Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.02.2015.

20:15

LŠ: Kurtoa, Ivanović spasli Čelsi

Prva dva meča osmine finala LŠ završena su bez pobednika, PSŽ i Čelsi su igrali 1:1, a Šahtjor i Bajern bez golova.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Čelsi je bio podređen u Parizu ali je akcijom defanzivaca i golom Ivanovića poveo deset minuta pre poluvremena. Kavani je izjednačio u desetom minutu nastavka, a Tibo Kurtoa je spasao Čelsi poraza.

U ledenom Lvovu Šahtjor je odoleo pritisku Bajerna iz prvih pola sata, posle uspostavio ravnotežu, da bi u poslednjih 25 minuta propustio da iskoristi isključenje Šabija Alonsa. Revanši su za dve nedelje.

Čelsi je potpuno nadigrao u Parizu, tim Žozea Murinja je samo jednom šutirao u okvir gola domaćina, ali mu je to ipak bilo dovoljno da povede deset minuta pre kraja prvog poluvremena, a posle akcije defanzivaca.

Teri je ubacio loptu, Kejhil odigrao spektakularan pas petom na peterac, gde je Branislav Ivanović skočio i glavom savladao Sirigua za svoj sedmi gol u Ligi šampiona.

Pre i posle tog trenutak PSŽ je kontrolisao ritam i pretio, uglavom šutevima glavom, ali je Tibo Kurtoa bio siguran na golu Čelsija. Sve do 54. minuta kada Edinson Kavani beži Kejhilu i centaršut Matuidija ubacuje u mrežu.

U nastavku meča PSŽ je bio još opasniji, ređale su se šanse Ibrahimovića i Kavanija, ali su Kurtoa doneli gostima pozitivan rezultat pred revanš u Londonu.

Mnogo manje uzbuđenja viđeno je u Lavovu, Bajern je krenuo furiozno i terorisao domaćina u prvih 20 minuta, Arjen Roben je bio nezaustavljiv, ali je Tomas Miler propustio dve dobre šanse.

Šahtjor u nastavku neutrališe Robena, žestokim startovima na sredini terena izaziva nervozu kod rivala, te lakše parira Bavarcima. 25 minuta pre kraja dobija šansu da prvi put posle 35 godina savlada neki nemački tim jer je Šabi Alonso dobio crveni karton.

Međutim, sa Luizom Adrijanom u Botangovom džepu, te "odsečenim" Daglasom Kostom, Šahtjor nije uspeo nijednom da zapreti Manuelu Nojeru.

Liga šampiona, 1/8 finala:
Pari Sen Žermen – Čelsi 1:1 (0:1)
Kavani 54 Ivanović 36

PSŽ: Sirigu – Maksvel, Makrinjos, Silva, Van der Vil – Luiz, Matuidi, Verati – Kavani, Laveci (Pastore 81'), Ibrahimović
Čelsi: Kurtoa – Aspilikueta, Teri, Kejhil, Ivanović – Ramires, Matić – Fabregas (Oskar 83'), Vilijan (Kvadrado 79'), Azar – Kosta

Šahtjor Donjeck – Bajern Minhen 0:0

Šahtjor: Pjatov – Ševčuk, Rakitski, Kučer, Srna – Fred, Fernando – Tajson, Daglas Kosta (Marlos 78') – Tešeira, Luiz Adrijano
Bajern: Nojer – Alaba, Boateng, Rafinja – Bernat, Alonso, Švajnštajger – Riberi, Roben, Gece (Levandovski 75')– Miler (Badštuber 70')

Tok mečeva:

KRAJ Prva dva meča osmine finala LŠ su završena bez pobednika, revanši u Londonu i Minehenu su za dve nedelje.

* Dijego Kosta nije postigao gol na poslednjih šest utakmica LŠ, od aprila prošle godine kada je zatresao mrežu trenutnog kluba Čelsija, kao napadač Atletika.

PARIZ Novi opasan napad domaćina, Pastore ubacuje na levu stranu, Ibrahimović prebacuje loptu na drugu stativu gde Kavani pokušava da uhvati atraktivne "makazice", ali promašuje loptu.

LAVOV Šahtjor kontroliše loptu, kruži oko kaznenog prostora Bajerna, ali nema konkretne pretnje po gol Manuela Nojera.

PARIZ Junak prošlogodišnje pobede PSŽ-a Havijer Pastore ulazi u igru deset minuta pre kraja i odmah preti Čelsiju, ali je i on bio neprecizan. Menja i Murinjo, Oskar ulazi umesto Fabregasa.

PARIZ Gol šansa za PSŽ. Edinson Kavani se prošetao kroz odbranu Čelsija po levoj strani, prevario je i Ivanovića i Terija, poslao je loptu i pored Kurtoe, ali je ona ipak otišla pored desne stative u gol-aut.

* Žoze Murinjo je samo jednom izgubio od francuskih klubova, upravo od PSŽ-a prošle sezone, a ima 11 pobeda i tri remija.

PARIZ Murinjo pokušava da pokrene napadače u poslednjih desetak minuta, uvodi skupoceno zimsko pojačanje Huana Kvadrada umesto neprimetnog Vilijana.

LAVOV Gvardiola se ipak ne zatvara u potpunosti, uvodi ipak centarfora, Robert Levandovski ulazi umesto Gecea 25 minuta pre kraja meča.

PARIZ Čelsi se brani celo drugo poluvreme, ali PSŽ osim prekida nema konkretnih šansi od sredine drugog dela igre.

LAVOV Gvardiola pet minuta kasnije izvodi jedinog napadača Milera i uvodi štopera Badštubera, pa je Roben sada najistureniji.

PARIZ Novi pokušaj domaćina glavom, šutirao je Luiz posle slobodnog udarca, ali Kurtoa vrhovima prstiju lopti izbacuje u korner.

LAVOV Crveni kaarton za Bajern! Šabi Alonso neslavno završava svoj jubilarni 100. nastup u LŠ, obara s leđa Kostu i dobija drugi žuti karton te izlazi iz igre 25 minuta pre kraja.

PARIZ Dve gol šanse za PSŽ u jednom napadu. Prvo je Kurtoa fantastičnom intervencijom zaustavio šut Zlatana Ibrahimovića iz neposredne blizine, a potom je jedan igrač Čelsija blokirao šut Lavecija ka nebranjenom golu.

LAVOV Daglas Kosta je izbegao isključenje iako je bukvalno nokautirao Riberija prilikom duela u sredini terena. Sudija je Brazilca kaznio samo sa žutim kartonom.

PARIZ PSŽ je izjednačio na 1:1! Edinson Kavani je u 54. minutu savladao Tiboa Kurtou iz četvrtog pokušaja domaćina glavom.

Blez Matuidi je ubacio loptu sa leve strane, Kejhil nije dobro pokrio Kavanija, a Uruvajac to surovo kažnjava skokom i snažnim udarcem glavom sa ivice peterca.

LAVOV Pet-šest minuta u znaku Šahtjora, bekovi domaćina ozbiljno prete odbrani Bavaraca, ali lopte ne stižu do Luiza Adrijana, potpuno je zatvoren.

* PSŽ je neporažen u poslednje 32 utakmice na svom terenu u evropskim takmičenjima, što je najduži niz nekog evropskog kluba. Ostvario je 22 pobede.

PARIZ PSŽ logično kreće ofanzivno, Verati je u centru pažnje, ali odbrana Čelsija obavlja dobro i svoj primarni zadatak, čuva gol.

LAVOV Bajern preti iz kornera, Miler je ostao sam na penalu, ali zahvaljujući faulu Švajnštajgera.

II POLUVREME Nije bilo promena na pauzni ni u Parizu ni u Lavovu.

* Čelsi je specijalista za golove glavom, ovo im je peti u LŠ ove sezone što je rekord takmičenja. Četvrti put u sezoni gol je postignut posle centaršuta i realizacije defanzivaca.

PARIZ Ibrahimović šalje projektil iz slobodnog udarca sa oko 25 metara, ali je lopta na sreću Kurtoe prozujala preko gola. Čelsi odlazi na odmor sa prednošću 1:0.

LAVOV Ukrajinci su uspeli da obuzdaju Robena u poslednjih 15 minuta i samim tim zaustave i opasne akcije Bajerna, pa su ekipe na odmor otišle sa 0:0.

* Murinjo se na ovom meču oslanjao na trio Fabregas-Azar-Kosta da mu donesu gol, a to su učinili defanzivci Teri-Kejhil-Ivanović.

PARIZ Čelsi vodi 1:0! Branislav Ivanović doneo je prednost gostima u Parizu. Čelsi je iskoristio prvu gol šansu na meču koju su stvorili štoperi.

Posle neuspešnog ubacivanja sa desne strane, lopta stiže na levu do Terija, on šalje centaršut na penal gde Kejhil petom diže loptu na peterac, a Branislav Ivanović glavom uspeva da zatrese mrežu.

Ivanović je postigao svoj sedmi gol u Ligi šampiona, najbolji je golgeter među defanzivcima.

PARIZ Gol šansa za PSŽ. Ibrahimović je otvorio odličnu kontru PSŽ-a, ali je imao samo Lavecija kao podršku, koji je uspeo da iznudi korner. Kavani šutira golavom na prvoj stativi, ali Kurtoa sjajnom paradom spasava svoj gol.

LAVOV Nova šansa za Bajern. Posle greške domaćih igrača, Riberi je odigrao dupli pas sa Geceom i proigrao na penalu Milera, ali napadač loptu šalje preko gola.

PARIZ Oba tima pokušavaju da stvore šansu napadima sa bokova, Azar je uposlio Sirigua posle centaršuta sa desne strane, dok se Van der Vil opet odlično ubacio u napad PSŽ-a, ali nije uspeo da asistira golgeterima.

LAVOV Igrači dva tima su sve nervozniji, sredinom prvog poluvremena dva puta su imali žestoke verbalne sukobe koje je sudija Maljenko morao da smiruje.

PARIZ Novih desetak mirnih minuta na Parku prinčeva, domaćin je potpuno zaostavio trio Fabregas-Azar-Kosta koji je ključan za šanse Čelsija.

LAVOV Najopasniji napad Šahtjora, ali iz prekida. Rakitski je u 25. minutu šutirao snažno iz slobodnog udarca, ali je Nojer bio oprezan.

* Šahtjor od 1980. godine nije slavio protiv nekog nemačkog kluba, a tek je jedan od dva kluba sa istoka Evrope koji je u poslednjih deset godina prošao prvu rundu nokaut faze Lige šampiona.

LAVOV Posle 20 minuta igre Šahtjor je prvi put konkretnije zapretio, Tajson i Daglas Kosta su kombinovali i ušli u kazneni prostor, ali se sve završilo neuspešnim centaršutom Darija Srne.

PARIZ 60 sekundi dominacije Pari Sen Žermena i dve intervencije Tiboa Kurtoe. Prvo je Belgijanac odbranio šut Bleza Matuidija, a potom Zlatana Ibrahimovića, oba glavom.

LAVOV Nova gužva u kazneom prostoru Šahtjora, Bajern sa 5-6 igrača ispred Pjatova, ovaj put je u šansi bio Gece, ali ni on nije uspeo da šutira u gol.

LAVOV Gol šansa za Bajern. Gosti opet lako stižu do kaznenog, Arjen Roben je razneo Ševčuka međusobnom duelu u poslao pas u prazan prstor za Tomasa Milera, on je ispred sebe imao samo golmana Pjatova, ali je loše šutirao.

PARIZ Mirno je u prvih desetak minuta, oba tima su veoma oprezna, zadnje linije i vezni redovi u potpunosti zatvaraju prilaze golovima.

LAVOV Bajern opet opasan u kaznenom, Roben je posle kornera s leve strane dobio loptu na nekoliko metara od gola, ali se spetljao.

PARIZ Domaćin kreće konkretnije, Gregori van der Vil, kojem je prioritet čuvanje Edena Azara, odlično je probio po desnoj strani i ubacio loptu, ali je ona otišla iznad gola.

LAVOV Prvu šansu ove večeri imao je Bajern, Roben je ubacio loptu u sredinu do Švajnštajgera koji se ubacio iz drugog plana i uhvatio volej na ivici kaznenog, ali je šutirao pored leve stative.

* Šabi Alonso igra 100. meč u Ligi šampiona, a najbolji je dodavač među veznim igračima u takmičenju sa 474 pasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu