Nova vest
Ekipni sportovi

Subota, 23.06.2012.

09:59

NCAA trener osuđen za pedofiliju

Bivši trener fudbalskog tima koledža Pen stejt, 68-godišnji Džeri Sanduski proglašen je krivim za 45 od 48 tačaka optužbe za seksualno zlostavljanje dece.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ovom presudom okončan je slučaj koji je mesecima "drmao" koledž fudbal SAD-a i ponovo skrenuo pažnju na pedofiliju u Americi.

Sanduski se suočava sa zatvorskom kaznom od nekoliko stotina godina zbog seksualnog zlostavljanja deset dečaka tokom 15 godina.

Masa koja se okupila ispred suda u državi Pensilvanija sa oduševljenjem je pozdravila izricanje presude, a jedna od žrtava koja je svedočila je zaplakala dok je porota čitala presudu. Sanduski je, u međuvremenu, stajao mirno bez promena izraza lica, držeći ruke u džepovima. Emocije nije pokazala ni njegova suproga Doti, koja je stajala uz njega.



Pensilvanijski glavni tužilac Linda Keli pohvalila je osam žrtava, sada odraslih osoba koje su tokom dvonedeljnog suđenja detaljno svedočile o zlostavljanju Sanduskog.

"Da li biste verovali detetu? Odgovor je da mi u Belefontu u Pensilvaniji verujemo detetu, a porota od 12 ljudi u Belefontu definitivno veruje detetu", istakla je Kelijeva.

Porota koju je činilo sedam žena i pet muškaraca odluku je donela posle 21 sata zasedanja u poslednja dva dana. Ovaj slučaj je opasno uzdrmao univerzitet Pen stejt koji na fudbalskom programu godišnje zarađuje desetine miliona dolara. Čak je otkaz dao legendarni trener Džo Paterno koji je 46 godina bio trener fudbalskog tima. Dva meseca kasnije Paterno je preminuo od raka pluća u 85. godini.

Sanduski je bio defanzivni genije Paternovog stručnog tima, a zahvaljujući njemu Pen stejt je dobio nadimak "Lajnbeker univerzitet" (Linebacker U). Njega je za seksualno zlostavljanje optužio čak i usvojeni sin, 33-godišnji Met Sanduski.

Poslušajte intervju Sanduskog od pre sedam meseci u kojem je negirao da je zlostavljao dečake:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu