Nova vest
Fudbal

Subota, 13.12.2014.

15:16

Mehmed Baždarević novi selektor BiH

Bivši jugoslovenski reprezentativac Mehmed Baždarević novi je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Baždarević je bio samo jedan od 20-ak stručnjaka koji su konkurisali za naslednika Safeta Sušića na klupi "Zmajeva", a FS BiH se odlučio za njega nakon višesatne sednice Izvršnog odbora u Zenici.

Uz Baždarevića je u finalnom izboru bio i Milovan Rajevac, ali je najmanje 12 od 15 članova IO FS BiH je svoj glas dao legendi Željezničara, Sošoa i reprezentacije Jugoslavije.

Baždarević je kao trener vodio uglavnom francuske klubove (Istr, Grenobl, Sošo), ali je radio i u Tunisu, Kataru i kratko u Alžiru. Nikad nije bio selektor.

"Ponosan sam što sam selektor BiH. Situacija je veoma teška, mislim da su svi toga svesni. Moramo napraviti dobru atmosferu u i oko reprezentacije kako bi vratili pobednički mentalitet. Sve je moguće, ali se mora mnogo raditi uz dosta odricanja", rekao je Baždarević.

Kao fudbaler je igao u veznom redu, a kao reprezentativac Jugoslavije je pre svega ostao poznat po pljuvanju tuskog sudije Jusufa Namolua u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1990, protiv Norveške u Sarajevu. Zbog toga nije igrao na Mundijalu u Italiji.

Prema pisanjima lokalnih medija, BiH su u nastavku kvalifikacija za EURO 2016. želeli da vode Robert Prosinečki, Lotar Mateus, Vojček Lazarek, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Duško Bajević, Šener Bajramović, Faruk Hadžibegić, Luis Fernandes, Dragan Okuka, Vlatko Glavaš, Alberto Zakeroni, Aleksandar Zavarov, Jirgen Koler, Žak Snatini, Milovan Rajevac, Enco Šifo, Blaž Slišković, Sergej Barbarez i Igor Štimac.

Prvo su otpali Prosinečki, Halilhodžić i Magat, koji je odbio ponudu FS BiH, a u četvrtak je komisija odlučila da u uži krug ulaze Slišković, Baždarević, Rajevac, Štimac, Osim, Barbarez i Hadžibegić.

Nakon trosatne rasprave 15 članova Izvršnog odbora FS BiH usaglasilo se da Rajevac i Baždarević uđu u finalni izbor. Na kraju je izbor pao na Baždarevića.

BiH ima samo dva boda iz pdva četiri meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvu, zaostaje sedam bodova za liderom grupe B Izraelom, uz meč više, dok joj drugoplasirani Vels "beži" šest bodova.

Baždarević će debi na klupi BiH u kvalifikacijama imati 28. marta na gostovanju protiv nejake Andore, dok će prvi pravi ispit imati već u sledećem meču u Belgiji 3. septembra 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu