Nova vest
Fudbal

Utorak, 31.03.2009.

03:57

Liga bez briga 2: Tunis

Druga epizoda našeg sportsko-zabavnog serijala "Liga bez briga" odvešće vas na južnu obalu Mediterana, gde ćete se upoznati sa tuniskom ligom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle 23 kola fudbalskog prvenstva Tunisa, u vođstvu je ekipa Esperanse, ispred Etoal Sahela i prošlogodišnjeg prvaka Klub Afrikana. U tuniskom šampionatu učestvuje 14 ekipa, a najtrofejniji klubovi se, kao i obično, bore za titulu. 'Velika četvorka' u koju spada i Sfaksijen ima ukupno 45 titula od postanka nezavisnosti severnoafričke države, od 1956. godine.

Prva liga igrana je 1907, a učestvovalo je pet timova, Rasing klub of Tunis, FK Bizerta i Sporting Ferivil i dve koledž ekipe, Karnot i Sadiki koledž.

Od 1921. godine pod okriljem Francuske fudbalske federacije funkcioniše liga Tunisa, a do 1939. godine prvak je dobijan posle duela regionalnih prvaka. Prva 'velika' liga organizovana je u sezoni 1946/47, a učestvovali su svi članovi 'velike četvorke'.

Esperans sportiv de Tunis osnovan je 1919. godine. Igra na Olimpijskom stadionu 'El Menzah' kapaciteta 45.000 mesta. U početku je klub igrao u zeleno-beloj opremi, ali godinu dana kasnije prva žuto-crvena garnitura postala je osnovna i do danas nije menjana.



Fudbalski klub deo je sportskog društva u kojem su rukometna, odbojkaška, ragbi, plivačka, rvačka, bokserska i džudo sekcija, a pored 20 titula u poslednjih pola veka, ima i jednu titulu iz ranijeg perioda, 12 nacionalnih kupova, jedan Kup šampiona Afrike i dva poraza u finalima Lige šampiona.

Pored tuniških reprezentativaca Radija Džaidija (sadašnji igrač Birmingem sitija ima 102 nastupa u nacionalnoj selekciji), Isama Džeme iz Lansa i Kaleda Badre, dres Esperanse nosili su i Bubakar Sanogo, danas igrač Verdera na pozajmici u Hofenhajmu i nigerijski reprezentativci Džulijus Agahova i Garba Laval.

U aktuelnom sastavu nema nijednog igrača koji nije iz Afrike; pored Tunišana igraju dvojica reprezentativaca DNR Konga i po jedan Nigerijac, Kamerunac i igrač iz Obale Slonovače.

Jedini fudbaler iz Tunisa koji je nastupao na srpskim terenima, Kamel Zajem, u Partizan je došao iz Esperanse.

Crveno-beli Klub Afrikan, gradski rival Esperanse, osnovan je 1920. godine iako je proces osnivanja započeo godinu dana kasnije, ali francuska vlast nije bila oduševljena rečju 'islamski' u nazivu kluba.

Klub Afrikan deli stadion sa Esperansom, a njihovim međusobni dueli nose epitet najvećih derbija, a poslednji je, prema tvrdnjama lokalnih medija, pratilo 60.000 ljudi. Poslednji gradski derbi Tunisa završen je mirno iako je poslednjih sezona utakmica često praćena velikim sukobima navijača dvaju klubova.

Kao i 'večiti rival', Klub Afrikan ima jednu titulu praka kontinenta, ali i deset titula prvaka od 1956. godine, dve pre toga i 11 osvojenih kupova.



Reprezentativci Tunisa Adel Selimi (ex-Nant, Frajburg) i Karim Seidi (ex-Fejenord) najveće su bivše zvezde, a prvo ime sadašnje ekipe je Jusef Muihibi.

Etoal sportiv du Sahel osnovan je 1925. godine na javnom času francusko-arapske škole u Susu, pored fudbalske ima i rukometnu, košarkašku, odbojkašku, atletsku, rvačku i džudo ekipu, a ostao je jedini uspešan klub iz najvećeg primorskog grada Tunisa.

Osnovan kao 'multikonfesionalni' klub, postao je mesto gde se okupljao islamski arapski živalj i nadživeo sve lokalne rivale, francuski Patriot, jevrejski Makabi, Savoju, klub italijanske manjine i Crvenu zvezdu koju su osnovali Maltežani.

Osam puta bio je prvak Tunisa, sedam puta od sticanja nezavisnosti, sedam puta osvajač kupa, jednom pobednik (2007) i dva puta poraženi učesnik finala Lige šampiona.



Reprezentativac Obale Slonovače i igrač Olimpika iz Liona Kader Keita internacionalnu karijeru počeo je u Susu, Fransileudo Santos, igrač Sošoa je rođeni Brazilac koji je nastupao za selekciju Tunisa bio je igrač Etoal Sahela, a današnja ekipa pored nekolicine reprezentativaca ima i trojicu Brazilaca i internacionalce iz Zambije, Kameruna, Gane, Gvineje...

Ekipa igra na Olimpijskom stadionu u Susu (25.000 mesta).

Najbolji klub Sfaksa igra na stadionu 'Taib Miri' (22.000), a zbog boje dresova Klub sportif Sfaksijen nazivaju arapskim Juventusom.

Sedmostruki prvaci države i tri puta pobednici kupa ove sezone daleko su od vodećeg tima, a u sastavu nemaju nijedno zvučno ime. Pre tri godine, 2006, ostvarili su najveći internacionalni uspeh, ali su u finalu Lige šampiona izgubili od egipatskog Al Ahlija.

Porodica Trabelsi je dala tri legende kluba, Samija, čoveka sa najvećim brojem nastupa za reprezentaciju, Hatema (Ajaks, Mančester siti) i Nizara, koji je poznatiji po činjenici da je zbog saradnje sa Al Kaidom osuđen na deset godina zatvora, nego po fudbalskoj karijeri (Fortuna Diseldorf, Vupertal).



Sfaksijen je imao nekoliko trenera iz nekadašnje Jugoslavije (Takač, Popadić, Popov, Radojčić), a jedno vreme je na klupi sedeo i Manuel Amoros.

Stad Tunisijen je jedini od ostalih klubova koji je više puta osvajao prvenstvo (četiri titule, pet kupova), ali zeleno-crveni su tek treći klub glavnog grada, igraju na stadionu 'Šadli Zuiten' i imaju znatno manje navijača nego gradski rivali.

U poslednjem kolu igranom pred pauzu zbog nastupa reprezentacije igran je jedan od derbija, Klub Afrikan bio je uspešniji od Sfaksijena.

rezultati 23. kola: Klub Bizertin - ES Hamam Sus 0:0, Sportiv Kaserin - Klub Hamam Lif 1:0 (Mnafeg 71), Klub Afrikan - Sportif Sfaksijen 1:0 (Jahia 28), Etoal Sahel - Stad Tunisijen 3:0 (Abdelnur 5, Bukari 42, Zajedi 58), Olimpik Bejđa - El Gauefel Gafsa 0:0, Avenir S. Marsa - Dženduba sport 0:0, Union Monastirijen - Esperans 0:1 (Hmani 6)

tabela posle 23 kola: Esperans 51, Etoal Sahel 50, Klub Afrikan 50, Sfaksijen 39, Union Monastirijen 32, Stad Tunisijen 31, Klub Jamam Lif 27, lkub Bizertin 26, ES Hamam Sus 23, Olimpik Bejđa 21, El Gauefel Gafs 21, Dženduba sport 19, Avenir S. Marsa 18, Sportif Kaserin 17

Dve ekipe će u afričku Ligu šampiona.

Osvrt: S-liga Singapura

Da ne biste zaboravili na aktere prve epizode iz Singapura, donosimo pregled zbivanja u S-ligi u prethodnih nedelju dana. U svakoj narednoj epizodi pratićemo i zbivanja u ligama koje smo već obradili.

U utorak je odigran derbi šampionata u kojem je Gombak junajted savladao SAFFC 3:1, na terenu su bili Šubara i Đurić. Đurić je postigao het-trik u pobedi SAFFC-a nad Albireksom, a Šubara i Fahrudin Mustafić igrali su po 90 minuta u preostalim mečevima svojih klubova.

Utakmice odigrane od 24. do 31. marta:
Brunei DPMM – Sengkang 1:0
Young Lions – Home 1:0
SAFFC – Albirex 6:0
Woodlands – Gombak 1:1
Super Reds – Tampines 1:1
Home – Woodlands 4:0
Gombak – SAFFC 3:1

Tabela:
Gombak United FC 7 5 2 0 11 3 8 17
Singapore Armed Forces FC 7 5 0 2 19 8 11 15
Brunei DPMM FC 6 4 2 0 7 3 4 14
Tampines Rovers FC 6 2 4 0 8 4 4 10
Home United FC 7 2 2 3 9 6 3 8
Super Reds FC 6 1 3 2 6 7 -1 6
Young Lions 6 1 3 2 3 4 -1 6
Woodlands Wellington FC 7 1 3 3 7 14 -7 6
Albirex Niigata FC (S) 6 2 0 4 5 13 -8 6
Geylang United FC 6 1 2 3 6 9 -3 5
Balestier Khalsa FC 6 1 2 3 4 10 -6 5
Sengkang Punggol FC 6 1 1 4 5 9 -4 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve