Nova vest
Fudbal

Petak, 07.02.2014.

02:30

Vidić odlučio: Napuštam Junajted

Kapiten Mančester Junajteda Nemanja Vidić potvrdio je da napušta 'Crvene đavole' na kraju sezone.

Izvor:

Autor:

Default images

U Vidićevom saopštenju, koje prenosi zvanični sajt kluba, srpski fudbaler kaže da je odlučio da promeni klub predstojećeg leta.

Kao razlog za odlazak iz kluba u kojem je za osam i po godina osvojio 5 engleskih i jednu evropsku titulu i stigao do statusa kapitena, Vidić navodi želju za novim izazovima.

Ovo je poslednja godina mog ugovora, a iza sebe imam osam divnih godina u klubu. Vreme provedeno u Mančester Junajtedu zauvek će biti zapisano kao vrhunac moje karijere“, navodi se u saopštenju.

Nisam mogao ni da sanjam da ću osvojiti 15 trofeja, a posebno će mi u sećanju ostati nezaboravna noć u Moskvi, koja će u mom i srcu navijača živeti zauvek. Ipak, odlučio sam da na kraju sezone odem. Želim novi izazov u karijeri i pokušaću da što više izvučem iz sebe u godinama koje dolaze. U preostalom vremenu do kraja sezone fokusiraću se na to da dam sve od sebe za Mančester Junajted“.

Nemanja Vidić napunio je u oktobru 32 godine. Tokom prethodnih sezona zainteresovanost za njega pokazale su manje-više sve vodeće ekipe u Evropi, a ponude su stizale i sa drugih kontinenata.

Ne razmatram mogućnost ostanka u Engleskoj, jer je jedini klub za koji sam ikad želeo da igram u Engleskoj Mančester junajted i smatram da sam imao sreće da tolike godine provedem u njemu. Imam nekoliko opcija za nastavak karijere i izabraću onu koja je najbolja za mene i moju porodicu“, napisao je Vidić i zaključio:

Nadam se da ovim prestaju sve spekulacije o mojoj budućnosti“.

Osam slavnih godina na OT

Nemanja Vidić je u Junajted stigao iz moskovskog Spartaka januara 2006. godine, a njegov dolazak bio je jedan od ključnih faktora u povratku kluba na sâm vrh engleskog fudbala. Bio je stub tima koji je rušio defanzivne rekorde na Ostrvu, vezao tri titule uz Premijer ligi uz Ligu šampiona 2008. i finale istog takmičenja naredne godine. Kako su mu izmakle nagrade za igrača sezone 2008/09 i dalje je misterija (kolege izabrale Gigsa, navijači i novinari Džerarda).

Njemu je za utehu pripalo priznanje za igrača godine koje dodeljuje panel stručnjaka i sponzora lige. Istu nagradu osvojio je i 2011, i uz Ronalda i Anrija jedini je to priznanje osvojio dvaput. Neobično je i to što je samo jednom bio igrač meseca (januar 2009), a u tim sezone biran je 4 puta (2006/07, 2007/08, 2008/09, 2010/11).

Na međunarodnom planu biran je dvaput u FIFPro tim sezone, triput su dga u najboljih 11 uvrstili evropski sportski mediji. Tokom boravka u Mančesteru triput je biran za najboljeg srpskog igrača u inostranstvu,a jednom za najboljeg igrača Srbije.

Pomogao je u tranziciji ekipe posle odlaska nekoliko ključnih igrača, vodio tim do još dve titule i finala Lige šampiona, a u leto 2010. doživeo je izuzetnu čast, postavši kapiten najvećeg ostrvskog kluba.

U poslednje dve i po sezone mnogo se mučio sa povredama, od kojih je najtežu doživeo decembra 2011. u Bazelu. Koleno ga je odvojilo od terena na 8 i po meseci, mnogi smatraju da je njegov izostanak presudio trku za titulu sa gradskim rivalom Sitijem.

Iako je od leta 2011. do danas startovao u samo 40 posto premijerligaških mečeva (a statistika potvrđuje koliko svaki njegov izostanak košta „Crvene đavole“), sakupio je do sada 287 mečeva za klub (201 u Premijer ligi) i postigao 20 golova, jubilarni u polufinalu Liga kupa protiv Sanderlenda (slika 2). Sledeći evropski meč biće mu pedeseti za Junajted.

Osvojio je sa klubom pet titula u Engleskoj, 5 Komjuniti šildova, 3 Liga kupa, 1 titulu prvaka Evrope i 1 titulu svetskog šampiona.

Tokom cele sezone trajale su spekulacije da li će Vidić produžiti ugovor sa Mančester Junajtedom. Dejvid Mojs je u dva navrata najavio da će Nemanja dobiti produženje saradnje na godinu dana, što je i praksa sa starijim igračima u klubu, ali od toga neće biti ništa.

Bivši kapiten Crvene zvezde dovođen je u vezu sa velikim brojem klubova širom Starog kontinenta, a poslednji koji je stao u red je milanski Inter.

Posle ovog saopštenja verovatno će pola Evrope i dobar deo planete krenuti ka najboljem srpskom fudbaleru ovog veka.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve