Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 20.10.2008.

23:32

Man. Junajted – Seltik (TVB92 1:00)

U trećem kolu grupe E Lige šampiona na Old Trafordu se sastaju Mančester Junajted – Seltik, prvi put nakon sezone 2006/2007.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Aktuelni šampion Evrope Mančester Junajted biće domaćin u trećem kolu Lige šampiona škotskom Seltiku i pokušaće da produži seriju od 16 utakmica bez poraza na Old Trafordu ali i Seltikov crni niz od 18 utakmica bez pobede u gostima. „Crveni đavoli“ se nalaze na čelu grupe sa četiri boda i pobedom nad Škotima bili bi vrlo blizu plasmana u narednu rundu.

Posle nešto slabijeg starta u novoj sezoni Junajted je vezao nekoliko pobeda uz odličnu igru svojih igrača, a naročito se istakao Vejn Runi koji je na poslednje četiri utakmice postigao osam golova. U tim se potpuno vratio najbolji strelac Evrope prošle sezone Kristijano Ronaldo dok se Bugarin Dimitar Berbatov odlično uklopio nakon dolaska u klub. Ovaj trio svakako je udarna snaga Mančestera ali i iskušenje za Sir Aleksa.

„To je najveći problem koji imam. Veoma je teško odmeriti kada sva trojica mogu da igraju u timu. Razmišljam o tome nedeljama unazad. Moguće je da jedan od njih igra iza. Ovo je veoma neugodna situacija pošto su fantastični igrači“, rekao je Ferguson.

Škotski stručnjak svestan je rivalstva njegovih zemljaka i tima čiji je trener 22 godine.

„Nije važno da li igraju fudbaleri iz Japana, Argentine, Portugala ili Koreje. Kada igraju Junajted i Seltik to je duel Engleska – Škotska“.

„Zadnji put kada smo igrali protiv njih izgubili smo i svestan smo onoga šta nas čeka. U prirodi kluba je da igraju srčano i to obećava odličan meč“, izjavio je Ferguson.

Rival Mančester Junajteda u trećem kolu Lige šampiona ni jednom nije pobedio van svog stadiona u najelitnijem evropskom takmičenju, a u Mančester dolazi nakon poraza od Viljareala (1:0) u prošlom kolu LŠ. Pored tradicije koja je protiv njih Seltik ima i problema sa povredama u kojima prednjače napadači. Jan Venegor of Heselink, Georgios Samaras i Kris Kilen verovatno neće igrati tako da će Australijanac Skot Mekdonald uz Japanca Šunsuke Nakamuru predstavljati jedinu pretnju Van der Saru.

Kada su u sezoni 2006/2007 dve ekipe igrale zajedno u grupi, Mančester je na svom stadionu pobedio 3:2 dok je Seltik to isto učinio u revanšu kada je bilo 1:0. Na oba meča Nakamura je bio strelac iz slobodnog udarca.

„Te utakmice smo igrali veoma dobro, prema zahtevima LŠ. U velikim utakmicama i takmičenjima kao što je ovo najvažnija stvar je konstantno donošenje odluka i prilagođavanje“, rekao je Strahan.

„Sećam se da smo u prvih pola sata na Parkhedu bili „počišćeni“ s terena. Promenili smo taktiku u 4-5-1 sa Zuravskim na desnoj strani gde nikad nije igrao. Međutim, to je potpuno promenilo situaciju na terenu i postali smo ravnopravni.“

Međutim, Strahan je svestan da Mančester nije isti klub kao pre dve godine.

„Naravno da nam nije svejedno. Pre dve godine nisu bili šampioni, a sada su najbolji u Engleskoj i Evropi. Njihovi mladi igrači su iskusniji za dve godine. Jedna stvar je sigurna, Mančester i Seltik će napadati jer je to u našoj prirodi“, zaključio je Strahan.

Viljareal – Olborg (20:45h)

U drugom meču grupe E, na Madrigalu igraju Viljareal – Olborg.

Ekipa Viljareala odlično igra ove sezone u LŠ gde je na prve dve utakmice osvojila četiri boda. Posle 0:0 na Old Trafordu protiv Mančestera, „žuta podmornica“ je na svom terenu savladala Seltik pogotkom Markosa Sene iz slobodnog udarca. Viljareal je trenutno drugi u španskoj Primeri, a u poslednjem kolu igrali su 0:0 protiv Espanjola u Barseloni što nije zadovoljilo trenera Manuela Pelegrinija.

„Zaslužili smo više od boda s obzirom da je Espanjol odlučio da ne napada. Imali smo nekoliko šansi i uz malo sreće mogli smo do pobede. Iznenađen sam Espanjolovom defanzivom ali sam zadovoljan načinom na koji su moji igrači pokušavali da ih probiju“, izjavio je Pelegrini.

Pelegrini veruje da njegova ekipa može da se nosi sa izrazito defanzivnom igrom njihovih protivnika.

„Destrukcija je lakša od kreirenja, i u životu i u fudbalu, a nama je potrebno mnogo inovacije kako bi savladali defanzivnu igru naših protivnika“, izjavio je Čileanac koji je svestan da njegova ekipa iako favorit neće lako doći do bodova.

„Posmatrao sam Olborg protiv Seltika, Mančestera i Arusa gde su izbegavali igru dugim loptama koja je karakteristična za nordijske klubove. Mi smo favoriti ali fudbal je najpopularniji sport baš zbog toga što favoriti ne pobeđuju uvek, a Olborg je poznat kao neugodan gost. Pogledajte kako je prošao Seltik“.

Viljareal je neporažen na svom stadionu u LŠ. Na osam utakmica imaju po četiri pobede i remija.

Danski šampion dolazi u Španiju sa velikim samopouzdanjem koje ima daje činjenica da su ne poraženi u gostima na poslednje tri evropske utakmice. Nakon pobeda nad Modričom (2:1) i Kaunasom (2:0) u kvalifikacijama, Olborg je u prvom kolu LŠ odoleo Seltiku na Parkedu gde je bilo 0:0.

Gostujuća ekipa nema mnogo problema sa povredama što raduje njihovog trenera Brusa Rioha.

„Blizu smo kompletiranju ekipe što je olakšanje. Jedini problem je odsustvo Kaspera Risgarda“.

Iako je njegova ekipa pretposlednja u danskom šampionatu Rioh veruje da mogu ostvariti povoljan rezultat u Evropi.

„Priroda igre je da je na nama da iznenadimo protivnika iako je ovo veliki izazov. Svaki put kada sam izlazio iz svlačionice, bilo kao igrač ili trener, verovao sam moj tim može da pobedi ili bar da izvuče dobar rezultat. Mnogi nam nisu davali šanse kada smo igrali na Parkhedu ali sam znao da moji igrači imaju veruju u sebe“, optimista je Rioh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu