Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2014.

17:17

Italija oštećena, Urugvaj u osmini finala

Fudbaleri Urugvaja pobedili su Italiju sa 1:0 u utakmici grupe D i zajedno sa Kostarikom se plasirali u osminu finala Svetskog prvenstva.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Pobedonosni pogodak postigao je Dijego Godin u 81. minutu, ali velike zasluge za pobedu Urusa imao je sudija iz Meksika Marko Rodriges.

On je prvo isključio Markizija zbog starta nad Arevalom, a potom i propustio da pokaže crveni karton Luisu Suaresu koji je ugrizao Kjelinija.

U drugom meču ove grupe, Kostarika i Engleska odigrale su bez golova u Belo Horizonteu.

Prvo poluvreme nije donelo mnogo uzbuđenja, a obe ekipe igru su prekidale sitnim faulovima. Jedini ozbiljan pokušaj za Italijane imao je Andrea Pirlo, kada je šutem iz slobodnog udarca sa više od 30 metara namučio Musleru.

U 23. minutu Mario Baloteli oštro je startovao udarivši protivnika kolenom u glavu i dobio žuti karton, zbog kog neće imati pravo nastupa u sledećoj utakmici.

Urugvajci nisu odigrali ništa u prvom poluvremenu, a najbliži pogotku bili su preko Suaresa i Lodeira kojima je uzastopne udarce odbranio Bufon.

Na poluvreme se otišlo bez golova, a drugo je bilo znatno interesantnije i sadržajnije.

Selektor Čezare Prandeli ostavio je Balotelija u svlačionici, umesto njega je ušao Parolo kako bi učvrstio defanzivu. Kao i u prvom delu igre najbolji u redovima ’azura’ bio je kapiten Đanluiđi Bufon koji je u 58. minutu briljantnom paradom zaustavio šut suaresa sa nekih 15 metara.

Planovi o čuvanju rezultata propali su samo minut kasnije, kada je Klaudio Markizio dobio crveni karton.

Fudbaler Italije bio je u duelu sa Arevalom, lopta mu je pobegla i on je startovao đonom. Ipak, ne čini se da je intenzitet prekršaja bio dovoljan za isključenje.

Od tog trenutka krenula je potpuna ofanziva Urugvaja koji nije uspevao da napravi ozbiljniju priliku, već je šansu tražio centaršutevima i „bunarenjem“. U 79. minutu desio se možda i odlučujući trenutak meča, kada je meksički sudija propustio da isključi Suaresa zbog ugriza Kjelinija.

On je bez ikakve potrebe nasrnuo na defanzivca Italije i po treći put u karijeri učinio sličnu glupost. Izabranici Čezarea Prandelija tražili su crveni karton, ali je Rodriges samo odmahnuo rukom.

I kako to obično biva, Urusi su već u sledećem napadu stigli do vođstva. Gaston Ramires je odlično izveo korner sa desne strane, a Dijego Godin bio najviši u skoku i leđima poslao loptu u donji desni ugao gola Bufona.

Do kraja meča Italija nije uspela da napadne, Suares je upropastio jednu dobru priliku i Urugvaj je zahvaljujući sudijskim odlukama prošao u osminu finala.

Duel u Belo Horizonteu nije doneo preterano atraktivan fudbal, a Englezi su propustili da se pobedom oproste od Mundijala u Brazilu.

Najviše pokušaja imao je napadač Liverpula Danijel Staridž, koji je šutirao čak četiri puta, ali je sva četiri bio zamalo neprecizan. Posebno je loše reagovao u dve situacije – krajem prvog i sredinom drugog poluvremena.

Sa druge strane, Kostarikanci su povremeno pretili, a najozbiljniji je bio pokušaj Borhesa iz slobodnog udarca, kada je pogodio prečku posle odbrane Fostera. Tako je reprezentacija iz Južne Amerike prošla dalje kao prva u grupi smrti, sa osvojenih sedam bodova iz tri utakmice.

Belo Horizonte: Kostarika – Engleska 0:0
Kostarika: Navas, Gamboa, Duarte, Gonzales, Dijas, Miler, Borhes (Barantes 78’), Teheda, Brenes (Bolanjos 59’), Ruis, Kembel (Urenja 65’)
Engleska: Foster, Kejhil, Smoling, Džouns, Šo, Lampard, Milner (Runi 76’), Lalana (Sterling 62’), Vilšir (Džerard 73’), Barkli, Staridž

Natal: Italija – Urugvaj 0:1
Godin 81’
Italija: Bufon, De Šiljo, Kjelini, Darmian, Bonuči, Barzalji, Markizio, Pirlo, Verati (Mota 75’), Baloteli (Parolo 46'), Imobile (Kasano 71’)
Urugvaj: Muslera, Kaseres, Himenes, Godin, A. Pereira (Stuani 63’), Gonsales, Rios, Lodeiro (Maksi Pereira 46'), Rodrigues (Ramires 78’), Kavani, Suares

Grupa D:
1. Kostarika 3 2 1 0 4:1 7
2. Urugvaj 3 2 0 1 4:4 6
3. Italija 3 1 0 2 2:3 3
4. Engleska 3 0 1 2 2:4 1

Tekstualni prenos mečeva, kao i svakoga dana mogli ste da pratite na Live blogu B92, i aktivno učestvujete kroz komentare na društvenim mrežama, uz hešteg #B92Brazil.

U večernjem terminu, od 22 časa po našem vremenu, igraju se mečevi grupe C, a sastaju se Grčka – Obala Slonovače, odnosno Japan – Kolumbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve