Švedska

Sa Zlatanom Ibrahimovićem Šveđani sigurno mogu da pobede svakoga, osam trijumfa iz kvalifikacija to potvrđuju, a rutinska pobeda u Hrvatskoj možda i garantuje.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

03:12

Default images

Polufinalista Evropskog prvenstva iz 1992. godine Švedska je razočarala, propustivši prethodni Mundijal u JAR, pa je usledila smena na mestu selektora.

Larsa Lagerbeka je posle devet godina na klupi nasledio Erik Hamren koji je prvu veliku pobedu ostvario vrativši u tim prvu zvezdu Zlatana Ibrahimovića.

Šveđani su fenomenalno odigrali kvalifikacije, te u grupi sa San Marinom, Moldavijom, Finskom, Mađarskom i Holandijom ostvarili osam pobeda u deset utakmica i kao najbolja drugoplasirana selekcija direktno se plasirali na EURO 2012.

“Vikinzi“ su bili treći najefikasniji tim kvalifikacija sa 31 postignutim golom (Holandija 37, Nemačka 34), a ni odbrana nije bila loša primivši 11 golova (šest od Holandije).

Šveđani jesu imali relativno laku grupu, ali da vrede pokazali su pobedom nad Holandijom (3:2) čime su prekinu seriju “lala“ od 17 uzastopnih mečeva u kvalifikacijama bez poraza.

Ono što verovatno posebno raduje selektora Hamrena je što Ibrahimović nije jedini igrač koji je bio pretnja po protivnički gol.

Napadač Milana je postigao tek pet golova u kvalifikacijama, ali su solidni bili još Šelstrem i Vilhemson (po tri), te Emlander, Olson, Toivonen, Grankvist, Vernblom (po dva).

U 2012. Šveđani su ostvarili tri pobede uz gol razliku 10:1, a jedini primljen pogodak bio je autogol. Iako trijumfi nad Bahreinom i U23 timom Katara ne mogu da budu pravi pokazatelj, snagu Skandinavaca pokazao je meč protiv Hrvatske u Zagrebu (3:1).

Na njihovu žalost, Šveđani su dobili izuzetno tešku grupu, rivali su im pored domaćina Ukrajine još Francuzi i Englezi, selekcije koje lako mogu da osvoje titulu.

Kao što statistika pokazuje Hamren forsira napadački stil igre na gol više, sa tri izuzetno ofanzivna igrača iza Ibrahimovića. Sve akcije kreću od kreativnih zadnjih veznih Andersa Svensona i Kima Šelstrema.

U svakoj liniji Hamren ima veoma iskusne igrače, na golu je Andreas Iskakson (91 meč za reprezentaciju), odbranom komanduje Olof Melberg (112), vezni red drži pomenuti tandem Svenson (126)-Šelstrem (90), dok su u napadu Ibrahimović (75) i Elmander (63).

Ni ostalim reprezentativcima ne nedostaje iskustva, najmlađi u timu na EP biće Rasmus Elm, Martin Osloni Emir Bajrami koji imaju po 24 godine, dok su skoro svi napadači 30-godišnjaci (Rozenberg 29).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: