Nova vest
Ekipni sportovi

Petak, 30.08.2013.

14:14

NFL daje 765M$ zbog oštećenja mozga

Nacionalna fudbalska liga (NFL) isplatiće bivšim igračima 765 miliona dolara zbog potresa mozga koji su imali tokom karijere.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Liga i predstavnici igrača su postigli nagodbu, a NFL će novac uplatiti za finansiranje lekarskih pregleda i istraživanja oštećenih.

Tužbu protiv liga podnelo je više od 4.500 bivšig NFL igrača, optužujući ligu da je skrivala da postoji rizik od dugoročnog oštećenja mozga.

Mnogi bivši igrači koji imaju neurološke probleme tvrde da su oni posledica čestih udaraca u glavu tokom karijere. Udarci kaciga od kacigu su česti u američkom fudbalu, kada se snažni, masivni i brzi igrači sudaraju tokom duela na terenu.

Studije su povezale te potrese mozgova sa hroničnom traumatskom encefalopatijom, bolešću čiji su simptomi gubitak pamćenja i česte promene raspoloženja.

Kao deo nagodbe, NFL neće priznati odgovornost niti da su porede igrača uzrokovane fudbalom, niti će otkriti javnosti lična dokumenta u kojima se možda pominje da je liga znala za vezu između potresa mozgova i pomenutog obolenja.

Ipak, ovaj dogovor i dalje treba da odobri federalni sudija Anita Brodi iz Filadelfije, kao i penionisani igrači koji su podneli tužbu.

Među tužiocima se nalazi najmanje 10 igrača koji su sada članovi "Kuće slavnih" NFL-a, porodic pokojnog lajnbekera San Dijego Čardžersa Džunioa Seaua, koji je izvršio samoubistvo prošle godine, te bivšeg sejftija Atlanta Falkonsa Reja Isterlinga, koji je podneo tužbu 2011. godine, ali se kasnije takođe ubio.

Nagodba je postignuta desetak dana pre početka nove sezone u NFL-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu