Borislav Pelević: Sa Koštunicom u drugom krugu

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2002.

23:53

Default images

Izbori moraju da uspeju i zbog samih građana Srbije i zbog našeg ugleda u Evropi i svetu. Ako izbori i iz trećeg puta propadnu, predstavićemo se Evropi i svetu kao neozbiljna država, kao banana republika. DOS upravo želi neuspeh izbora jer im je jasno da na neposrednim izborima nikada više ne mogu da osvoje vlast i zato su promenili taktiku, pa žele da izbori propadnu kako bi kasnije promenili zakon i predsednika Srbije izabrali u parlamentu - rekao je za „Blic“ predsednički kandidat i lider SSJ Borislav Pelević. Prema njegovim rečima, dokaz za tvrdnju da DOS ne želi uspeh izbora su „to što DOS nema svoj predsedničkog kandidata, činjenica da je izborna ćutnja počela samim raspisivanjem izbora, kao i izjava premijera Zorana Đinđića da predsednika treba birati u parlamentu. Šta biste vi poručili biračima i motivisali ih da posle dva neuspela kruga i po ovakvom vremenu izađu na izbore?

- Onaj ko bude izašao na izbore i glasao za bilo koga od tri kandidata, samim činom izlaska na biralište i ubacivanja listića u glasačku kutiju glasa protiv DOS i za boljitak Srbije. Onaj ko ne bude izašao na izbore posrednim putem podržava DOS i Đinđićevu vladu. Ipak, smatram da bi se problem neuspeha izbora rešio promenom izbornog zakona gde ni u prvom krugu ne bi postojao cenzus. To bi značilo uspeh izbora u startu, a smatram da mi nismo neozbiljni pa da na izbore izađe samo desetak birača. Prethodne izbore ste okarakterisali kao referendum između Koštunice i Đinđića, a ove kao otrežnjenje naroda.

- Nadam se otrežnjenju jer se mnogo toga desilo u odnosu na prethodne izbore. Kada je je Srbija glasala za Koštunicu na prethodnim izborima, nije znala da će on potpisati sporazum sa Đinđićem. Osim toga, Šešelj je osuđen na dve godine uslovno, a protiv njega postoji još petnaestak optužbi i siguran sam da će završiti u zatvoru ako postoji pravna država. Da li treba izabrati za predsednika čoveka koji će zemljom da upravlja iz Zabele ili Padinske skele? Njegovi učestali napadi na Čovića samo potvrđuju da je on Đinđićev čovek koji meni i Koštunici treba da oduzme glasove. U Srbiji je kumstvo svetinja, a Šešelj je u izvršavanju jednog od zadataka koji su mu nadređeni postavili napao čak i svog kuma Vuka Draškovića. Analitičari ocenjuju da ćete osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima, ali da to neće biti dovoljno da uđete u drugi krug?

- Ako ste igrač u politici, postoje dve opcije - da igrate utakmicu ili sedite na klupi kao rezervni igrač. Ja sam borac, fajter, nisam rezervni igrač, nisam kibicer. Ako sam u politici, onda idem na izbore da tu odmerim snagu. Kada je Glavni odbor SSJ odbio moju ostavku na mesto predsednika stranke, ja sam odlučio da se, ukoliko ostajem na čelu SSJ, ponovo kandidujem na predsedničkim izborima. Da nisam izašao na izbore, naši glasači bi glasali za nekog drugog, najverovatnije za Koštunicu i veoma teško bismo ih posle povratili. Ipak, mislim da ću ući u drugi krug sa Koštunicom jer se mnogo toga promenilo posle proteklih izbora. Mnogima izgleda da svojom kandidaturom igrate u korist Vojislava Koštunice?

- Igram u korist SSJ. Ali, ako dođe do drugog kruga, a Koštunica uđe u taj krug a ja ne, neću pozvati svoje birače na bojkot. Nemoralno je da ih sada pozivam na izbore, a da ih onda pozivam na bojkot. Jedino je sigurno da ih neću pozvati da glasaju za Šešelja. Bila bi tragedija za Srbiju da se ponovo vratimo u crveno-crnu koaliciju. Zato neka građani izađu na glasanje, pa ako mene nema u drugom krugu, nek makar ponište glasački listić na biralištu.

Podrška Laloševića i dela SPS

Najviše očekujem glasove građana koji su na prethodnim izborima glasali za Koštunicu a sada su razočarani njegovim dilom sa Đinđićem. Računam i na glasove razočaranih socijalista koji se ne slažu sa odlukom GO SPS da podrže Šešelja. Nekoliko funkcionera SPS koje neću da imenujem zvalo me i reklo da će glasati za mene jer neće da urušavaju svoju partiju i udovoljavaju volji Slobodana Miloševića. Takođe, očekujem glasove stranaka koje nemaju svoje kandidate na ovim izborima, na primer, deo glasova SPO. Takođe, dobiću i zvaničnu podršku kandidata sa prethodnih predsedničkih izbora Tomislava Laloševića. Ta podrška mi je jako draga. Vi ste predsednik stranke, potpredsednik Svetske kik-boks federacije, profesor... Zašto onda u dokumentaciji koju ste podneli uz vašu kandidaturu piše da vam je zvanje - direktor?

- Ja sam direktor društvenog preduzeća „Sport invest“ i tamo sam stalno zaposlen. Nisam zaposlen u stranci, već sam u politici volonterski, iz entuzijazma. To je preduzeće za izdavačko-komercijalne delatnosti. Moguće je da me od Nove godine u stalni radni odnos prime i na Višoj školi za sportske trenere gde predajem dva predmeta. Prvo treba da doktoriram, a disertacija je spremna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: