Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 16.01.2014.

12:23

Šumaher – između života i smrti

Iako je u sredu najavljeno da bi Mihael Šumaher trebalo da bude probuđen iz kome, postoji bojazan da će ostati u njoj do kraja života.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nemački mediji su posle razgovora sa medicinskim stručnjacima pokrenuli spekulacije o ovoj mogućnosti.

Sedmostruki šampion Formule 1 je već 18 dana u veštačkoj komi, nakon operacija mozga zbog porede glave prilikom skijaške nesreće 29. decembra.

Koma je stanje u kojem je dotok kiseonika u mozak ograničen, pa on radi manje što mu omogućava da se bolje oporavlja od povreda.

Nemci navode da se Šumaher još uvek nije dovoljno oporavio da bude probuđen iz kome, pa su odmah počele spekulacije i da bi mogao ostati u tom stanju doživotno.

Pacijenti u sličnim situacijama se bude iz veštačke kome u roku od nedelju do najviše 14 dana.

"Ne želim da spekulišem, mnogo se spekulipe. Nažalost, pričamo o životu i smrti ovde. Koma u teoriji može biti stanje koji traje do kraja života. To neće oštetiti ljudski mozak", rekao je doktor Andreas Cigler, neurohirurg sa Univerzitetske klinike u Oldenburgu.

Međutim, dok koma štiti mozak, postoje i nuspojave ovog stanja, kao što su oštećenje jetre, propadanje mišića i rast pritiska.

Francuski doktori počeli su testiranje njegovog stanja, dve nedelje nakon što su mu ukolonili deo lobanje kako bi smanjili pritisak na mozak, ali je on i dalje u kritičnom stanju.

"Ako Šumaher preživi, on više neće biti Šumaher. On će biti Džo Blogs (Engleski pandan našem Petru Petroviću kao opštem imenu koje se koristi). Njegov oporavak biće uspešan samo ako se pomori s tom situacijom. To je veoma, veoma težak proces kroz koji ljudi prolaze. Moraju se pomiriti sa svojim limitima, činjenicom da su drugačiji", rekao je doktor Ričard Grinvud, specijalista za povrede mozga na Univerzitetskoj klinici u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

20 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu