Formula 1 126

Nedelja, 25.11.2012.

16:48

Triler u Brazilu, Fetel šampion!

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel osvojio je treću titulu šampiona Formule 1, šestim mestom na trci za Veliku nagradu Brazila na kojoj je pobedio Dženson Baton.

Triler u Brazilu, Fetel šampion! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 11 godina

Čestitke novom-starom šampionu i pobedniku ove dramatične trke. Neverovatno, ali kad god su ovakvi uslovi i luda trka, najčešće slavi Button. Od njegovih 15 pobeda, čak 7 je dobio po kiši i vanrednim okolnostima. Svaka čast! S obzirom da su u donjim komentarima pomenuti najzanimljiviji detalji trke, ja bih samo pomenuo da je Vettel imao i mnogo sreće u nesreći posle okretanja jer je Kamui munjevito reagovao i izbegao sudar. Ostali vozači iza imali su dovoljno vremena da eskiviraju bolid Red Bull-a. Zato je Lewis ove godine, nadam se, "ispucao" sve pehove za narednu sezonu. E sad, da li je njegov prelazak u Mercedes "peh" sâm po sebi, videćemo. Tu već neće imati na koga da se žali, odluka je bila njegova. Bila su na ovoj trci i dva komična detalja: zalutali Kimi i kadar u kome zajedno nakon odustajanja Pérez, Senna i Grosjean pešice prelaze travnjak. Nedostajao je samo Maldonado (takođe se slupao), pa da društvo bude kompletno:) Zanimljivo da su navijači Kobayashi-ja širom sveta do sada prikupili 500000£ kako bi pomogli Japancu da nađe mesto u F1 (pominje se Force India). Držim palčeve Kamui-ju, on mi je nasimpatičniji lik među vozačima. Inače, ovo je bio 500.GP nastup za Renault motor u F1 i sjajan način da se proslavi jubilej. Meni je, ipak, kraj trke bio najbolji deo nedeljne drame – čekao sam 21 godinu da ponovo vidim Piquet-a na podijumu:) I za kraj, nedeljna fotografija:
Prvi red i sedišta samo za šampione http://www.grandprix.com/jpeg/jiri/pbra12/sun/drivers1-lg.jpg

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Prvo alonso je startao 7 jer su kaznili maldonada.... a posle toga svi znamo kako dosao do drugog drugi su se medjusobno sudarali i eto + moze platit veceru massi! on sam mu je donio ove godine bar 15ak bodova... cak mi ga je zao bukvalno kao sluga u ferrariju.kazes da su vettela propustali pa i alonsa bi da je morao krenit s 24 mesta...i ne kazem da vettel nije imao srece sta ga niko nije jace zakacio no sreca prati hrabre... bog mu je pomogao 2 puta kad se trebao vadit s 24 mesta na yas marini i interlagosu...btw nemoj pricat da bi alonso imao 100 bodova prednosti kao prvo red bull ima mozda najbrzi bolid no mclaren je takodjer tu negde pogledaj zadnje 2 trke a i neke pre drugo sta su hamiltona unistili kvarovi on je takodjer mogao po naslov! No... bolid je dio F1 50%vozac 50% ostatak tima svi voze zajedno i ofc cija momcad je najbolja da ce i bolid bit najbolji a time i rezultati... tako je uvek bilo tako ce i ostat ;) .Tako bi se po tvome i schumacher mogao stavit u lose vozace... jer nije uspeo doc do podija u mercedesu..a kad je bio u ferrariju koji je tada bio svet za sebe uzeo je 7 naslova.... :)

Alex PB

pre 11 godina

(Vuko, 26. novembar 2012 02:05)
Nije zbog jahanja krivine, nego jakog kocenja i na gumi se pojavila neravnina ( flatspot ) sto je uzrokovalo jake vibracije bolida i pucanje osovine.

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)
(Fetel svaka cast, 26. novembar 2012 08:33)

A sto je Vettel napravio po uvjetima gdje Red Bull nije najbrzi,vec su svi jednaki??Prvo se odmah izvrtio,zatim su mu se svi sklonili da ih pretekne,a onda se vozi0 na 7.mestu jer je znao da nije sposoban za vise dok nema najbrzi bolid,dok je Rain man Alonso sa 8.dosao na 2.mjesto sto nije mala stvar,u uvjetima kad bolid ne bi odluciva Alonso bi bio 100 bodova ispred ovog laznog sampiona!!

f1anatik

pre 11 godina

fenomenalns trka, zasluzeno osvojena titula jer je uspeo po kisi sa posl pozicije da se probije... Bilo bi bzvz da je alonso uzeo titulu da se vett povukao sa trke ili obrnuto. ovako svakom onoliko koliko je vozio. sto se tice konstruktora ferrari je pouzdaniji od mcl bez obzira sto je mcl brzi kada su svaku drugu trku imali problem... hamilton je definitivno zasluzio titulu ove sezone ali kada ga nece onda nece. od pol pozicija na pocetku pa gresaka u boksu pa do sjajnih pobeda i onda do mehanickih pehova i incidenata, grozan belgija, maldonado valensija, hulk brazil, stvarno bez srece... sl sezone mercedes najavio napad na titulu tu je mcl rb ferr i lotus bice haos!

eurofighter

pre 11 godina

Kako sad nema teorije zavere? Vozaci toro rosa, Veber, Sumaher.Svi redom su se sklanjali Fetelu. A pri tom su bili na gumama za kisu. Bas sampionski.Oni koji ne priznaju Hamiltonovu titulu osvojenu u Brazilu 2008., ne bi trebalo da priznaju ni ovu Fetelovu. Ne zelim da umanjim uspeh Fetela. Ne mozes da budes sampion a da ne zasluzis, znaci zasluzeno osvojena titula. Mozda je neko zasluzio vise, mozda ima i boljih vozaca...

vladan djeric

pre 11 godina

Pre svega cestitke Red Bulu i njegovim navijacima na zasluzenom uspehu ove godine, realno najbolji su bili kada je bilo najpotrebnije i to je sve, ako se sve pogleda i stavi na papir mislim da RB8 nije bio jaci od MP4/27 ali je bio zdraviji da tako kazem pa se nije puno kvario, iako tabela ne pokazuje glavna borba je bila izmedju ta dva bolida sto i broj pobeda i polpozicija pokazuje, Ferari realno nije imao sansu cak ni juce jer da nije bilo Hilkenberga i Di Reste ne bi bilo toliko uzbudljivo jer Alonso jednostavno nije mogao nista Mclarenu ni po kisi ni po suvom a na kraju bi bio kratak za nekih 20 sekundi ako ne i vise, sto se 2007 godine tice tada mu je bilo vaznije da izbaci Hamiltona a ne da bude prvi na kraju i to je sve, srecu treba imati u svakom sportu pa i ovde ali ne moze se uvek tako pobedjivati i cekati da se drugome nesto desi, treba odati priznanje Ferariju na svim mogucim trikovima koje su pokusali ali jednostavno bez brzine nista ne moze cak ni kisa ne pomaze i to je to ona njihova patetika na kraju je blago receno smesna i nista vise, vazno je za Mclaren sto su vezali dve pobede steta za Hamiltona ali to je sport takvi su uslovi bili da je mala nepaznja odnela drugo mesto u sampionatu,, mala pauza pa sve ispocetka cekamo nove bolide i novu borbu ako bi se gledala jucerasnja trka Mclaren sledece godina uzima titulu jer tesko je verovati da ce Red Bul uzeti i cetvrtu titulu.

Vuko

pre 11 godina

@Snicla

Tacno je da je Mclaren bio brz, mozda i brzi od Renoa u drugom dijelu sezone. Kada se kaze najbolji auto, ne misli se na najbrzi, nego na sve ono sto dobar bolid treba da ima, ukljucujuci i pouzdanost. Sta je valjao taj Mclaren Kimiju i Montoyi kada 50% trka nije mogao da zavrsi. Kada su zavrsavali bili su ispred, ali nisu dovoljno cesto zavrsavali. Sad bi ja trebao rec, da je taj bolid bio pouzdan Alonso ne bi vidio titulu, ali cu se nadovezat na moj prethodni komentar. Reno je tada imao najbolji paket - auto, vozaca i strategiju, i potpuno zasluzeno slavio. Isto kao sto je to slucaj sada sa RB i Vettel-om.

Alex PB

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...
(Johny, 26. novembar 2012 01:50)
Valjda se zove osovina koja drzi tocak i nos bolida, nisam ni ja neki strucnjak za aerodinamiku! :)Te 2005.godine, bilo je pravilo da nisu mogli menjati gume i na kojim pocnes trku, na istim moras da zavrsis. Posto je Kimi naglo zakocio u jednoj krivini, pojavila se neravnina na gumi i auto je poceo da podrhtava. Mogao je da ode u boks i zameni gumu, ali bi izgubio prvo mesto. Rizikovao je i rezultat je poznat u zadnjem krugu.

snicla

pre 11 godina

@neko
2005. i 2006. najbolji auto u karavanu? :) o cemu pricate? od vn spanije u maju 2005. do vn kine te godine, reno nije mogao da prismrdi meklarenu. procene su da je tada meklaren bio od 0,6 do sekunde brzi od renoa. kakav najbolji auto? pa sve pobede od spanije do kine (u kini su bili brzi) su ostvarili zahvaljujuci odustajanjima meklarena, sudarima kimija i montoje. o tome da li je reno imao najbolji bolid potrazite vise na yt u intervjuu sa alonsom posle zavrsetka sezone.
2006. donekle, 2005. nikako.

Mare

pre 11 godina

Ne znam zasto se poteze Alonsovo pozivanje SC kada je Fetel prvi to ucinio upucujuci poruku direknto direktoru trke, krhotina je bilo po celoj stazi a njih dvojica su mogli najvise da izgube tako da, po vec ustaljenom obicaju na ovim stranicama, pisu se gluposti iz ciste pakosti. Alonsu apsolutno nista nije cinilo smanjivanje razlike jer njegov bolid nije imao tempo da isprati ni MCL ni FI, moglo je samo da mu dovede trku u pitanje jel se smanjila razlika bolida iza njega. Jeste, imao je srece zbog incidenta Hulka i Hamiltona ali isto tako je i Fetel bolje plasiran zbog te cinjenice. Masa je propustio Alonsa, naravno da ce to da uradi, Shumi je propustio Fetla, hm? Vidim da ovde ljudi zaboravljaju da je vas sampion na startu izgubio 4 pozicijie (isto koliko ih je Alonso nadoknadio) i pre incidenta sa Senom. Zavrsio je kao 6. sa ubedljivo dominantnim bolidom, 3 poena vise od Alonsa (ciji bolid je 3. po snazi, realno). Nije mi bas to sve sampionski ali ajde, imao je vise pobeda, tim koji savrseno funkcionise i zasluzio je. Iskreno se nadam da ce sledece godine Ferari dati Alonsu bolid kakav zasluzuje.

ja

pre 11 godina

Zeleo bih da podsetim sta se u stvari desilo te 2005. god. na Nirburgringu sa Kimijevim bolidom.
Tacno je da je napravo jedno jako kocenje(zablokirao tocak) sto je dovelo do toga da guma na tom mestu bude oblika kakvog matematicari zovu isecak kruga. Pa ste imali krug koji je na jednom delu svog obima bio zasecen.
To je prouzrokovalo mnogo podrhtavanja i vibracija koje su se prenosile prilikom svakog okreta tocka.
Poenta cele price je da je od tolikog podrhtavanja stradala jedna od osovina koje drze ceo taj deo(nisam mehanicar pa ne znam kako se zove).
Uzgred budi receno, te godine su gume morale da traju celu trku, nije bilo zamene osim ukoliko nisu ostecene toliko da ugrozavaju bezbednost vozaca. A u McLarenu su smatrali da taj `flatspot` nije toliko ozbiljan pa gumu, prilikom dolivanja goriva, nisu ni dirali.
Kimija je spasio samo lanac, koji sluzi upravo za `ne daj Boze`, na kom je tocak i ostao zakacen.
Kasnije te godine na Interlagosu, Kimi je u kvalifikacijama, na prvoj krivini, ponovo `flatspotovao` gumu. Ron denis je istog dana bez ikakvog razmisljanja zamenio taj tocak i nisu ni bili kazanjeni jer su znali(upravo zbog Nirburgringa) da nije bezbedno voziti ga takvog.
Pomenucu, u cast odlazeceg Sumija, da se Ferari i on te godine mnoooogo mucio sa gumama i da su bili daleko od titule ali i da je Sumaher stalno govorio `tu smo, dacemo sve od sebe, mi mozemo` itd. Na tome mu se mora odati priznanje, nikad nije odustajao.
Pozdrav do marta 2013 :))

Fetel svaka cast

pre 11 godina

@alonso sampion
Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)

aleksandar

pre 11 godina

Potpuno zasluzena titula ide Fetelu. Ne moze se biti "slucajno" prvak ni jedanput a kamoli 3. puta! Nesporno da je Red Bull kada se sve sagleda imao najkopletniji bolid ali posle pauze. Tu su bili sada itekao mocni Meklaren i Ferari,koji uopste nije tako nekonkurentan poput npr. Mercedesa. Zao mi Hamiltona, ne znam kakv ce bolid Mecedes da pripremi, ali njegova odluka mozda je i vreme da promeni sredinu. Ocekujem da pore Mercedsa i Lotus dobijemo pa da imamo bar 5 konkuretskih timova za No1 2013! A sto se tice vozaca pa ljudi najbolji i idu u najj ili najpespektivnije timove, Fetel, Alonso,Kimi(za koga navijam),Hamilton, sve su to sampionski kalibri sa razliticitim stilovima voznje i ko tvrdi drugacije ma za koga navijao taj ne zna mnogo o F1. Eto da ne duzim mislim da je i pored najboljeg Red Bulovog bolida(juce i ne bas) Fetel juce pokazao zasto je veliki sampion-vec dosta puta napisano da se ne ponavljam). Izvanredna trka, jedva cekam mart 2013. i noviu sezonu! Pozdrav svim ljubiteljima ovog sjajnog sporta!

MomaSRB

pre 11 godina

(Alonso sampion!!!!!, 26. novembar 2012 00:10) Ja ne znam koju si ti trku gledao!!! Kao prvo nije Vettel udario Senu nego Sena Vettela,kao drugo i Massa je propustao Alonsa i nije hteo da mu se priblizi i ako je Massa bio dosta brzi od Alonsa,kao trece,postoji razlika izmedju isticanja zute zastave za celu stazu (kada u vecini slucajeva izlazi safety car na stazu) i lokalne zute zastave, kao cetvrto Berni SVAKOM SAMPIONU tako prilazi na kraju sampionata i cestita titulu...(pogledaj malo 5-6-7 sezona ranije kada je Hamilton u poslednjoj trci isto u Brazilu uzeo Massi titulu),a kao peto,Alonso JURI sampionsku titulu,a vozio je trku kao devojcica(da ne kazem nesto drugo,nece objaviti),nego ceka gresku Vettela i moli Boga da ovaj ispadne tj odustane...,e pa majstore tako se ne postaje sampion i zato je Vettel sampion a ne Alonso... tako da te molim da ne lupas gluposti!!!VETTEL F1 WORLD CHAMPION!!!!

Vuko

pre 11 godina

@Alex PB
Te 2005 na nirburgringu nije stradala guma, nego osovina. Nije zbog kocenja, nego zbog dosta grubog jahanja ivicnjaka 10-ak krugova ranije.

@Alonso sampion
Druze koristi nekad tacku umjesto zareza, cio pasus ti je jedna receneica, pa i ako si htio nesto ruzno rec o Vettelu, niko te nije razumio.

Kao navijac Vettela vrlo sam zadovoljan. I titula je potpuno zasluzena, ali ko gubi ima pravo da se ljuti i tu se nista ne moze. Kimi mi je jako drag i volim sto je tu. Ali da se razumijemo, taj Lotus nije nikakav krs, jer kad je Grosjean sa tim autom bio na podijumu 2 puta, to je dobar auto.
Vettel ima sampionski bolid, i bio je dominantan u jednom dijelu sezone, ali ne i citave godine. Bilo je momenata kada je bio iza Mclarena i Ferrarija. Massaje u posljednjih par trka osvoio 2 podiuma, sto nikome ne daje za pravo da govori o nekakvom uzasnom Ferrariju, ili je mozda Massa najbolji vozac. Alonso nije Zalonso, vec je fenomenalan vozac. Malo mu je falilo ove godine, ali sta bi bilo da je u Red Bullu, glupo je komentarisati jer nije tamo. 2005 i 2006 nije imao prosjecan reno, vec najbolji auto u karavanu. U sustini, titulu osvaja najbolji paket-bolid, vozac i strategija, a to je imao Red Bull.
Gospodin koji je omalovazio danasnju F1 pozvao se na par vozaca iz proslosti. Pogodak kao prstom u... Kakav Coulthard, Ralf i Barriccelo, pa to je prosjek covjece, a ne Vettel i Alonso. Par momaka ove godine (Vet, Alo, Ham, Rai i But) su pokazali sta je vozacka klasa.

Johny

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...

f1

pre 11 godina

ja mislim da bi najbolja odluka za alonsa bila da napusti ferari i predje u mclaren.po meni on i baton bi bili savrsen tandem,najvise zbog toga sto su prijatelji i medjusobno se postuju.ako se ovo ne desi,neka ostane u ferariju jos 1 sezone,pa nek ide.tako bi po mom misljenju trebalo da uradi.

ps:cestitke fetelu!!!

Treca Titula!!!

pre 11 godina

S tim bolidom i Grosjean bi bio šampion.....
(Bianconero..., 25. novembar 2012 21:15)

A Webber s tim bolidom nije usao ni u top 3 u krajnjem poretku.

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .
(Fetel svaka cast, 25. novembar 2012 22:07)


Ajde ne govori gluposti,prvo taj nadimak je toliko jadan da samo pokazuje koliko si djetinjasto deriste,vjerovatno nemas ni 10 godina,da zalonso...ajme sto majka sve rodi,drugo ako je bilo krhotina na stazi safety je morao izac,zbog krhotina je Rosbergu ako se ne varam guma probusena,a ako cemo vec govorit o propustanju ajmo rec propustanje svih 10 bolida kad je Fetel sa 22.mjesta u 1. krugu dosa do devetog,a onda da ga Weber slucajno ne pretekne izleti sa staze i onda ga jos Sumaher propusti ko da ga nema,a onda jos Fetel ne dobije kaznu za udaranje Senne i 2 pretjecanja pod zutim zastavama,ali posle utkrke smo videli prijateljstvo Bernija i Fetela,njegov ljubimac danas nije smio izgubit,u sto se formula pretvorila...a ti je nemoj pratit vise,nije to za tebe!

Iron ican

pre 11 godina

Bravo za Fetela,sa onakvim krsem je pobedio mocni Ferari za cela tri boda.Gde bi bio onaj Alonso da vozi Red Bul?Nigde!Po tome se razlikuju pravi sampioni od prosecnih.Cestitke za sve koje u Fetelu vide novog Sumahera.

srb

pre 11 godina

Bravo legendo, jos jednom si dokazao da si najjaci... A ovi koji komentarisu kako njegov bolid maltene sam ide, neka shvate da je Fetel najbolji..

Alex PB

pre 11 godina

Kimijeva izjava nakon trke vezana za incident kad je navodno zalutao.. :)
Izleteo sam sa staze u 52.krugu, nisam mogao da vidim dobro, jer mi je vizir bio prljav i zamagljen. Tamo gde sam ja izleteo, mozete se vratiti na stazu kroz pomocni pit lejn, ali morate proci kroz kapiju. To znam jer sam uradio istu stvar 2001. godine i kapija je tada bila otvorena. Ovaj put je neko zatvorio. Sledece godine cu se postarati da bude ponovo otvorena. :)

Nando

pre 11 godina

Iako sam navijač Alonsa, najtužnija vest je da SP i sledeće sezone prenosi F1. Komentatori SP ubijaju uživanje u trkama, danas su trebali da "divljaju" koliko je bilo uzbudjenja, a oni kao dva tutumraka, očajno! Pozdrav za Senu :D Vamos Nando forza Ferrari

E72

pre 11 godina

Ja prvo cestitam nekima koji ostavljaju komentare ovde.Oni mozda ni vozacku nemaju a znaju da kazu kako Fetel nije zasluzio 3 titule.Ne pricamo o jednoj pobedi,nego 3 TITULE.Da li mislite da se u Formuli 1 sedne u bolid,tako lako odvozi trka,sezona...i postane sampion.Svaki poen je zasluzen ko god ga osvojio,o tituli da ne pricamo.Alonso je ove godine imao 40 poena prednosti,i izgubio.Nije pobedio duuugo dugo.Da li taj vozac sa svojim timom zasluzuje titulu-NE!Sta se sve nije radilo u korist Alonsa samo da bude sampion.Dugo pratim formulu,ali ono kaznjavanje zato sto se bolid zaneo na mokroj stazi...ao ao ao.Potpuno mi je normalno da timski kolega pusti drugog,ali da namerno "pokvare" menjac da bi zaradio jos koju poziciju.Varate se ako mislite da ce koj god vozac seo u Red Bul pobedjivati.Taj isti bolid vozi i Veber,gde je on-nigde.Isti Ferrari vozi i Massa...Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...Iste bolide su imali i Shumacher i Massa,isti Lotus voze i Raikonen i Grozan.Dakle,postoji razlika kod vozaca koji su tzv.Sampionskog kova,i vozaca koji ce biti vecito drugi.O malerima...ako je neko ove godine imao malere onda su to Hamiltom,Schumacher i Red Bul sa nepouzdanoscu.Saberi oduzmi,sasvim zasluzeno Fetel CHAMPION!

Alex PB

pre 11 godina

(Johny, 25. novembar 2012 21:34)
Odlican komentar, samo cu te ispraviti za Kimijev kvar na Nirburgringu 2005. godine, jer nije bio kvar bolida vec problem sa gumom nastao posle jednog kocenja.

mix

pre 11 godina

Bravo za Fetela.
Drugo, sta bi bilo kad bi bilo, da nije Alonso izleteo u nekoj trci ove godine, da nije ovo da nije ono. Pa i Fetel je izletao.
RedBull ima bolji bolid, koja glupost! Pa i Veber vozi isti bolid, a gde je on?
Mozda Fetel nije najbolji vozac, jer na ishod sampionata utice taktika, timski rad, i naravno vozacka vestina.

Filip

pre 11 godina

Da se razumemo , svako od njih da bi bio tu gde jeste mora da bude perfektan vozac , sto i jesu svi ali Fetel ne bi bio tu gde jeste da nema najbrzi bolid , sa druge strane mislim da je Hamilton kvalitetniji vozac ali tokom cele sezone nije imao srece ni sa bolidom ni sa mehanicarima . Fetelu svaka cast , kako god , ipak je osvoio titulu .

Alex PB

pre 11 godina

Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...
(E72, 25. novembar 2012 22:03)
Komentar mi se svidja samo ovaj deo je malo bzv.jer je Barikelo po meni isti kalibar kao Baton. U Bronu su bili ravnopravni i Baton mu nije mnogo pobegao na kraju sezone 2009. godine. Imao je 95 bodova,a Barikelo 77 bodova.

Chiki

pre 11 godina

@Predo

Naravno da Sumaher nije mogao da "razvija" bolid kad je zabranjeno testiranje u toku sezone! Kad je on vozio za Ferari to je bilo dozvoljeno, u tome je stvar. Sumaher je mnogo vremena u svoje vreme provodio testirajuci i generalno mu je radna etika uvek bila jaca strana.

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .

Sale

pre 11 godina

ko jos gleda formulu???wrc je pravi auto-sport!!! f1 je bio dobar dok su vozili (stari) m. sumaher, ralf, barikelo, cultard, hakinen i ostali, a ovo smece od f1 nije ni vredno pomena.

fia

pre 11 godina

Kao da je Ferrari izmislio propuštanje prvog vozača...to postoji ot kada postoji Formula 1, a pratim je 40 godina. Vettel ima dupli DRS, danas su ga propuštali Caterhami, Toro Rosso, Weber, Glock, a i Schumacher ga je "častio"...dalje, prešao je jedan bolid pod žutom zastavom, otpadali su mu delovi sa bolida za šta takođe sledi kazna. Nije nezasluženo što je šampion, ali malo sagledajte stvari.

nekerozberg

pre 11 godina

I dalje se cudim RB bolidu. Kazu Ferari ove godine pouzdaniji. Ma mozda ali ako gledamo motor i menjac. Ali pogledajte sta se desavalo: Fetel na treningu udari u zid u Q1 i bez problema zavrsi treci u Q3. Onda u trci slomi deo krila i apsolutno nista ne izgubi od performansi. Onda nosem udari u reklamu i nikakav problem. Na drugoj trci pod grebe o asvalt dobar deo trke ali nema problema. Danas iz onakvog udesa ostaje fakticki neostecen, odnosno ostecen tako da nije ostecen. Veber isto danas. Kao James Bond sa onim Renoom 11...

predo

pre 11 godina

@Mićko
"tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida"

Da li je ovo neki vic ili si samo satiričan?
Eto svi smo videli kako je Šumi "razvio" Mercedes za ove tri godine. U stilu "ne pomaži mi više majke ti". Svake godine sve gori i gori, a sve više para i para se ulagalo.
Doduše u Ferrariju sa neograničenim budžetom trebalo mu je pet godina da dođe do prve titule i osvoji pet u veoma jakoj konkurenciji "vrhunskih" vozača tipa Barikelo, Kultard, Montoja, i da ne zaboravim njegovog buraza.

Felipe Massa Forever

pre 11 godina

Evo linka malo da vas nasmejem http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TA3RKqG9vtg Cestitam svima na svemu Fetelu na zasluzenoj tituli, Sumiju na srecnoj penziji, Alonsu i Masi na borbi, Batonu na pobedi a Hamiltonu na oprostajnoj trci. Sve u svemu ovaj sport je jos jednom dokazao da je jedan od najuzbudljivijih sportova u istoriji i da adrenalin i glamur koji on donosi retko koji timski sport moze pruziti. Pozdrav svima i vidimo se sledece sezone na startu u Australiji. :)

dexon

pre 11 godina

Da rezimiramo....Svaka cast Seb, zasluzio si...Weber ti ni gram pomogao nije, cak je za malo i u ovoj trci hteo da te izbaci, a na kraju zavrsio ispred....timski rad vam je nula. Ferari, kao i uvek timski, i uvek sa dozom prljavstine (Dok su Sumi i Kimi vozili ferari navijao sam za vas, sad ne mogu, to je jace od mene) , pouzdanost masine izvrsna, brzina "best of the rest", kao sto je nekad bio BMW, brzi od ostalih alo ni blizu vodecem dvojcu, McLaren, najbrzi i najnepouzdaniji i najmalerozniji auto ove sezone...ako je neko zasluzio titulu pored vettela to su bilo koji od vozaca Mclarena. Shumaher...legendo, srecno u penziji, nema veze sto nisi bio na nivou ove tri sezone, meni je srce puno samo kad te vidim na stazi, HVALA TI NA TOME

Mikron

pre 11 godina

Cestitke Fetelu na osvojenoj 3. tituli, kada je bilo najpotrebnije (Abu Dabi i Brazil) imao je srece, uz vestinu i hrabrost to mu je bilo dovoljno, ali je ova titula osvojena mnogo teze nego proslogodisnja.
Sa druge strane Alonso je izvozao svoju najbolju sezonu otkad je u Ferariju sa osvojenih 13 podijuma i svega 3 poena manje od Fetela. Imajuci u vidu da je Ferari na kvalifikacijama bio totalno nekonkurentan Alonsovi podijumi su jos znacajniji. Ferari je ove sezone pobedio na 3 trke, a McLarren na 6 trka, pa opet Ferari drugi, a Alonso ubedljivo ispred oba vozaca srebrne strele.
Naredna sezona opet donosi neke promene na bolidima, nadam se da ce biti jos neizvesnija od upravo zavrsene.

Vuko

pre 11 godina

I bi kisa, po zzelji Ferrarija! I udari Senna Vettala, na odusevljenje Ferrarija! I pade Vettel na posljednje mjesto! I bi mu ostecen bolid! I ne pomoze mu Webber ama bas nista! I pogrijesise mehanicari sa gumama! I ispadose Hamilton i Hulkenberg (bar iza Nanda)! I skloni se Massa opet! I izadje SC da se anulira minut prednosti! I sta sve ne bi danas na Interlagosu, ali se sampion ne promijeni!

Svaka cast Buttonu. Danas nema govora o konkurentnosti bolida, bar ne kada je 5-6 najboljih bolida u pitanju. Alonso je odvozio dobru trku, ali ne dovoljno. U kisnim uslovima, kada vise nema veze jeste li za volanom Ferrarija, Mclarena ili Red Bulla, Alonso je nakon SC dosao na 3 sekundo od Buttona. Razlika je narasla na citavih 21, a to nije uradio Mclaren Ferrariju, vec Button Alonsu. Sto se tice Vettelovog obilazenja Schumachera, mozda mu se nije Sumi odupirao, ali je u naredna 3 kruga prednost narasla na vise od 7 sekundi. A i nije bilo neophodno to mjesto vise. Alonso je imao cistu situaciju, samo je trebao da vozi kao recimo Hulkenberg i sve bi bilo OK, ali nije. Nije to uradio ni 2010. Zao mi ga je, jer je dobar vozac, mozda najkompletniji danas, ali mora se odati priznanje Vettelu od strane svih onih koji navijaju za bilo koga drugoga. Mali je veliki sampion, i sada su ozbiljno ugrozeni mnogi rekordi. Zna li neko da objasni zasto Ferrari insistira na Vettelu ako je toliko prosjecan! Massa ce sljedece godine sjedjeti tu samo zato sto je Vettel vezan za RB.

steta neprocenjiva

pre 11 godina

neverovatno koliko pacenika ima za ovim nemcem.prosecan vozac od red bulla favorizovan sa najboljim bolidom,eto za koga vecina navija.valjda se mnogi u njemu prepoznaju ili nemaju pojma o f1.isto kao ono:kimi gooo,kimi ovo,kimi ono.najmanje 3 puta sleteo sa staze,i to vama sampion?i tu 1 titulu je uzeo zato sto je mclaren us...o stvar!!!vazno je samo uvek da se pljuje po alonsu,coveku koji je za ostale izmislio voznju.

perapk

pre 11 godina

Bravo Fetel - stvarno sampionski! Zao mi je sto je Hamilton ispao. A zalonsa ko sljivi, mada se vidi da je Ferari i dalje odlican tim.
Prenosio je Sport-Klub a najavili su i za dogodine.

pgf

pre 11 godina

bravo je malo reci za momka od 25 ljeta i trostrukog prvaka svijeta!svi su bili protiv njega ,gari ridji,zalosni ponajvise, ali je sad jos zalosniji,tako pognute glave moras prihvatit poraz .sefovi timova novinari mediji zasto ga toliko negotive.mlad uspjesan mozda zbog toga ali to je za pohvalu a ne za kudjenje.tek iduce godine ce ih masakrirat,samo da mu bolid bude konkurentan i granica nema,ko zna gdje ce se zaustavit.tri godine vladavine i jos godina 100!K A P A DOLJEEEEEEE

Johny

pre 11 godina

rece neko kako je alonso zasluzio trku i da je najbolji/kvalitetniji vozac trenutno...2005 i 2006 je imao srece kada se drugima kvario bolid kao raikonenu...imali su njih dvojica 2006 mislim isti broj pobeda, 6, a kimiju se kvario ne znam ni ja koliko puta bolid u zadnjem krugu kao reicmo na nirburgringu...alosno doso u mclaren, hamilton ga stavio u dzep, zali se ovo ono...vrati se u renault i naravno nista, dodje u ferari...tu i tamo, ima bolid koji nije bas tako dobar ali moze da konkurise i nista...mislim da je najbolji vozac od svih njih trenutno kimi, samo steta sto nije imao nesto bolji lotus, daj boze da ga ima sledece sezone. fetelu cestitke

Denko

pre 11 godina

Luda trka!
Ipak ferari nema bolid koji je spreman da pobedi. U takvom slucaju je skoro nemoguce da Alonso postane sampion. Eto bila je i kisa, Vettel je imao pehove, bio je zadnji, vise puta bio u boks i opet nista. Ovo govorim jel svi ti Vettelovi pehovi su doveli do toga da bude gore plasiran od 4. mesta koje mu nosi sigurnu titulu. Znaci Alonso je imao situaciju sam da odluci prvenstvo t.j. da je pobedio postao bi sampion.
Ipak hvala svima na ovu veona zanimljivu trku. Pozdrav svuma i pono zdravlja do sledece godine.

deki73

pre 11 godina

Kao što u sportu navijam za jednu ekipu (uopšte nije bitno koju), u formuli navijam za Alonsa. Cestitam Fetelu na tituli, ali ostaje veliki zal za mog miljenika. Vrlo sam tuzan

extremesportist

pre 11 godina

Alonso je mozda danas imao srece, ali to se ne moze reci za prethodne trke,u Japanu je ispao ni kriv ni duzan... Covek je bio sampion dva puta sa osrednjim renoom a malo mu je falilo da osvoji jos 3 titule (danas, 2010. i 2007.) Nadam se da ce sledece godine biti bolje za ferari i da ce Kobajasi da nadje kvalittniji tim jer covek stvarno zna da vozi.

mmmmmm

pre 11 godina

realno dečko je i zaslužio... žao mi je samo hamiltona pošto je imao suviše mnogo pehova ove sezone inače je mogao biti u borbi za titulu takodje... gos.. alonso dobar vozač ali nije imao konkurentan bolid... najveće iznenađenje dobri stari za mene najbolji kimi na trećem obzirom da ne vozi klasu bolida kao ostala trojca... u svakom slučaju sezona za pamćenje ... jedva čekam sledeću!!!!

alek

pre 11 godina

pricate o kimiju kao da je on malo dete kome se prasta kad polomi casu ili tako nesto...JAO KAKO JE SLADAK,MEDEN,JUJUJU...neverovatno je glupo ono sto je on pokusao i treba ga ostro kazniti zbog ugrozavanja bezbednosti i redara i svega tamo!!!cista bahatost...

Kubica f1

pre 11 godina

(zexBN, 25. novembar 2012 19:20)

Brate nisi jedini koji tako misli.Danas sam procitao jedan komentar de se spominje da bi se vratio 2014.I dalje mu je desna ruka slaba.

bosko

pre 11 godina

kad se sumira cela sezona shvatam da bi hamilton bez problema uzeo titulu da ga tim,sudari i kazne nisu u tome sprecile. izgubio je gomilu bodova a bolji je vozac i od fetela,koji je realno jos uvek klinac ali u najboljem timu,i od alonsa koji ni izbliza nije tako agresivan i trkacki kvalitetan kao dok je vozio za reno

Liverpul

pre 11 godina

Mozete da se lozite koliko hocete taj fetel je klasicna rupa od vozaca,dace Bog narednih godina da dobije neki losiji bolid pa cete videte koliko decko nema pojma,nego samo ima po deset puta bolji bolid od konkurenata.

Miskec

pre 11 godina

Ok razumem da navijaci Alonsa pljuju Fetela ali nemaju razloga za to. Ja sam navijac McLarena i mogu da pricam o tome kako je 5 puta izbacen iz trke kada je vozio dobijajuci udarce od webera, maldonada i ostalih i kako je namesteno sto McLaren nije osvojio titulu kad je imao najbrzi bolid. Ali ljudi Fetel je pola sezone bio najbolji a Alonso prosecan. I zadnja trka je pokazala svoje covek bio zsadnji 3 puta isao u box polomljen bolid i covek na kraju 6.

I nemoj samo da mi neko ko navija za Ferari prica o namestanju trke u brazilu, da li se iko seca kada su se hamilton i rajkonen borili za titiulu u brazilu kako je hamiltonu na 3 sekunde slucajno iznenada zakazao menjac sasvim dovoljno da ovaj pobedi i osvoji titulu. I drugo nemoj da mi pricate kako je Alonso svetac sta je bilo sa namestanjem trke u Singapuru kada je Pike napravio sudar da bi Alonso pobedio, on je jako dobro znao za to.

Tako da te price o namestanju zaboravite, cinjenica je da ferari ove godine daleko iza RedBula a moglo bi se reci i McLarena samo sto naravno to stanje na tabeli ne pokazuje.

vettel...die beste... weltmeister

pre 11 godina

Sta reci, koju posluku porati?
Senna nicim izazvan udara u Vettela
Vettel na posljednjem mjestu
Alonso na -45 sekundi trazi i dobiva safety car
Kaznjavanje Hulkenberga da bi Alonso prosao naprijed
Kamikaza potez Kobayashija (motor Ferrari) u cilju izbacivanja Vettela (samo je prisebnnost Webbera sprijecila najgore)
Jedno vise zaustavljanje Vettela u boksu
... and the winner is Sebastian Vettel

garymac

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.
(mrmot, 25. novembar 2012 19:03)

Vidim da s pravom nosis svoj nadimak, tj potpis ovde.
Hronologija dogadjaja ide ovako. Sena u prvom krugu bez ikakvog razloga udara u Fetela, ovaj ostaje nekako na stazi sa ostecenim bolidom ali kao poslednji.
U trenutku kada su Hulkenberg i Baton pobegli vise od 40 sekundi Hamiltonu i Alonsu, Spanac trazi Safety car, naravno on odmah izlazi i on ponovo dobija priliku da nesto uradi.
U trenutku ponovnog pocetka jace kise Fetelu 2 puta u 3 kruga menjaju gume zbog pogresne procene!
Hulkenberg koji je bio ispred Alonsa dobija kaznu zbog trkackog incidenta, zaneo mu se bolid, pritom vozili su po kisi gde se to svima desava. Do sada niko i nikada na kisi zbog zanosenja nije dobio kaznu!
Tim sudarom i Hamilton ispada, takodje je bio ispred Alonsa.
Dakle imao je pitaj boga zasto, ali milion sansi na ovoj trci, sam je pokazao da nije spreman za titulu samim tim sto nije ni rizikovao.
Sa druge strane Fetel je uz sve pehove izdrzao cak i daleko vise rizikovao sa ostecenim bolidom i obilazio neke vozace i po 3 puta.
Da ponovim, Fetel je zavrsio na 6 mestu i pored toliko otezavajucih okolnisti, svaka mu cast, zasluzio je titulu u ovoj ludoj trci.

ceda

pre 11 godina

Navijam za Hamiltona ali sam jako srecan zbog Sebastijana, skidam kapu decku za sve sto je izdrzao na ovoj trci, svi faktori su bili na strani Alonsa, a on jednostavno nije imao brzinu i tacka. Zasluzena titula za Fetela i Red Bul. Sledece sezone ocekujte cudo od Mercedesa.

zlatkoNI

pre 11 godina

Jurnjava je prošla ali zadnju trku ću pamtiti po tri stvari:
1.Kimmijevo obilaženje i vožnja sa Šumaherom točak na točak kroz dve krivine i nekoliko stotina metara
2.Kimmijevo izletanje sa staze i pokušaj povratka na istu putevima gde kamera još nije kročila
3.Alonsovu primedbu na krhotine na stazi i momentalni izlazak bezbedonosnog vozila(malo se preračunao,moglo je da se desi da se Fetelu probuši guma)

Kosta

pre 11 godina

Iskljuci ves masini i ukljuci tv.
(Finger, 25. novembar 2012 18:03)

A ko prenosi, batice??? -.-
(dejandex, 25. novembar 2012 19:11)

Sport Klub... A kako je komentator najavio tokom trke, prenosiće i sledeću sezonu, sa mnogo više angažmana, tako da nas očekuje savršena sezona! Odlična slika uz sve bolje komentatore (malo su ušli u fazon konačno). Ja sam iskreno voleo Babićev komentar, ali znamo da on neće raditi na SK, tako da nam ostaje isti dvojac, koji je, opet ponavljam, bio na nivou zadatka i sve bolji iz trke u trku.

SQI

pre 11 godina

Još jedan jako interesantna stvar koju svi novinari zaboravljaju da pomenu u beskonačnom pljuvanju Schumachera.

U prvih 7 trka, kad je Mercedes bio solidan, Schumacher je odustao pet puta, samo jednom zbog svoje greške, sve ostalo su bili kvarovi. U tom periodu, Nico je pobedio i imao nekoliko podijuma pride, pa je bio u borbi za titulu.

Od osme trke u šampionatu pa do kraja, Michael je uzeo 50 bodova, Nico samo 26, ali je Mercedes tad već bio u užasnom stanju (što ovih duplo više osvojenih bodova čini još vrednijim). Na kraju ispade da je Nico bio daleko bolji po bodovnom saldu, a jednostavno je takav bio splet okolnosti. Opušteno je moglo biti potpuno drugačije. Ne mislim da bi to nešto posebno promenilo stvari - Schumacheru treba bolid barem ranga Ferarija, koji može da se bori za pobede i podijume a Mercedes je u poslednjih 7-8 trka bio najsporiji od svih bolida, ne računajući trojku za začelja.

Ne mislim da je njegov povratak u F1 promašaj - jednostavno bolid koji su Nico i on imali na raspolaganju daleko je iza onoga što imaju Red Bull, McLaren pa čak i Ferrari. Nažalost, novinari a često i fanovi zaboravljaju koliko je bolid bitan za uspeh u F1 - ako Lewisu loše krene sezona u Mercedesu, moraćemo da slušamo kako je i on u stvari odjednom zaboravio da vozi.

Aleksa

pre 11 godina

Da Alonsa nisu izbacili u Belgiji i mislim Japanu svi mi znamo ko bi bio pobednik. Cak i u Italiji su imali kvar pa Alonso nije stigao do pol pozicije. Cestitke svim vozacima. Sjajna sezona

Mozak

pre 11 godina

Šta reći, sezona za pamćenje, posle onih 7 različitih pobednika u prvih sedam trka, očekivalo da se da će biti sve neizvesnije, pošto se ne ložim na mainstream navijao sam za Maldonada i Pereza, a danas naravno za Hulkenberga koji je sam sebe sjebao iako je bio najbolji na stazi.

Što se tiče bolida Red Bulla ono više liči kao da sada uzmete igricu F1 2012 pa stavite sve na easy, a plus AI protivnika na amateur (ko je igrao zna). Pre par trka je startovao sa 24 mesta, pa završio 4-ti, danas isto se okrenuo, bio zadnji, loše odrađen pit, kalkulantska vožnja iza Kobajašija pola trke i opet šesti, sasvim dovoljno. Bez uvrede Vettelu, ali da KARTHIKEYAN sedne u taj bolid osvojio bi titulu sa mnogo manje drame.

Mićko

pre 11 godina

Mene je Kimi slatko nasmejao :))))) Kakav car! Ono nisam video u 19 godina dugoj istoriji koliko pratim F1. Što se tiče pobednika i poraženog nemam šta posebno reći. Obojica su dobri vozači ali i dalje ni jednog od njih ne svrstavam u rang sa onim vozačima gde sada statistički pripadaju. Nadam se samo da će Šumaher ostati na nekoj funkciji u Mercedesu jer je njegovo vozačko i tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida. Hvala Šumiju za brilijantne vožnje, trenutke uživanja i nervoze u prethodne dve decenije i naravno hvala za 7 titula majstore!

Александар 3105

pre 11 godina

Честитке Фетел, браво! Сад само кад се сетим неких коментара од јадоша који остављају овде назови коментаре како Фетел може победити само са прве стартне позиције, мука ме хвата. Лош старт, ударац од Сене, окретање, 6 место и шампионска титула. Заслужено, нема шта. Браво Фетел, врхунски возач, врхунски болид! Браво и Алонсо! Са онаквим Фераријем, 2 у генералном пласману??? Врхунски, мајсторски! Штета за Хилкенберга, баш, баш штета, наравно и за Хамилтона. Маса одличан! Одлична трка, али одлична! Надам се да ће и следећа сезона бити добра као и ова!

saraj

pre 11 godina

Svaka cast ovom Vetelu.Prvo se covek za nepun minut sa zadnjeg mesta vrati na 12.Pod zutom zastavom pretice Kobajasija i na kraju ga Sumaher onako lezerno pusti na 6. poziciju.

scuderia f1

pre 11 godina

6 mesto,los start,kisa i nista posebno nije pokazao sampion,i to sa najboljim bolidom.cim nije prvi nema nista od njega.samo ga je bolid spasao ove sezone.alonso je pokazao kako i sta se postize sa trece-razrednim ferarijem.i zato je alonso najbolji vozac ali sta da se radi,tako je i nemoze se tu nista.

ccc

pre 11 godina

za neverovati je koliko se mrzi alonso koji je verovatno najkvalitetniji vozac u f1. mrznja je bolest.
fetel treba da prvo ode u lotus da se izgrli i proslavi pobedu jer su mu grozan i rkonen doneli titulu izbacujuci alonsa na startu dve trke, na kojima bi alonso uzeo bar 20tak bodova.
cestitkr batonu. kulturan momak. dobar vozac.

ja, opet

pre 11 godina

Ponovo sam odgledao snimke incidenata.
Samo bih zeleo da realno dam komentar na one najbitnije koji su mogli presudno da uticu na trku i sampionat.
Najpre, krajnje je cudno da na kraju pravca, Sena nastavlja agresivno pravo i udara u Vetela, zanimljivost je da on nije kaznjen za izazivanje sudara?!?!?
Zatim, najvaznije, Hilkenberg je iz TOTALNO NEPOZNATOG razloga kaznjen za izazivanje sudara?!?!?!? Covek je u krivini bio ispred Hamiltona i samo nesrecnim slucajem je doslo do sudara jer je njegov bolid nekontrolisano zaneo zadnjim delom(ne prednjim - znacajno kod postojanja namere, prednjim je ulazio u krivinu) u desno prema Hamiltonu, koji je takodje isao u njega u levo, cime je samo doslo do jaceg sudara. Elem, za ovo je Hilkenberg kaznjen??!?!?!
Kad se u ova dva ocigledna slucaja sabere i Alonsova zalba i `izlazak u susret` rukovodstva trke, sve je jasno.
Ono sto bih ja sad ocekivao jeste zalba Ferarija kako je Vetel vozio bolid koji nije bio po bezbednosnim propisima. Ali, na to smo od Zalonsa vec navikli.

Andrija

pre 11 godina

Kao ferarista cestitam red bulu i fetelu jer su zasluzili,kad sagledam citavu godinu prosto me cudi kako je alonso dogurao dovde,uzmite samo rezultate treninga i kvalifikacija svih trka i sve ce vam biti jasno!koliko je samo bilo trka gde je su bili sauber i vilijams konkurentniji od njih,kao i reno!nesto u ferariju je trebalo da se promeni jos od pre dve god u abu dabiji ovako i dalje cekamo pravi ferari koji ce da konkurise ovom vanzemaljskom red bulu i njihovoj taktici!drago mi je zbog mase valjda se napokon oporavi od one povrede!meklaren sjajan ali bez trunke srece ove godine..veliki pozdrav do sled sezone..

snicla

pre 11 godina

budimo realni, alonso i ferrari nemaju za cim da zale jer danas nista osim timskih preticanja nisu pokazali. tako da treba biti dostojanstven u porazu kao sto je alonso danas bio i sportski pruziti ruku. ne bi bilo nezasluzeno i da je ferrari uzeo, ali rb je na kraju bio najbolji, iako im je sreca danas u potpunosti okrenula ledja. zamislite da je fetel odustao na pocetku?
ali mi je najjaci utisak odlazak luisa iz meklarena na tako neslavan nacin. e to necu moci dugo da prezalim.

Pravda

pre 11 godina

Xaxaxaxax,tako ti i treba zAlonso.Ni sva sreca koju si imao ti nije pomogla..cak i prolazak Hulkenberga kroz pit za kaznu..ma daj,sto nisu ostavili istragu nakon trke kao i ostale sto znaju,ali nee,sve kako bi ti bio prvak..ali juce.Ne bi ni ove titule do sad osvajao da nisi imao bolide mnogo bolje od ostalih.ZAO MI JE HAMILTONE,KAKAV NEISKORISCENI POTENCIJAL!

navijac

pre 11 godina

dakle dokle vise ovaj Alonso da kuka,place cmizdri u novine, radio, tokom trke...i njegov tim koji godinama unazad se sluzi raznim "varanjima"

Svaka cast Seb!Istinski sampion!

zexBN

pre 11 godina

Dajte Robertu Kubici Red Bull-ov ili Ferrari-jev bolid i osvojice prvenstvo sa bar 80 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Najperspektivniji vozac kojeg je F1 imala, steta sto mu se desilo to sto se desilo. Cestitke Fetel-u, iako nisam njegov fan, nadam se da ce se Alonsu vratiti ovo u buducnosti, a pogotovo zelim da se Masi vrati ona titula koju je izgubio u trileru 2008.

mrmot

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.

srki

pre 11 godina

po meni losa trka obojice..da se ova dvojica nisu sudarila i da ga masa nije pustio alonso bi bio 5 verovatno dok bi fetel bio tu negde 8 ili 9 jer po meni sumi ga je pustio..tako da osetio se znacaj trke na obojici i nisu pokazali sve sto znaju...

asad

pre 11 godina

Moze li mi neko reci kako je Vettel za 2 kruga sa 18. dosao na 7. mjesto.Reci cu vam.Mokra staza samo je trkaca linija nekako suha.Svi su na gumama za suho a idu na mokri dio staze i tako ih Vettel prolazi.Zasto ne znam.Schumacher ide ispred Vettela 15 sek. prednosti,to se sve istopi za 3 kruga Vettel ga predje,a Schumacher poslije toga nastavi ponovo voziti normalno tj. prije propustanja Vettela.A ako je Maasa propustio Alonsa stvanro ne vidim sta je tu sporno u istom su timu ako se ne varam zbog toga i postoje timovi,da bi se clanovi unutar tima pomagali.

SQI

pre 11 godina

Više nego zasluženo. Nema sumnje da je Red Bull brži od Ferrarija, ali nikako nije pouzdaniji - pogledajte koliko je Vettel imao incidenata u toku sezone a koliko Alonso. Da su imali podjednaku količinu sreće, šampionat bi odavno bio gotov. Takođe, Alonso danas nije bio agresivan, željan da rizikuje...gledali smo Vettela kako postavlja najbrži krug trke pred sam kraj, kad je već bilo jasno da nema šanse da stigne do mesta broj 4 koje mu garantuje titulu.

U svemu mi je žao Masse koji se ponižavao tokom sezone, a jasno je da je u poslednjih nekoliko trka bio daleko brži od Alonsa.

darker

pre 11 godina

Sjajna timska utrka Ferrarija msm. na ono kada je Massa odvukao Webbera i tako omogucio Alonsu da ih obojicu predje,u tom momentu on je bio sampion.Steta mislim ali Alonso je izgubio titulu na one dvije utrke koje nije zavrsio sam je to poslije rekao.Sto se Vettela tice samo cu reci da taj nije zasluzio da bude trostruku sampion neko ce mozda misliti drugacije ali kada s ovakvim bolidom strepis prakticno do zadnjeg momenta to je pokazatelj da si solidan vozac ali da nisi ni blizu te casti da budes u rangu s jednim Sennom,Laudom,Prostom i sta ja znam jos s kime.Kada mu bolid ne bude toliko dominantan onda cemo vidjeti njegovo pravo lice.Alonso je u 80% utrka ove sezone morao da se probija sa 7 ili 8 mjesta dok je ovaj sve svoje pobjede ostvario s polea.

ZastavaAMG

pre 11 godina

Po mom misljenju titulu je mogao i Kimi da uzme kao i Luis ili mozda Dzenson, Fernando naravno, svi su u jednom trenutku imali neku prednost. Cudna sezona krajnje, hvala kisi i vozacima na nezaboravnoj poslednjoj trci. Mom omiljenom vozacu, SUMAHERU, koji mi je pruzio nezaboravnih 15 godina koliko pratim F1 zelim sve najbolje i jos jednom hvala. Najbolji si!

Zare 993

pre 11 godina

Feteeeeeeeeeeeee!!!!!! Bravo za ovakvu voznju, nakon incidenta na pocetku, ostecenjem na formuli, pogresno stavljenog seta guma, greskom prilikom stavlanja intermediate guma ( jer je ekipa bila nespremna za njegovo dolazak u box ), uspeo je da osvoji titulu!!!!!!!! Bravooo!Bravooo!Bravooo! Veliki si kralj, car! Sve najbolje ti zelim u sledecoj sezoni, pa da castis kad osvojis i cetvrtu titilu! :D Feteeeeeeeel!

wertz

pre 11 godina

molim vas nek neko preuzme prenos dosta mi je cimanja sa ubagovanim internet streamovima gde mi stoje reklame koje moram da cekam 20 sekundi da bi ih skinuo... inace trka je fenomenalna bila iako Alonso nije pobedio; cestitke Vettelu

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo majstore! Vet-trick! Sa oštećenim bolidom, sa 4 pit-stopa naspram Alonsova 3, sa idealnim uslovima za Alonsa "kišnog čoveka", stići do titule, veličanstveno! Neka neko sada kaže da Sebastijan nije nikakav vozač, da li je moglo teže od ovoga? A sledeće godine će postati prvi sa 4 zaredom!

Kimifan#1

pre 11 godina

Odlican trka,svaka cast Feteu.Od loseg starta do sudara sa Senom,pa do kresaka tima u pitstopu.Alonso je izgubio titulu 2 put u poslednjom trci sa Ferarijem .Luis je lose zavrsio saradnju sa Meklarenom(za sada),ali se nadamo boljom voznjom u Mercedesu.Steta za Hullkinberga koji je mogao doci do svoje prve pobede.Sumi je zavrsio svoje F1 karijeru, nedostajece nam.
Pozdrav svim F1 fanovima,vidimo se sledece sezone.
GO KIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!

KIMI NS

pre 11 godina

Nazalost-kraj sezone,ali me opet raduje sledeca gde bi po ovome sto je vidjeno,trebalo da se u trku za titulu ukljuce jos Lotus i Mercedes.Sta reci za ovu sezonu-ko voli Vetela,on se raduje,ko voli Alonsa tuguje.Mi fanovi Kimija se mozda najvise radujemo-onakav bolid,a TRECI u sampionatu,sto rece neko-moralni pobednik.Po meni Alonso nije zasluzio titulu,jer da prokockas oko 40-tak bodova,a pri tom ti se sve povladjuje u timu,onda i nije covek za titulu.Do marta 2013.pozdrav.

sudnji dan

pre 11 godina

Ovo je vise od pobjede, vise od titule. Sta reci nakon utrke u kojoj se Senna zabija u Vettela, kad izlazi safety car na zahtjev Alonsa... Pravi sampion i sa ostecenim bolidom zavrsava sesti. Svaka cast majstore!

ja

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo.
Vetel ima incident na pocetku, ostecen bolid i neverovatna sreca da je ostao na stazi.
Alonso se zali, naravno odmah ga slusaju i SC izlazi na stazu. Alonso opet napreduje.
Sudar Hilkenberga i Hamiltona, Alonso opet napreduje.
Masa pusta Alonsa, koji opet napreduje.
ALI, malo je, malo je.
Koliko mi je drago sto titulu nije osvojio...ZALONSO :)
Pravda pobedjuje.

doctor

pre 11 godina

Cestitam Fetelu titula,ali ostajem pri tvrdnji da on ne moze uz rame sa nekim od legendi od kojih je statisticki bolji... Samo statisticki!

goran

pre 11 godina

Bas mi je drago posebno zbog ferarijevaca koji su se opet ponadali da na glupost uzmu titulu ,koliko je samo pehova imao Vettel na ovoj trci pa jos i vozio sa ostecenim bolidom i opet uspeo da nadmasi sakupljaca bodova koji je imao opet neverovatnu srecu jer da nije bilo batona,hamilton i hulkenberg su svojim sudarom mogli zamalo da mu donesu titulu...

ja

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo.
Vetel ima incident na pocetku, ostecen bolid i neverovatna sreca da je ostao na stazi.
Alonso se zali, naravno odmah ga slusaju i SC izlazi na stazu. Alonso opet napreduje.
Sudar Hilkenberga i Hamiltona, Alonso opet napreduje.
Masa pusta Alonsa, koji opet napreduje.
ALI, malo je, malo je.
Koliko mi je drago sto titulu nije osvojio...ZALONSO :)
Pravda pobedjuje.

Alex PB

pre 11 godina

Kimijeva izjava nakon trke vezana za incident kad je navodno zalutao.. :)
Izleteo sam sa staze u 52.krugu, nisam mogao da vidim dobro, jer mi je vizir bio prljav i zamagljen. Tamo gde sam ja izleteo, mozete se vratiti na stazu kroz pomocni pit lejn, ali morate proci kroz kapiju. To znam jer sam uradio istu stvar 2001. godine i kapija je tada bila otvorena. Ovaj put je neko zatvorio. Sledece godine cu se postarati da bude ponovo otvorena. :)

sudnji dan

pre 11 godina

Ovo je vise od pobjede, vise od titule. Sta reci nakon utrke u kojoj se Senna zabija u Vettela, kad izlazi safety car na zahtjev Alonsa... Pravi sampion i sa ostecenim bolidom zavrsava sesti. Svaka cast majstore!

ja, opet

pre 11 godina

Ponovo sam odgledao snimke incidenata.
Samo bih zeleo da realno dam komentar na one najbitnije koji su mogli presudno da uticu na trku i sampionat.
Najpre, krajnje je cudno da na kraju pravca, Sena nastavlja agresivno pravo i udara u Vetela, zanimljivost je da on nije kaznjen za izazivanje sudara?!?!?
Zatim, najvaznije, Hilkenberg je iz TOTALNO NEPOZNATOG razloga kaznjen za izazivanje sudara?!?!?!? Covek je u krivini bio ispred Hamiltona i samo nesrecnim slucajem je doslo do sudara jer je njegov bolid nekontrolisano zaneo zadnjim delom(ne prednjim - znacajno kod postojanja namere, prednjim je ulazio u krivinu) u desno prema Hamiltonu, koji je takodje isao u njega u levo, cime je samo doslo do jaceg sudara. Elem, za ovo je Hilkenberg kaznjen??!?!?!
Kad se u ova dva ocigledna slucaja sabere i Alonsova zalba i `izlazak u susret` rukovodstva trke, sve je jasno.
Ono sto bih ja sad ocekivao jeste zalba Ferarija kako je Vetel vozio bolid koji nije bio po bezbednosnim propisima. Ali, na to smo od Zalonsa vec navikli.

navijac

pre 11 godina

dakle dokle vise ovaj Alonso da kuka,place cmizdri u novine, radio, tokom trke...i njegov tim koji godinama unazad se sluzi raznim "varanjima"

Svaka cast Seb!Istinski sampion!

garymac

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.
(mrmot, 25. novembar 2012 19:03)

Vidim da s pravom nosis svoj nadimak, tj potpis ovde.
Hronologija dogadjaja ide ovako. Sena u prvom krugu bez ikakvog razloga udara u Fetela, ovaj ostaje nekako na stazi sa ostecenim bolidom ali kao poslednji.
U trenutku kada su Hulkenberg i Baton pobegli vise od 40 sekundi Hamiltonu i Alonsu, Spanac trazi Safety car, naravno on odmah izlazi i on ponovo dobija priliku da nesto uradi.
U trenutku ponovnog pocetka jace kise Fetelu 2 puta u 3 kruga menjaju gume zbog pogresne procene!
Hulkenberg koji je bio ispred Alonsa dobija kaznu zbog trkackog incidenta, zaneo mu se bolid, pritom vozili su po kisi gde se to svima desava. Do sada niko i nikada na kisi zbog zanosenja nije dobio kaznu!
Tim sudarom i Hamilton ispada, takodje je bio ispred Alonsa.
Dakle imao je pitaj boga zasto, ali milion sansi na ovoj trci, sam je pokazao da nije spreman za titulu samim tim sto nije ni rizikovao.
Sa druge strane Fetel je uz sve pehove izdrzao cak i daleko vise rizikovao sa ostecenim bolidom i obilazio neke vozace i po 3 puta.
Da ponovim, Fetel je zavrsio na 6 mestu i pored toliko otezavajucih okolnisti, svaka mu cast, zasluzio je titulu u ovoj ludoj trci.

KIMI NS

pre 11 godina

Nazalost-kraj sezone,ali me opet raduje sledeca gde bi po ovome sto je vidjeno,trebalo da se u trku za titulu ukljuce jos Lotus i Mercedes.Sta reci za ovu sezonu-ko voli Vetela,on se raduje,ko voli Alonsa tuguje.Mi fanovi Kimija se mozda najvise radujemo-onakav bolid,a TRECI u sampionatu,sto rece neko-moralni pobednik.Po meni Alonso nije zasluzio titulu,jer da prokockas oko 40-tak bodova,a pri tom ti se sve povladjuje u timu,onda i nije covek za titulu.Do marta 2013.pozdrav.

Kimifan#1

pre 11 godina

Odlican trka,svaka cast Feteu.Od loseg starta do sudara sa Senom,pa do kresaka tima u pitstopu.Alonso je izgubio titulu 2 put u poslednjom trci sa Ferarijem .Luis je lose zavrsio saradnju sa Meklarenom(za sada),ali se nadamo boljom voznjom u Mercedesu.Steta za Hullkinberga koji je mogao doci do svoje prve pobede.Sumi je zavrsio svoje F1 karijeru, nedostajece nam.
Pozdrav svim F1 fanovima,vidimo se sledece sezone.
GO KIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!

zlatkoNI

pre 11 godina

Jurnjava je prošla ali zadnju trku ću pamtiti po tri stvari:
1.Kimmijevo obilaženje i vožnja sa Šumaherom točak na točak kroz dve krivine i nekoliko stotina metara
2.Kimmijevo izletanje sa staze i pokušaj povratka na istu putevima gde kamera još nije kročila
3.Alonsovu primedbu na krhotine na stazi i momentalni izlazak bezbedonosnog vozila(malo se preračunao,moglo je da se desi da se Fetelu probuši guma)

SQI

pre 11 godina

Više nego zasluženo. Nema sumnje da je Red Bull brži od Ferrarija, ali nikako nije pouzdaniji - pogledajte koliko je Vettel imao incidenata u toku sezone a koliko Alonso. Da su imali podjednaku količinu sreće, šampionat bi odavno bio gotov. Takođe, Alonso danas nije bio agresivan, željan da rizikuje...gledali smo Vettela kako postavlja najbrži krug trke pred sam kraj, kad je već bilo jasno da nema šanse da stigne do mesta broj 4 koje mu garantuje titulu.

U svemu mi je žao Masse koji se ponižavao tokom sezone, a jasno je da je u poslednjih nekoliko trka bio daleko brži od Alonsa.

ZastavaAMG

pre 11 godina

Po mom misljenju titulu je mogao i Kimi da uzme kao i Luis ili mozda Dzenson, Fernando naravno, svi su u jednom trenutku imali neku prednost. Cudna sezona krajnje, hvala kisi i vozacima na nezaboravnoj poslednjoj trci. Mom omiljenom vozacu, SUMAHERU, koji mi je pruzio nezaboravnih 15 godina koliko pratim F1 zelim sve najbolje i jos jednom hvala. Najbolji si!

Pravda

pre 11 godina

Xaxaxaxax,tako ti i treba zAlonso.Ni sva sreca koju si imao ti nije pomogla..cak i prolazak Hulkenberga kroz pit za kaznu..ma daj,sto nisu ostavili istragu nakon trke kao i ostale sto znaju,ali nee,sve kako bi ti bio prvak..ali juce.Ne bi ni ove titule do sad osvajao da nisi imao bolide mnogo bolje od ostalih.ZAO MI JE HAMILTONE,KAKAV NEISKORISCENI POTENCIJAL!

goran

pre 11 godina

Bas mi je drago posebno zbog ferarijevaca koji su se opet ponadali da na glupost uzmu titulu ,koliko je samo pehova imao Vettel na ovoj trci pa jos i vozio sa ostecenim bolidom i opet uspeo da nadmasi sakupljaca bodova koji je imao opet neverovatnu srecu jer da nije bilo batona,hamilton i hulkenberg su svojim sudarom mogli zamalo da mu donesu titulu...

E72

pre 11 godina

Ja prvo cestitam nekima koji ostavljaju komentare ovde.Oni mozda ni vozacku nemaju a znaju da kazu kako Fetel nije zasluzio 3 titule.Ne pricamo o jednoj pobedi,nego 3 TITULE.Da li mislite da se u Formuli 1 sedne u bolid,tako lako odvozi trka,sezona...i postane sampion.Svaki poen je zasluzen ko god ga osvojio,o tituli da ne pricamo.Alonso je ove godine imao 40 poena prednosti,i izgubio.Nije pobedio duuugo dugo.Da li taj vozac sa svojim timom zasluzuje titulu-NE!Sta se sve nije radilo u korist Alonsa samo da bude sampion.Dugo pratim formulu,ali ono kaznjavanje zato sto se bolid zaneo na mokroj stazi...ao ao ao.Potpuno mi je normalno da timski kolega pusti drugog,ali da namerno "pokvare" menjac da bi zaradio jos koju poziciju.Varate se ako mislite da ce koj god vozac seo u Red Bul pobedjivati.Taj isti bolid vozi i Veber,gde je on-nigde.Isti Ferrari vozi i Massa...Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...Iste bolide su imali i Shumacher i Massa,isti Lotus voze i Raikonen i Grozan.Dakle,postoji razlika kod vozaca koji su tzv.Sampionskog kova,i vozaca koji ce biti vecito drugi.O malerima...ako je neko ove godine imao malere onda su to Hamiltom,Schumacher i Red Bul sa nepouzdanoscu.Saberi oduzmi,sasvim zasluzeno Fetel CHAMPION!

doctor

pre 11 godina

Cestitam Fetelu titula,ali ostajem pri tvrdnji da on ne moze uz rame sa nekim od legendi od kojih je statisticki bolji... Samo statisticki!

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo majstore! Vet-trick! Sa oštećenim bolidom, sa 4 pit-stopa naspram Alonsova 3, sa idealnim uslovima za Alonsa "kišnog čoveka", stići do titule, veličanstveno! Neka neko sada kaže da Sebastijan nije nikakav vozač, da li je moglo teže od ovoga? A sledeće godine će postati prvi sa 4 zaredom!

Andrija

pre 11 godina

Kao ferarista cestitam red bulu i fetelu jer su zasluzili,kad sagledam citavu godinu prosto me cudi kako je alonso dogurao dovde,uzmite samo rezultate treninga i kvalifikacija svih trka i sve ce vam biti jasno!koliko je samo bilo trka gde je su bili sauber i vilijams konkurentniji od njih,kao i reno!nesto u ferariju je trebalo da se promeni jos od pre dve god u abu dabiji ovako i dalje cekamo pravi ferari koji ce da konkurise ovom vanzemaljskom red bulu i njihovoj taktici!drago mi je zbog mase valjda se napokon oporavi od one povrede!meklaren sjajan ali bez trunke srece ove godine..veliki pozdrav do sled sezone..

ccc

pre 11 godina

za neverovati je koliko se mrzi alonso koji je verovatno najkvalitetniji vozac u f1. mrznja je bolest.
fetel treba da prvo ode u lotus da se izgrli i proslavi pobedu jer su mu grozan i rkonen doneli titulu izbacujuci alonsa na startu dve trke, na kojima bi alonso uzeo bar 20tak bodova.
cestitkr batonu. kulturan momak. dobar vozac.

Treca Titula!!!

pre 11 godina

S tim bolidom i Grosjean bi bio šampion.....
(Bianconero..., 25. novembar 2012 21:15)

A Webber s tim bolidom nije usao ni u top 3 u krajnjem poretku.

Chiki

pre 11 godina

@Predo

Naravno da Sumaher nije mogao da "razvija" bolid kad je zabranjeno testiranje u toku sezone! Kad je on vozio za Ferari to je bilo dozvoljeno, u tome je stvar. Sumaher je mnogo vremena u svoje vreme provodio testirajuci i generalno mu je radna etika uvek bila jaca strana.

snicla

pre 11 godina

budimo realni, alonso i ferrari nemaju za cim da zale jer danas nista osim timskih preticanja nisu pokazali. tako da treba biti dostojanstven u porazu kao sto je alonso danas bio i sportski pruziti ruku. ne bi bilo nezasluzeno i da je ferrari uzeo, ali rb je na kraju bio najbolji, iako im je sreca danas u potpunosti okrenula ledja. zamislite da je fetel odustao na pocetku?
ali mi je najjaci utisak odlazak luisa iz meklarena na tako neslavan nacin. e to necu moci dugo da prezalim.

vettel...die beste... weltmeister

pre 11 godina

Sta reci, koju posluku porati?
Senna nicim izazvan udara u Vettela
Vettel na posljednjem mjestu
Alonso na -45 sekundi trazi i dobiva safety car
Kaznjavanje Hulkenberga da bi Alonso prosao naprijed
Kamikaza potez Kobayashija (motor Ferrari) u cilju izbacivanja Vettela (samo je prisebnnost Webbera sprijecila najgore)
Jedno vise zaustavljanje Vettela u boksu
... and the winner is Sebastian Vettel

nekerozberg

pre 11 godina

I dalje se cudim RB bolidu. Kazu Ferari ove godine pouzdaniji. Ma mozda ali ako gledamo motor i menjac. Ali pogledajte sta se desavalo: Fetel na treningu udari u zid u Q1 i bez problema zavrsi treci u Q3. Onda u trci slomi deo krila i apsolutno nista ne izgubi od performansi. Onda nosem udari u reklamu i nikakav problem. Na drugoj trci pod grebe o asvalt dobar deo trke ali nema problema. Danas iz onakvog udesa ostaje fakticki neostecen, odnosno ostecen tako da nije ostecen. Veber isto danas. Kao James Bond sa onim Renoom 11...

Александар 3105

pre 11 godina

Честитке Фетел, браво! Сад само кад се сетим неких коментара од јадоша који остављају овде назови коментаре како Фетел може победити само са прве стартне позиције, мука ме хвата. Лош старт, ударац од Сене, окретање, 6 место и шампионска титула. Заслужено, нема шта. Браво Фетел, врхунски возач, врхунски болид! Браво и Алонсо! Са онаквим Фераријем, 2 у генералном пласману??? Врхунски, мајсторски! Штета за Хилкенберга, баш, баш штета, наравно и за Хамилтона. Маса одличан! Одлична трка, али одлична! Надам се да ће и следећа сезона бити добра као и ова!

dexon

pre 11 godina

Da rezimiramo....Svaka cast Seb, zasluzio si...Weber ti ni gram pomogao nije, cak je za malo i u ovoj trci hteo da te izbaci, a na kraju zavrsio ispred....timski rad vam je nula. Ferari, kao i uvek timski, i uvek sa dozom prljavstine (Dok su Sumi i Kimi vozili ferari navijao sam za vas, sad ne mogu, to je jace od mene) , pouzdanost masine izvrsna, brzina "best of the rest", kao sto je nekad bio BMW, brzi od ostalih alo ni blizu vodecem dvojcu, McLaren, najbrzi i najnepouzdaniji i najmalerozniji auto ove sezone...ako je neko zasluzio titulu pored vettela to su bilo koji od vozaca Mclarena. Shumaher...legendo, srecno u penziji, nema veze sto nisi bio na nivou ove tri sezone, meni je srce puno samo kad te vidim na stazi, HVALA TI NA TOME

Johny

pre 11 godina

rece neko kako je alonso zasluzio trku i da je najbolji/kvalitetniji vozac trenutno...2005 i 2006 je imao srece kada se drugima kvario bolid kao raikonenu...imali su njih dvojica 2006 mislim isti broj pobeda, 6, a kimiju se kvario ne znam ni ja koliko puta bolid u zadnjem krugu kao reicmo na nirburgringu...alosno doso u mclaren, hamilton ga stavio u dzep, zali se ovo ono...vrati se u renault i naravno nista, dodje u ferari...tu i tamo, ima bolid koji nije bas tako dobar ali moze da konkurise i nista...mislim da je najbolji vozac od svih njih trenutno kimi, samo steta sto nije imao nesto bolji lotus, daj boze da ga ima sledece sezone. fetelu cestitke

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .

Mićko

pre 11 godina

Mene je Kimi slatko nasmejao :))))) Kakav car! Ono nisam video u 19 godina dugoj istoriji koliko pratim F1. Što se tiče pobednika i poraženog nemam šta posebno reći. Obojica su dobri vozači ali i dalje ni jednog od njih ne svrstavam u rang sa onim vozačima gde sada statistički pripadaju. Nadam se samo da će Šumaher ostati na nekoj funkciji u Mercedesu jer je njegovo vozačko i tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida. Hvala Šumiju za brilijantne vožnje, trenutke uživanja i nervoze u prethodne dve decenije i naravno hvala za 7 titula majstore!

mmmmmm

pre 11 godina

realno dečko je i zaslužio... žao mi je samo hamiltona pošto je imao suviše mnogo pehova ove sezone inače je mogao biti u borbi za titulu takodje... gos.. alonso dobar vozač ali nije imao konkurentan bolid... najveće iznenađenje dobri stari za mene najbolji kimi na trećem obzirom da ne vozi klasu bolida kao ostala trojca... u svakom slučaju sezona za pamćenje ... jedva čekam sledeću!!!!

Vuko

pre 11 godina

I bi kisa, po zzelji Ferrarija! I udari Senna Vettala, na odusevljenje Ferrarija! I pade Vettel na posljednje mjesto! I bi mu ostecen bolid! I ne pomoze mu Webber ama bas nista! I pogrijesise mehanicari sa gumama! I ispadose Hamilton i Hulkenberg (bar iza Nanda)! I skloni se Massa opet! I izadje SC da se anulira minut prednosti! I sta sve ne bi danas na Interlagosu, ali se sampion ne promijeni!

Svaka cast Buttonu. Danas nema govora o konkurentnosti bolida, bar ne kada je 5-6 najboljih bolida u pitanju. Alonso je odvozio dobru trku, ali ne dovoljno. U kisnim uslovima, kada vise nema veze jeste li za volanom Ferrarija, Mclarena ili Red Bulla, Alonso je nakon SC dosao na 3 sekundo od Buttona. Razlika je narasla na citavih 21, a to nije uradio Mclaren Ferrariju, vec Button Alonsu. Sto se tice Vettelovog obilazenja Schumachera, mozda mu se nije Sumi odupirao, ali je u naredna 3 kruga prednost narasla na vise od 7 sekundi. A i nije bilo neophodno to mjesto vise. Alonso je imao cistu situaciju, samo je trebao da vozi kao recimo Hulkenberg i sve bi bilo OK, ali nije. Nije to uradio ni 2010. Zao mi ga je, jer je dobar vozac, mozda najkompletniji danas, ali mora se odati priznanje Vettelu od strane svih onih koji navijaju za bilo koga drugoga. Mali je veliki sampion, i sada su ozbiljno ugrozeni mnogi rekordi. Zna li neko da objasni zasto Ferrari insistira na Vettelu ako je toliko prosjecan! Massa ce sljedece godine sjedjeti tu samo zato sto je Vettel vezan za RB.

bosko

pre 11 godina

kad se sumira cela sezona shvatam da bi hamilton bez problema uzeo titulu da ga tim,sudari i kazne nisu u tome sprecile. izgubio je gomilu bodova a bolji je vozac i od fetela,koji je realno jos uvek klinac ali u najboljem timu,i od alonsa koji ni izbliza nije tako agresivan i trkacki kvalitetan kao dok je vozio za reno

Miskec

pre 11 godina

Ok razumem da navijaci Alonsa pljuju Fetela ali nemaju razloga za to. Ja sam navijac McLarena i mogu da pricam o tome kako je 5 puta izbacen iz trke kada je vozio dobijajuci udarce od webera, maldonada i ostalih i kako je namesteno sto McLaren nije osvojio titulu kad je imao najbrzi bolid. Ali ljudi Fetel je pola sezone bio najbolji a Alonso prosecan. I zadnja trka je pokazala svoje covek bio zsadnji 3 puta isao u box polomljen bolid i covek na kraju 6.

I nemoj samo da mi neko ko navija za Ferari prica o namestanju trke u brazilu, da li se iko seca kada su se hamilton i rajkonen borili za titiulu u brazilu kako je hamiltonu na 3 sekunde slucajno iznenada zakazao menjac sasvim dovoljno da ovaj pobedi i osvoji titulu. I drugo nemoj da mi pricate kako je Alonso svetac sta je bilo sa namestanjem trke u Singapuru kada je Pike napravio sudar da bi Alonso pobedio, on je jako dobro znao za to.

Tako da te price o namestanju zaboravite, cinjenica je da ferari ove godine daleko iza RedBula a moglo bi se reci i McLarena samo sto naravno to stanje na tabeli ne pokazuje.

mrmot

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.

darker

pre 11 godina

Sjajna timska utrka Ferrarija msm. na ono kada je Massa odvukao Webbera i tako omogucio Alonsu da ih obojicu predje,u tom momentu on je bio sampion.Steta mislim ali Alonso je izgubio titulu na one dvije utrke koje nije zavrsio sam je to poslije rekao.Sto se Vettela tice samo cu reci da taj nije zasluzio da bude trostruku sampion neko ce mozda misliti drugacije ali kada s ovakvim bolidom strepis prakticno do zadnjeg momenta to je pokazatelj da si solidan vozac ali da nisi ni blizu te casti da budes u rangu s jednim Sennom,Laudom,Prostom i sta ja znam jos s kime.Kada mu bolid ne bude toliko dominantan onda cemo vidjeti njegovo pravo lice.Alonso je u 80% utrka ove sezone morao da se probija sa 7 ili 8 mjesta dok je ovaj sve svoje pobjede ostvario s polea.

Zare 993

pre 11 godina

Feteeeeeeeeeeeee!!!!!! Bravo za ovakvu voznju, nakon incidenta na pocetku, ostecenjem na formuli, pogresno stavljenog seta guma, greskom prilikom stavlanja intermediate guma ( jer je ekipa bila nespremna za njegovo dolazak u box ), uspeo je da osvoji titulu!!!!!!!! Bravooo!Bravooo!Bravooo! Veliki si kralj, car! Sve najbolje ti zelim u sledecoj sezoni, pa da castis kad osvojis i cetvrtu titilu! :D Feteeeeeeeel!

Vuko

pre 11 godina

@Alex PB
Te 2005 na nirburgringu nije stradala guma, nego osovina. Nije zbog kocenja, nego zbog dosta grubog jahanja ivicnjaka 10-ak krugova ranije.

@Alonso sampion
Druze koristi nekad tacku umjesto zareza, cio pasus ti je jedna receneica, pa i ako si htio nesto ruzno rec o Vettelu, niko te nije razumio.

Kao navijac Vettela vrlo sam zadovoljan. I titula je potpuno zasluzena, ali ko gubi ima pravo da se ljuti i tu se nista ne moze. Kimi mi je jako drag i volim sto je tu. Ali da se razumijemo, taj Lotus nije nikakav krs, jer kad je Grosjean sa tim autom bio na podijumu 2 puta, to je dobar auto.
Vettel ima sampionski bolid, i bio je dominantan u jednom dijelu sezone, ali ne i citave godine. Bilo je momenata kada je bio iza Mclarena i Ferrarija. Massaje u posljednjih par trka osvoio 2 podiuma, sto nikome ne daje za pravo da govori o nekakvom uzasnom Ferrariju, ili je mozda Massa najbolji vozac. Alonso nije Zalonso, vec je fenomenalan vozac. Malo mu je falilo ove godine, ali sta bi bilo da je u Red Bullu, glupo je komentarisati jer nije tamo. 2005 i 2006 nije imao prosjecan reno, vec najbolji auto u karavanu. U sustini, titulu osvaja najbolji paket-bolid, vozac i strategija, a to je imao Red Bull.
Gospodin koji je omalovazio danasnju F1 pozvao se na par vozaca iz proslosti. Pogodak kao prstom u... Kakav Coulthard, Ralf i Barriccelo, pa to je prosjek covjece, a ne Vettel i Alonso. Par momaka ove godine (Vet, Alo, Ham, Rai i But) su pokazali sta je vozacka klasa.

ceda

pre 11 godina

Navijam za Hamiltona ali sam jako srecan zbog Sebastijana, skidam kapu decku za sve sto je izdrzao na ovoj trci, svi faktori su bili na strani Alonsa, a on jednostavno nije imao brzinu i tacka. Zasluzena titula za Fetela i Red Bul. Sledece sezone ocekujte cudo od Mercedesa.

fia

pre 11 godina

Kao da je Ferrari izmislio propuštanje prvog vozača...to postoji ot kada postoji Formula 1, a pratim je 40 godina. Vettel ima dupli DRS, danas su ga propuštali Caterhami, Toro Rosso, Weber, Glock, a i Schumacher ga je "častio"...dalje, prešao je jedan bolid pod žutom zastavom, otpadali su mu delovi sa bolida za šta takođe sledi kazna. Nije nezasluženo što je šampion, ali malo sagledajte stvari.

srb

pre 11 godina

Bravo legendo, jos jednom si dokazao da si najjaci... A ovi koji komentarisu kako njegov bolid maltene sam ide, neka shvate da je Fetel najbolji..

Mozak

pre 11 godina

Šta reći, sezona za pamćenje, posle onih 7 različitih pobednika u prvih sedam trka, očekivalo da se da će biti sve neizvesnije, pošto se ne ložim na mainstream navijao sam za Maldonada i Pereza, a danas naravno za Hulkenberga koji je sam sebe sjebao iako je bio najbolji na stazi.

Što se tiče bolida Red Bulla ono više liči kao da sada uzmete igricu F1 2012 pa stavite sve na easy, a plus AI protivnika na amateur (ko je igrao zna). Pre par trka je startovao sa 24 mesta, pa završio 4-ti, danas isto se okrenuo, bio zadnji, loše odrađen pit, kalkulantska vožnja iza Kobajašija pola trke i opet šesti, sasvim dovoljno. Bez uvrede Vettelu, ali da KARTHIKEYAN sedne u taj bolid osvojio bi titulu sa mnogo manje drame.

Kosta

pre 11 godina

Iskljuci ves masini i ukljuci tv.
(Finger, 25. novembar 2012 18:03)

A ko prenosi, batice??? -.-
(dejandex, 25. novembar 2012 19:11)

Sport Klub... A kako je komentator najavio tokom trke, prenosiće i sledeću sezonu, sa mnogo više angažmana, tako da nas očekuje savršena sezona! Odlična slika uz sve bolje komentatore (malo su ušli u fazon konačno). Ja sam iskreno voleo Babićev komentar, ali znamo da on neće raditi na SK, tako da nam ostaje isti dvojac, koji je, opet ponavljam, bio na nivou zadatka i sve bolji iz trke u trku.

deki73

pre 11 godina

Kao što u sportu navijam za jednu ekipu (uopšte nije bitno koju), u formuli navijam za Alonsa. Cestitam Fetelu na tituli, ali ostaje veliki zal za mog miljenika. Vrlo sam tuzan

predo

pre 11 godina

@Mićko
"tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida"

Da li je ovo neki vic ili si samo satiričan?
Eto svi smo videli kako je Šumi "razvio" Mercedes za ove tri godine. U stilu "ne pomaži mi više majke ti". Svake godine sve gori i gori, a sve više para i para se ulagalo.
Doduše u Ferrariju sa neograničenim budžetom trebalo mu je pet godina da dođe do prve titule i osvoji pet u veoma jakoj konkurenciji "vrhunskih" vozača tipa Barikelo, Kultard, Montoja, i da ne zaboravim njegovog buraza.

asad

pre 11 godina

Moze li mi neko reci kako je Vettel za 2 kruga sa 18. dosao na 7. mjesto.Reci cu vam.Mokra staza samo je trkaca linija nekako suha.Svi su na gumama za suho a idu na mokri dio staze i tako ih Vettel prolazi.Zasto ne znam.Schumacher ide ispred Vettela 15 sek. prednosti,to se sve istopi za 3 kruga Vettel ga predje,a Schumacher poslije toga nastavi ponovo voziti normalno tj. prije propustanja Vettela.A ako je Maasa propustio Alonsa stvanro ne vidim sta je tu sporno u istom su timu ako se ne varam zbog toga i postoje timovi,da bi se clanovi unutar tima pomagali.

SQI

pre 11 godina

Još jedan jako interesantna stvar koju svi novinari zaboravljaju da pomenu u beskonačnom pljuvanju Schumachera.

U prvih 7 trka, kad je Mercedes bio solidan, Schumacher je odustao pet puta, samo jednom zbog svoje greške, sve ostalo su bili kvarovi. U tom periodu, Nico je pobedio i imao nekoliko podijuma pride, pa je bio u borbi za titulu.

Od osme trke u šampionatu pa do kraja, Michael je uzeo 50 bodova, Nico samo 26, ali je Mercedes tad već bio u užasnom stanju (što ovih duplo više osvojenih bodova čini još vrednijim). Na kraju ispade da je Nico bio daleko bolji po bodovnom saldu, a jednostavno je takav bio splet okolnosti. Opušteno je moglo biti potpuno drugačije. Ne mislim da bi to nešto posebno promenilo stvari - Schumacheru treba bolid barem ranga Ferarija, koji može da se bori za pobede i podijume a Mercedes je u poslednjih 7-8 trka bio najsporiji od svih bolida, ne računajući trojku za začelja.

Ne mislim da je njegov povratak u F1 promašaj - jednostavno bolid koji su Nico i on imali na raspolaganju daleko je iza onoga što imaju Red Bull, McLaren pa čak i Ferrari. Nažalost, novinari a često i fanovi zaboravljaju koliko je bolid bitan za uspeh u F1 - ako Lewisu loše krene sezona u Mercedesu, moraćemo da slušamo kako je i on u stvari odjednom zaboravio da vozi.

Felipe Massa Forever

pre 11 godina

Evo linka malo da vas nasmejem http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TA3RKqG9vtg Cestitam svima na svemu Fetelu na zasluzenoj tituli, Sumiju na srecnoj penziji, Alonsu i Masi na borbi, Batonu na pobedi a Hamiltonu na oprostajnoj trci. Sve u svemu ovaj sport je jos jednom dokazao da je jedan od najuzbudljivijih sportova u istoriji i da adrenalin i glamur koji on donosi retko koji timski sport moze pruziti. Pozdrav svima i vidimo se sledece sezone na startu u Australiji. :)

mix

pre 11 godina

Bravo za Fetela.
Drugo, sta bi bilo kad bi bilo, da nije Alonso izleteo u nekoj trci ove godine, da nije ovo da nije ono. Pa i Fetel je izletao.
RedBull ima bolji bolid, koja glupost! Pa i Veber vozi isti bolid, a gde je on?
Mozda Fetel nije najbolji vozac, jer na ishod sampionata utice taktika, timski rad, i naravno vozacka vestina.

Liverpul

pre 11 godina

Mozete da se lozite koliko hocete taj fetel je klasicna rupa od vozaca,dace Bog narednih godina da dobije neki losiji bolid pa cete videte koliko decko nema pojma,nego samo ima po deset puta bolji bolid od konkurenata.

scuderia f1

pre 11 godina

6 mesto,los start,kisa i nista posebno nije pokazao sampion,i to sa najboljim bolidom.cim nije prvi nema nista od njega.samo ga je bolid spasao ove sezone.alonso je pokazao kako i sta se postize sa trece-razrednim ferarijem.i zato je alonso najbolji vozac ali sta da se radi,tako je i nemoze se tu nista.

Iron ican

pre 11 godina

Bravo za Fetela,sa onakvim krsem je pobedio mocni Ferari za cela tri boda.Gde bi bio onaj Alonso da vozi Red Bul?Nigde!Po tome se razlikuju pravi sampioni od prosecnih.Cestitke za sve koje u Fetelu vide novog Sumahera.

srki

pre 11 godina

po meni losa trka obojice..da se ova dvojica nisu sudarila i da ga masa nije pustio alonso bi bio 5 verovatno dok bi fetel bio tu negde 8 ili 9 jer po meni sumi ga je pustio..tako da osetio se znacaj trke na obojici i nisu pokazali sve sto znaju...

wertz

pre 11 godina

molim vas nek neko preuzme prenos dosta mi je cimanja sa ubagovanim internet streamovima gde mi stoje reklame koje moram da cekam 20 sekundi da bi ih skinuo... inace trka je fenomenalna bila iako Alonso nije pobedio; cestitke Vettelu

perapk

pre 11 godina

Bravo Fetel - stvarno sampionski! Zao mi je sto je Hamilton ispao. A zalonsa ko sljivi, mada se vidi da je Ferari i dalje odlican tim.
Prenosio je Sport-Klub a najavili su i za dogodine.

Nando

pre 11 godina

Iako sam navijač Alonsa, najtužnija vest je da SP i sledeće sezone prenosi F1. Komentatori SP ubijaju uživanje u trkama, danas su trebali da "divljaju" koliko je bilo uzbudjenja, a oni kao dva tutumraka, očajno! Pozdrav za Senu :D Vamos Nando forza Ferrari

Denko

pre 11 godina

Luda trka!
Ipak ferari nema bolid koji je spreman da pobedi. U takvom slucaju je skoro nemoguce da Alonso postane sampion. Eto bila je i kisa, Vettel je imao pehove, bio je zadnji, vise puta bio u boks i opet nista. Ovo govorim jel svi ti Vettelovi pehovi su doveli do toga da bude gore plasiran od 4. mesta koje mu nosi sigurnu titulu. Znaci Alonso je imao situaciju sam da odluci prvenstvo t.j. da je pobedio postao bi sampion.
Ipak hvala svima na ovu veona zanimljivu trku. Pozdrav svuma i pono zdravlja do sledece godine.

zexBN

pre 11 godina

Dajte Robertu Kubici Red Bull-ov ili Ferrari-jev bolid i osvojice prvenstvo sa bar 80 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Najperspektivniji vozac kojeg je F1 imala, steta sto mu se desilo to sto se desilo. Cestitke Fetel-u, iako nisam njegov fan, nadam se da ce se Alonsu vratiti ovo u buducnosti, a pogotovo zelim da se Masi vrati ona titula koju je izgubio u trileru 2008.

Aleksa

pre 11 godina

Da Alonsa nisu izbacili u Belgiji i mislim Japanu svi mi znamo ko bi bio pobednik. Cak i u Italiji su imali kvar pa Alonso nije stigao do pol pozicije. Cestitke svim vozacima. Sjajna sezona

steta neprocenjiva

pre 11 godina

neverovatno koliko pacenika ima za ovim nemcem.prosecan vozac od red bulla favorizovan sa najboljim bolidom,eto za koga vecina navija.valjda se mnogi u njemu prepoznaju ili nemaju pojma o f1.isto kao ono:kimi gooo,kimi ovo,kimi ono.najmanje 3 puta sleteo sa staze,i to vama sampion?i tu 1 titulu je uzeo zato sto je mclaren us...o stvar!!!vazno je samo uvek da se pljuje po alonsu,coveku koji je za ostale izmislio voznju.

saraj

pre 11 godina

Svaka cast ovom Vetelu.Prvo se covek za nepun minut sa zadnjeg mesta vrati na 12.Pod zutom zastavom pretice Kobajasija i na kraju ga Sumaher onako lezerno pusti na 6. poziciju.

pgf

pre 11 godina

bravo je malo reci za momka od 25 ljeta i trostrukog prvaka svijeta!svi su bili protiv njega ,gari ridji,zalosni ponajvise, ali je sad jos zalosniji,tako pognute glave moras prihvatit poraz .sefovi timova novinari mediji zasto ga toliko negotive.mlad uspjesan mozda zbog toga ali to je za pohvalu a ne za kudjenje.tek iduce godine ce ih masakrirat,samo da mu bolid bude konkurentan i granica nema,ko zna gdje ce se zaustavit.tri godine vladavine i jos godina 100!K A P A DOLJEEEEEEE

Filip

pre 11 godina

Da se razumemo , svako od njih da bi bio tu gde jeste mora da bude perfektan vozac , sto i jesu svi ali Fetel ne bi bio tu gde jeste da nema najbrzi bolid , sa druge strane mislim da je Hamilton kvalitetniji vozac ali tokom cele sezone nije imao srece ni sa bolidom ni sa mehanicarima . Fetelu svaka cast , kako god , ipak je osvoio titulu .

extremesportist

pre 11 godina

Alonso je mozda danas imao srece, ali to se ne moze reci za prethodne trke,u Japanu je ispao ni kriv ni duzan... Covek je bio sampion dva puta sa osrednjim renoom a malo mu je falilo da osvoji jos 3 titule (danas, 2010. i 2007.) Nadam se da ce sledece godine biti bolje za ferari i da ce Kobajasi da nadje kvalittniji tim jer covek stvarno zna da vozi.

Alex PB

pre 11 godina

(Johny, 25. novembar 2012 21:34)
Odlican komentar, samo cu te ispraviti za Kimijev kvar na Nirburgringu 2005. godine, jer nije bio kvar bolida vec problem sa gumom nastao posle jednog kocenja.

Mikron

pre 11 godina

Cestitke Fetelu na osvojenoj 3. tituli, kada je bilo najpotrebnije (Abu Dabi i Brazil) imao je srece, uz vestinu i hrabrost to mu je bilo dovoljno, ali je ova titula osvojena mnogo teze nego proslogodisnja.
Sa druge strane Alonso je izvozao svoju najbolju sezonu otkad je u Ferariju sa osvojenih 13 podijuma i svega 3 poena manje od Fetela. Imajuci u vidu da je Ferari na kvalifikacijama bio totalno nekonkurentan Alonsovi podijumi su jos znacajniji. Ferari je ove sezone pobedio na 3 trke, a McLarren na 6 trka, pa opet Ferari drugi, a Alonso ubedljivo ispred oba vozaca srebrne strele.
Naredna sezona opet donosi neke promene na bolidima, nadam se da ce biti jos neizvesnija od upravo zavrsene.

Alex PB

pre 11 godina

Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...
(E72, 25. novembar 2012 22:03)
Komentar mi se svidja samo ovaj deo je malo bzv.jer je Barikelo po meni isti kalibar kao Baton. U Bronu su bili ravnopravni i Baton mu nije mnogo pobegao na kraju sezone 2009. godine. Imao je 95 bodova,a Barikelo 77 bodova.

aleksandar

pre 11 godina

Potpuno zasluzena titula ide Fetelu. Ne moze se biti "slucajno" prvak ni jedanput a kamoli 3. puta! Nesporno da je Red Bull kada se sve sagleda imao najkopletniji bolid ali posle pauze. Tu su bili sada itekao mocni Meklaren i Ferari,koji uopste nije tako nekonkurentan poput npr. Mercedesa. Zao mi Hamiltona, ne znam kakv ce bolid Mecedes da pripremi, ali njegova odluka mozda je i vreme da promeni sredinu. Ocekujem da pore Mercedsa i Lotus dobijemo pa da imamo bar 5 konkuretskih timova za No1 2013! A sto se tice vozaca pa ljudi najbolji i idu u najj ili najpespektivnije timove, Fetel, Alonso,Kimi(za koga navijam),Hamilton, sve su to sampionski kalibri sa razliticitim stilovima voznje i ko tvrdi drugacije ma za koga navijao taj ne zna mnogo o F1. Eto da ne duzim mislim da je i pored najboljeg Red Bulovog bolida(juce i ne bas) Fetel juce pokazao zasto je veliki sampion-vec dosta puta napisano da se ne ponavljam). Izvanredna trka, jedva cekam mart 2013. i noviu sezonu! Pozdrav svim ljubiteljima ovog sjajnog sporta!

ja

pre 11 godina

Zeleo bih da podsetim sta se u stvari desilo te 2005. god. na Nirburgringu sa Kimijevim bolidom.
Tacno je da je napravo jedno jako kocenje(zablokirao tocak) sto je dovelo do toga da guma na tom mestu bude oblika kakvog matematicari zovu isecak kruga. Pa ste imali krug koji je na jednom delu svog obima bio zasecen.
To je prouzrokovalo mnogo podrhtavanja i vibracija koje su se prenosile prilikom svakog okreta tocka.
Poenta cele price je da je od tolikog podrhtavanja stradala jedna od osovina koje drze ceo taj deo(nisam mehanicar pa ne znam kako se zove).
Uzgred budi receno, te godine su gume morale da traju celu trku, nije bilo zamene osim ukoliko nisu ostecene toliko da ugrozavaju bezbednost vozaca. A u McLarenu su smatrali da taj `flatspot` nije toliko ozbiljan pa gumu, prilikom dolivanja goriva, nisu ni dirali.
Kimija je spasio samo lanac, koji sluzi upravo za `ne daj Boze`, na kom je tocak i ostao zakacen.
Kasnije te godine na Interlagosu, Kimi je u kvalifikacijama, na prvoj krivini, ponovo `flatspotovao` gumu. Ron denis je istog dana bez ikakvog razmisljanja zamenio taj tocak i nisu ni bili kazanjeni jer su znali(upravo zbog Nirburgringa) da nije bezbedno voziti ga takvog.
Pomenucu, u cast odlazeceg Sumija, da se Ferari i on te godine mnoooogo mucio sa gumama i da su bili daleko od titule ali i da je Sumaher stalno govorio `tu smo, dacemo sve od sebe, mi mozemo` itd. Na tome mu se mora odati priznanje, nikad nije odustajao.
Pozdrav do marta 2013 :))

MomaSRB

pre 11 godina

(Alonso sampion!!!!!, 26. novembar 2012 00:10) Ja ne znam koju si ti trku gledao!!! Kao prvo nije Vettel udario Senu nego Sena Vettela,kao drugo i Massa je propustao Alonsa i nije hteo da mu se priblizi i ako je Massa bio dosta brzi od Alonsa,kao trece,postoji razlika izmedju isticanja zute zastave za celu stazu (kada u vecini slucajeva izlazi safety car na stazu) i lokalne zute zastave, kao cetvrto Berni SVAKOM SAMPIONU tako prilazi na kraju sampionata i cestita titulu...(pogledaj malo 5-6-7 sezona ranije kada je Hamilton u poslednjoj trci isto u Brazilu uzeo Massi titulu),a kao peto,Alonso JURI sampionsku titulu,a vozio je trku kao devojcica(da ne kazem nesto drugo,nece objaviti),nego ceka gresku Vettela i moli Boga da ovaj ispadne tj odustane...,e pa majstore tako se ne postaje sampion i zato je Vettel sampion a ne Alonso... tako da te molim da ne lupas gluposti!!!VETTEL F1 WORLD CHAMPION!!!!

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .
(Fetel svaka cast, 25. novembar 2012 22:07)


Ajde ne govori gluposti,prvo taj nadimak je toliko jadan da samo pokazuje koliko si djetinjasto deriste,vjerovatno nemas ni 10 godina,da zalonso...ajme sto majka sve rodi,drugo ako je bilo krhotina na stazi safety je morao izac,zbog krhotina je Rosbergu ako se ne varam guma probusena,a ako cemo vec govorit o propustanju ajmo rec propustanje svih 10 bolida kad je Fetel sa 22.mjesta u 1. krugu dosa do devetog,a onda da ga Weber slucajno ne pretekne izleti sa staze i onda ga jos Sumaher propusti ko da ga nema,a onda jos Fetel ne dobije kaznu za udaranje Senne i 2 pretjecanja pod zutim zastavama,ali posle utkrke smo videli prijateljstvo Bernija i Fetela,njegov ljubimac danas nije smio izgubit,u sto se formula pretvorila...a ti je nemoj pratit vise,nije to za tebe!

Sale

pre 11 godina

ko jos gleda formulu???wrc je pravi auto-sport!!! f1 je bio dobar dok su vozili (stari) m. sumaher, ralf, barikelo, cultard, hakinen i ostali, a ovo smece od f1 nije ni vredno pomena.

Fetel svaka cast

pre 11 godina

@alonso sampion
Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)

Kubica f1

pre 11 godina

(zexBN, 25. novembar 2012 19:20)

Brate nisi jedini koji tako misli.Danas sam procitao jedan komentar de se spominje da bi se vratio 2014.I dalje mu je desna ruka slaba.

Mare

pre 11 godina

Ne znam zasto se poteze Alonsovo pozivanje SC kada je Fetel prvi to ucinio upucujuci poruku direknto direktoru trke, krhotina je bilo po celoj stazi a njih dvojica su mogli najvise da izgube tako da, po vec ustaljenom obicaju na ovim stranicama, pisu se gluposti iz ciste pakosti. Alonsu apsolutno nista nije cinilo smanjivanje razlike jer njegov bolid nije imao tempo da isprati ni MCL ni FI, moglo je samo da mu dovede trku u pitanje jel se smanjila razlika bolida iza njega. Jeste, imao je srece zbog incidenta Hulka i Hamiltona ali isto tako je i Fetel bolje plasiran zbog te cinjenice. Masa je propustio Alonsa, naravno da ce to da uradi, Shumi je propustio Fetla, hm? Vidim da ovde ljudi zaboravljaju da je vas sampion na startu izgubio 4 pozicijie (isto koliko ih je Alonso nadoknadio) i pre incidenta sa Senom. Zavrsio je kao 6. sa ubedljivo dominantnim bolidom, 3 poena vise od Alonsa (ciji bolid je 3. po snazi, realno). Nije mi bas to sve sampionski ali ajde, imao je vise pobeda, tim koji savrseno funkcionise i zasluzio je. Iskreno se nadam da ce sledece godine Ferari dati Alonsu bolid kakav zasluzuje.

f1

pre 11 godina

ja mislim da bi najbolja odluka za alonsa bila da napusti ferari i predje u mclaren.po meni on i baton bi bili savrsen tandem,najvise zbog toga sto su prijatelji i medjusobno se postuju.ako se ovo ne desi,neka ostane u ferariju jos 1 sezone,pa nek ide.tako bi po mom misljenju trebalo da uradi.

ps:cestitke fetelu!!!

Vuko

pre 11 godina

@Snicla

Tacno je da je Mclaren bio brz, mozda i brzi od Renoa u drugom dijelu sezone. Kada se kaze najbolji auto, ne misli se na najbrzi, nego na sve ono sto dobar bolid treba da ima, ukljucujuci i pouzdanost. Sta je valjao taj Mclaren Kimiju i Montoyi kada 50% trka nije mogao da zavrsi. Kada su zavrsavali bili su ispred, ali nisu dovoljno cesto zavrsavali. Sad bi ja trebao rec, da je taj bolid bio pouzdan Alonso ne bi vidio titulu, ali cu se nadovezat na moj prethodni komentar. Reno je tada imao najbolji paket - auto, vozaca i strategiju, i potpuno zasluzeno slavio. Isto kao sto je to slucaj sada sa RB i Vettel-om.

f1anatik

pre 11 godina

fenomenalns trka, zasluzeno osvojena titula jer je uspeo po kisi sa posl pozicije da se probije... Bilo bi bzvz da je alonso uzeo titulu da se vett povukao sa trke ili obrnuto. ovako svakom onoliko koliko je vozio. sto se tice konstruktora ferrari je pouzdaniji od mcl bez obzira sto je mcl brzi kada su svaku drugu trku imali problem... hamilton je definitivno zasluzio titulu ove sezone ali kada ga nece onda nece. od pol pozicija na pocetku pa gresaka u boksu pa do sjajnih pobeda i onda do mehanickih pehova i incidenata, grozan belgija, maldonado valensija, hulk brazil, stvarno bez srece... sl sezone mercedes najavio napad na titulu tu je mcl rb ferr i lotus bice haos!

vladan djeric

pre 11 godina

Pre svega cestitke Red Bulu i njegovim navijacima na zasluzenom uspehu ove godine, realno najbolji su bili kada je bilo najpotrebnije i to je sve, ako se sve pogleda i stavi na papir mislim da RB8 nije bio jaci od MP4/27 ali je bio zdraviji da tako kazem pa se nije puno kvario, iako tabela ne pokazuje glavna borba je bila izmedju ta dva bolida sto i broj pobeda i polpozicija pokazuje, Ferari realno nije imao sansu cak ni juce jer da nije bilo Hilkenberga i Di Reste ne bi bilo toliko uzbudljivo jer Alonso jednostavno nije mogao nista Mclarenu ni po kisi ni po suvom a na kraju bi bio kratak za nekih 20 sekundi ako ne i vise, sto se 2007 godine tice tada mu je bilo vaznije da izbaci Hamiltona a ne da bude prvi na kraju i to je sve, srecu treba imati u svakom sportu pa i ovde ali ne moze se uvek tako pobedjivati i cekati da se drugome nesto desi, treba odati priznanje Ferariju na svim mogucim trikovima koje su pokusali ali jednostavno bez brzine nista ne moze cak ni kisa ne pomaze i to je to ona njihova patetika na kraju je blago receno smesna i nista vise, vazno je za Mclaren sto su vezali dve pobede steta za Hamiltona ali to je sport takvi su uslovi bili da je mala nepaznja odnela drugo mesto u sampionatu,, mala pauza pa sve ispocetka cekamo nove bolide i novu borbu ako bi se gledala jucerasnja trka Mclaren sledece godina uzima titulu jer tesko je verovati da ce Red Bul uzeti i cetvrtu titulu.

eurofighter

pre 11 godina

Kako sad nema teorije zavere? Vozaci toro rosa, Veber, Sumaher.Svi redom su se sklanjali Fetelu. A pri tom su bili na gumama za kisu. Bas sampionski.Oni koji ne priznaju Hamiltonovu titulu osvojenu u Brazilu 2008., ne bi trebalo da priznaju ni ovu Fetelovu. Ne zelim da umanjim uspeh Fetela. Ne mozes da budes sampion a da ne zasluzis, znaci zasluzeno osvojena titula. Mozda je neko zasluzio vise, mozda ima i boljih vozaca...

alek

pre 11 godina

pricate o kimiju kao da je on malo dete kome se prasta kad polomi casu ili tako nesto...JAO KAKO JE SLADAK,MEDEN,JUJUJU...neverovatno je glupo ono sto je on pokusao i treba ga ostro kazniti zbog ugrozavanja bezbednosti i redara i svega tamo!!!cista bahatost...

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Prvo alonso je startao 7 jer su kaznili maldonada.... a posle toga svi znamo kako dosao do drugog drugi su se medjusobno sudarali i eto + moze platit veceru massi! on sam mu je donio ove godine bar 15ak bodova... cak mi ga je zao bukvalno kao sluga u ferrariju.kazes da su vettela propustali pa i alonsa bi da je morao krenit s 24 mesta...i ne kazem da vettel nije imao srece sta ga niko nije jace zakacio no sreca prati hrabre... bog mu je pomogao 2 puta kad se trebao vadit s 24 mesta na yas marini i interlagosu...btw nemoj pricat da bi alonso imao 100 bodova prednosti kao prvo red bull ima mozda najbrzi bolid no mclaren je takodjer tu negde pogledaj zadnje 2 trke a i neke pre drugo sta su hamiltona unistili kvarovi on je takodjer mogao po naslov! No... bolid je dio F1 50%vozac 50% ostatak tima svi voze zajedno i ofc cija momcad je najbolja da ce i bolid bit najbolji a time i rezultati... tako je uvek bilo tako ce i ostat ;) .Tako bi se po tvome i schumacher mogao stavit u lose vozace... jer nije uspeo doc do podija u mercedesu..a kad je bio u ferrariju koji je tada bio svet za sebe uzeo je 7 naslova.... :)

Lerby

pre 11 godina

Čestitke novom-starom šampionu i pobedniku ove dramatične trke. Neverovatno, ali kad god su ovakvi uslovi i luda trka, najčešće slavi Button. Od njegovih 15 pobeda, čak 7 je dobio po kiši i vanrednim okolnostima. Svaka čast! S obzirom da su u donjim komentarima pomenuti najzanimljiviji detalji trke, ja bih samo pomenuo da je Vettel imao i mnogo sreće u nesreći posle okretanja jer je Kamui munjevito reagovao i izbegao sudar. Ostali vozači iza imali su dovoljno vremena da eskiviraju bolid Red Bull-a. Zato je Lewis ove godine, nadam se, "ispucao" sve pehove za narednu sezonu. E sad, da li je njegov prelazak u Mercedes "peh" sâm po sebi, videćemo. Tu već neće imati na koga da se žali, odluka je bila njegova. Bila su na ovoj trci i dva komična detalja: zalutali Kimi i kadar u kome zajedno nakon odustajanja Pérez, Senna i Grosjean pešice prelaze travnjak. Nedostajao je samo Maldonado (takođe se slupao), pa da društvo bude kompletno:) Zanimljivo da su navijači Kobayashi-ja širom sveta do sada prikupili 500000£ kako bi pomogli Japancu da nađe mesto u F1 (pominje se Force India). Držim palčeve Kamui-ju, on mi je nasimpatičniji lik među vozačima. Inače, ovo je bio 500.GP nastup za Renault motor u F1 i sjajan način da se proslavi jubilej. Meni je, ipak, kraj trke bio najbolji deo nedeljne drame – čekao sam 21 godinu da ponovo vidim Piquet-a na podijumu:) I za kraj, nedeljna fotografija:
Prvi red i sedišta samo za šampione http://www.grandprix.com/jpeg/jiri/pbra12/sun/drivers1-lg.jpg

Alex PB

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...
(Johny, 26. novembar 2012 01:50)
Valjda se zove osovina koja drzi tocak i nos bolida, nisam ni ja neki strucnjak za aerodinamiku! :)Te 2005.godine, bilo je pravilo da nisu mogli menjati gume i na kojim pocnes trku, na istim moras da zavrsis. Posto je Kimi naglo zakocio u jednoj krivini, pojavila se neravnina na gumi i auto je poceo da podrhtava. Mogao je da ode u boks i zameni gumu, ali bi izgubio prvo mesto. Rizikovao je i rezultat je poznat u zadnjem krugu.

Johny

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...

snicla

pre 11 godina

@neko
2005. i 2006. najbolji auto u karavanu? :) o cemu pricate? od vn spanije u maju 2005. do vn kine te godine, reno nije mogao da prismrdi meklarenu. procene su da je tada meklaren bio od 0,6 do sekunde brzi od renoa. kakav najbolji auto? pa sve pobede od spanije do kine (u kini su bili brzi) su ostvarili zahvaljujuci odustajanjima meklarena, sudarima kimija i montoje. o tome da li je reno imao najbolji bolid potrazite vise na yt u intervjuu sa alonsom posle zavrsetka sezone.
2006. donekle, 2005. nikako.

Alex PB

pre 11 godina

(Vuko, 26. novembar 2012 02:05)
Nije zbog jahanja krivine, nego jakog kocenja i na gumi se pojavila neravnina ( flatspot ) sto je uzrokovalo jake vibracije bolida i pucanje osovine.

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)
(Fetel svaka cast, 26. novembar 2012 08:33)

A sto je Vettel napravio po uvjetima gdje Red Bull nije najbrzi,vec su svi jednaki??Prvo se odmah izvrtio,zatim su mu se svi sklonili da ih pretekne,a onda se vozi0 na 7.mestu jer je znao da nije sposoban za vise dok nema najbrzi bolid,dok je Rain man Alonso sa 8.dosao na 2.mjesto sto nije mala stvar,u uvjetima kad bolid ne bi odluciva Alonso bi bio 100 bodova ispred ovog laznog sampiona!!

ja

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo.
Vetel ima incident na pocetku, ostecen bolid i neverovatna sreca da je ostao na stazi.
Alonso se zali, naravno odmah ga slusaju i SC izlazi na stazu. Alonso opet napreduje.
Sudar Hilkenberga i Hamiltona, Alonso opet napreduje.
Masa pusta Alonsa, koji opet napreduje.
ALI, malo je, malo je.
Koliko mi je drago sto titulu nije osvojio...ZALONSO :)
Pravda pobedjuje.

mrmot

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.

ccc

pre 11 godina

za neverovati je koliko se mrzi alonso koji je verovatno najkvalitetniji vozac u f1. mrznja je bolest.
fetel treba da prvo ode u lotus da se izgrli i proslavi pobedu jer su mu grozan i rkonen doneli titulu izbacujuci alonsa na startu dve trke, na kojima bi alonso uzeo bar 20tak bodova.
cestitkr batonu. kulturan momak. dobar vozac.

doctor

pre 11 godina

Cestitam Fetelu titula,ali ostajem pri tvrdnji da on ne moze uz rame sa nekim od legendi od kojih je statisticki bolji... Samo statisticki!

steta neprocenjiva

pre 11 godina

neverovatno koliko pacenika ima za ovim nemcem.prosecan vozac od red bulla favorizovan sa najboljim bolidom,eto za koga vecina navija.valjda se mnogi u njemu prepoznaju ili nemaju pojma o f1.isto kao ono:kimi gooo,kimi ovo,kimi ono.najmanje 3 puta sleteo sa staze,i to vama sampion?i tu 1 titulu je uzeo zato sto je mclaren us...o stvar!!!vazno je samo uvek da se pljuje po alonsu,coveku koji je za ostale izmislio voznju.

Sale

pre 11 godina

ko jos gleda formulu???wrc je pravi auto-sport!!! f1 je bio dobar dok su vozili (stari) m. sumaher, ralf, barikelo, cultard, hakinen i ostali, a ovo smece od f1 nije ni vredno pomena.

asad

pre 11 godina

Moze li mi neko reci kako je Vettel za 2 kruga sa 18. dosao na 7. mjesto.Reci cu vam.Mokra staza samo je trkaca linija nekako suha.Svi su na gumama za suho a idu na mokri dio staze i tako ih Vettel prolazi.Zasto ne znam.Schumacher ide ispred Vettela 15 sek. prednosti,to se sve istopi za 3 kruga Vettel ga predje,a Schumacher poslije toga nastavi ponovo voziti normalno tj. prije propustanja Vettela.A ako je Maasa propustio Alonsa stvanro ne vidim sta je tu sporno u istom su timu ako se ne varam zbog toga i postoje timovi,da bi se clanovi unutar tima pomagali.

alek

pre 11 godina

pricate o kimiju kao da je on malo dete kome se prasta kad polomi casu ili tako nesto...JAO KAKO JE SLADAK,MEDEN,JUJUJU...neverovatno je glupo ono sto je on pokusao i treba ga ostro kazniti zbog ugrozavanja bezbednosti i redara i svega tamo!!!cista bahatost...

zexBN

pre 11 godina

Dajte Robertu Kubici Red Bull-ov ili Ferrari-jev bolid i osvojice prvenstvo sa bar 80 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Najperspektivniji vozac kojeg je F1 imala, steta sto mu se desilo to sto se desilo. Cestitke Fetel-u, iako nisam njegov fan, nadam se da ce se Alonsu vratiti ovo u buducnosti, a pogotovo zelim da se Masi vrati ona titula koju je izgubio u trileru 2008.

fia

pre 11 godina

Kao da je Ferrari izmislio propuštanje prvog vozača...to postoji ot kada postoji Formula 1, a pratim je 40 godina. Vettel ima dupli DRS, danas su ga propuštali Caterhami, Toro Rosso, Weber, Glock, a i Schumacher ga je "častio"...dalje, prešao je jedan bolid pod žutom zastavom, otpadali su mu delovi sa bolida za šta takođe sledi kazna. Nije nezasluženo što je šampion, ali malo sagledajte stvari.

scuderia f1

pre 11 godina

6 mesto,los start,kisa i nista posebno nije pokazao sampion,i to sa najboljim bolidom.cim nije prvi nema nista od njega.samo ga je bolid spasao ove sezone.alonso je pokazao kako i sta se postize sa trece-razrednim ferarijem.i zato je alonso najbolji vozac ali sta da se radi,tako je i nemoze se tu nista.

darker

pre 11 godina

Sjajna timska utrka Ferrarija msm. na ono kada je Massa odvukao Webbera i tako omogucio Alonsu da ih obojicu predje,u tom momentu on je bio sampion.Steta mislim ali Alonso je izgubio titulu na one dvije utrke koje nije zavrsio sam je to poslije rekao.Sto se Vettela tice samo cu reci da taj nije zasluzio da bude trostruku sampion neko ce mozda misliti drugacije ali kada s ovakvim bolidom strepis prakticno do zadnjeg momenta to je pokazatelj da si solidan vozac ali da nisi ni blizu te casti da budes u rangu s jednim Sennom,Laudom,Prostom i sta ja znam jos s kime.Kada mu bolid ne bude toliko dominantan onda cemo vidjeti njegovo pravo lice.Alonso je u 80% utrka ove sezone morao da se probija sa 7 ili 8 mjesta dok je ovaj sve svoje pobjede ostvario s polea.

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .
(Fetel svaka cast, 25. novembar 2012 22:07)


Ajde ne govori gluposti,prvo taj nadimak je toliko jadan da samo pokazuje koliko si djetinjasto deriste,vjerovatno nemas ni 10 godina,da zalonso...ajme sto majka sve rodi,drugo ako je bilo krhotina na stazi safety je morao izac,zbog krhotina je Rosbergu ako se ne varam guma probusena,a ako cemo vec govorit o propustanju ajmo rec propustanje svih 10 bolida kad je Fetel sa 22.mjesta u 1. krugu dosa do devetog,a onda da ga Weber slucajno ne pretekne izleti sa staze i onda ga jos Sumaher propusti ko da ga nema,a onda jos Fetel ne dobije kaznu za udaranje Senne i 2 pretjecanja pod zutim zastavama,ali posle utkrke smo videli prijateljstvo Bernija i Fetela,njegov ljubimac danas nije smio izgubit,u sto se formula pretvorila...a ti je nemoj pratit vise,nije to za tebe!

Aleksa

pre 11 godina

Da Alonsa nisu izbacili u Belgiji i mislim Japanu svi mi znamo ko bi bio pobednik. Cak i u Italiji su imali kvar pa Alonso nije stigao do pol pozicije. Cestitke svim vozacima. Sjajna sezona

Liverpul

pre 11 godina

Mozete da se lozite koliko hocete taj fetel je klasicna rupa od vozaca,dace Bog narednih godina da dobije neki losiji bolid pa cete videte koliko decko nema pojma,nego samo ima po deset puta bolji bolid od konkurenata.

sudnji dan

pre 11 godina

Ovo je vise od pobjede, vise od titule. Sta reci nakon utrke u kojoj se Senna zabija u Vettela, kad izlazi safety car na zahtjev Alonsa... Pravi sampion i sa ostecenim bolidom zavrsava sesti. Svaka cast majstore!

ja, opet

pre 11 godina

Ponovo sam odgledao snimke incidenata.
Samo bih zeleo da realno dam komentar na one najbitnije koji su mogli presudno da uticu na trku i sampionat.
Najpre, krajnje je cudno da na kraju pravca, Sena nastavlja agresivno pravo i udara u Vetela, zanimljivost je da on nije kaznjen za izazivanje sudara?!?!?
Zatim, najvaznije, Hilkenberg je iz TOTALNO NEPOZNATOG razloga kaznjen za izazivanje sudara?!?!?!? Covek je u krivini bio ispred Hamiltona i samo nesrecnim slucajem je doslo do sudara jer je njegov bolid nekontrolisano zaneo zadnjim delom(ne prednjim - znacajno kod postojanja namere, prednjim je ulazio u krivinu) u desno prema Hamiltonu, koji je takodje isao u njega u levo, cime je samo doslo do jaceg sudara. Elem, za ovo je Hilkenberg kaznjen??!?!?!
Kad se u ova dva ocigledna slucaja sabere i Alonsova zalba i `izlazak u susret` rukovodstva trke, sve je jasno.
Ono sto bih ja sad ocekivao jeste zalba Ferarija kako je Vetel vozio bolid koji nije bio po bezbednosnim propisima. Ali, na to smo od Zalonsa vec navikli.

saraj

pre 11 godina

Svaka cast ovom Vetelu.Prvo se covek za nepun minut sa zadnjeg mesta vrati na 12.Pod zutom zastavom pretice Kobajasija i na kraju ga Sumaher onako lezerno pusti na 6. poziciju.

Mozak

pre 11 godina

Šta reći, sezona za pamćenje, posle onih 7 različitih pobednika u prvih sedam trka, očekivalo da se da će biti sve neizvesnije, pošto se ne ložim na mainstream navijao sam za Maldonada i Pereza, a danas naravno za Hulkenberga koji je sam sebe sjebao iako je bio najbolji na stazi.

Što se tiče bolida Red Bulla ono više liči kao da sada uzmete igricu F1 2012 pa stavite sve na easy, a plus AI protivnika na amateur (ko je igrao zna). Pre par trka je startovao sa 24 mesta, pa završio 4-ti, danas isto se okrenuo, bio zadnji, loše odrađen pit, kalkulantska vožnja iza Kobajašija pola trke i opet šesti, sasvim dovoljno. Bez uvrede Vettelu, ali da KARTHIKEYAN sedne u taj bolid osvojio bi titulu sa mnogo manje drame.

Iron ican

pre 11 godina

Bravo za Fetela,sa onakvim krsem je pobedio mocni Ferari za cela tri boda.Gde bi bio onaj Alonso da vozi Red Bul?Nigde!Po tome se razlikuju pravi sampioni od prosecnih.Cestitke za sve koje u Fetelu vide novog Sumahera.

navijac

pre 11 godina

dakle dokle vise ovaj Alonso da kuka,place cmizdri u novine, radio, tokom trke...i njegov tim koji godinama unazad se sluzi raznim "varanjima"

Svaka cast Seb!Istinski sampion!

vettel...die beste... weltmeister

pre 11 godina

Sta reci, koju posluku porati?
Senna nicim izazvan udara u Vettela
Vettel na posljednjem mjestu
Alonso na -45 sekundi trazi i dobiva safety car
Kaznjavanje Hulkenberga da bi Alonso prosao naprijed
Kamikaza potez Kobayashija (motor Ferrari) u cilju izbacivanja Vettela (samo je prisebnnost Webbera sprijecila najgore)
Jedno vise zaustavljanje Vettela u boksu
... and the winner is Sebastian Vettel

Nando

pre 11 godina

Iako sam navijač Alonsa, najtužnija vest je da SP i sledeće sezone prenosi F1. Komentatori SP ubijaju uživanje u trkama, danas su trebali da "divljaju" koliko je bilo uzbudjenja, a oni kao dva tutumraka, očajno! Pozdrav za Senu :D Vamos Nando forza Ferrari

Pravda

pre 11 godina

Xaxaxaxax,tako ti i treba zAlonso.Ni sva sreca koju si imao ti nije pomogla..cak i prolazak Hulkenberga kroz pit za kaznu..ma daj,sto nisu ostavili istragu nakon trke kao i ostale sto znaju,ali nee,sve kako bi ti bio prvak..ali juce.Ne bi ni ove titule do sad osvajao da nisi imao bolide mnogo bolje od ostalih.ZAO MI JE HAMILTONE,KAKAV NEISKORISCENI POTENCIJAL!

predo

pre 11 godina

@Mićko
"tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida"

Da li je ovo neki vic ili si samo satiričan?
Eto svi smo videli kako je Šumi "razvio" Mercedes za ove tri godine. U stilu "ne pomaži mi više majke ti". Svake godine sve gori i gori, a sve više para i para se ulagalo.
Doduše u Ferrariju sa neograničenim budžetom trebalo mu je pet godina da dođe do prve titule i osvoji pet u veoma jakoj konkurenciji "vrhunskih" vozača tipa Barikelo, Kultard, Montoja, i da ne zaboravim njegovog buraza.

pgf

pre 11 godina

bravo je malo reci za momka od 25 ljeta i trostrukog prvaka svijeta!svi su bili protiv njega ,gari ridji,zalosni ponajvise, ali je sad jos zalosniji,tako pognute glave moras prihvatit poraz .sefovi timova novinari mediji zasto ga toliko negotive.mlad uspjesan mozda zbog toga ali to je za pohvalu a ne za kudjenje.tek iduce godine ce ih masakrirat,samo da mu bolid bude konkurentan i granica nema,ko zna gdje ce se zaustavit.tri godine vladavine i jos godina 100!K A P A DOLJEEEEEEE

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo majstore! Vet-trick! Sa oštećenim bolidom, sa 4 pit-stopa naspram Alonsova 3, sa idealnim uslovima za Alonsa "kišnog čoveka", stići do titule, veličanstveno! Neka neko sada kaže da Sebastijan nije nikakav vozač, da li je moglo teže od ovoga? A sledeće godine će postati prvi sa 4 zaredom!

Zare 993

pre 11 godina

Feteeeeeeeeeeeee!!!!!! Bravo za ovakvu voznju, nakon incidenta na pocetku, ostecenjem na formuli, pogresno stavljenog seta guma, greskom prilikom stavlanja intermediate guma ( jer je ekipa bila nespremna za njegovo dolazak u box ), uspeo je da osvoji titulu!!!!!!!! Bravooo!Bravooo!Bravooo! Veliki si kralj, car! Sve najbolje ti zelim u sledecoj sezoni, pa da castis kad osvojis i cetvrtu titilu! :D Feteeeeeeeel!

E72

pre 11 godina

Ja prvo cestitam nekima koji ostavljaju komentare ovde.Oni mozda ni vozacku nemaju a znaju da kazu kako Fetel nije zasluzio 3 titule.Ne pricamo o jednoj pobedi,nego 3 TITULE.Da li mislite da se u Formuli 1 sedne u bolid,tako lako odvozi trka,sezona...i postane sampion.Svaki poen je zasluzen ko god ga osvojio,o tituli da ne pricamo.Alonso je ove godine imao 40 poena prednosti,i izgubio.Nije pobedio duuugo dugo.Da li taj vozac sa svojim timom zasluzuje titulu-NE!Sta se sve nije radilo u korist Alonsa samo da bude sampion.Dugo pratim formulu,ali ono kaznjavanje zato sto se bolid zaneo na mokroj stazi...ao ao ao.Potpuno mi je normalno da timski kolega pusti drugog,ali da namerno "pokvare" menjac da bi zaradio jos koju poziciju.Varate se ako mislite da ce koj god vozac seo u Red Bul pobedjivati.Taj isti bolid vozi i Veber,gde je on-nigde.Isti Ferrari vozi i Massa...Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...Iste bolide su imali i Shumacher i Massa,isti Lotus voze i Raikonen i Grozan.Dakle,postoji razlika kod vozaca koji su tzv.Sampionskog kova,i vozaca koji ce biti vecito drugi.O malerima...ako je neko ove godine imao malere onda su to Hamiltom,Schumacher i Red Bul sa nepouzdanoscu.Saberi oduzmi,sasvim zasluzeno Fetel CHAMPION!

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Zalonso ce sanjat fetela 2 puta je izgubio naslov u drami a takvo sto se ne zaboravlja... Budimo realni u ovoj trci.. zalonso nije nista kazao... dosao je na 2.mesto al zahvaljujuci massi koji ga je propustio... i sudaru hamiltona i hulkenberga...+ sta je izasao safety car na njegov zahtev sta je bilo bas jadno.... iz razloga jer je zaostajao za prvom trojkom pola kruga skoro... zato jos vise vredi titula fetela svaka cast i srecno dogodine ;) .

goran

pre 11 godina

Bas mi je drago posebno zbog ferarijevaca koji su se opet ponadali da na glupost uzmu titulu ,koliko je samo pehova imao Vettel na ovoj trci pa jos i vozio sa ostecenim bolidom i opet uspeo da nadmasi sakupljaca bodova koji je imao opet neverovatnu srecu jer da nije bilo batona,hamilton i hulkenberg su svojim sudarom mogli zamalo da mu donesu titulu...

garymac

pre 11 godina

Sramota koliko se namesta fetelu.Ne samo sto mu se namesta nego ima i srece.Onaj Alonso kao da je proklet.Sta bi tek bilo da ima bolji bolid od onog Ferarija.Mali vozac onaj fetel.
(mrmot, 25. novembar 2012 19:03)

Vidim da s pravom nosis svoj nadimak, tj potpis ovde.
Hronologija dogadjaja ide ovako. Sena u prvom krugu bez ikakvog razloga udara u Fetela, ovaj ostaje nekako na stazi sa ostecenim bolidom ali kao poslednji.
U trenutku kada su Hulkenberg i Baton pobegli vise od 40 sekundi Hamiltonu i Alonsu, Spanac trazi Safety car, naravno on odmah izlazi i on ponovo dobija priliku da nesto uradi.
U trenutku ponovnog pocetka jace kise Fetelu 2 puta u 3 kruga menjaju gume zbog pogresne procene!
Hulkenberg koji je bio ispred Alonsa dobija kaznu zbog trkackog incidenta, zaneo mu se bolid, pritom vozili su po kisi gde se to svima desava. Do sada niko i nikada na kisi zbog zanosenja nije dobio kaznu!
Tim sudarom i Hamilton ispada, takodje je bio ispred Alonsa.
Dakle imao je pitaj boga zasto, ali milion sansi na ovoj trci, sam je pokazao da nije spreman za titulu samim tim sto nije ni rizikovao.
Sa druge strane Fetel je uz sve pehove izdrzao cak i daleko vise rizikovao sa ostecenim bolidom i obilazio neke vozace i po 3 puta.
Da ponovim, Fetel je zavrsio na 6 mestu i pored toliko otezavajucih okolnisti, svaka mu cast, zasluzio je titulu u ovoj ludoj trci.

srb

pre 11 godina

Bravo legendo, jos jednom si dokazao da si najjaci... A ovi koji komentarisu kako njegov bolid maltene sam ide, neka shvate da je Fetel najbolji..

perapk

pre 11 godina

Bravo Fetel - stvarno sampionski! Zao mi je sto je Hamilton ispao. A zalonsa ko sljivi, mada se vidi da je Ferari i dalje odlican tim.
Prenosio je Sport-Klub a najavili su i za dogodine.

Filip

pre 11 godina

Da se razumemo , svako od njih da bi bio tu gde jeste mora da bude perfektan vozac , sto i jesu svi ali Fetel ne bi bio tu gde jeste da nema najbrzi bolid , sa druge strane mislim da je Hamilton kvalitetniji vozac ali tokom cele sezone nije imao srece ni sa bolidom ni sa mehanicarima . Fetelu svaka cast , kako god , ipak je osvoio titulu .

Alonso sampion!!!!!

pre 11 godina

Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)
(Fetel svaka cast, 26. novembar 2012 08:33)

A sto je Vettel napravio po uvjetima gdje Red Bull nije najbrzi,vec su svi jednaki??Prvo se odmah izvrtio,zatim su mu se svi sklonili da ih pretekne,a onda se vozi0 na 7.mestu jer je znao da nije sposoban za vise dok nema najbrzi bolid,dok je Rain man Alonso sa 8.dosao na 2.mjesto sto nije mala stvar,u uvjetima kad bolid ne bi odluciva Alonso bi bio 100 bodova ispred ovog laznog sampiona!!

Mare

pre 11 godina

Ne znam zasto se poteze Alonsovo pozivanje SC kada je Fetel prvi to ucinio upucujuci poruku direknto direktoru trke, krhotina je bilo po celoj stazi a njih dvojica su mogli najvise da izgube tako da, po vec ustaljenom obicaju na ovim stranicama, pisu se gluposti iz ciste pakosti. Alonsu apsolutno nista nije cinilo smanjivanje razlike jer njegov bolid nije imao tempo da isprati ni MCL ni FI, moglo je samo da mu dovede trku u pitanje jel se smanjila razlika bolida iza njega. Jeste, imao je srece zbog incidenta Hulka i Hamiltona ali isto tako je i Fetel bolje plasiran zbog te cinjenice. Masa je propustio Alonsa, naravno da ce to da uradi, Shumi je propustio Fetla, hm? Vidim da ovde ljudi zaboravljaju da je vas sampion na startu izgubio 4 pozicijie (isto koliko ih je Alonso nadoknadio) i pre incidenta sa Senom. Zavrsio je kao 6. sa ubedljivo dominantnim bolidom, 3 poena vise od Alonsa (ciji bolid je 3. po snazi, realno). Nije mi bas to sve sampionski ali ajde, imao je vise pobeda, tim koji savrseno funkcionise i zasluzio je. Iskreno se nadam da ce sledece godine Ferari dati Alonsu bolid kakav zasluzuje.

eurofighter

pre 11 godina

Kako sad nema teorije zavere? Vozaci toro rosa, Veber, Sumaher.Svi redom su se sklanjali Fetelu. A pri tom su bili na gumama za kisu. Bas sampionski.Oni koji ne priznaju Hamiltonovu titulu osvojenu u Brazilu 2008., ne bi trebalo da priznaju ni ovu Fetelovu. Ne zelim da umanjim uspeh Fetela. Ne mozes da budes sampion a da ne zasluzis, znaci zasluzeno osvojena titula. Mozda je neko zasluzio vise, mozda ima i boljih vozaca...

bosko

pre 11 godina

kad se sumira cela sezona shvatam da bi hamilton bez problema uzeo titulu da ga tim,sudari i kazne nisu u tome sprecile. izgubio je gomilu bodova a bolji je vozac i od fetela,koji je realno jos uvek klinac ali u najboljem timu,i od alonsa koji ni izbliza nije tako agresivan i trkacki kvalitetan kao dok je vozio za reno

wertz

pre 11 godina

molim vas nek neko preuzme prenos dosta mi je cimanja sa ubagovanim internet streamovima gde mi stoje reklame koje moram da cekam 20 sekundi da bi ih skinuo... inace trka je fenomenalna bila iako Alonso nije pobedio; cestitke Vettelu

extremesportist

pre 11 godina

Alonso je mozda danas imao srece, ali to se ne moze reci za prethodne trke,u Japanu je ispao ni kriv ni duzan... Covek je bio sampion dva puta sa osrednjim renoom a malo mu je falilo da osvoji jos 3 titule (danas, 2010. i 2007.) Nadam se da ce sledece godine biti bolje za ferari i da ce Kobajasi da nadje kvalittniji tim jer covek stvarno zna da vozi.

Johny

pre 11 godina

rece neko kako je alonso zasluzio trku i da je najbolji/kvalitetniji vozac trenutno...2005 i 2006 je imao srece kada se drugima kvario bolid kao raikonenu...imali su njih dvojica 2006 mislim isti broj pobeda, 6, a kimiju se kvario ne znam ni ja koliko puta bolid u zadnjem krugu kao reicmo na nirburgringu...alosno doso u mclaren, hamilton ga stavio u dzep, zali se ovo ono...vrati se u renault i naravno nista, dodje u ferari...tu i tamo, ima bolid koji nije bas tako dobar ali moze da konkurise i nista...mislim da je najbolji vozac od svih njih trenutno kimi, samo steta sto nije imao nesto bolji lotus, daj boze da ga ima sledece sezone. fetelu cestitke

SQI

pre 11 godina

Više nego zasluženo. Nema sumnje da je Red Bull brži od Ferrarija, ali nikako nije pouzdaniji - pogledajte koliko je Vettel imao incidenata u toku sezone a koliko Alonso. Da su imali podjednaku količinu sreće, šampionat bi odavno bio gotov. Takođe, Alonso danas nije bio agresivan, željan da rizikuje...gledali smo Vettela kako postavlja najbrži krug trke pred sam kraj, kad je već bilo jasno da nema šanse da stigne do mesta broj 4 koje mu garantuje titulu.

U svemu mi je žao Masse koji se ponižavao tokom sezone, a jasno je da je u poslednjih nekoliko trka bio daleko brži od Alonsa.

snicla

pre 11 godina

@neko
2005. i 2006. najbolji auto u karavanu? :) o cemu pricate? od vn spanije u maju 2005. do vn kine te godine, reno nije mogao da prismrdi meklarenu. procene su da je tada meklaren bio od 0,6 do sekunde brzi od renoa. kakav najbolji auto? pa sve pobede od spanije do kine (u kini su bili brzi) su ostvarili zahvaljujuci odustajanjima meklarena, sudarima kimija i montoje. o tome da li je reno imao najbolji bolid potrazite vise na yt u intervjuu sa alonsom posle zavrsetka sezone.
2006. donekle, 2005. nikako.

KIMI NS

pre 11 godina

Nazalost-kraj sezone,ali me opet raduje sledeca gde bi po ovome sto je vidjeno,trebalo da se u trku za titulu ukljuce jos Lotus i Mercedes.Sta reci za ovu sezonu-ko voli Vetela,on se raduje,ko voli Alonsa tuguje.Mi fanovi Kimija se mozda najvise radujemo-onakav bolid,a TRECI u sampionatu,sto rece neko-moralni pobednik.Po meni Alonso nije zasluzio titulu,jer da prokockas oko 40-tak bodova,a pri tom ti se sve povladjuje u timu,onda i nije covek za titulu.Do marta 2013.pozdrav.

dexon

pre 11 godina

Da rezimiramo....Svaka cast Seb, zasluzio si...Weber ti ni gram pomogao nije, cak je za malo i u ovoj trci hteo da te izbaci, a na kraju zavrsio ispred....timski rad vam je nula. Ferari, kao i uvek timski, i uvek sa dozom prljavstine (Dok su Sumi i Kimi vozili ferari navijao sam za vas, sad ne mogu, to je jace od mene) , pouzdanost masine izvrsna, brzina "best of the rest", kao sto je nekad bio BMW, brzi od ostalih alo ni blizu vodecem dvojcu, McLaren, najbrzi i najnepouzdaniji i najmalerozniji auto ove sezone...ako je neko zasluzio titulu pored vettela to su bilo koji od vozaca Mclarena. Shumaher...legendo, srecno u penziji, nema veze sto nisi bio na nivou ove tri sezone, meni je srce puno samo kad te vidim na stazi, HVALA TI NA TOME

srki

pre 11 godina

po meni losa trka obojice..da se ova dvojica nisu sudarila i da ga masa nije pustio alonso bi bio 5 verovatno dok bi fetel bio tu negde 8 ili 9 jer po meni sumi ga je pustio..tako da osetio se znacaj trke na obojici i nisu pokazali sve sto znaju...

deki73

pre 11 godina

Kao što u sportu navijam za jednu ekipu (uopšte nije bitno koju), u formuli navijam za Alonsa. Cestitam Fetelu na tituli, ali ostaje veliki zal za mog miljenika. Vrlo sam tuzan

ZastavaAMG

pre 11 godina

Po mom misljenju titulu je mogao i Kimi da uzme kao i Luis ili mozda Dzenson, Fernando naravno, svi su u jednom trenutku imali neku prednost. Cudna sezona krajnje, hvala kisi i vozacima na nezaboravnoj poslednjoj trci. Mom omiljenom vozacu, SUMAHERU, koji mi je pruzio nezaboravnih 15 godina koliko pratim F1 zelim sve najbolje i jos jednom hvala. Najbolji si!

Kimifan#1

pre 11 godina

Odlican trka,svaka cast Feteu.Od loseg starta do sudara sa Senom,pa do kresaka tima u pitstopu.Alonso je izgubio titulu 2 put u poslednjom trci sa Ferarijem .Luis je lose zavrsio saradnju sa Meklarenom(za sada),ali se nadamo boljom voznjom u Mercedesu.Steta za Hullkinberga koji je mogao doci do svoje prve pobede.Sumi je zavrsio svoje F1 karijeru, nedostajece nam.
Pozdrav svim F1 fanovima,vidimo se sledece sezone.
GO KIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!

Александар 3105

pre 11 godina

Честитке Фетел, браво! Сад само кад се сетим неких коментара од јадоша који остављају овде назови коментаре како Фетел може победити само са прве стартне позиције, мука ме хвата. Лош старт, ударац од Сене, окретање, 6 место и шампионска титула. Заслужено, нема шта. Браво Фетел, врхунски возач, врхунски болид! Браво и Алонсо! Са онаквим Фераријем, 2 у генералном пласману??? Врхунски, мајсторски! Штета за Хилкенберга, баш, баш штета, наравно и за Хамилтона. Маса одличан! Одлична трка, али одлична! Надам се да ће и следећа сезона бити добра као и ова!

Vuko

pre 11 godina

I bi kisa, po zzelji Ferrarija! I udari Senna Vettala, na odusevljenje Ferrarija! I pade Vettel na posljednje mjesto! I bi mu ostecen bolid! I ne pomoze mu Webber ama bas nista! I pogrijesise mehanicari sa gumama! I ispadose Hamilton i Hulkenberg (bar iza Nanda)! I skloni se Massa opet! I izadje SC da se anulira minut prednosti! I sta sve ne bi danas na Interlagosu, ali se sampion ne promijeni!

Svaka cast Buttonu. Danas nema govora o konkurentnosti bolida, bar ne kada je 5-6 najboljih bolida u pitanju. Alonso je odvozio dobru trku, ali ne dovoljno. U kisnim uslovima, kada vise nema veze jeste li za volanom Ferrarija, Mclarena ili Red Bulla, Alonso je nakon SC dosao na 3 sekundo od Buttona. Razlika je narasla na citavih 21, a to nije uradio Mclaren Ferrariju, vec Button Alonsu. Sto se tice Vettelovog obilazenja Schumachera, mozda mu se nije Sumi odupirao, ali je u naredna 3 kruga prednost narasla na vise od 7 sekundi. A i nije bilo neophodno to mjesto vise. Alonso je imao cistu situaciju, samo je trebao da vozi kao recimo Hulkenberg i sve bi bilo OK, ali nije. Nije to uradio ni 2010. Zao mi ga je, jer je dobar vozac, mozda najkompletniji danas, ali mora se odati priznanje Vettelu od strane svih onih koji navijaju za bilo koga drugoga. Mali je veliki sampion, i sada su ozbiljno ugrozeni mnogi rekordi. Zna li neko da objasni zasto Ferrari insistira na Vettelu ako je toliko prosjecan! Massa ce sljedece godine sjedjeti tu samo zato sto je Vettel vezan za RB.

mix

pre 11 godina

Bravo za Fetela.
Drugo, sta bi bilo kad bi bilo, da nije Alonso izleteo u nekoj trci ove godine, da nije ovo da nije ono. Pa i Fetel je izletao.
RedBull ima bolji bolid, koja glupost! Pa i Veber vozi isti bolid, a gde je on?
Mozda Fetel nije najbolji vozac, jer na ishod sampionata utice taktika, timski rad, i naravno vozacka vestina.

snicla

pre 11 godina

budimo realni, alonso i ferrari nemaju za cim da zale jer danas nista osim timskih preticanja nisu pokazali. tako da treba biti dostojanstven u porazu kao sto je alonso danas bio i sportski pruziti ruku. ne bi bilo nezasluzeno i da je ferrari uzeo, ali rb je na kraju bio najbolji, iako im je sreca danas u potpunosti okrenula ledja. zamislite da je fetel odustao na pocetku?
ali mi je najjaci utisak odlazak luisa iz meklarena na tako neslavan nacin. e to necu moci dugo da prezalim.

Mićko

pre 11 godina

Mene je Kimi slatko nasmejao :))))) Kakav car! Ono nisam video u 19 godina dugoj istoriji koliko pratim F1. Što se tiče pobednika i poraženog nemam šta posebno reći. Obojica su dobri vozači ali i dalje ni jednog od njih ne svrstavam u rang sa onim vozačima gde sada statistički pripadaju. Nadam se samo da će Šumaher ostati na nekoj funkciji u Mercedesu jer je njegovo vozačko i tehničko umeće neprocenjivo i svakako će im biti od velike koristi u razvoju bolida. Hvala Šumiju za brilijantne vožnje, trenutke uživanja i nervoze u prethodne dve decenije i naravno hvala za 7 titula majstore!

zlatkoNI

pre 11 godina

Jurnjava je prošla ali zadnju trku ću pamtiti po tri stvari:
1.Kimmijevo obilaženje i vožnja sa Šumaherom točak na točak kroz dve krivine i nekoliko stotina metara
2.Kimmijevo izletanje sa staze i pokušaj povratka na istu putevima gde kamera još nije kročila
3.Alonsovu primedbu na krhotine na stazi i momentalni izlazak bezbedonosnog vozila(malo se preračunao,moglo je da se desi da se Fetelu probuši guma)

Fetel svaka cast

pre 11 godina

Prvo alonso je startao 7 jer su kaznili maldonada.... a posle toga svi znamo kako dosao do drugog drugi su se medjusobno sudarali i eto + moze platit veceru massi! on sam mu je donio ove godine bar 15ak bodova... cak mi ga je zao bukvalno kao sluga u ferrariju.kazes da su vettela propustali pa i alonsa bi da je morao krenit s 24 mesta...i ne kazem da vettel nije imao srece sta ga niko nije jace zakacio no sreca prati hrabre... bog mu je pomogao 2 puta kad se trebao vadit s 24 mesta na yas marini i interlagosu...btw nemoj pricat da bi alonso imao 100 bodova prednosti kao prvo red bull ima mozda najbrzi bolid no mclaren je takodjer tu negde pogledaj zadnje 2 trke a i neke pre drugo sta su hamiltona unistili kvarovi on je takodjer mogao po naslov! No... bolid je dio F1 50%vozac 50% ostatak tima svi voze zajedno i ofc cija momcad je najbolja da ce i bolid bit najbolji a time i rezultati... tako je uvek bilo tako ce i ostat ;) .Tako bi se po tvome i schumacher mogao stavit u lose vozace... jer nije uspeo doc do podija u mercedesu..a kad je bio u ferrariju koji je tada bio svet za sebe uzeo je 7 naslova.... :)

Andrija

pre 11 godina

Kao ferarista cestitam red bulu i fetelu jer su zasluzili,kad sagledam citavu godinu prosto me cudi kako je alonso dogurao dovde,uzmite samo rezultate treninga i kvalifikacija svih trka i sve ce vam biti jasno!koliko je samo bilo trka gde je su bili sauber i vilijams konkurentniji od njih,kao i reno!nesto u ferariju je trebalo da se promeni jos od pre dve god u abu dabiji ovako i dalje cekamo pravi ferari koji ce da konkurise ovom vanzemaljskom red bulu i njihovoj taktici!drago mi je zbog mase valjda se napokon oporavi od one povrede!meklaren sjajan ali bez trunke srece ove godine..veliki pozdrav do sled sezone..

ceda

pre 11 godina

Navijam za Hamiltona ali sam jako srecan zbog Sebastijana, skidam kapu decku za sve sto je izdrzao na ovoj trci, svi faktori su bili na strani Alonsa, a on jednostavno nije imao brzinu i tacka. Zasluzena titula za Fetela i Red Bul. Sledece sezone ocekujte cudo od Mercedesa.

SQI

pre 11 godina

Još jedan jako interesantna stvar koju svi novinari zaboravljaju da pomenu u beskonačnom pljuvanju Schumachera.

U prvih 7 trka, kad je Mercedes bio solidan, Schumacher je odustao pet puta, samo jednom zbog svoje greške, sve ostalo su bili kvarovi. U tom periodu, Nico je pobedio i imao nekoliko podijuma pride, pa je bio u borbi za titulu.

Od osme trke u šampionatu pa do kraja, Michael je uzeo 50 bodova, Nico samo 26, ali je Mercedes tad već bio u užasnom stanju (što ovih duplo više osvojenih bodova čini još vrednijim). Na kraju ispade da je Nico bio daleko bolji po bodovnom saldu, a jednostavno je takav bio splet okolnosti. Opušteno je moglo biti potpuno drugačije. Ne mislim da bi to nešto posebno promenilo stvari - Schumacheru treba bolid barem ranga Ferarija, koji može da se bori za pobede i podijume a Mercedes je u poslednjih 7-8 trka bio najsporiji od svih bolida, ne računajući trojku za začelja.

Ne mislim da je njegov povratak u F1 promašaj - jednostavno bolid koji su Nico i on imali na raspolaganju daleko je iza onoga što imaju Red Bull, McLaren pa čak i Ferrari. Nažalost, novinari a često i fanovi zaboravljaju koliko je bolid bitan za uspeh u F1 - ako Lewisu loše krene sezona u Mercedesu, moraćemo da slušamo kako je i on u stvari odjednom zaboravio da vozi.

Alex PB

pre 11 godina

Isti Brown GP su vozili i Baton i Barichelo...
(E72, 25. novembar 2012 22:03)
Komentar mi se svidja samo ovaj deo je malo bzv.jer je Barikelo po meni isti kalibar kao Baton. U Bronu su bili ravnopravni i Baton mu nije mnogo pobegao na kraju sezone 2009. godine. Imao je 95 bodova,a Barikelo 77 bodova.

Treca Titula!!!

pre 11 godina

S tim bolidom i Grosjean bi bio šampion.....
(Bianconero..., 25. novembar 2012 21:15)

A Webber s tim bolidom nije usao ni u top 3 u krajnjem poretku.

f1

pre 11 godina

ja mislim da bi najbolja odluka za alonsa bila da napusti ferari i predje u mclaren.po meni on i baton bi bili savrsen tandem,najvise zbog toga sto su prijatelji i medjusobno se postuju.ako se ovo ne desi,neka ostane u ferariju jos 1 sezone,pa nek ide.tako bi po mom misljenju trebalo da uradi.

ps:cestitke fetelu!!!

Kosta

pre 11 godina

Iskljuci ves masini i ukljuci tv.
(Finger, 25. novembar 2012 18:03)

A ko prenosi, batice??? -.-
(dejandex, 25. novembar 2012 19:11)

Sport Klub... A kako je komentator najavio tokom trke, prenosiće i sledeću sezonu, sa mnogo više angažmana, tako da nas očekuje savršena sezona! Odlična slika uz sve bolje komentatore (malo su ušli u fazon konačno). Ja sam iskreno voleo Babićev komentar, ali znamo da on neće raditi na SK, tako da nam ostaje isti dvojac, koji je, opet ponavljam, bio na nivou zadatka i sve bolji iz trke u trku.

Miskec

pre 11 godina

Ok razumem da navijaci Alonsa pljuju Fetela ali nemaju razloga za to. Ja sam navijac McLarena i mogu da pricam o tome kako je 5 puta izbacen iz trke kada je vozio dobijajuci udarce od webera, maldonada i ostalih i kako je namesteno sto McLaren nije osvojio titulu kad je imao najbrzi bolid. Ali ljudi Fetel je pola sezone bio najbolji a Alonso prosecan. I zadnja trka je pokazala svoje covek bio zsadnji 3 puta isao u box polomljen bolid i covek na kraju 6.

I nemoj samo da mi neko ko navija za Ferari prica o namestanju trke u brazilu, da li se iko seca kada su se hamilton i rajkonen borili za titiulu u brazilu kako je hamiltonu na 3 sekunde slucajno iznenada zakazao menjac sasvim dovoljno da ovaj pobedi i osvoji titulu. I drugo nemoj da mi pricate kako je Alonso svetac sta je bilo sa namestanjem trke u Singapuru kada je Pike napravio sudar da bi Alonso pobedio, on je jako dobro znao za to.

Tako da te price o namestanju zaboravite, cinjenica je da ferari ove godine daleko iza RedBula a moglo bi se reci i McLarena samo sto naravno to stanje na tabeli ne pokazuje.

mmmmmm

pre 11 godina

realno dečko je i zaslužio... žao mi je samo hamiltona pošto je imao suviše mnogo pehova ove sezone inače je mogao biti u borbi za titulu takodje... gos.. alonso dobar vozač ali nije imao konkurentan bolid... najveće iznenađenje dobri stari za mene najbolji kimi na trećem obzirom da ne vozi klasu bolida kao ostala trojca... u svakom slučaju sezona za pamćenje ... jedva čekam sledeću!!!!

Fetel svaka cast

pre 11 godina

@alonso sampion
Haha a bas me zanima dal bi zalonso trazio safety car da je on u kojem slucaju bio 50s ispred svih kao hulkenberg i button i da mu to donosi naslov??' alonso je u tom trenutku bio daleko na 4.mestu i safety car mu bio jedini spas... nemoj tu glumit naivnog neg lepo priznaj realnost...alonsu 4 mesto ma da je fetel i izletio nista ne znaci...i jos nesta svi su pricali alonso pobeduje ako bude kise eto bila kisa i sta je napravio ??? nista dosao je na drugo mesto radi krsa hamiltona i hulkenberga,massa mu je jos na pocetku pomogao da prodje webbera i samog njega i ni kriv ni duzan dosao na 2 mesto pa nek sam nesta napravi, massa je kazao da je ferrari dosta brz tak da je bzvz vadit se na brzinu bolida a i u kisnim uvjetima nema bolida sa prednostima i manama! priznaj ko je najbolji i to je to :)

Mikron

pre 11 godina

Cestitke Fetelu na osvojenoj 3. tituli, kada je bilo najpotrebnije (Abu Dabi i Brazil) imao je srece, uz vestinu i hrabrost to mu je bilo dovoljno, ali je ova titula osvojena mnogo teze nego proslogodisnja.
Sa druge strane Alonso je izvozao svoju najbolju sezonu otkad je u Ferariju sa osvojenih 13 podijuma i svega 3 poena manje od Fetela. Imajuci u vidu da je Ferari na kvalifikacijama bio totalno nekonkurentan Alonsovi podijumi su jos znacajniji. Ferari je ove sezone pobedio na 3 trke, a McLarren na 6 trka, pa opet Ferari drugi, a Alonso ubedljivo ispred oba vozaca srebrne strele.
Naredna sezona opet donosi neke promene na bolidima, nadam se da ce biti jos neizvesnija od upravo zavrsene.

nekerozberg

pre 11 godina

I dalje se cudim RB bolidu. Kazu Ferari ove godine pouzdaniji. Ma mozda ali ako gledamo motor i menjac. Ali pogledajte sta se desavalo: Fetel na treningu udari u zid u Q1 i bez problema zavrsi treci u Q3. Onda u trci slomi deo krila i apsolutno nista ne izgubi od performansi. Onda nosem udari u reklamu i nikakav problem. Na drugoj trci pod grebe o asvalt dobar deo trke ali nema problema. Danas iz onakvog udesa ostaje fakticki neostecen, odnosno ostecen tako da nije ostecen. Veber isto danas. Kao James Bond sa onim Renoom 11...

Vuko

pre 11 godina

@Alex PB
Te 2005 na nirburgringu nije stradala guma, nego osovina. Nije zbog kocenja, nego zbog dosta grubog jahanja ivicnjaka 10-ak krugova ranije.

@Alonso sampion
Druze koristi nekad tacku umjesto zareza, cio pasus ti je jedna receneica, pa i ako si htio nesto ruzno rec o Vettelu, niko te nije razumio.

Kao navijac Vettela vrlo sam zadovoljan. I titula je potpuno zasluzena, ali ko gubi ima pravo da se ljuti i tu se nista ne moze. Kimi mi je jako drag i volim sto je tu. Ali da se razumijemo, taj Lotus nije nikakav krs, jer kad je Grosjean sa tim autom bio na podijumu 2 puta, to je dobar auto.
Vettel ima sampionski bolid, i bio je dominantan u jednom dijelu sezone, ali ne i citave godine. Bilo je momenata kada je bio iza Mclarena i Ferrarija. Massaje u posljednjih par trka osvoio 2 podiuma, sto nikome ne daje za pravo da govori o nekakvom uzasnom Ferrariju, ili je mozda Massa najbolji vozac. Alonso nije Zalonso, vec je fenomenalan vozac. Malo mu je falilo ove godine, ali sta bi bilo da je u Red Bullu, glupo je komentarisati jer nije tamo. 2005 i 2006 nije imao prosjecan reno, vec najbolji auto u karavanu. U sustini, titulu osvaja najbolji paket-bolid, vozac i strategija, a to je imao Red Bull.
Gospodin koji je omalovazio danasnju F1 pozvao se na par vozaca iz proslosti. Pogodak kao prstom u... Kakav Coulthard, Ralf i Barriccelo, pa to je prosjek covjece, a ne Vettel i Alonso. Par momaka ove godine (Vet, Alo, Ham, Rai i But) su pokazali sta je vozacka klasa.

MomaSRB

pre 11 godina

(Alonso sampion!!!!!, 26. novembar 2012 00:10) Ja ne znam koju si ti trku gledao!!! Kao prvo nije Vettel udario Senu nego Sena Vettela,kao drugo i Massa je propustao Alonsa i nije hteo da mu se priblizi i ako je Massa bio dosta brzi od Alonsa,kao trece,postoji razlika izmedju isticanja zute zastave za celu stazu (kada u vecini slucajeva izlazi safety car na stazu) i lokalne zute zastave, kao cetvrto Berni SVAKOM SAMPIONU tako prilazi na kraju sampionata i cestita titulu...(pogledaj malo 5-6-7 sezona ranije kada je Hamilton u poslednjoj trci isto u Brazilu uzeo Massi titulu),a kao peto,Alonso JURI sampionsku titulu,a vozio je trku kao devojcica(da ne kazem nesto drugo,nece objaviti),nego ceka gresku Vettela i moli Boga da ovaj ispadne tj odustane...,e pa majstore tako se ne postaje sampion i zato je Vettel sampion a ne Alonso... tako da te molim da ne lupas gluposti!!!VETTEL F1 WORLD CHAMPION!!!!

Felipe Massa Forever

pre 11 godina

Evo linka malo da vas nasmejem http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TA3RKqG9vtg Cestitam svima na svemu Fetelu na zasluzenoj tituli, Sumiju na srecnoj penziji, Alonsu i Masi na borbi, Batonu na pobedi a Hamiltonu na oprostajnoj trci. Sve u svemu ovaj sport je jos jednom dokazao da je jedan od najuzbudljivijih sportova u istoriji i da adrenalin i glamur koji on donosi retko koji timski sport moze pruziti. Pozdrav svima i vidimo se sledece sezone na startu u Australiji. :)

Kubica f1

pre 11 godina

(zexBN, 25. novembar 2012 19:20)

Brate nisi jedini koji tako misli.Danas sam procitao jedan komentar de se spominje da bi se vratio 2014.I dalje mu je desna ruka slaba.

Chiki

pre 11 godina

@Predo

Naravno da Sumaher nije mogao da "razvija" bolid kad je zabranjeno testiranje u toku sezone! Kad je on vozio za Ferari to je bilo dozvoljeno, u tome je stvar. Sumaher je mnogo vremena u svoje vreme provodio testirajuci i generalno mu je radna etika uvek bila jaca strana.

Alex PB

pre 11 godina

Kimijeva izjava nakon trke vezana za incident kad je navodno zalutao.. :)
Izleteo sam sa staze u 52.krugu, nisam mogao da vidim dobro, jer mi je vizir bio prljav i zamagljen. Tamo gde sam ja izleteo, mozete se vratiti na stazu kroz pomocni pit lejn, ali morate proci kroz kapiju. To znam jer sam uradio istu stvar 2001. godine i kapija je tada bila otvorena. Ovaj put je neko zatvorio. Sledece godine cu se postarati da bude ponovo otvorena. :)

aleksandar

pre 11 godina

Potpuno zasluzena titula ide Fetelu. Ne moze se biti "slucajno" prvak ni jedanput a kamoli 3. puta! Nesporno da je Red Bull kada se sve sagleda imao najkopletniji bolid ali posle pauze. Tu su bili sada itekao mocni Meklaren i Ferari,koji uopste nije tako nekonkurentan poput npr. Mercedesa. Zao mi Hamiltona, ne znam kakv ce bolid Mecedes da pripremi, ali njegova odluka mozda je i vreme da promeni sredinu. Ocekujem da pore Mercedsa i Lotus dobijemo pa da imamo bar 5 konkuretskih timova za No1 2013! A sto se tice vozaca pa ljudi najbolji i idu u najj ili najpespektivnije timove, Fetel, Alonso,Kimi(za koga navijam),Hamilton, sve su to sampionski kalibri sa razliticitim stilovima voznje i ko tvrdi drugacije ma za koga navijao taj ne zna mnogo o F1. Eto da ne duzim mislim da je i pored najboljeg Red Bulovog bolida(juce i ne bas) Fetel juce pokazao zasto je veliki sampion-vec dosta puta napisano da se ne ponavljam). Izvanredna trka, jedva cekam mart 2013. i noviu sezonu! Pozdrav svim ljubiteljima ovog sjajnog sporta!

Johny

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...

vladan djeric

pre 11 godina

Pre svega cestitke Red Bulu i njegovim navijacima na zasluzenom uspehu ove godine, realno najbolji su bili kada je bilo najpotrebnije i to je sve, ako se sve pogleda i stavi na papir mislim da RB8 nije bio jaci od MP4/27 ali je bio zdraviji da tako kazem pa se nije puno kvario, iako tabela ne pokazuje glavna borba je bila izmedju ta dva bolida sto i broj pobeda i polpozicija pokazuje, Ferari realno nije imao sansu cak ni juce jer da nije bilo Hilkenberga i Di Reste ne bi bilo toliko uzbudljivo jer Alonso jednostavno nije mogao nista Mclarenu ni po kisi ni po suvom a na kraju bi bio kratak za nekih 20 sekundi ako ne i vise, sto se 2007 godine tice tada mu je bilo vaznije da izbaci Hamiltona a ne da bude prvi na kraju i to je sve, srecu treba imati u svakom sportu pa i ovde ali ne moze se uvek tako pobedjivati i cekati da se drugome nesto desi, treba odati priznanje Ferariju na svim mogucim trikovima koje su pokusali ali jednostavno bez brzine nista ne moze cak ni kisa ne pomaze i to je to ona njihova patetika na kraju je blago receno smesna i nista vise, vazno je za Mclaren sto su vezali dve pobede steta za Hamiltona ali to je sport takvi su uslovi bili da je mala nepaznja odnela drugo mesto u sampionatu,, mala pauza pa sve ispocetka cekamo nove bolide i novu borbu ako bi se gledala jucerasnja trka Mclaren sledece godina uzima titulu jer tesko je verovati da ce Red Bul uzeti i cetvrtu titulu.

f1anatik

pre 11 godina

fenomenalns trka, zasluzeno osvojena titula jer je uspeo po kisi sa posl pozicije da se probije... Bilo bi bzvz da je alonso uzeo titulu da se vett povukao sa trke ili obrnuto. ovako svakom onoliko koliko je vozio. sto se tice konstruktora ferrari je pouzdaniji od mcl bez obzira sto je mcl brzi kada su svaku drugu trku imali problem... hamilton je definitivno zasluzio titulu ove sezone ali kada ga nece onda nece. od pol pozicija na pocetku pa gresaka u boksu pa do sjajnih pobeda i onda do mehanickih pehova i incidenata, grozan belgija, maldonado valensija, hulk brazil, stvarno bez srece... sl sezone mercedes najavio napad na titulu tu je mcl rb ferr i lotus bice haos!

Denko

pre 11 godina

Luda trka!
Ipak ferari nema bolid koji je spreman da pobedi. U takvom slucaju je skoro nemoguce da Alonso postane sampion. Eto bila je i kisa, Vettel je imao pehove, bio je zadnji, vise puta bio u boks i opet nista. Ovo govorim jel svi ti Vettelovi pehovi su doveli do toga da bude gore plasiran od 4. mesta koje mu nosi sigurnu titulu. Znaci Alonso je imao situaciju sam da odluci prvenstvo t.j. da je pobedio postao bi sampion.
Ipak hvala svima na ovu veona zanimljivu trku. Pozdrav svuma i pono zdravlja do sledece godine.

Alex PB

pre 11 godina

(Johny, 25. novembar 2012 21:34)
Odlican komentar, samo cu te ispraviti za Kimijev kvar na Nirburgringu 2005. godine, jer nije bio kvar bolida vec problem sa gumom nastao posle jednog kocenja.

Alex PB

pre 11 godina

(Alex PB, 25. novembar 2012 22:42)
cek da ispravim sad ja tebe :D nije bio problem u gumi vec ono sto na bolidu drzi tocak (nemam pojma kako se to zove) polomilo se...prednji levi ako se ne varam...
(Johny, 26. novembar 2012 01:50)
Valjda se zove osovina koja drzi tocak i nos bolida, nisam ni ja neki strucnjak za aerodinamiku! :)Te 2005.godine, bilo je pravilo da nisu mogli menjati gume i na kojim pocnes trku, na istim moras da zavrsis. Posto je Kimi naglo zakocio u jednoj krivini, pojavila se neravnina na gumi i auto je poceo da podrhtava. Mogao je da ode u boks i zameni gumu, ali bi izgubio prvo mesto. Rizikovao je i rezultat je poznat u zadnjem krugu.

ja

pre 11 godina

Zeleo bih da podsetim sta se u stvari desilo te 2005. god. na Nirburgringu sa Kimijevim bolidom.
Tacno je da je napravo jedno jako kocenje(zablokirao tocak) sto je dovelo do toga da guma na tom mestu bude oblika kakvog matematicari zovu isecak kruga. Pa ste imali krug koji je na jednom delu svog obima bio zasecen.
To je prouzrokovalo mnogo podrhtavanja i vibracija koje su se prenosile prilikom svakog okreta tocka.
Poenta cele price je da je od tolikog podrhtavanja stradala jedna od osovina koje drze ceo taj deo(nisam mehanicar pa ne znam kako se zove).
Uzgred budi receno, te godine su gume morale da traju celu trku, nije bilo zamene osim ukoliko nisu ostecene toliko da ugrozavaju bezbednost vozaca. A u McLarenu su smatrali da taj `flatspot` nije toliko ozbiljan pa gumu, prilikom dolivanja goriva, nisu ni dirali.
Kimija je spasio samo lanac, koji sluzi upravo za `ne daj Boze`, na kom je tocak i ostao zakacen.
Kasnije te godine na Interlagosu, Kimi je u kvalifikacijama, na prvoj krivini, ponovo `flatspotovao` gumu. Ron denis je istog dana bez ikakvog razmisljanja zamenio taj tocak i nisu ni bili kazanjeni jer su znali(upravo zbog Nirburgringa) da nije bezbedno voziti ga takvog.
Pomenucu, u cast odlazeceg Sumija, da se Ferari i on te godine mnoooogo mucio sa gumama i da su bili daleko od titule ali i da je Sumaher stalno govorio `tu smo, dacemo sve od sebe, mi mozemo` itd. Na tome mu se mora odati priznanje, nikad nije odustajao.
Pozdrav do marta 2013 :))

Vuko

pre 11 godina

@Snicla

Tacno je da je Mclaren bio brz, mozda i brzi od Renoa u drugom dijelu sezone. Kada se kaze najbolji auto, ne misli se na najbrzi, nego na sve ono sto dobar bolid treba da ima, ukljucujuci i pouzdanost. Sta je valjao taj Mclaren Kimiju i Montoyi kada 50% trka nije mogao da zavrsi. Kada su zavrsavali bili su ispred, ali nisu dovoljno cesto zavrsavali. Sad bi ja trebao rec, da je taj bolid bio pouzdan Alonso ne bi vidio titulu, ali cu se nadovezat na moj prethodni komentar. Reno je tada imao najbolji paket - auto, vozaca i strategiju, i potpuno zasluzeno slavio. Isto kao sto je to slucaj sada sa RB i Vettel-om.

Alex PB

pre 11 godina

(Vuko, 26. novembar 2012 02:05)
Nije zbog jahanja krivine, nego jakog kocenja i na gumi se pojavila neravnina ( flatspot ) sto je uzrokovalo jake vibracije bolida i pucanje osovine.

Lerby

pre 11 godina

Čestitke novom-starom šampionu i pobedniku ove dramatične trke. Neverovatno, ali kad god su ovakvi uslovi i luda trka, najčešće slavi Button. Od njegovih 15 pobeda, čak 7 je dobio po kiši i vanrednim okolnostima. Svaka čast! S obzirom da su u donjim komentarima pomenuti najzanimljiviji detalji trke, ja bih samo pomenuo da je Vettel imao i mnogo sreće u nesreći posle okretanja jer je Kamui munjevito reagovao i izbegao sudar. Ostali vozači iza imali su dovoljno vremena da eskiviraju bolid Red Bull-a. Zato je Lewis ove godine, nadam se, "ispucao" sve pehove za narednu sezonu. E sad, da li je njegov prelazak u Mercedes "peh" sâm po sebi, videćemo. Tu već neće imati na koga da se žali, odluka je bila njegova. Bila su na ovoj trci i dva komična detalja: zalutali Kimi i kadar u kome zajedno nakon odustajanja Pérez, Senna i Grosjean pešice prelaze travnjak. Nedostajao je samo Maldonado (takođe se slupao), pa da društvo bude kompletno:) Zanimljivo da su navijači Kobayashi-ja širom sveta do sada prikupili 500000£ kako bi pomogli Japancu da nađe mesto u F1 (pominje se Force India). Držim palčeve Kamui-ju, on mi je nasimpatičniji lik među vozačima. Inače, ovo je bio 500.GP nastup za Renault motor u F1 i sjajan način da se proslavi jubilej. Meni je, ipak, kraj trke bio najbolji deo nedeljne drame – čekao sam 21 godinu da ponovo vidim Piquet-a na podijumu:) I za kraj, nedeljna fotografija:
Prvi red i sedišta samo za šampione http://www.grandprix.com/jpeg/jiri/pbra12/sun/drivers1-lg.jpg