Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.07.2012.

09:08

Korintijans šampion Južne Amerike

Brazilski Korijantijans prvi put u istoriji osvojio je Kopa Libertadores, južnoamerički pandan UEFA Ligi šampiona.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Tim iz Sao Paula u finalnom dvomeču bio je bolji od šestostrukog šampiona Boke Juniors. Posle 1:1 na "Bombonjeri", Korintijans je na svom terenu slavio 2:0, golovima Marsija Emersona.

Korintijans je do titule šampiona Južne Amerike stigao posle serije od 14 mečeva bez poraza u takmičenju.

Tim iz Sao Paula je drugi najpopularniji u Brazilu posle Flamenga, ali osim pet nacionalnih titula nije imao veći uspeh na kontinentu, ne računajuči premijerno izdanje Svetskog klupskog prvenstva 2000. godine (dobio pozivnicu kao domaćin, evropski klubovi igrali bez ambicija).

"Tim kao što je Korintijans trebalo je da osvoji Kopa Libertadores ranije. Ušli smo u finale veoma koncentrisani i odigrali sjajan meč", istakao je posle pobede plejmejker šampiona Danilo.

Presrećan je bio i trener Tite, koji je istakao timski duh na putu ka tituli.

"Ova grupa momaka je ovo zaslužila. Ni jedan tim nije uradio više od nas, niko nije markirao bolje, niko nije bio koncentrisaniji. Ovo nije bila sreća, zaslužili smo", rekao je Tite.

Navijači Korintijansa će konačno moći ponosno da hodaju ulicama Sao Paula pošto je njihov tim konačno postao šampion Južne Amerike, ono što su lokalni rivali Palmeiras, Sao Paulo i Santos odavno uradili.

Njihov junak je 33-godišnji Emerson koji je prvi gol postigao u 54. minutu sjajnim poluvolej udarcem, a konačni rezultat postavio je 18 minuta kasnije, iskoristivši kardinalnu grešku odbrambenog fudbalera Boke Juniors Rolanda Skjavija.

Boka je igrala deseto finale KL, u kojem je imala šansu da stigne do sedme titule čime bi se izjednačila sa najuspešnijim timom kontinenta, rivalom iz Argentine Independijenteom.

Ovo je bilo osmo uzastopno finale koje je odlučeno u Brazilu, a 13. ukupno između brazilskih i argentinskih timova. Gaučosi su slavili devet, a Karioke četiri puta. Korintijans je doneo Brazilu prvu pobedu nad Argentincima od 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu