Nova vest
Fudbal

Sreda, 05.03.2014.

12:00

O Rei

Njegovo ime je sinonim za fudbal, jedni kažu da nije sa ove planete, drugi ga gledaju kao Boga, on je omiljeni sin Brazila, on je nedostižni fudbalski ideal, on je Edson Arantes do Nascimento – Pele.

Najsjajnija fudbalska zvezda 'rođena' je na Mundijalu u Švedskoj 1958. godine. Imao je tek 17 godina i samo 12 meseci reprezentativnog staža, a na takmičenje je stigao sa povredom.

Izvor: Aleksandar Kovačević

Autor:Aleksandar Kovačević

Default images

Brazil je igrao treći meč u grupi protiv Sovjetskog Saveza, posle remija sa Engleskom, kada je Pele debitovao. Prvo je pogodio stativu, nakon što je izludeo rivala, a potom namestio drugi gol koji je postigao Vava. Već u sledećem meču doneo je pobedu za četvrtfinale, a do kraja turnira imao je čak šest golova. Tako je počela legenda zvana Pele.

"Rođen sam za fudbal, kao što je Betoven rođen za muziku", reči su koje izgovorene od bilo koga drugog zvuče arogantno i nadmeno, ali ne i kada ih izgovori on.



Iako je u polufinalu Mundijala u Švedskoj ostvario het-trik protiv Francuske, gol koji će svi večno da pamte postigao je u finalu protiv Švedske.

“Primio je visoku loptu na vrhu kaznenog prostora pred rivala, prebacio je preko glave drugog, a onda poslao volej pored Svensona”, tako je gol opisao Brajan Glanvil, autor knjige “Priča o Svetskom prvenstvu”.



Bio je lagan, pokretljiv, jak, izgledalo je da može da uradi sa loptom sve što poželi. Tek kada pogledate usporeni snimak shvatite da mu lopta u stvari nije zalepljena za kopačku. Imao je izuzetan šut i sposobnost da se vine iznad odbrane. Svaki njegov posed lopte donosio je neki zadivljujući potez ili trik. Za svoje umeće zahvalan je malom fudbalu.

“Kada sam počeo da igram mali fudbal bio sam kao riba na suvom. Mnogo je brži nego fudbal na travi. Moraš veoma brzo da razmišljaš jer su svi mnogo bliži jedni drugima. Ovo mi je verovatno pomoglo da brže razmišljam i reagujem na terenu. Nisu mi dali da igram sa odraslima jer sam imao samo 14 godina, ali su na kraju dozvolili i bio sam najbolji strelac turnira sa 14 ili 15 golova. To mi je dalo mnogo samopouzdanja. Tada sam naučio da ne smem ničega da se plašim”, opisao je Pele svoje početke.

Pele je svojevremeno bio najplaćeniji fudbaler sveta, iako nije igrao u Evropi, već samo u Brazilu i SAD. Ima nekoliko nadimaka, među kojima su najpoznatiji “Crni Biser” (Pérola Negra), “Kralj fudbala” (O Rei do Futebol), “Kralj Pele” (O Rei Pelé) ili jednostavno “Kralj” (O Rei).

"Nadao sam se da ću zaustaviti sjajnog čoveka, ali sam shvatio da me savladao neko ko nije rođen na istoj planeti kao mi ostali", rekao je golman Benfike Kosta Pereira nakon poraza od Santosa 1962. godine.



Svetski je rekorder po broju golova u ligaškim utakmicama sa 541 pogotkom, ali i po ukupnom broju golova uključujući i prijateljske (1281 gol na 1363 meča). Međunarodni institut za fudbalsku istoriju i statitiku (IFFHS) ga je 1999. proglasio za najboljeg fudbalera 20. veka, a isto su učinili i osvajači „Zlatne lopte“ Frans fudbala.

“Pele je najbolji igrač svih vremena. Bio je superioran 20 godina. Svi drugi – Dijego Armando Maradona, Johan Krojf, Mišel Platini, svi su ispod njega“, rekao je legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer, jedan od najboljih defanzivaca svih vremena.

Međunarodni olimpijski komitet proglasio ga je za sportistu veka, dok ga ja magazin Tajm uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi u istom razdoblju.

“Pele je jedan od retkih koji se suprotstavlja mojoj teoriji o 15 minuta slave. On će imati 15 vekova slave”, rekao je popularni umetnik Endi Vorhol.

On je bio prvi fudbaler koji je osvojio tri titule šampiona sveta, a njegova popularnost je prelazila sve granice.

“Moje ime je Ronald Regan, ja sam predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Ali ti ne moraš da se predstavljaš, svi znaju ko je Pele”, bile su reči kojima je Regan pozdravio Pelea tokom njegove posete Beloj kući.

Iako je oborio mnoge rekorde, jedan mu je ostao nedostižan, pa je zbog toga posebno voleo kada postigne gol glavom, kao što je to učinio na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku, što je bio jubilarni 100. gol Brazila na Mundijalima.

“Imam poseban osećaj prema tom golu. Moj otac je takođe bio fudbaler i jednom je dao pet golova glavom na utakmici. To je rekord koji nikad nisam uspeo da oborim”, otkrio je Pele.

Danas mnogi fudbaleri imaju neopisivu svetsku slavu, ali nijedan od njih nije kulturna ikona kakva je bio Pele. Po njemu je 70-ih nastao i crtani film “Pelezinjo”, koji je narednih 20-ak godina bio popularan u celom svetu, a na zahtev fanova kompanija Panini je objavila strip i album sa sličicama.



Predstojećeg leta najbolji fudbaleri sveta neće igrati na običnom Svetskom prvenstvu, igraće u domovini najboljeg fudbalera svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d