Fenomenalni 'Orlovi' – Bogdan odveo Srbiju u finale!

Bravo, 'Orlovi'! Košarkaši Srbije plasirali su se u finale Evrobasketa dramatičnom pobedom nad Rusijom, rezultatom 87:79!

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

19:30

Fenomenalni 'Orlovi' – Bogdan odveo Srbiju u finale!
Starsportphoto

Srbija je tokom utakmice imala i 16 poena prednosti, Rusi su se vratili zahvaljujući neverovatnom šutu u drugom poluvremenu, ali je onda stvari u svoje ruke preuzeo Bogdan Bogdanović i odveo 'Orlove' do borbe za zlatnu medalju.

Prvo je minut i po pre kraja postigao veoma važnu trojku, a onda minijaturom definitivno rešio pitanje pobednika. Potom su tačku na novu fenomenalnu i hrabru partiju stavili Dragan Milosavljević i Vladimir Lučić i Srbija će se u nedelju boriti sa Slovenijom za zlatnu medalju.

Izabranici Aleksandra Đorđevića posle osam godina će igrati u finalu Evrobasketa, tada su u Poljskoj ubedljivo poraženi od Španije.
Starsportphoto
Utakmicu u 'Sinan Erdem areni' Srbija je počela odličnom odbranom i videlo se da je akcenat stavljen da se zaustavi Aleksej Šved. Posle uvodnih poena našeg tima, igrač Himkija je stigao do svog učinka, ali ga nisu previše dobro pratili drugi igrači.

Takođe, Bogdan Bogdanović je bio izuzetno raspoložen na startu, pogodio je trojku iz trećeg pokušaja i mnogo opuštenije nastavio da zatrpava mrežicu rivala. Startni centar Ognjen Kuzmić zaradio je dve brze lične greške, ustupio je mesto Bobiju Marjanoviću i tada je krenuo šou dvojice igrača.

Centar Detroita poigravao se sa čuvarima, pogađao iz svih delova reketa, a stigao je i da u stilu odsutnog Miloša Teodosića uposli Vladimira Lučića. Bogdanović i Marjanović postigli su po 13 poena, Srbija je odigrala sjajno prvo poluvreme i došla na korak od plasmana u finale Evrobasketa.

Međutim, nastavak igre doneo je veliku dramu i probleme za srpski tim, pošto se protivnik, na krilima nestvarnog Alekseja Šveda, vratio na posed minusa. Vezali su igrači Sergeja Bazareviča 11 poena i, kada se činilo da je naš tim odbio nalet, oni su ponovo pritisli i početkom poslednje deonice ušli u rezultatski egal.
Starsportphoto
Na srpske igrače uticala je i povreda Stefana Jovića koji je prilikom lošeg doskoka iskrenuo zglob i više se nije vraćao u igru.

Tada je presudila velika želja i karakter 'Orlova' – Vasa Micić, koji je imao problema sa samopouzdanjem, tri minuta pre kraja postiže važnu trojku, a onda Bogdanović na već opisan način vodi Srbiju u finale.

Upravo je 'Vođa horde' bio prvi igrač susreta sa 24 poena (9-16 iz igre), uz 3 skoka i 4 asistencije. Sjajan je bio i Boban Marjanović sa 18 poena, 6 uhvaćenih lopti i 4 uspešna dodavanja, a odličnu rolu imao je i Lučić (13 poena i 8 skokova).

S druge strane, Šved se zaustavio na 33 poena, Voroncevič je dodao 14, tri više od Mozgova koji je uhvatio i 9 lopti.

Finale je na programu u nedelju od 20.30, a meč za bronzu igra se četiri i po sata ranije.

I četvrtina:

Foto: fiba.com
1' Srbija je dobila prvi napad i Kuzmić je odmah uhvatio skok u napadu posle promašaja Jovića. Mozgov ga je faulirao pri šutu, a on bio polovičan sa linije za slobodna bacanja. Šved je odmah šutirao za tri, nije bio uspešan, posle čega je Bogdanović odigrao sjajnu odbranu na kulaginu.

2' Srbija je odlično otvorila duel – sjajna akcija Bogdanovića i Kuzmića, koju zakucavanjem kruniše Birčević, a onda u odbrani zaustavlja napad protivnika. Jović je nastavio seriju sa poludistance, pre nego što je Voroncevič upisao Rusiju na semafor – 5:2.

4' Odlično je odgovorio Mozgov snažnim zakucavanjem, ali Bogdanović na drugoj strani nije odustajao od šuteva sa distance. Iz trećeg puta je pogodio trojku, usledio je sjajan potez Jovića i vođstvo Srbije rezultatom 10:6.

5' Rusi su najviše lopti gurali centru Bruklina, on je srećom bio neprecizan sa linije slobodnih bacanja, što nije bio slučaj sa Bogdanom. Pogađa oba i Srbija je na +6.

6' Umesto Kuzmića koji je napravio dva brza faula ušao je Bobi Marjanović i odmah promašio poluhorog, ali ga je ispravio Bogdanović. Novi bek Sakramenta je ukrao loptu u odbrani, odlično probio u nastavku napada i položio za 14:8.

8' Bobi se upisao posle faula pod košem, ali je nešto slabiju postavku u odbrani u sledeća dva napada kaznio Šved sa pet brzih poena i smanjio na 16:15. Ipak, opet nam se isplatilo što smo forsirali igru u reketu i Lučić je prekinuo nalet rivala.

10' Lučić i Voroncevič su razmenili po trojku, a Gagi Milosavljević je hrabro probio po čeonoj liniji i poentirao. Srbija je imala poslednji napad, Micić je šutirao sa distance i postavio konačnih 25:20 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

Foto: fiba.com
1' Saletovi 'Orlovi' nastavili su sa sjajnom odbranom, ali Marjanović nije imao sreće na drugoj strani jer je lopta izašla iz obruča.

2' Drugi put nije bilo tih problema – prodor i polaganje levom rukom, ali momentalni odgovor Kvostova na drugoj strani, pogotkom van linije 6,75. Bobi je donosio prevagu ispod koša, posebno u napadu i povećavao broj poena slobodnim bacanjima. Jedan od dva za 28:23.

3' Jedan od sudija iznervirao je Bogdanovića, pošto je poklonio Švedu faul prilikom šuta za tri, što je igrač Himkija iskoristio i postao prvi dvocifreni na meču. Međutim, nekadašnji košarkaš Partizana uzvraća dalekom dvojkom, a onda i Marjanović povećava na 32:26.

5' Nastavio je 'Vođa horde' da puni mrežicu 'Zbornaje', potom ulaz Jovića i Srbija je došla na +10. Nismo se tu zaustavili, Bobi u padu, pa ukradena lopta Bogdana i polaganje u kontri za velikih 40:26.

7' Velikom serijom Srbija je raspalila publiku u 'Sinan Erdem areni', što je nastavio kapiten Mačvan prvim poenima, a nalet Srbije prekinuo je Kvostov svojom drugom trojkom. Selektor Đorđević nije želeo da rizikuje i odmah je zatražio tajm aut pri rezultatu 42:29.

8' Kada nije bilo Bogdana, ubacivao je Bobi koji postaje drugi dvocifreni igrač u našem sastavu. Nije se obazirao na protivnika i opet ubacio sa pet metara, pre nego što je bananom "zalepio" Mozgova.

9' Bobi se pretvara u Teodosića – idealno proigrava Lučića koji postiže lake poene.

10' U poslednjem minutu ušao je Vladimir Štimac i odmah doprineo svojom energijom, ali poena nije bilo. Fridzon je imao priliku da smanji pred odlazak na odmor, promašio je oba slobodna bacanja, a Lučiću je malo falilo da postigne trojku uz zvuk sirene – ostalo je 48:34 posle 20 minuta.

III četvrtina:

Foto: fiba.com

 

1' Početak nastavka pripao je protivniku koji je sačekao promašaj Lučića van linije 6,75, a onda je Voroncevič to kaznio trojkom. Srbija je pogrešila i u sledećem napadu, ali je srećom Šved pogrešio.

2' Očekivano, odgovorio je Bogdanović sjajnom trojkom za 51:37.

3' Nastavili su 'Orlovi' da kažnjavaju gotovo svaki propust u odbrani rivala – lepa asistencija Jovića za Kuzmića, onda i kontra i nesebično dodavanje Mačvana za Lučića i Srbija vodi 55:39.

5' Reprezentacija Srbije dominirala je i sve su začinili Jović i Lučić fenomenalnim alej-upom u polukontri. Međutim, uzvratila je 'Zbornaja' dvema brzim trojkama – pogodili su Šved i Fridzon za 57:47.

6' Rusija je napravila seriju 8-0, Đorđević je napravio četvorostruku izmenu, ali ni to nije pomoglo. Milosavljević je napravio grešku u koracima, Šved je asisistirao Kvostovu koji novom trojkom smanjuje na 57:52.

8' U trenucima kada je protivnik bio u naletu, Gagi Milosavljević postiže veoma važnu trojku, a onda Bobi zakucava i vraća dvocifrenu prednost Srbiji. Usledio je snažan prodor Jovića i na semaforu je pisalo 64:52.

10' Šved je uz mnogo sreće postigao novu trojku, ali finiš treće deonice bio je koban po Srbiju jer se povredio Stefan Jović. Prvi plej 'Orlova' iskrenuo je skočni zglob i na ramenima je iznesen sa parketa, a pred poslednjih 10 minuta rezultat je bio 66:57.

 

IV četvrtina:

Foto: fiba.com
1' Ista slika viđena je početkom odlučujuće deonice – Šved je nastavio da iznuđuje slobodna bacanja i povećava košgeterski učinak. Srbija ja imala ofazivni skok posle promašaja Micića, ali su se zbunili Gudurić i Kuzmić.

2' Rusi su vezali četiri poena, ali je onda Marko Gudurić imao odličnu rolu – pogodio je trojku na dodavanje Bogdanovića, onda iznudio faul Kurbanova u napadu i Srbija vodi 69:61. Međutim, u velikoj želji je ispustio loptu i sudije su dodelile tehničku grešku.

4' Kvostov i Zubkov su produžili seriju svog tima, Rusija se primakla na samo pet poena razlike, ali je onda Bogdan Bogdanović odličnim potezom izmislio poene. Opet se uključio i Bobi za 73:65.

5' Lučić je fenomenalno iznudio faul Zubkova, a u sledećem napadu Marjanović je lepo proigrao Mačvana koji je fauliran pri šutu. Rival je izašao iz bonusa, a krilni centar Bajerna vratio +10. Međutim, nisu se Rusi predavali, vezali su pet ekspresnih poena i opet uhvatili rezultatski priključak – 75:70.

7' Nervoza se uvukla u igru 'Orlova', nestalo je tečne igre, a sudije su tolerisale nešto grublju košarku. Bogdanović je lepo prošao, ali promašio iz reketa, da bi Šved pet sekundi kasnije ubacio novu trojku i Rusija je prišla na posed minusa. Onda se desila sjajna stvar za Srbiju jer je hrabri Vasa Micić pogodio trojku za 78:73.

9' Finiš meča obeležile su čudne sudijske odluke jer su nam svirana tri uzastopna faula u napadu. Srećom, Kuzmić se sjajno snašao i vratio loptu, a onda ja Bogdanović postigao novu trojku – 81:74. Mozgov je bio siguran sa penala, ali je novi igrač Kingsa još jednom minijaturom trasirao put 'Orlova' ka finalu.

10' U poslednji minut ušlo se prednošću Srbije od sedam poena, ali su naši igrači dozvolili Švedu da postigne novu trojku. Usledio je faul nad Gagijem Milosavljevićem koji vraća +6. Šved sada nije bio precizan, Srbi su uhvatili loptu i bežali od protivnika, a konačan rezultat i overu plasmana u finale postavio je Vladimir Lučić – 87:79.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1278 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: