Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 16.03.2008.

08:00

Hamilton pobedio u Melburnu

Izvor: B92, zvanicni sajt

Autor:B92, zvanicni sajt

Default images

Vozač Meklarena Luis Hamilton pobednik je prve trke sezone formule jedan koja je vožena za Veliku nagradu Australije u Melburnu. 23-godišnji Britanac bio je brži za 5.4 sekunde od drugoplasiranog Nika Hajdfelda, nemačkog pilota u bolidu BMW Zaubera.

Još jedan Nemac Niko Rozberg proslavio je svoj prvi podijum u karijeri pošto je u Vilijamsu zauzeo treću poziciju.

Trku su obeležili brojni incidenti, a završilo je samo sedam od 22 vozača na startu. Nijedan od Ferarija nije prošao kroz cilj, pošto je svetski šampion Kimi Raikonen morao da odustane pet krugova pre kraja.

Dvostruki svetski prvak Španac Fernando Alonso bio je četvrti u Renou.

Bila je ovo peta pobeda u 18 trka koliko je Hamilton vozio u svojoj karijeri.

"Ova pobeda mi je najdraža od svih, jer vidim da sam se popravio u mnogo oblasti, ali ne bih rekao da je pobeda bez greške, jer postoji još dosta oblasti gde treba tek da se popravim. Dobro sam koristio gume, kontrolisao ritam i samopouzdanje. Ovo je bila moja najbolja trka", rekao je Hamilton.

Dok se Hamilton radovao pobedi, svetski šampion Kimi Raikonen i njegov kolega iz Ferarija Felipe Masa nisu imali preterano razloga za slavlje, jer nisu završili trku koja je vožena na temperaturi od 51 stepen celzijusa.

"Ulazim u novu sezonu, okrenuo sam novu stranicu, želeo sam da dobro krenem. Čitav tim je spreman da pravi dobre rezultate", dodao je Hamilton.

Pobeda Hamiltona i peto mesto Kovalainena dalo je Meklarenu vođstvo na samom početku sa 14 poena. Naredna trka vozi se naredne nedelje u Sepangu za Veliku nagradu Malezije.

Rezultati:
1. Luis Hamilton (Meklaren) 1:34:50.616
2. Nik Hajdfeld (BMW) +5.478
3. Niko Rozberg (Vilijams) +8.163
4. Fernando Alonso (Reno) +17.181
5. Haiki Kovalainen (Meklaren) +18.014
6. Kazuki Nakadžima (Vilijams) + 1 krug
7. Sebastijan Burdo (Toro Roso) + 3 kruga
8. Kimi Raikonen (Ferari) + 5 krugova

____________
Trku nisu završili: Robert Kubica (BMW), Timo Glok (Tojota), Takuma Sato (Super Aguri), Nelsinjo Pike (Reno), Felipe Masa (Ferari), Dejvid Kultard (Red Bul) , Jarno Truli (Tojota), Adrijan Sutil (Fors Indija) , Mark Veber (Red Bul), Dženson Baton (Honda), Entoni Dejvidson (Super Aguri), Sebastijan Fetel (Toro Roso), Đankarlo Fizikela (Fors Indija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

19 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu