Nova vest
Tenis

Utorak, 26.01.2010.

11:35

Marin Čilić: "Iskoristio sam svoju šansu"

Hrvatski teniser Marin Čilić napravio je najveći uspeh u svojoj karijeri plasmanom u polufinale Otvorenog prvenstva Australije. Čilić je do plasmana među četiri najbolja došao pobedom nad Endijem Rodikom u iscrpljujućem meču posle pet setova, koji je trajao gotovo četiri sata.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tvoje prvo Gren Slem polufinale? Kako si stigao tamo, šta je bilo ključno?

Danas nije bilo lako. Bio sam pomalo umoran od prethodnih mečeva. Prvi set mi je oduzeo puno energije pošto u pitanju nije bila samo fizička borba već i mentalna, borba da se dobije prvi set, da se dobije prednost. Tako da mi je to bilo najvažnije da uradim. Onda mi je meč postajao nešto lakši, osećao sam se malo bolje. Ipak, on je počeo prilično dobro da igra na početku trećeg seta, bio sam pod velikim pritiskom. Onda sam se malo izgubio. Nije bilo lako vratiti se, imao sam problema sa servisom. Nisam imao dovoljno dobar prvi servis, morao sam puno da radim za svaki poen. Bilo je teško pošto je on igrao sve bolje i bliže osnovnoj liniji, pa sam bio prinuđen da dosta trčim. Nije bilo lako prihvatiti to. U petom setu, stvari su se okrenule u moju korist, kada sam sačuvao tri brejka u prvom gemu. To mi je stvarno donelo olakšanje. Počeo sam da igram samo poen za poen, u nadi da ću dobiti svoju šansu, što se i desilo “.

Endi je izjavio kako je impresioniran tvojom mirnoćom. Da li je to nešto na čemu si radio ili si prirodno opušten?

Ne, nisam posebno radio na tome. Takav sam prirodno. I definitivno mi pomaće da razmišljam o stvarima koje treba da uradim na terenu, da se ne opterećujem nekim stvarima i slično tome. To je jedna od pozitivnih stvari u mojoj igri“.

Da li ti je ta pribranost pomogla i da prođeš dalje?

Da, rekao bih posebno je pomogla danas, kada je bilo lako prepustiti se, nakon izgubljena dva seta, treći i četvrti, tako lako i nije bilo lako vratiti se u petom. Naravno, u prvom meču sa Tomićem kada smo imali veliku borbu“.

Misliš li da će ti pomoći i u polufinalu?

Nisam siguran, još uvek nisam siguran u ovom slučaju. Mislim da je za mene najbitnije biti to da se oporavim što god mogu i da pokušam da budem spreman da igram na mom nivou. Želim da kažem da ta pribranost nije ništa u poređenju sa fizičkim mogućnostima“.

O čemu si razmišljao kada si video da je Endi malo povređen, šta ti je prolazilo kroz glavu?

Kada sam video da je uzeo medicinski tajmaut, nisam znao zbog čega je to, nisam znao šta da očekujem. On je u tom drugom setu bio nešto ispod svog nivoa, što je bio i slučaj sa njegovom koncentracijom. Delovalo je da popušta više nego u prvom setu, nisam znao šta da očekujem. Treći set me je iznenadio kada je počeo da igra bolje“.

Da li dozvoljavaš sebi da razmišljaš o osvajanju turnira?

Ne ne, mislim, ja sam još uvek daleko od toga. Teško je razmišljati o tome, pogotovo u slučaju kada sam imao tri meča koji su trajali po pet setova. Neće biti lako“.

Jesi li radio nešto posebno tokom pauze pre početka sezone?

Ništa posebno, imao sam svoju rutinu. Nije bilo lako pošto nismo imali veliku pauzu, pogotovo oni koji su igrali na Mastersu. Na primer, imao sam četiri nedelje za pripreme, što je možda premalo da bih se spremio za celu sezonu. Ipak, mislim da sam to dobro uradi.Takođe, igranje u Čenaju mi je pomoglo zato što je tamo velika vlažnost vazduha i nije lako da se igra. Fizički, mislim da sam bio spreman za svaki meč ovde“.

Da li imaš kvalitet da pobediš Marija ili Nadala?

Ne znam, danas je bio težak meč. Poredio bih ga sa duelom sa Del Potrom, kada sam igrao znatno bolje. Ali nije lako kada dođete do ove faze takmičenja, gde ranije niste često igrali. Nije lako psihološki doći na nivo koji vam je potreban. Mari ili Nadal... Ko god bude bio, svakako će mi oduzeti puno energije. Videćemo da li ću uspeti da preživim“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve