Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.10.2010.

12:12

Uskoro zabrana 14 navijačkih grupa?

Ustavni sud u sredu održava pripremnu sednicu o zahtevu zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa.

Izvor: B92, Večernje novosti

Autor:B92, Večernje novosti

Default images

Radovanović je 16. oktobra prošle godine podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih podgrupa klubova Partizan, Crvena zvezda i Rad.

Radovanović je predložio njihovo brisanje iz registra “zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje“.

- Sudija izvestilac u tom predmetu je sačinio referat i pripremna sednica Ustavnog suda je zakazana za 13. oktobar - izjavila je Tanjugu predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija: “Alkatraz”, “Belgrejdbojs”, “Ludaci Padinska Skela”, “Ultra bojs”, “Ultras”, “Anti Romi”, “Saut femili”, “Hed hanters”, “Iricucibili-NBG”, “Šedouz”, “Ikstrim bojs”, “Čuvari časti”, “Brejn demidž“. Takođe je zatražena zabrana navijačke podgrupe “Junajted fors 1987”, koja nije registrovana u okviru nekog udruženja, već je organizovana na teritorijalnom principu po mestu stanovanja.

Tužilac traži zabranu “Ultra bojsa”, na čelu sa Markom Vučkovićem, Veljkom Stajićem, Markom Mitrovićem, Miroslavom Jankovićem i Ivanom Bogdanovim, zatim “Belgrejd bojsa”, čije su vođe Velibor Dunjić, Uroš Avramović, Željko Božović i Dražen Dragaš. Traži se zabrana i za “Ultras”, na čelu sa Vladimirom Šavijom, Draganom Vasićem, Milanom Ćopićem i Vukašinom Popovićem.

Zatim za “Alkatraz”, koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Miloš Radisavljević. Zabrana se traži za “Ludake Padinska Skela”, koje vodi Dragan Ćurčić, “Anti Rome” na čelu sa Predragom Simićem, “Saut femili” vođe Alena Kostića, “Hed hanters” koju predvodi Branislav Penčić, “Iricucibili-NBG” vođe Žarka Vidakovića, “Šedouz“ vođe Gorana Klještana, “Ikstrim bojs” vođe Ljubiše Stevića.

Predložena je zabrana i za “Čuvare časti” na čelu sa Aleksandrom Vasićem, “Brejn demidž“, čiji je vođa Dragan Đurđević, kao i za “Junajted forse” koji predvode Dragan Supurović i Marko Bulatović.

Radovanović, koji je u vreme podnošenja zahteva bio vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca, ranije je najavio da bi naredni korak bila i zabrana najekstremnijim pripadnicima tih grupa da posećuju sportske priredbe, ističući da je cilj suzbijanje nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije.

Kako je ranije izjavila Tanjugu predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić, povodom zahteva za zabranu rada ekstremnih desničarskih organizacija “Srpski narodni pokret 1389.” i “Nacionalni stroj”, ti predmeti su među najvažnijima u sudu i “sudije izvestioci, saglasno planu rada, uskoro će predložiti dalje postupanje suda”.

Tri uslova za zabranu delovanja udruženja

Odluku o zabrani delovanja pojedinih političkih organizacija, sindikalnih udruženja ili udruženja građana, čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, na kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava i na izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, može da donese isključivo Ustavni sud.

Ispunjenje bilo koja od ta tri uslova može biti ustavno-pravni osnov za zabranu delovanja takvog udruženja, a ovlašćeni predlagači za takvu incijativu su Vlada, Republičko javno tužilaštvo ili ministarstvo koje vodi registar stranaka i udruženja.

Zahtev mora da bude dobro obrazložen, a Ustavni sud, ukoliko je to potrebno, od podnosioca predloga može da zahteva dopunu argumenata, razloga i obrazloženja i organizuje javnu raspravu ili stručne konsultacije u okviru Ustavnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu