. Naravno, tu je i ogromna sreća zbog mojih fenomenalnih bivših saigrača, posebno Rajana Gigsa. Znam koliko mu znači ova titula, i ponosan sam isto koliko i on što ju je osvojio.
Vi i sami imate puno uspomena sa tim igracima, zajedno ste osvojili mnogo trofeja. Imate li neki koji vam je najdraži?

To stvarno ne znam, svaki je specijalan na svoj poseban nacin. Mada bih mogao da izdvojim titulu iz 1999, ta sezona je bila neverovatna za sve. Tripla kruna nas je stvarno načinila kraljevima tada. Ali ipak moram da kažem da svaka titula ima svoju specifičnu draž.

...Ali sigurno znate koliko njima znači baš ova titula sad... To je, ipak, prva titula za Junajted u poslednje četiri sezone...

Naravno, apsolutno, jasno mi je koliko su sada srećni mladi igrači Junajteda, kojima je ovo prvi dodir sa istinskim uspehom. Vejn i Ronaldo su izrasli u vrhunske igrače svetskog kalibra, i svojim trudom za tim su zaslužili ovu titulu u potpunosti. Timski duh kod Mančestera je jedinstven. Znam taj tim, i znam da su to sve dobri i vredni momci koji su već uveliko potisnuli razmišljanje o tituli, i spremaju se za finale FA kupa...

Da li bi vas iznenadilo da saznate da Ferguson planira da još barem nekoliko godina ostane na čelu Junajteda?

Ne, nikako, naprotiv. On je stvarno jedinstven menadžer. O njemu se na Ostrvu poslednjih godina nije toliko pričalo kao o nekim drugim trenerima, uglavnom zato što nije bilo titula, ali on uvek dokazuje suprotno. Ako mislite da nema snage da izgura bilo koji meč, varate se. U Premijer ligi ima mnogo vrhunskih trenera, kao što su Murinjo, Arsen Venger i Rafa Benites, i Ferguson ih sve veoma poštuje (ubacuje nam se Rud van Nistelroj sa pokličom :”Glory, Glory, Man United!”).
Hajde da popričamo o stanju u Primeri...

Nema tu mnogo sta da se priča, ima više da se radi... Stvar je poprilično jasna, imamo još pet utakmica do kraja, dve kod kuće, i dva teška meča u gostima, i moramo da osvojimo 15 bodova. Ustalili smo tempo i nivo igre i sada više ne verujem da će nam takav zadatak biti problem. Idemo polako, od utakmice do utakmice... Sada smo već sve timove osim Barselone ostavili iza sebe, i samo se fokusiramo na vrh. Zaslužili smo.

Mislite li da je raspored mečeva malo problematičan?

U najjačim ligama ne postoji takva stvar kao što je “lagan raspored mečeva”. Ako igrate sa timovima sa vrha, koji se bore za titulu, teško je. Ako igrate sa timovima sa sredine tabele, koji se nadaju ulasku u Evropu, takođe je teško. A i ako igrate sa timovima sa začelja tabele, koji se bore za opstanak, zadatak vam nije nimalo lakši. Kod nas računice više nema, moramo da pobedimo u pet utakmica i to je sve.

Koliko vam je na tom zadatku važan Rud Van Nistelroj?

(uz smeh)... Očigledno jako. On je večeras postigao dva gola i praktično nam obezbedio pobedu. Izuzetno je staložen i u napetim situacijama, on je pravi vrhunski fudbaler, a svaki vrhunski fudbaler je jako bitan za svoj tim. Ono što kod njega cenim još više je što je pravi timski igrač, njegova nesebičnost i požrtvovanost nam omogućuju da kreiramo jako opasne napade po protivnički gol.
Vas dvojica izgledate kao da ste jako bliski prijatelji.

Nas dvojica se poznajemo mnogo godina, i mnogo godina smo igrali zajedno. Veoma smo povezani i na terenu i van njega. Ali kad imate pored sebe odličnog igraca, kao sto je Rud, lako vam je da igrate zajedno. On je neverovatan profesionalac, siguran sam da će već sutra zaboraviti na dostignuća na ovoj utakmici i koncentrisati se na sledeću.

Mislite li da je on postao bolji igrač?

Da, mislim da se poboljšao. Strašno je tesko nadmašiti ono što je on postigao u Junajtedu, ali mislim da je njegova igra poprimila novi oblik i stil u Realu. Uvek ima mesta za poboljšanje.

Šta mislite, koji je njegov najveći kvalitet?

Postizanje golova. To je njegova karijera, to je ono za šta ga plaćaju. Ali njegova ljudskost i igra za tim ga čine stvarno neprocenjivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: