Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.05.2016.

20:45

Revolucija u Engleskoj, Lester siti šampion!

Fudbaleri Lester Sitija neočekivano su postali šampioni engleske Premijer lige za sezonu 2015/2016!

Izvor: AK

Autor: AK

Revolucija u Engleskoj, Lester siti šampion!
Foto: Getty images

"Lisice" su do prvog šampionskog trofeja u klupskoj istoriji stigle dva kola pre kraja sezone, a poklon im je uručio odlazeći šampion Čelsi.

Londonski tim je u gradskom derbiju izborio remi sa Totenhemom 2:2, iako je imao dva gola zaostatka posle prvog poluvremena na Stamford Bridžu.

Tako je Lester dva kola pre kraja ostao na nedostižnih sedam bodova ispred Totenhema, pa će u sledećem kolu slaviti istorijsku titulu protiv Evertona, na svom King Pauer stadionu.

U konkurenciji Mančester Junajteda, Arsenala, Totenhema, Čelsija, Mančester Sitija i Liverpula, titulu je osvojio tim koji je prošle sezone jedva izbegao ispadanje u niži rang.

Pod vođstvom često osporavanog italijanskog stručnjaka Klaudija Ranijerija, a predvođeni na terenu do ove sezone anonimusima Kanteom, Mahrezom i Vardijem, Lester je postao 24. šampion Engleske.

Titulu im je uručio Eden Azar, fantastičnim golom u 83. minutu na Stamford Bridžu za izjednačenje protiv šokiranog Totenhema, koji je borbu za titulu izgubio remijima u poslednja dva meča.

Čelsi izborio bod posle dva gola zaostatka

U poslednjem meču 36. kola Premijer lige izgledalo je da će Totenhem rutinski osvojiti tri boda i ostati u trci za titulu.

Nakon slabog otvaranja meča na Bridžu, Spursi su slomili gradskog rivala u roku od desetak minuta, iskoristivši greške Fabregasa i Ivanovića golove su postigli Kejn i Son.

"Pevci" su u drugom poluvremenu pokušavali da "troše" vreme, nisu srljali u napadu, pa su kažnjeni već u desetom minutu nastavka kada je Kejhil pogodio glavom posle kornera.

Uspevao je Totenhem da kontroliše ritam meča i u nastavku, 15 minuta pre kraja Son propušta šansu da reši meč, da bi bi u 83. Čelsi organizovao brzu akciju, a posle dodavanja Koste sjajan gol za konačnih 2:2 postigao ove sezone bledi Azar.

U samoj završnici je viđeno nekoliko sukoba igrača dva tima, nervozni gosti su igrali pomalo prljavo, isključenje je izbegao Dajer, a u nadoknadi vremena su "požuteli" Kejn, Dembele i Mejson.

U sastavu domaćeg tima su bila oba srpska reprezentativca, Branislav Ivanović je igrao ceo meč na desnom beku, dok je Nemanja Matić zamenjen u 78. minutu.

Totenhem je odmah napao i stvorio šansu preko Eriksena, koga domaći igrači zaustavljaju u kaznenom, nakon čega Čelsi preuzima kontrolu lopte.

Domaći tim je potpuno kontrolisao ritam meča u prvih desetak minuta, kružio je oko kaznenog prostora gradskog rivala, ali nije bilo gol šansi.

Uspeli su Spursi do sredine prvog poluvremena da se oslobode pritiska domaćina i krenu ka golu Begovića, ali Eriksen ne uspeva da pronađe "rupu" u odbrani "plavaca".

Sjajna šansa za Čelsi u 27. minutu, nakon kontre Pedra po levoj strani, lopta stiže u sredunu do Koste koji je posle okreta prosleđuje dalje do Fabregasa, Španac šutira iz prve, ali njegova dijagonala po zemlji prolazi za malo pored leve stative.

Već u sledećem napadu konačno je zapretio i Totenhem, Kejhil nije najbolje izbacio loptu ispred svog kaznenog, nju je pokupio Son koji šutira snažno, ali i njegov udarac ide pored stative.

Usledio je novi period mirne igre, da bi deset minuta pre poluvremena Totenhem stigao do vođstva na Bridžu. Loše je reagovao vezni red Čelsija, Lamela šalje sjajan pas kroz sredinu do Kejna, Aspilikueta nije na vreme izašao u ofsajd zamci, pa najbolji strelac Premijer lige (25) lako matira Begovića – 0:1.

Pokušali su Spursi da iskoriste nervozu gostiju i povećaju psihološku prednost, Vertongen je uspeo da isprovocira Dijega Kostu, ali je sudija Mark Klatenburg dobro pratio situaciju i kaznio igrača Totenhema žutim kartonom.

Malo je nedostajalo da Totenhem duplira vođstvo već u 40. minutu, Lamela je ispratio dodavanje sa desne strane, šutirao je iz prve, ali je jedan defanzivac Čelsija uspeo da uklizavanjem izblokira opasan udarac.

Ipak, minut pre kraja prvog dela igre gosti uspevaju da postignu drugi gol. Opet je pogrešio domaći tim, tačnije Ivanović je poklonio loptu rivalu, Eriksen koristi poklon i šalje poput Lamele savršen pas u prazan prostor, Son beži Aspilikueti i drugi put je Begović morao da vadi loptu iz mreže – 0:2.

To je potpuno izbacilo iz takta igrače Čelsija, Vilijan je "poludeo" nakon jačeg starta Rouza, uključili su se i ostali igrači, Kosta je pokušao da iscenira udaranje Dembelea, a Klatenburg je sve smirio žutim kartonima za autore incidenta.

Kontrolisao je Totenhem ritam meča u nastavku duela na Bridžu, te u desetom minutu nastavka opet zapretio preko Sona, čiji opasan šut završava pored leve stative.

Ipak, pola sata pre kraja utakmice Čelsi se vraća u igru. Geri Kejhil se najbolje snašao u kaznenom prostoru nakon kornera Vilijana i smanjio rezultat – 1:2.

Usledila je velika borba na sredini terena bez mnogo uzbuđenja u kaznenim prostorima, da bi 15-ak minuta pre kraja Rajan Mejson propustio šansu da potvrdio pobedu Totenhema.

Rezervista Spursa je imao dve prilike u jednom napadu da savlada Begovića, ali mu je golman Čelsija oba puta branio šut iskosa sa leve strane.

Izgledalo je da će Totenhem osvojiti tri boda na Bridžu i ostati u igri za titulu, ali se onda dogodila magija. Kosta je u brzom napadu Čelsija pronašao Azara na levoj strani kaznenog prostora, a Belgijanac šutirao unutrašnjim delom kopačke i šalje loptu u gornji desni ugao za verovatno erupciju oduševljenja u Lesteru – 2:2.

U završnici meča su viđene nemile scene, nervozni igrači Totenhema su zaigrali grubo, umalo je došlo do fizičkog obračuna, ali je sve završeno žutim kartonima za trojicu "pevaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

297 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d