Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.08.2011.

22:38

LŠ: Prošli Dinamo, Viljareal i Genk

Fudbaleri Bajerna, Apoela, Genka, Dinama iz Zagreba i Viljareala plasirali su se u grupnu fazu Lige šampione.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najdramatičnije je bilo u Belgiji, gde su nedavnom protivniku Partizana trebali penali da izbaci Makabi.

Posle poraza od 1:0 u Danskoj, Viljareal je savladao Odense sa 3:0, a isti nedostatak nadoknadio je i Apoel, koji je kod kuće dobio Vislu sa 3:1. Dinamo je, posle trijumfa od 4:1, izgubio od Malmea u gostima sa 2:0, ali se plasirao dalje, a Bajern je i drugi put pobedio Cirih, ovoga puta sa 1:0.

Viljareal je na Madrigalu dokazao da je mnogo kvalitetniji tim od Odensea – ’žuta podmornica’ je tokom celog meča napadala i imala inicijativu, a otpor gostiju slomljen je u drugom poluvremenu.

Tragičar meča je 32-godišnji golman Odensea Stefan Vesels, nekada davno nada minhenskog Bajerna. U 50. minutu Đuzepe Rosi je šutirao posle centaršuta Nilmara, Vesels je prvobitno odbranio udarac, ali mu se lopta od kolena odbila u mrežu (1:0).

Gosti su se branili tokom celog meča i sada nisu bili u stanju da se preorijentišu na ofanzivu, dok je Viljareal nastavio sa napadima.

Đuzepe Rosi, dete Mančester junajteda i strelac 11 golova u prošlogodišnjoj Ligi Evrope, duplirao je prednost domaćih, a Karlos Marćena je u 82. minutu postavio konačnih 3:0 posle nove loše intervencije Veselsa.

Oba tim meč su okončali sa desetoricom fudbalera – prvo je isključen Kadri u 71. minutu, a pet minuta kasnije direktni crveni karton dobio je Borha Valero.

Ailton Hose Almeida, 27-godišnji napadač iz Brazila, najzaslužniji je za prolazak kiparskog Apoela u Ligu šampiona. On je postigao dva gola u pobedi od 3:1 nad Vislom, uključujući pogodak u 87. minutu koji je tim iz Nikozije odveo u grupnu fazu.

Apoel je vodio 2:0, ali je Visla došla do toliko željenog gola preko Vilka u 71. minutu. Strelcu jedinog pogotka za tim iz Krakova asistirao je Ivica Iliev, koji je u igru ušao u 58. minutu. Marko Jovanović, još jedan bivši fudbaler Partizana, igrao je od 80. minuta, ali zajedno sa saigračima nije uspeo da sačuva povoljni rezultat.



Zagrebački Dinamo umalo da od gotovog napravi veresiju. Posle 4:1 u prvom meču činilo se da će hrvatski tim lako doći do LŠ, ali kola su krenula nizbrdo isključenjem Vrsaljka u 50. minutu.

Švedski tim poveo je golom Figuerida u 69. minutu, a nadu domaćima u prolaz pojačao je Janson na četiri minuta do kraja. Ipak, Dinamo je do kraja uspeo da se odbrani i da sačuva prednost iz prvog meča. Junak meča je golman Zagrepčana Ivan Kelava, koji je u nekoliko navrata sjajno intervenisao. Miljan Mutavdžić, bivši fudbaler Javora, presedeo je ceo meč na klupi Malmea.

Bajern je, posle trijumfa 2:0 na Alijanc areni, rešio da Cirihu odmah ugasi veru u čudo, a to mu je pošlo za rukom golom Marija Gomeza u sedmom minutu. Ostatak meča bio je formalnost, pa su se Bavarci plasirali u LŠ. Srpski fudbaler Milan Gajić igrao je od 65. minuta za domaće.



Genk, koji je u prethodnoj rundi kvalifikacija eliminisao Partizan, uspeo je da se plasira u LŠ jer je izbacio Makabi iz Haife posle boljeg izvođenja penala. Svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu, Belgijanci su slavili sa 2:1, baš kao Makabi u prvom meču.

Heroj meča je golman Genka Laslo Koteleš, koji je odbranio udarce sa ’bele tačke’ u prve dve serije – Dvališviliju i Golasi. Za domaće su precizni bili Fosen, Hubert, Teser i Pudil, pa su Belgijanci prošli u LŠ.



Liga šampiona, plej-of:
APOEL – Visla 3:1 (0:1)
Manduka 29, Almeida 54, Almeida 87 - Vilk 71
Genk – Makabi Haifa 2:1 (1:2), penalima 4:1
Fosen 35, Bufel 41 - Golasa 37
Malme – Dinamo Zagreb 2:0 (1:4)
Figuerido 69, Janson 86
Viljareal – Odense 3:0 (0:1)
Rosi 50, 66, Marćena 82
Cirih – Bajern 0:1 (0:2)
Gomez 7

sreda:
Udineze – Arsenal (0:1)
Rubin – Lion (1:3)
Benfika – Tvente (2:2)
Šturm – BATE Borisov (1:1)
Plzenj – Kopenhagen (3:1)

*u zagradi su rezultati prvih utakmica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu