Nova vest
Fudbal

Utorak, 26.04.2011.

12:59

Real-Barsa: Saga se završava u LŠ

U drugoj utakmici polufinala Lige šampiona, Real Madrid će u sredu od 20:45 dočekati Barselonu na "Santjago Bernabeu".

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Ovo je treći od ukupno četiri "El Klasika", koliko se igra u svega 18 dana. Nakon remija od 1:1 u Primeri i pobede Reala 1:0 u Kupu Kralja, borba za ulazak u finale LŠ najavljuje spektakularan dvomeč.

Posle poraza u finalu Kupa Kralja, trener Barselone Pep Gvardiola smatra da su Madriđani favoriti u prvom duelu, ali je činjenica da je Barselona poslednjih godina neuporedivo dominantnija u LŠ.

"Znamo da su Madriđani, sada kad su osvojili titulu (Kup Kralja) rasterećeni i da igraju slobodnije. Mi na Bernabeu putujemo oslabljeni zbog povreda, ali smo puni entuzijazma. Prihvatamo da je Murinjov tim posle svega prikazanog proteklih nedelja favorit, ali ćemo dati sve od sebe da to promenimo", rekao je strateg Katalonaca.

Trener Madriđana Žoze Murinjo ne radi ništa kako bi rivalima olakšao put na Bernabeu.

"Možemo da ih pobedimo u dvomeču. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg se ne bismo plasirali u finale. Upravo smo odigrali dva meča sa Barselonom, u jednom smo sa deset igrača remizirali, a u drugom smo pobedili", naglasio je Portugalac.

Ovo nije sve kada su u pitanju izjave povodom meča. Poznati provokator Murinjo u utorak je Gvardiolu uspeo da razbesni komentarima na račun prigovora katalonskog stručnjaka sudijama, na šta je strateg Barselone odgovorio bujicom uvreda i psovki na račun Portugalca.

Na prethodna dva susreta smo videli sve razloge zbog kojih je Barselona najopasniji klub u Evropi, ali i kako Murinjova taktika, čiji je imperativ tvrda igra i strpljenje, može da neutrališe ubitačan napad Katalonaca.

Susret u Primeri doneo je fantastičnu ofanzivu Barse , koja je sa čak 817 preciznih pasova terorisala odbranu Reala, ali veliko požrtvovanje odbrane Madriđana, koja je odlično funkcionisala čak i posle isključenja Raula Albiola u 53. minutu i penala za Barselonu, koji je realizovao Mesi. Do kraja susreta domaćin je igrao nešto ofanzivnije, te su došli do penala i konačnih 1:1.

Meč finala Kupa Kralja na Mestalji u Valensiji doneo je nešto drugačiju sliku. I dalje orijentisan prema defanzivi, Murinjo je ipak shvatio da Real ima potencijal da se nadigrava sa najvećim rivalom (iako se dobro opekao kada je Barsa deklasirala Real 5:0 novembra 2010. na Kamp Nou), tako da se Real dosta uspešno otvorio i u prvom poluvremenu napadao više od rivala.

Drugo poluvreme pripalo je raspoloženim Kataloncima, kod kojih su se ponovo istakli Ćavi i Inijesta, dok je Mesija odbrana Reala dobro čuvala. Posle solidnih 90 minuta bez golova, u produžetku je Kristijano Ronaldo konačno prevazišao "maler mečeva sa Barsom" i glavom matirao Pinta za konačnih 1:0 i prvi trofej Madrida u Kupu Kralja od 1993.

U Primeri je pitanje titule rešeno, pošto Barsa ima velikih osam bodova prednosti svega pet kola pred kraj. Ipak, u 33. kolu Real je briljirao, pošto su u gostima savladali Valensiju 6:3, dok su posle sat vremena igre vodili 5:0. Ključ pobede bili su oporavljeni Gonsalo Iguain i Kaka, što je nova glavobolja za Gvardiolu, koji nije računao na nova dva aduta Murinja. Barselona je relativno lako savladala Osasunu 2:0, a navijače "blaugrane" obradovali su Vilja i Mesi. Španac je, posle 11 utakmica bez gola ponovo ušao u golgetersku formu, dok je omaleni Argentinac postigao neverovatni 50. pogodak u sezoni.

Dosadašnji učinak u LŠ:

Real: Kraljevski klub je ove godine tim sa najboljim učinkom u Ligi šampiona, mada je to jedino takmičenje gde su ostvarili bolje rezultate od Barse. Uz gol razliku 21-3 i svega dva remija (protiv Milana i Liona u gostima), u polufinale dolaze maksimalno motivisani, uz želju tima da se prvi put plasira u finale posle 2002, i želju Murinja da postane prvi trener koji je osvajao LŠ sa tri tima. U četvrtfinalu su deklasirali Totenhem 4:0 kod kuće i 1:0 u gostima.

Barselona: Katalonci, koji su LŠ osvojili dvaput u poslednjih pet godina (2006 i 2009), i ove sezone su odlični u elitnom takmičenju. Mesi vodi na listi strelaca sa devet golova, a u četvrtfinalu su "razbili" Šahtjor 5:1 na Kamp Nou i 1:0 u Donjecku. Upravo zbog konstantnosti igre šampiona Španije u LŠ i četvrtog polufinala u četiri sezone, uloga favorita se Realu ne može prepustiti ni na domaćem terenu.

Istorija je ipak na strani Reala. Dva tima su se do sada dvaput sastajala u polufinalu LŠ (1960. i 2002. godine), a Madriđani su se oba puta plasirali u finale.

Mogući sastavi i taktike timova:

Real: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Albiol, Marselo, Pepe, Alonso, Ronaldo, Ozil, Di Marija, Adebajor

Kada je postava u pitanju, Murinjo je na slatkim mukama. Poznat po tome što voli da "meša" igrače, Portugalac ovoga puta ima realnu mogućnost da u prvu postavu ubaci i oporavljene Kaku i Iguaina, koji su blistali na prošlonedeljnom gostovanju Valensiji. Brazilac je postigao dva gola, uz dve asistencije, dok je Argentinac došao do het-trika. Ipak, "ključ" Murinjove taktike je odbrana, predvođena sjajnim levim bekom Marselom, koji neutrališe napade Barselone po strani. Pored njega, Ćabi Alonso i sada zadnji vezni Pepe pružaće preko potrebnu podršku defanzivi, dok će služiti i kao veza sa ofanzivnim veznim igračima.

Verovatno je da će se Murinjo i ovaj put osloniti na jaku odbranu, uz brze kontre do Ronalda, koji će biti glavni u protivničkom šesnaestercu. Na meču neće biti povređenog Samija Kedire, a Rikardo Karvaljo je suspendovan.

Barselona: Valdes, Alveš, Pike, Pujol, Maksvel, Ćavi, Buskets, Maskerano , Pedro, Mesi, Vilja

Kod Barselone je malo verovatno da će se promeniti ofanzivna taktika, s tim što je moguće da će Gvardiola u ovaj meč ući nešto opreznije, tako da ne bi bilo iznenađenje da vidimo Havijera Maskerana na sredini terena sa Busketsom i Ćavijem. Njih trojica bi trebalo da štite defanzivce, pomažu Alvešu i Pikeu u sprečavanju kontri Reala i "hrane" loptama Mesija, Vilju i Pedra. Pošto je odbrana Reala na susretu u Kupu Kralja dobro čuvala Mesija, moguće je da će ovaj put akcenat biti na Vilji, koji je na meču sa Osasunom prekinuo niz od 11 utakmica bez pogotka.

Veliki problem za stratega Barse predstavlja odsustvo Andresa Inijeste zbog lakše povrede, kao i moguće povrede Maksvela, Milita i Pujola, pošto se već zna da Erik Abidal i Adrijano neće moći da igraju.

Meč na "Santjago Bernabeu" je na programu u sredu od 20:45. Sudija je Nemac Volfgang Štark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu