SAD – Portugal

Nakon debakla od Nemačke selekcija Portugala mora da se "vadi", a rival nije nimalo naivan, SAD. Amerikanci su nadigrali Ganu u prvom kolu, a posle remija "crnih zvezda" sa "Elfom" sve je otvoreno u ovoj grupi.

Dobrodošli
Deseti dan Svetskog prvenstva zatvara interesantan duel Sjedinjenih Američkih Država i Portugala.
Laku noć
Hvala vam što ste bili sa nama i ispratili još jedan fantastičan dan na Svetskom prvenstvu. Novi sastanak je u ponedeljak u 18h kada počinje treće, odlučujuće kolo.

Krećemo sa grupom B, Holandija i Čile će u direktnom duelu pokušati da izbegnu Brazil u osmini finala, dok će Španija protiv Australije imati priliku da se časno oprosti od titule.

Do sutra...
SAD nije dobio dva uzastopna meča na SP od 1930. godine.
KRAJ!
SAD i Portugal su remizirali 2:2 u sjajnom meču u Manuausu. Amerikance je delilo nekoliko sekundi od osmine finala, ali je Varela u 95. minute spasao Portugal eliminacije.
GOOOOOOL!
Portugal je izjednačio na 2:2 u poslednjem minute! Varela.

Portugalce je delilo nekoliko sekundi od eliminacije, a onda je konačno Ronaldo uradio ono što se očekuje. Dobio je loptu na desnoj strani, nije previše razmišljao, poslao je centaršut u kazneni prostor gde se ubacio Varela i savladao Hauarda.
Dugo kombinuju Portugalci, Ronaldo jedva da učestvuje u igri.
Nadoknada vremena
Igraće se još 5 minuta u Manausu.
Inicijativa Portugala u finišu meča, nekoliko dobrih akcija, ali Ronaldo nije bio uspešan.
Vreme prolazi...
Seča favorita
Portugal je na korak od eliminacije! U prvom kolu je poražen 4:0 od Nemačke, drugi poraz bi ga poslao kući.
Regularan gol
Iako je izgledalo da je Dempsi možda bio u ofsajdu, gol je regularan. Amerikanac je bio u liniji sa Alvešom kada ga je Zusi proigrao.
GOOOOOOL!
SAD vodi 2:1! Klint Dempsi donosi preokret!

Amerikanci su po ko zna koji put probili po desnoj strani, nakon pasa iz sredine, usledio je centaršut u sredinu, Portugalci ne spevaju da izbiju loptu, Bredli je izblokiran, lopta stiže do Zusija koji nesebično u sredini nalazi Dempsija koji stomakom donosi preokret!
Portugal sve organizovaniji, mora da pobedi, ali osim pokušaja sa distance nema većih opasnosti po Hauarda.
Portugalci su konačno uspeli da umire Amerikance, imaju više loptu u svojim nogama, ali su bezopasni po Hauarda.
Nani najgori na terenu
Hue
Ovakvu igru sam oèekivao od Brazila, svaka èast Amerima!
Razbija Portugal

Beta/AP Photo
Portugal umalo da odmah vrati vođstvo, ali je Hauard spasao SAD. Prvo je dobro intervenisao nakon centaršuta Nanija sa desne strane, a onda odbranio šut Meireleša sa desetak metara iskosa sa leve strane u nastavku akcije.
Moralo je da se desi
Zaslužen gol za Amerikance. Portugalci su im sve vreme dozvoljavali da šutiraju sa distance, ovo je jednostavno moralo da se dogodi.
GOOOOOOL!
SAD je izjednačio na 1:1! Fantastičan gol Džermejna Džonsa.

Džons dobija loptu na 20-ak metara od gola na levoj strani, kreće u sredinu i snažno šutira, Beto je ukopan u mestu, lopta završava uz desnu stativu.
Najbolji na svetu
Ronaldo se opet obrukao, brza kontra Portugala, napadač Real Madrida dobija loptu na desnoj strani, ima dovoljno prostora da bira šta da uradi, on se odlučuje na šut, koji završava desetak metara od gola.

Najbolji igrač sveta igra očajno na Svetskom prvenstvo. Izgleda da je umor stigao zvezdu Reala.
Tradicija
SAD je postigao po dva gola na svakoj od poslednjih pet utakmica. Potrebno im je upravo to da bi ovde slavili.
Pola sata do kraja, Portugal pod velikim pritiskom, SAD igra fantastično, fali samo gol.
Sa linije
Rikardo Košta spasava Portugal na gol liniji. Amerikanci su po ko zna koji put probili po desnoj strani, Džons je stigao do peterca i sa gola izvukao Beta, u sredini našao Bredlija, ali štoper Portugala postaje heroj.
Naivno
Ronaldo pada u kaznenom prostoru nakon duela sa Džonsom. Previše je i od njega da za ovakav duel traži penal.
Novi problem sa Portugalce na levoj strani, Džonson opet probija, ubacuje u peterac, a nakon što je lopta zakačila Velosa u korner je boksuje Beto.
Dobra šansa za Portugal, ali Eder šutira neprecizno.
SAD je na poluvremenu imao devet šuteva ka golu, jedan više nego tokom celog meča protiv Gane, koju su Amerikanci savladali 2:1.
RESTART
Počelo je drugo poluvreme duela SAD i Portugala. Evropski tim ima minimalnu prednost.
Baksuzi
Nova povreda u Portugalu, Bento izvodi i beka Andrea Almeidu, ulazi 21-godišnji Vilijam Karvaljo.
POLUVREME
Kraj prvih 45 minuta. Portugal vodi 1:0 golom Nanija iz petog minuta nakon greške odbrane SAD. Do poslednjih pet minuta Amerikanci su dominirali i nekoliko puta opasno zapretili sa distance, ali su Portugalci imali sreće. U finišu poluvremena Dvajt Hauard je zaostavio dva opasna pokušaja rivala i spasao gol SAD.
Čim je počeo da igra za tim
Hauard
Hauard opet spasava gol SAD, imao je sjajnu interveniju nakon šuta Edera sa 15-ak metara.
Očajan pokušaj Kristijana Ronalda iz slobodnog udarca. Do sada je dao samo dva gola na SP, iz više od 50 šuteva.
Portugal je bio nemoćan od vodećeg gola, ali Nani umalo da ponovo zatrese mrežu. Portugalci su odigrali sjajnu kontru po levoj strani, Ronaldo je pomalo neočekivano poslao loptu na drugu stranu do Nanija koji je odmah šutirao, ali je Hauard ovaj put odbranio.
Prikupljanje iskustava za SP 2022
Tajm-aut
Samo pet minuta pre poluvremena sudija Nestor Pitana je napravio pauzu kako bi se igrači dva tima osvežili.

Ovo je prvi put na SP da je napravljen svojevrsni tajm-aut, koji je predložio selektor Italije Čezare Prandeli, a FIFA prihvatila.

U Manausu je trenutno preko 30 stepeni uz veliku vlažnost vazduha.
Poslednji evropski tim koji nije dao gol SAD na SP je Engleska daleke 1950, upravo u Brazilu.
33
Je l' moguæe da kapiten neæe èestitati svom saigraèu na potignutom pogotku?
Posle dosta vremena jedna duža akcija Portugalaca, Ronaldo se opet poigravao sa rivalima, ali opet njegov tim od toga nije imao koristi.
Šteta
Fantastičan šut Džonsona, ali SAD i dalje gubi. Novi brz, kreativan napad Amerikanaca, opet je bilo previše prostora za njih na desnoj strani, Džonson dobija loptu i snažno šutira levom nogom, lopta je prozujala pored stative.
Da li će biti dovoljno?

Beta/AP Photo
Kanonada
Novi ut Amerikanaca, opet pokušava Bredli, po zemlji gađa desni ugao, ali opet pored gola.
Kristijano Ronaldo uopšte ne pomaže svojoj odbrani, to je veliki problem za Portugal koji SAD već nekoliko puta koristi.
Portugal digran u poslednjih 20 minuta, Amerikanci opet probijaju po desnoj strani, nova šansa za Dempsija, novi korner koji ne donosi rezultat.
Nova pretnja Amerikanaca, sjajni Bredli šutira sa distance, ali i on preko gola.
Klinsman ima lepo sećanje na poslednji duel sa Portugalom. Kao selektor Nemačke slavio je 3:1 u meču za treće mesto na SP 2006.
Amerikanci nakon primljenog gola kontrolišu ritam, Portugal nije prišao golu Hauarda od petog minuta.
Anonimac3
Portugal veèeras pakuje kofere. Go Yanks!!
Sjajna akcija SAD, Dempsi je dobio savršen pas između štopera Portugla, ali iskosa sa desne strane, pa je Beto uspeo da zaustavi njegov šut.
Povreda
Portugal opet ima problema sa povredama igrača, Elder Poštiga napušta teren, menja ga Eder.

Selektor Beto je na prošloj utakmici morao da napravi dve izmene zbog povreda, Almeride i Koentraa.
Sjajan pokušaj Dempsija iz slobodnog udarca sa oko 25 metara, za malo iznad prečke.
Prvi konkretan napad SAD, Džonson je probio po po levoj strain i iznudio korner. Međutim, svih 11 Portugalaca je bilo u kaznenom prostoru.
Portugal je dobio samo jedan od poslednjih osam mečeva na SP (Severnu Koreju 7:0 u JAR 2010), a na ostalih sedam je doživeo četiri poraza.
GOOOOOOL!
Portugal je poveo 1:0! Nani je strelac.

Veloso je loše centrirao sa leve strane, ali je Kameron očajno reagovao. Lopta se odbija na desnu stranu do usamljenog Nanija koji je sačekao da Hauard padne, a onda loptu zakucao pod prečku.
Šoumen
Ronaldo meč otvara serijom sjajnih driblinga, izludeo je nekoliko Amerikanaca, ali to je uradio na sredini terena, pa nije bilo previše praktično.
Tumbanja
Selektor SAD je napravio jednu izmenu u odnosu na pobedu nad Ganom, umesto povređenog Džozija Altidora igra Grejem Zusi.

S druge strane, Paulo Beto je napravio četiri izmene, deprimiranog golmana Ruja Patrisija tu je Beto, umesto suspendovanog Pepea je Rikardo Košta, dok povređene Fabija Koentraa i Uga Almeide igra ju Ander Almeira i Elder Poštiga.

Jednom su bili rivali na SP, SAD je slavio 3:2 pre 12 godina u Japanu i Južnoj Koreji.
START
Počeo je duel SAD i Portugala.
 Džons 64, Dempsi 81 - Nani 5, Varela 90+5
  USA   POR  
  2 : 2  
Postave:
SAD (4-2-3-1): Hauard – Bizli, Bezler, Kameron, Džonson – Džons, Bekerman – Zusi (Gonsales 90+), Bedoja (Jedlin 72'), Bredli – Dempsi (Vondolovski 87')

Portugal (4-3-3): Beto – Almeida (Karvaljo 46'), Alveš, Košta, Pereira – Meireleš (Varela 79'), Veloso, Mutinjo – Nani, Ronaldo, Poštiga (Eder 16').
Sudije
Pravdu dele Argentinci, glavni sudija je Nestor Pitana, a pomoćnici su Ernan Maidana i Huan Pablo Belati, dok je peti Valter Lopes iz Gvajane.
Uslovi
Ekipe očekuje pravi pakao, u Manuausu je oko 31°C, a vlažnost vazduha 62%.
Domaćin
Meč se igra u na Areni Amazonija u Manausu, kapaciteta 40.549 mesta.

Beta/AP Photo

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: