Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.11.2012.

16:48

Triler u Brazilu, Fetel šampion!

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel osvojio je treću titulu šampiona Formule 1, šestim mestom na trci za Veliku nagradu Brazila na kojoj je pobedio Dženson Baton.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel je tako ispisao nove stranice istorije, pošto je postao najmlađi trostruki svetski šampion u istoriji, a pridružio se Huanu Manuelu Fanđu i Mihaelu Šumaheru, koji su jedini pored njega tri puta zaredom osvajali titule.

Baton je na stazi „Interlagos“ proslavio 15. pobedu u karijeri, treću ove sezone, ispred Fetelovog konkurenta za titulu Fernanda Alonsa u Ferariju i njegovog timskog kolege Felipea Mase.

Fetel je do titule došao pošto je sakupio tri boda više posle rekordnih 20 trka i to sasvim zasluženo, pošto je zabeležio pet pobeda i još pet puta bio na podijumu. Ipak, do treće titule došao je posle pravog trilera, pošto je posle prvog kruga bio na samom začelju posle kontakta sa Brunom Senom, kada mu je bolid dosta oštećen, a nekoliko puta je bio na samoj ivici izletanja.

Ipak, sjajnom vožnjom, u nekim momentima rezervisanom, a u nekim do limita, Fetel je došao do titule, iako je u pojedinim trenucima izgledalo da sve ide u korist Alonsu. Španac je dao sve od sebe, ali drugo mesto jednostavno nije bilo dovoljno, pošto je zavisio i od Fetelovog rezultata. Mladi Nemac se tako ujedno izjednačio po titulama sa legendama kao što su Aerton Sena, Nelson Pike, Niki Lauda, Džeki Stjuart i Džek Brebam.

Samo deset krugova pre kraja izgledalo je da su sve nade za Alonsa izgubljene, pošto je bio van podijuma i iza vozača Meklarena Luisa Hamiltona, Nika Hilkenberga u bolidu Fors Indije i Batona. Ipak, mladi Nemac je tada izbacio Hamiltona sa staze, Baton je nasledio vođstvo, koje je zadržao do samog cilja, dok su se vozači Ferarija probili do mesta na podijumu, ali to nije bilo dovoljno za preokret u borbi za titulu.

Sama poslednja trka sezone obilovala je preokretima i incidentima, zbog čega je bezbednosno vozilo dva puta izlazilo na stazu. Obeležili su je i neki rastanci, pošto se Hamilton oprostio od Meklarena bez bodova, iako je bio na dobrom putu da upiše drugu pobedu za samo nedelju dana. Za razliku od njega, Šumaher se od Formule 1 oprostio sedmim mestom i jednom od svojih najboljih vožnji od povratka u šampionat 2010. godine. Rastanaka je bilo još, ali ne mogu da se porede sa ta dva, a Formula 1 sada odlazi na odmor sve do Velike nagrade Australije 17. marta u Melburnu.

Od starta u Brazilu poveo je Hamilton, ispred Mase, Batona, vozača Red Bula Marka Vebera i Alonsa, a do kraja prvog kruga Fetel se okrenuo posle kontakta sa Senom, zbog čega je pao na začelje. Bolid mladog Nemca je bio poprilično oštećen, ali su mu iz boksa poručili da ne mogu da ga poprave i da mora da ostane na stazi. Trka je tada pored za Senu bila gotova i za njegovog timskog kolegu Pastora Maldonada i Serhija Peresa u Zauberu.

Baton se uskoro probio pored Mase, dok je Alonso u jednoj krivini pretekao i Vebera i svog timskog kolegu. Fetel se polako probijao i do šestog kruga je došao do 16. mesta, a baš tada je Alonso napravio grešku i izleteo sa staze, što je iskoristio Hilkenberg i pretekao ga, a iza njega je bio vozić, pošto je minimalna razlika bila između njega, Mase, Vebera, Pola Di Reste u bolidu Fors Indije i vozača Zaubera Kamuija Kobajašija.

U šestom krugu, Baton je pretekao Hamiltona i prešao u vođstvo, a posle prve krivine u narednom krugu Veber je napravio grešku i na stazu se vratio tek kao 17. Fetel se do tada probio do sedmog mesta, a u međuvremenu je odustao i vozač Lotusa Roman Grožan posle izletanja. Batonova prednost na vrhu bila je sekundu i po u odnosu na Hamiltona, dok je Hilkenberg bio dve sekunde dalje, a Alonso je na četvrtom mestu bio deset sekundi iza vodećeg.

Španac je u desetom krugu napravio novu grešku, i odmah potom je otišao u boks, a isto je vrlo brzo i učinio i Fetel. Nekoliko trenutaka ranije Hamilton je zamenio pneumatike, ali je po ko zna koji put tim napravio grešku i zadržao ga malo duže nego što je bilo planirano. Baton je u 15. krugu i dalje bio na stazi, a sledili su ga Hamilton i Alonsa, koji su bili u boksu, dok je Fetel bio osmi. Mladi Nemac je brzo napredovao, prvo je pretekao Kobajašija, a potom je u istoj krivini uspeo da obiđe i Vernja i Masu i bude odmah iza Alonsa.

Hilkenberg je u 17. krugu sustigao Batona i odmah krenuo u napad, ali je Britanac u prvim trenucima uspeo da se odbrani. Hamilton je gubio vreme u odnosu na vozače koji su imali pneumatike za suvo, i bio je 18 sekundi iza vodećeg dvojca. Hilkenberg je u vođstvo prešao u 19. krugu, a baš tada je Hamilton po drugi put otišao u boks, a pratio ga je i Alonso. Britanac se na stazu vratio na četvrto mesto, iza Fetela, ali je odmah krenuo u napad, dok je vozač Ferarija pao na šesto mesto.

Fetel je po drugi put otišao u boks u narednom krugu i na stazu se vratio odmah iza Alonsa. Za razliku od svih vozača, koji su po dva puta išli u boks, Hilkenberg i Baton i dalje nisu išli u boks, i ubedljivo su vodili. Alonso je bio 20 sekundi iza Hamiltona koji je držao treće poziciju, ali je na stazu zbog velikog broja krhotina na njoj izašlo bezbednosno vozilo. Očekivano, tada su Hilkenberg i Baton otišli po nove pneumatike i zadržali su vodeće pozicije.

Bezbednosno vozilo je, inače, poslato na stazu posle Alonsovih žalbi, a tada, u 24. krugu, poredak je bio: Hilkenberg, Baton, Hamilton, Alonso, Fetel, Kobajaši, Veber, Di Resta, vozač ekipe Toro Roso Danijel Rikardo i Kimi Raikonen u Lotusu. U međuvremenu, kiša je ponovo počela da pada, a trka je nastavljena u 30. krugu, a Hilkenberg se vrlo brzo odvojio od Batona, a sledili su ga Hamilton, Alonso, Kobajaši i Fetel, koji je izgubio jednu poziciju.

Hamilton je u narednom krugu pretekao Batona za drugu poziciju i krenuo u poteru za Hilkenbergom. Alonso je bio vrlo blizu Batonu, ali ga je Kobajaši pretekao u borbi za četvrto mesto, pa se Fetel našao odmah iza svog rivala u borbi za titulu. Ipak, Alonso je uzvratio Japancu već u sledećem krugu, a Fetel je pokušao da ga napadne odmah, ali bez uspeha, a Masa je bio odmah iza.

Fetel nije ništa hteo da rizikuje pa je samo pustio Masu da ga pretekne u 34. krugu, ali se držao odmah iza njega. Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi i dve i po sekunde iza Hilkenberga, a sekundu ispred Batona. Do tada je kiša već prestala da pada, a na stazi se formirala suva trkačka linija, ali su pojedini vozači imali male probleme da se zadrže na stazi, posebno Fetel zbog oštećenja bolida.

Masa je u međuvremenu pretekao Kobajašija, kojeg je Fetel konstantno vrebao, ali nije uspevao da prođe pored vozača Zaubera. Hamilton se do 45. kruga primakao na sekundu Hilkenbergu, dok je Baton bio dve sekunde iza, a Alonso šest sekundi od mesta na podijumu. Hamilton je pretekao sjajnog vozača Fors Indije u 49. krugu, a baš tada je kiša počela da se pojačava, ali je to trajalo kratko.

Red Bul je u 53. krugu pozvao Fetela u boks i on je po povratku na stazu bio deseti, šest pozicija iza Alonsa. Nedugo zatim Raikonen je imao zanimljivo izletanje, pošto je čak došao do dela staze na kojem se ne vozi, a vratio se na stazu. Ipak, potom je došlo do novog obrta, pošto je Hilkenberg pri pokušaju preticanja Hamiltona izbacio Britanca sa staze, a sam je nastavio trku.

Tada je Baton nasledio vođstvo ispred Hilkenberga i Alonsa, dok je Fetel ponovo otišao u boks, gde je izgubio dosta vremena, pošto su bili nespremni. Španac je u boks otišao u 58. krugu i vratio se iza Mase, dok je Hilkenberg dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog izazivanja nepotrebnog incidenta.

Baton je u narednom krugu otišao po nove pneumatike, a Hilkenberg na odrađivanje kazne, a Fetel je tada bio osmi. Mladi Nemac je napredovao za još jednu poziciju, dok je Alonso bio pet sekundi iza Mase. Kiša se pred poslednjih deset krugova dosta pojačala, ali je Baton imao sigurnu prednost u odnosu na Masu i Alonsa, dok je Fetel sigurno držao sedmu poziciju, koja mu je u tom trenutku donosila titulu.

Alonso je vrlo brzo pretekao Masu za drugo mesto, dok su iz tima Fetelu poručili da samo ostane na stazi, pošto mu sedma pozicija donosi titulu. Ipak, pet krugova pre kraja, Fetel se našao ispred Šumahera, i bio je najbrži na stazi. Dva kruga pre kraja, Kobajaši je imao mali izlet sa staze, posle duela sa Šumaherom, ali se vratio u trku. Do kraja trke desio se još jedan veliki incident, pošto je Di Resta udario u zaštitnu ogradu na startno-ciljnom pravcu i na stazu je izašlo bezbednosno vozilo. Tako je ujedno završena borba za titulu, pošto je Fetel kao šesti prošao kroz cilj, četiri pozicije iza Alonsa, koji je sezonu završio tri boda iza mladog Nemca.

Baton je do treće pobede ove sezone došao u vremenu od 1:45:22.656 minuta, sa dve i po sekunde prednosti u odnosu na Alonsa, dok je Masa bio treći. Iza njih sledili su Veber, Hilkenberg, Fetel, Šumaher i vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernj. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova kompletirali su Kobajaši i Raikonen.

Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:45:22.656
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 2.754
3. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 3.615
4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 4.936
5. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 5.708
6. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 9.453
7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes + 11.907
8. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 28.653
9. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 31.250
10. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + jedan krug
11. Vitalij Petrov (Rusija) Katerhem + jedan krug
12. Šarl Pik (Francuska) Marusja + jedan krug
13. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + jedan krug
14. Heiki Kovalainen (Finska) Katerhem + jedan krug
15. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + jedan krug
16. Timo Glok (Nemačka) Marusja + jedan krug
17. Pedro de la Rosa (Španija) HRT + dva kruga
18. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + dva kruga
odustali:
Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Bruno Sena (Brazil) Vilijams
Serhio Peres (Meksiko) Zauber
Konačan generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 281
2. Fernando Alonso 278
3. Kimi Raikonen 207
4. Luis Hamilton 190
5. Dženson Baton 188
6. Mark Veber 179

Konačan generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 460
2. Ferari 400
3. Meklaren 378
4. Lotus 303
5. Mercedes 142
6. Zauber 126

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu