Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.11.2014.

14:29

Istražitelj: FIFA je pogrešila

Advokat koji je dve godine istraživao navodnu korupciju prilikom odlučivanja o domaćinstvima Mundijala 2018. i 2022. godine, tvrdi da je izveštaj FIFA pogrešan.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Amerikanac Majkl Garsija je predao nezavisnom presudiocu Hans-Joakimu Ekertu izveštaj na 430 strana, na osnovu kog je Nemac napisao zaključak istrage, pogrešne.

"Izveštaj sadrži brojne materijalne greške, nepotpuno i pogrešno predstavljene činjenice i zaključke", naveo je Garsija nekoliko sati nakon što je FIFA saopštila da su Rusija i Katar "čisti".

Garsija namerava da se obrati Žalbenom komitetu FIFA što će biti veliki udarac i sramota za svetsku fudbalsku organizaciju koja pokušava da odbaci sve sumnje u vezi sa korupcijom u svojim redovima.

Advokat Garsija je takođe iskazao sumnju u nezavisan rad pomenutog presudioca iz Nemačke Ekerta.

U dotičnom izveštaju koji je FIFA pozdravila, optužena je i Fudbalska asoscijacija Engleske (FA) da je kršila pravila prilikom konkurisanja za domaćinstvo Mundijala i tako naštetila imidžu FIFA.

"Ne prihvatamo bilo kakvu kritiku u vezi sa integritetom engleske kandidature ili za uključene pojedince. Sproveli smo transparentnu kandidaturu i kako pokazuje izveštaj sa "punom i vrednom saradnjom", potpuno se uključivši u istragu. Napominjemo da je izveštaj zaključio da "potencijalno problematične činjenice i okolnosti u vezi sa kandidaturom Engleske za SP 2018. ne utiču na integritet FIFA kandidature za Mundijale 2018. i 2022. godine", oglasio je FA nakon optužbi FIFA.

Iz Engleske zahtevaju od FIFA da objavi kompletan izveštaj Majkla Garsije ako želi da bilo ko poveruje njenim tvrdnjama da nije bilo zataškavanja zbog tvrdnji o korupciji tokom nadmetanja za domaćinstva dva SP.

"Pokušavaju da prevare ljude da je bila potpuna i nezavisna istraga. Rezultat je da ozbiljni navodi o podmićivanju ostaju bez odgovora, a oni i dalje suzbijaju kompletan izveštaj", rekao je član engleskog parlamenta Dejmijen Kolins.

Šef ruske kandidature za Mundijala 2018, koja je dobila samo jedan glas više od Englelske, Aleksej Sorokin tvrdi da njegova strana nema šta da krije.

"Oduvek smo uvereni da ne postoni bilo šta što bi moglo da izađe iz ove istrage. To je nešto što FIFA smatra bitnim, mi smo učestvovali, ispunili zateve. Šta još možemo da uradimo?", rekao je Sorokin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu