Nova vest
Fudbal

Petak, 21.08.2009.

23:30

Počinje Serija A

U subotu, 22. avgusta, počinje nova sezona italijanske Serije A.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Aktuelni šampion Inter iz Milana ponovo je favorit za osvajanje nove, pete uzastopne titule u prestižnom takmičenju, dok analitičari predviđaju da bi Juventus mogao najviše da namuči izabranike Žozea Murinja.

Za sve velike italijanske klubove ova godina biće veliki test u evropskom fudbalu, pošto nijedan od četiri kluba učesnika (Inter, Juventus, Roma i Fiorentina) prošle godine nije uspeo da se plasira u četvrtfinale, dok Milan zbog lošeg plasmana u domaćem takmičenju nije ni učestvovao.

Od italijanskih timova u Evropi je najviše uradio Udineze, koji je ispao od Verdera u četvrtfinalu Kupa UEFA.

Ove sezone, direktno u LŠ idu Inter, Juventus i Milan, dok će im se u najelitnijem klupskom takmičenju pridružiti i Fiorentina, ukoliko pobede Sporting iz Lisabona u četvrtom kolu kvalifikacija. Đenoa, Roma i osvajači kupa Lacio igraju kvalifikacije za Ligu Evrope.

Imidž Serije A, proteklih godina teško poljuljan korupcijom i skandalima sa nameštanjem mečeva, i ove godine se suočava sa marketinškim problemom, pošto su dve najveće zvezde lige, Kaka i Zlatan Ibrahomović, odlučili da karijeru nastave u Španiji.

Iako Inter ove godine ima najveći broj zvučnih imena u timu, trener Juventusa Ćiro Ferara predviđa da će njegov klub biti najozbiljniji kandidat za titulu, što je razbesnelo kontraverznog Žozea Murinja, koji je svojim navijačima obećao petu krunu u nizu.

Prvi meč nove sezone igra se u subotu, kada Fiorentina gostuje Bolonji. Težak početak očekuje Romu, koja će ići na gostovanje Đenoi na Luiđi Feraris stadionu. Rimljani su tu prošle sezone poraženi 3:1.

Milan će ići u susret Sijeni, koja će biti prvi test za novog trenera Leonarda i tim kome fali glavna zvezda, Kaka, koji je postao novi zaštitni znak Reala.

Susret Palerma i Napolija na La Favoriti u nedelju obećava napet meč, pošto se oba tima nadaju da bi ove sezone mogla da uđu među prvih šest.

Mečevi Intera i Juventusa bi trebalo da budu lagan ispit za velike timove. Inter na Đuzepeu Meaci dočekuje Bari, dok će Juvetus ugostiti Kjevo.

Novi trener Atalante Angelo Greguči nada se da će ovoga puta biti uspešniji u Seriji A, pošto je 2005. otpušten iz Lećea posle svega pet nedelja. Atalanta će u nedelju putovati u Rim, gde će ih dočekati Lacio.

Čuvena Parma, koja se ovog leta vratila u elitu osetiće žar konkurencije na samom startu, pošto ih čeka gostovanje Udinezeu, koji je prošle sezone izgubio svega tri od 19 mečeva na Friuliju.

Sampdorija putuje na Siciliju u susret Kataniji sa nadom da će zabeležiti bolji start nego prošle godine, pošto su tada poraženi u prva četiri meča.
Još jedan klub koji je prošle sezone igrao u Seriji B, Livorno, sastaće se sa Kaljarijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu