Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.01.2017.

10:00

Ivanišević za B92: Novak i Endi su najbolji i tako će ostati

Goran Ivanišević, osvajač Vimbldona iz 2001. godine, govorio je u intervjuu za B92 o tome ko bi mogao da osvoji ovogodišnji Australijan open.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Ivanišević za B92: Novak i Endi su najbolji i tako će ostati
Photo by Morne de Klerk/Getty Images

Sa popularnim 'Zecom' nismo imali problema u komunikaciji – osim što je izuzetno korektan i strpljiv, bilo mu je drago da razgovaramo na zajedničkom jeziku.

Ivanišević je istakao da postoje mnogi scenariji u Melburnu, ali da ima osećaj da ćemo u nedelju dobiti novog Grend slem šampiona.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića.

"Mnogo je momaka koji mogu da osvoje Grend slem, biće interesantno ove godine. Postoji šansa da u finalu vidimo veliki duel Rodžera Federera i Rafaela Nadala, ali mislim da će turnir osvojiti neko ko nikada nije trijumfovao na Grend slemovima. Ne znam zašto, jednostavno imam takav osećaj. Imam dva imena – Miloš Raonić i Grigor Dimitrov", počeo je priču za B92 Goran Ivanišević.

"Ovde možete imati neverovatne priče – Rodžera Federera kako osvaja 18. Grend slem, finale između Rafe i Rodžera u kojem Španac pobeđuje, novog igrača koji dolazi do prve titule... To je ono što ovaj turnir čini posebnim jer su tereni mnogo brži nego na ostala tri velika turnira. Dobri udarači onda imaju šansu – videli smo Zvereva koji je stalno izlazio na mrežu protiv Marija, Istomina koji je išao po poene u duelu sa Đokovićem. Takav tenis treba da bude i zato se u poslednjih nekoliko godina najbolji tenis igrao ovde, u Australiji".

Prvu nedelju Ozi opena obeležilo je nekoliko velikih iznenađenja u obe konkurencije – ispali su Endi Mari i Novak Đoković, kao i prva teniserka sveta i prošlogodišnja šampionka Andželik Kerber.

"Dobro je za tenis što ima sve više 'gladnih' igrača koji misle da mogu da pobede najbolje, ali je dobro i za same favorite. Zbog toga će trenirati više i pokušavati da budu bolji. Jeste da su osvojili sve, posebno Novak, ali uvek je potrebna motivacija. Kada je ima Rodžer Federer sa 35 godina, naći će je i njih dvojica. Po mom mišljenju, Đoković i Mari su i dalje ubedljivo najbolji teniseri na planeti i to se dugo neće promeniti. Vrlo brzo će se oporaviti od ovoga i uskoro možemo da očekujemo da osvajaju najveće titule".

Ivanišević je tokom igračke karijere stigao do drugog mesta na ATP listi i osvojio 22 titule, ali je pre tri sezone uplovio u trenerske vode.

Zato smo ga pitali kako je najbolje da reaguje trener prilikom ovakvih iznenađenja.

"U tim trenucima je mnogo teško nekome nešto reći. Da bi znao šta treba nekome da kažeš, moraš prvo proživeti kao igrač. 'Kada napolju sija sunce, svi smo srećni' – tako je najlakše razmišljati. Posle takvih rezultata su emocije toliko izražene da je najbolje ne reći ništa. Šta čoveku koji je sve osvojio da kažeš posle poraza od igrača od kojeg, realno, nije smeo da izgubi nikada u životu. Mislim, kada Novak izgubi od Istomina, šta da mu kažeš? Pustiš ga prođe sve i uveče ili sutra sedneš sa njim i popričaš".

Nakon što je na spomenutnom Vimbldonu postao heroj Hrvatske, pomogao je još jednom igraču iz svoje zemlje da osvojio jednu od četiri najveća trofeja – Marinu Čiliću.

"Meni je lakše kao bivšem igraču da razumem onoga koga treniram i nađem pristup, ali sam se i ja 'tražio' na početku. Za mene je sve bilo novo kada sam počeo sa Čilićem. Hvala bogu, napravio je veliki rezultat osvojivši US open".

On najbolje zna koliko je velika razlika između biti igrač i biti trener.

"Mnogo je lakše biti igrač, možeš da ostaviš sve frustracije na terenu. Kada si trener, u stvari si kao gledalac – sediš na tribinama, moraš ostati pozitivan, verovati u svog igrača. Nema 'koučinga', pa u pravom trenutku moraš da mu kažeš prave stvari. Ono što si pripremio pre meča, to ti je. Svaki igrač je poseban, imaju drugačije karaktere, mane i vrline, i svakome moraš drugačije da pristupiš. Ipak, na kraju se sve svodi na isto – forhend je forhend, bekhend je bekhend, servis je servis. Ako ti ne udariš, udariće protivnik. Vrlo je jednostavno".

Dvojica Hrvata raskinuli su saradnju sredinom prošle godine posle čega je Goran počeo da radi sa Tomašom Berdihom. Na njihovu žalost, Čeha je žreb spojio sa Rodžerom Federerom u trećem kolu AO, a Švajcarac je odigrao bez dileme najbolji meč u ovoj deceniji.

"Niko ne želi da igra protiv Federera. Kada vidiš žreb u kojem piše da igraš sa Federerom, misliš da je neka greška. Onda pogledaš ATP listu, a Rodžer na 17. mestu. Vau. Tomašov problem je što je počeo da razmišlja još kada je video žreb. Švajcarac je odigrao predobro, ali je Berdih bio nekako ukočen. Kada Federer vidi da si ti ukočen, vrlo brzo postaješ posmatrač u tom meču. Upravo to se dogodilo", zaključio je Ivanišević za B92.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve