Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.01.2009.

22:13

Bosman: "6+5 bi uništilo fudbal"

Bivši belgijski fudbaler Žan-Mark Bosman, čija je tužba protiv UEFA promenila sistem transfera u fudbalu, protivi se planu FIFA "6+5".

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Predsednik Svetske fudbalske federacije Jozef Blater najavio je pokretanje akcije, kojom će broj stranac u timu postepeno biti smanjen na pet. Bosman smatra da bi taj plan mogao da dovede do "katastrofe u fudbalu", jer bi ono dokazalo da FIFA i UEFA ne žele da tretiraju fudbalere kao zaposlene, što je, prema njegovim rečima, suština pravila za koje se izborio 1995.

"Mi smo zaposleni, radnici... UEFA i FIFA to ne razumeju. Zato pokušavaju da nas prevare. Suština Bosmanovog pravila je da se fudbaleri tretiraju kao zaposleni, a sada pokušavaju da nam oduzmu prava. Ako ne budemo oprezni, 2010. će biti gore nego pre 1995", upozorio je Bosman.

Odluka Evropskog suda pravde, poznata pod nadimkom "Bosmanovo pravilo", sastoji se iz dve ključne odredbe – po isteku ugovora svaki igrač je potpuno slobodan da odluči o nastavku svoje karijere, bez obeštećenja i učešća kluba u odluci; svi igrači sa teritorije Evropske unije tretiraju se kao domaći u svakom takmičenju.

Samo nekoliko godina pošto je počela primena tog pravila broj stranaca u svakoj ekipi značajno je porastao, a danas u najkvalitetnijim ligama igra više strranih nego domaćih fudbalera. Blater želi da pravilom 6+5 preokrene taj trend.

"To pravilo će stvoriti najviše problema klubovima u Engleskoj, jer bi tamo plate drastično skočile domaćim igračima. Sa druge strane, mnogi stranci bili bi u nevolji, jer bi postali nepotrebni", ocenio je Bosman.

"Engleska liga nikada ne bi bila tako jaka da nije bilo Bosmanovog pravila. Pogledajte na primer Everton, koji ima mnogo stranaca. Taj klub ne bi mogao da se uklopi u nova pravila. Pozivam sve igrače da se zajedno pobunimo protiv pravila '6 plus 5, ne dozvolimo da nas maltretiraju", dodao je on.

Bosman je danas vlasnik fabrike za proizvodnju majica i izlečeni alkoholičar. On kaže da mu teško pada činjenica da je siromašan i da će biti razočaran ako se ispostavi da je njegova borba bila uzaludna.

"Svi znaju da postoji Bosmanovo pravilo, ali ne shvataju da sam zbog te borbe odustao od svega drugog, a na kraju postao i alkoholičar. Siromašan sam, borio sam se i platio cenu za to. Samo želim da ljudi prepoznaju tu moju borbu. Ne želim da, posle 12 godina, ispadne da sam se uzalud borio", zaključio je Bosman.

Bosman je priznao da trenutno nema novca, ali i da od decembra 2007. ne konzumira alkohol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu