Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 09.11.2011.

16:41

U penziji posle 46 godina u NCAA

Trener američkog fudbala univerziteta Pen Stejt Džo Paterno odlučio je da zavši karijeru u 84. godini, po završetku svoje 46. sezone sa “lavovima".

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Paterno će tim poslednji put na domaćem terenu voditi u subotu protiv Nebraske. Sa Pen Stejtom je ostvario 409 pobeda (rekord NCAA lige). Imao je i 136 poraza i tri remija.

On je odlučio da se penzioniše zbog skandala o seksualnom uznemiravanju u koji je umešan njegov bivši saradnik Džeri Sanduski.

Sanduski, inače defanzivni koordinator je otužen da je seksualno zlostavljao čak osam dečaka u period od 1994. do 2009. godine.

Sportski direktor Tim Karli i potpredsednik Pen stejta Geri Šulc su optuženi zbog toga što nisu obavestili vlasti nakon što su bili svedoci jednog napad 2002. godine.

Paterno nije optužen za ilegalne radnje, ali je oštro kritikovan zbog “moralne odgovornosti” jer nije uradio više da zaustavi Sankuskog.

“Potpuno sam razoren razvojem ovog slučaja. Žalim zbog dece i njihovih porodica, molim se za njihovu utehu”, rekao je Paterno u saopštenju kojim je potvrdio svoje povlačenje.

“Dolazio sam na posao svakog dana poslednju 61 godinu sa samo jednim ciljem na umu – da služim u najboljem interesu univerzitetu i mladim ljudima koji su mi povereni. Isti cilj imam i danas”.

“Zbog toga sam odlučio da se penzionišem na kraju sezone. U ovom trenutku Upravni odbor ne bi trebalo da potroši ni jednu minutu na diskusiju o mom status. Oni imaju mnogo važnije stvari da rade. Želim da im ovo olakšam što više mogu”.

“Ovo je tragedija. Ovo je jedan od najtužnijih momenata u mom životu. Voleo bih da sam uradio više. Moji ciljevi sada su da sačuvam svoju posvećenost igračima i saradnicima i završim sezonu dostojanstveno i odlučno. Čak i posle toga, ostatak svog života ću da radim sve što mogu kako bi pomogao univerzitetu”, istakao je Paterno.

Legendarni trener poznat je po reputaciji da želi da pobeđuje “na pravi način“, u svojoj trenerskoj karijeri vodio je samo univerzitet iz Pensilcaije.

Paterno je rođen u Bruklinu, Njujorkm 1926. godine, a kao igrač nastupao je za univerzitet Braun gde je do 1946-1949. igrao kao kvorterbek i kornerbek.

Osvojio je 24 različita Boula, što je još jedan rekod NCAA lige, 12 ih je izgubio, a u jednom remizirao. Nacionalni šampionat (NCAA ligu) osvojio je 1982. i 1986. godine, dok je šampion divizije Big Ten bio tri puta (1994, 2005, 2008).

Popularni magazin Sports Ilustrejter ga je 1986. godine proglasio za sportsku ličnost godine. Osvojio je još 22 druge nagrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu